Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Seria Total War - dyskusja ogólna  (Przeczytany 322561 razy)

Opis tematu: Jest to temat ogólny o serii

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Lwie Serce

• Moderator
    • Użytkownik
    • Piwa: 66
    Odp: Seria Total War
    « Odpowiedź #1545 dnia: Grudnia 29, 2014, 13:03:58 »
    Brak bitew morskich to wraz z brakiem średniowiecznego klimatu i żałosnymi statystykami jednostek największa wada Medievala 2 chyba, nie licząc takich rzeczy jak AI, które są bolączką wszystkich TW.

Offline Octavian

• Użytkownik
    • Piwa: 454
    • 21. Pułk Piechoty THD
    « Odpowiedź #1546 dnia: Grudnia 29, 2014, 13:54:04 »
    Mam świetny pomysł na dziesiejszy wieczór utrzymany w konwencji taktyki. Stawiam serwer w MiB około 21:00 i walczymy w pojedynkach. Trzaskamy się młotkami po głowach i to jest właśnie czysta strategia!
    Kto się pisze!

Offline Kamil z Częstochowy

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    • Chawtowanie wycieraczek. Tanio, solidnie.
    « Odpowiedź #1547 dnia: Grudnia 31, 2014, 14:18:51 »
    Przed przeczytaniem tej wiadomości proszę włączyć TO!

Seria Total War, gra klucz, gra która porusza wyobraźnię otwiera przed nami mistyczne tajemnice!
    System rozgrywania bitew bazujący na historycznie wypracowanych modelach stosowanych przez wojskowych do nauki strategii, czy można chcieć czegoś więcej!
    Mam nadzieję że to był sarkazm i czysta ironia połączona w nieco tylko paradoksalną jedność
    Akurat seria total warów ma mnóstwo strategicznych bolączek od ciężkiej kawalerii magicznie zatrzymującej swą szarżę na pikach i halabardach piechoty przez konnice kasowaną do nogi przez salwy muszkietów oraz na w większości kiepskich bitwach morskich kończąc.
    Za dużo tego aby to zwyczajnie zignorować...
    "Przyprowadźcie tego sk***go syna!" - Wojewoda Stefan Czarniecki
    "Okupacja niemiecka robi z Polaków bohaterów, opupacja sowiecka robi z nich gówno"
    "Póki kopii i husarza staje, będzie Polak pan w polu. Skoro kopia zginie, zginie i polska cnota" - Andrzej Maksymilian Fredro

Offline Lwie Serce

• Moderator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #1548 dnia: Grudnia 31, 2014, 14:35:30 »
    Grałeś w mody Kamilu? Większość bolączek o których piszesz w nich zostało wyeliminowane.

Offline Octavian

• Użytkownik
    • 21. Pułk Piechoty THD
    « Odpowiedź #1549 dnia: Grudnia 31, 2014, 15:00:33 »
    Kamil z Częstochowy wtłoczył w tą rozmowę to czego było potrzeba! Wściekłość! Tak czuje się w tej wypowiedzi życie.
    Oczywiście system jest adoptowany z gier sztabowych, tylko kwestia jak adoptowany.
    Dla mnie Total War to jednak przede wszystkim zabawą z skalą, zwłaszcza możliwość oglądania miast w Medivalu 2 to coś absolutnie fenomenalnego.
    Legendarny już jest ten program gdzie wojskowi rozgrywali bitwy właśnie w tą przecudną grę i przegrany tłumaczył co jest odzwierciedlone źle, a wygrany wyjaśniał dlaczego dane jest nam obcować tak genialnym symulatorem wojennym.

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1550 dnia: Grudnia 31, 2014, 15:44:52 »
    Grałeś w mody Kamilu? Większość bolączek o których piszesz w nich zostało wyeliminowane.
    Owszem, teraz jest mocno zainteresowany modem Potop Total War
    Problem jednak polega na tym że oceniając serię przyjąłem wersje oryginalne za punkt wyjścia do oceny gry. To że modderzy odwalają tytaniczną prace żeby kolejne odsłony serii były naprawdę dobre to już inna sprawa. I tak naprawdę prawdziwy realizm odnajduję dopiero w nich a nie w vanilli.

