Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Wersja Testowa - błędy  (Przeczytany 48509 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline VainV

• Moderator
    • Użytkownik
    • Piwa: 22
    Odp: Wersja Testowa - błędy
    « Odpowiedź #150 dnia: Czerwca 16, 2014, 17:56:10 »
    Tak właśnie będzie. Poza tym ilość czasu pozostałą do listu, możesz sprawdzić włączając tryb debugu w menu obozu. Powinieneś mieć między innymi taką wiadomość:
    INFO: [waveUpdate][{reg1}] wave will last for {reg0} hours
    Pod {reg0} będzie wyświetlała się ilość godzin pozostałych do końca ofensywy przeciwnika. Żeby się upewnić, po upłynięciu tego czasu, zaczekaj dwa dni. Jeśli nic się nie wydarzy - nie będzie następnego listu to podeślij proszę sejwa, oznaczałoby to, że mamy tutaj błąd.

Offline VainV

• Moderator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #151 dnia: Czerwca 16, 2014, 23:52:52 »
    Poprawiłem ceny regimentów, wygląda to obecnie tak:
    (click to show/hide)

Cena uzupełnienia, to cena oddziału podzielona przez liczbę jednostek. Zdaję sobie sprawę, że wciąż te ceny są wysokie, ale zamiast obniżać je jeszcze dalej, musimy zwiększyć przychody gracza. Przy okazji została też zmniejszona liczebność oddziałów do bardziej rozsądnych wartości i dodane poprawne jednostki gwardii, o ile uda Wam się awansować na tak wysoki stopień. ;-)
    W sprawie awansowania też potrzebujemy sugestii.

Odnośnie morali, to został zwiększony bazowy poziom. Natomiast morale dodatkowo poprawia wypoczynek w karczmie i umiejętność Przywództwo. W przypadku tej umiejętności możemy mówić o kluczowym wpływie, będziemy jeszcze rozważać wprowadzenie wymaganego poziomu tej umiejętności do awansu na kolejne stopnie oficerskie. Ilość żołnierzy w oddziale ma wpływ na morale, w Native było to regulowane Przywództwem, u nas już nie jest. Pewnie to zmienimy.

Status reszty zgłoszeń możecie sprawdzić na bug trackerze. Dzisiaj udało nam się poprawić połowę z nich, część jak pojedynki czy formacja jest niestety trudna w odtworzeniu bez sejwów, może to potrwać nieco dłużej.

Offline ZdzisiuDywersant

• Użytkownik
    • Piwa: 26
    • Nie było ziemnioków, jeno tylko głód i mróz
    « Odpowiedź #152 dnia: Czerwca 17, 2014, 10:57:34 »
    Wg. mnie walka na broń białą z warchołami jest przesadzona. Są oni po prostu OP i blokują każdy mój atak. Próbowałem różnych trików, ale warchoł i tak blokował wszystkie ciosy a kopnięcia są wyłączone.
    Suprajs, podpisu brak!

Offline Tyr

• Użytkownik
    • Piwa: 66
    • Wódka Sobieski - Ten smak jest królewski!
    « Odpowiedź #153 dnia: Czerwca 17, 2014, 15:52:03 »
    husar512 - nie zgodzę się z Tobą. Walka jest moim zdaniem bardzo realistyczna, trzeba być szybkim i zwinnym, żeby pokonać warchoła. Ja nie mam takich problemów. Jedyne co bym zmienił, to zamiast rapierów i pałaszy dałbym szable.

A co do tych trików, to w spojlerze umieszczę Ci podpowiedź:

(click to show/hide)
    Ulubiony cytat?

"I'll shot your brain out, you stupid meat-bag!"
    HK-47!

Offline ZdzisiuDywersant

• Użytkownik
    « Odpowiedź #154 dnia: Czerwca 17, 2014, 15:59:39 »
    Dzięki.
    Suprajs, podpisu brak!

Offline VainV

• Moderator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #155 dnia: Czerwca 17, 2014, 23:41:47 »
    Poziom trudności w pojedynkach jest jednak problemem, powinny być dostępne dla każdego. W tej chwili nie są i będziemy musieli pomyśleć nad zmianami tutaj. Może poziomy trudności? Dobrze byłoby zapewnić tu jakiś wybór i to zarówno w pojedynkach na broń białą, jak i palną. Omówimy to z Thaessem. Dla przeciętnego gracza jak ja, walka też jest trudna.

Odnośnie pojedynków to błąd zgłoszony przez Tyra został już naprawiony. Błędu z formacji nie możemy odtworzyć. Przydałyby się dodatkowe wskazówki o tym kiedy wystąpił, w przypadku jakich jednostek, może screeny, sejw. Cokolwiek więcej, co może naprowadzić nas na ten błąd.

Jeżeli macie jeszcze jakieś błędy to zgłaszajcie, za parę dni wydamy patch i po nim nastąpi przerwa na nieco ponad miesiąc. Podczas tej przerwy Thaessa nie będzie, natomiast ja będę pracował przede wszystkim nad tłumaczeniem i tekstami. Informację o dalszym przebiegu prac, kwestiach, które musimy zamknąć do wydania wersji finalnej, postaram się umieścić na forum do końca miesiąca.

Offline Tyr

• Użytkownik
    « Odpowiedź #156 dnia: Czerwca 18, 2014, 18:15:56 »
    Odnośnie tego kucania drugiego szeregu, to miałem pierwszą rangę (chyba Kapitan) i jedyny dostępny na tym etapie Pluton Piechoty Liniowej. Sprawdzałem już to parę razy. Wydaję rozkazy w następującej kolejności:

F1 - Hold your Position

O - zmiana rozkazu ostrzału (na salwy na rozkaz)

po czym klawisz odpowiedzialny za dwa szeregi (nie pamiętam, który to był, ale chyba F6 albo F7)

i w końcu F9 - czyli pierwszy szereg klęka.

Czasami klęka mi pierwszy, a czasami drugi, chociaż cały czas patrzę w stronę wroga. Może to dlatego, że siedzę na koniu i gra może mieć z tym problem. Starałem się zatrzymywać konia, nawet nie skręcać i nie naciskać żadnych klawiszy ruchu, ale błąd wciąż się pojawia - klękający rząd jest losowy. A może zależy to od tego, czy jednostki stoją za moją postacią, czy przed nią? Zwykle zatrzymuję się "na tyłach" a żołnierzy wysuwam naprzód.

._.
    Ulubiony cytat?

HK-47!

Offline BeZcZeL

• Użytkownik
    • Piwa: -1
    « Odpowiedź #157 dnia: Czerwca 18, 2014, 20:52:23 »
    Tyr ja też tak mam potwierdzam ten błąd

Offline VainV

• Moderator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #158 dnia: Czerwca 21, 2014, 01:17:53 »
    Błąd już jest naprawiony. Natomiast tak naprawdę to było zamierzone działanie, chcieliśmy dać zdecydowanie większą swobodę w ustawianiu formacji, tak żeby gracz musiał bardziej się wysilić ustalając pod jakim kątem jest zwrócona w kierunku wroga. O tym kierunku nie decyduje to w którą stronę patrzycie, tylko w którą stronę zwrócona jest postać gracza. Teraz natomiast żołnierze zawsze są zwróceni w kierunku wroga i muszę przyznać, że gra się zdecydowanie wygodniej. Można więc powiedzieć, że problem został rozwiązany. :-)

Patch wyjdzie w przyszłym tygodniu i będzie to ostatni, przed półtora miesięczną przerwą. Nie jest to oczywiście przerwa całkowita, po prostu w tym czasie nie będą toczyły się prace nad kodem, tylko nad tekstami, dźwiękami i innymi tego typu kwestiami.

Pytania do Rzokable i innych Osób, którym udało się osiągnąć etap Wojna o Niepodległość. Co sądzicie o tym etapie gry? Czy jest zbyt długi? Czy udało Wam się dojść do końca gry? Potrzebujemy opinii, wskazówek, co zmienić, poprawić, ewentualnie dodać. Nie załapią się te zmiany do najbliższej wersji, ale w dalszej kolejności się nimi zajmiemy.

« Ostatnia zmiana: Czerwca 21, 2014, 08:03:20 wysłana przez VainV »

Offline JohnnyDG

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #159 dnia: Czerwca 21, 2014, 12:37:11 »
    Nie wiem czy to jest błąd, czy po prostu czegoś nie znalazłem, ale nie mogę wykonać zadania z wygłaszaniem manifestów. Wchodzę do obu karczm, rozmawiam ze wszystkimi NPCami, ale nigdzie nie znalazłem czegoś związanego z wygłaszaniem manifestów.

Offline ZdzisiuDywersant

• Użytkownik
    « Odpowiedź #160 dnia: Czerwca 21, 2014, 13:25:45 »
    Musisz iść na ten główny plac w karczmie pod ścianę.
    Suprajs, podpisu brak!

Offline VainV

• Moderator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #161 dnia: Czerwca 21, 2014, 21:25:19 »
    Dzięki za zgłoszenie tego błędu, to że nie mogłeś znaleźć jest naszą winą - to miejsce faktycznie nie jest oznaczone wystarczająco dobrze. Do najbliższej wersji nic z tym nie zrobimy, ale dodam to do listy rzeczy do zrobienia.

Zacytuję jeszcze sam siebie, bo to ważne i nie powinno zniknąć:
    Pytania do Rzokable i innych Osób, którym udało się osiągnąć etap Wojna o Niepodległość. Co sądzicie o tym etapie gry? Czy jest zbyt długi? Czy udało Wam się dojść do końca gry? Potrzebujemy opinii, wskazówek, co zmienić, poprawić, ewentualnie dodać. Nie załapią się te zmiany do najbliższej wersji, ale w dalszej kolejności się nimi zajmiemy.

Offline Tyr

• Użytkownik
    « Odpowiedź #162 dnia: Czerwca 27, 2014, 15:55:39 »
    Chyba znalazłem błąd w wersji 2.91. Mianowicie walczyłem sobie z grupką dezerterów Doborowych Austriackich Fizylierów. Miałem wtedy chyba 6. dzień i 23 konnych (przemytników i gołotę). Zaczęliśmy na średniej mapie (może nawet na małej) i wydałem rozkaz szarży. Oczywiście sam jak zwykle jechałem pierwszy. Zauważyłem jedną tylko salwę wroga, a potem Fizylierzy pobiegli na moich konnych z bagnetami, POMIMO IŻ wciąż dzieliła nas spora odległość. Żeby się upewnić, wydałem rozkaz Follow me i wróciłem do pozycji startowej. Oddział mój i wroga znowu dzieliła cała mapa, ale Doborowi Austriaccy Fizylierzy NIE ZATRZYMALI SIĘ, żeby przeładować i strzelać, zamiast tego wciąż biegli z bagnetami.

Wyglądało to tak, jakby mieli tylko jeden nabój albo jakby AI miało jakieś problemy. Co ciekawe, po bitwie miałem loot w postaci amunicji do muszkietów. Sprawdzałem na wszelki wypadek w Item Editorze czy te jednostki mają kule i wszystko jest poprawnie dodane. Może to tylko moja paranoja, ale sugeruję to sprawdzić na wszelki wypadek.

Aha i w tej wersji 2.91 za każdym razem gdy walczę z warchołami pojawiają mi się komunikaty czerwone script code error coś takiego. Ale nic nie wygląda na to, żeby coś nie działało - kasa wpada, renoma wpada...

EDIT: Kolejny błąd w 2.91 dotyczy regimentów i składu jednostek.

Występuje mi SCRIPT ERROR za każdym razem, gdy kupuję regiment w liczebności większej niż 30. Wtedy na mapie świata co prawda mam ten regiment, ale znika mi imię bohatera i w menu oddziału też są tylko np. Polscy Strzelcy (wziąłem Kompanię Lekkiej Piechoty 60 chłopa). Naprawcie to szybko, bo mogę jeździć normalnie tylko z regimentami gdzie jest max 30 żołnierzy, a to trochę utrudnia wojnę o niepodległość...

EDIT 2:

No więc jeździłem sobie z tym swoim 30-osobowym regimentem, żeby nie powodować bugów. Po pierwszym dniu wojny o niepodległość dostałem taką jakby kartkę (jak wtedy, kiedy dostajemy wiadomość od Ignaca przez posłańca lub info o mianowaniu nas na Kapitana). I na tej kartce były tylko trzy słowa: Andrzej (imię mojej postaci), PLACEHOLDER i wróg. Jak mniemam miała to być odezwa wzywająca nas do walki. Potem jak zajrzałem do dziennika to znalazłem tam NO STRING

« Ostatnia zmiana: Czerwca 28, 2014, 00:06:20 wysłana przez Tyr »
    Ulubiony cytat?

HK-47!

Offline VainV

• Moderator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #163 dnia: Czerwca 28, 2014, 09:27:07 »
    Ten błąd w formacji jest mi znany. Na razie nie zajmowaliśmy się tym z uwagi na czas. Piechota reaguje atakiem na bagnety przy zmniejszeniu się odległości, natomiast na późniejsze zwiększenie już nie.  Dodam na bug trackerze.

Error u warchoła, to kwestia wyłączonej muzyki, nic istotnego.

Odnośnie tekstu, to jest jednorazowy, następne będą już poprawnie się wyświetlały. Ten po prostu miał być inny niż tamte i wydzieliliśmy, a później zapomniałem uzupełnić. Krótko mówiąc, broń Lublina. Tekst już naprawiłem, w następnej wersji będzie.

Mam problem z odtworzeniem błędu z zakupem regimentu. U mnie działa. Jeżeli mamy to naprawić to potrzebny jest log z gry, lub screeny. Czy grasz z nowej gry czy z sejwa?
    « Ostatnia zmiana: Czerwca 28, 2014, 11:37:03 wysłana przez VainV »

Offline Tyr

• Użytkownik
    « Odpowiedź #164 dnia: Czerwca 28, 2014, 12:16:22 »
    Wyślę Ci save'y VainV ale na GG (wciąż mam Twój numer). Na tym forum nie umiem wysyłać w PM załączników, a innego kontaktu do Ciebie nie mam.

Wyślę dwa sejwy - gram na tym pierwszym, a drugim tylko sobie zaznaczyłem dzień wybuchu Wojny o Niepodległość.
    Ulubiony cytat?

HK-47!