Dla mnie Total War to jednak przede wszystkim zabawą z skalą, zwłaszcza możliwość oglądania miast w Medivalu 2 to coś absolutnie fenomenalnego.
    Legendarny już jest ten program gdzie wojskowi rozgrywali bitwy właśnie w tą przecudną grę i przegrany tłumaczył co jest odzwierciedlone źle, a wygrany wyjaśniał dlaczego dane jest nam obcować tak genialnym symulatorem wojennym.
    Cóż, co kto lubi. Jednak bolączek jest dużo. Najlepszym przykładem niech będzie Empire gdzie w zasadzie jedyna taktyka to taktyka "walca" bądź po odkryciu technologii strzelania szeregami wystarczy nie robić... nic. Wystarczy poczekać aż przeciwnik podejdzie a nasi żołdacy już sami przerobią go gradem kul na gładką masę. Najwyżej można potem wyrżnąć uciekające niedobitki za pomocą konnicy, co nawiasem mówiąc też kuleje.
    Nieco lepiej ma się sprawa z bitwami multi ale jak ktoś już zauważył nadal w ETW i NTW strategii nie ma zbyt wiele.
    Chyba właśnie dlatego M2TW nadal jest królem serii nawet po tak długim czasie. 
    "Okupacja niemiecka robi z Polaków bohaterów, opupacja sowiecka robi z nich gówno"
    "Póki kopii i husarza staje, będzie Polak pan w polu. Skoro kopia zginie, zginie i polska cnota" - Andrzej Maksymilian Fredro

Offline Rivet

• Użytkownik
    • Piwa: 128
    • Terror belli, decus pacis
    « Odpowiedź #1551 dnia: Grudnia 31, 2014, 15:55:44 »
    Nieco lepiej ma się sprawa z bitwami multi ale jak ktoś już zauważył nadal w ETW i NTW strategii nie ma zbyt wiele.
    W każdej grze serii Total War jeśli chodzi o multi nie ma mowy o strategii, to jest czysta taktyka.

Chyba właśnie dlatego M2TW nadal jest królem serii nawet po tak długim czasie.

tutaj jest mowa o gustach o to kwestia zawsze subiektywna

Rivet uczy, Rivet bawi. Jeśli masz pytania odnośnie Epoki Napoleońskiej wal do Riveta

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1552 dnia: Grudnia 31, 2014, 17:15:43 »
    W każdej grze serii Total War jeśli chodzi o multi nie ma mowy o strategii, to jest czysta taktyka.

tutaj jest mowa o gustach o to kwestia zawsze subiektywna
    Szlag złapałeś mnie na potknięciu... ;)
    To fakt, z reguły różnie to bywa z gustami i każdy woli co innego, choć (z tego co pamiętam) już nie raz robiono ankiety na forach która z części TW wydaje się graczom najlepsza i z reguły M2TM i RTW są w ścisłej czołówce.
    Lecz temat nie o gustach miał traktować...

Offline huth

• Piwa: 451
    « Odpowiedź #1553 dnia: Grudnia 31, 2014, 21:35:54 »
    choć (z tego co pamiętam) już nie raz robiono ankiety na forach która z części TW wydaje się graczom najlepsza i z reguły M2TM i RTW są w ścisłej czołówce.
    O ile Rome'a jako pewien przełom jeszcze rozumiem jako czołówka(i w sumie miało ten swój przyjemny przekręcony klimat rozjeżdżającego wszystko zielono-niebiesko-czerwonego Rzymu), to M2 to są jakieś jajca przecież. Chyba że chodziło o ten dodatek Kingdoms, który jakoś tam polepsza grę. Ale i tak nie lubię tej części ze względu na silnik, np. jak widzę, że kawaleria nie potrafii rzucić sie za uciekającymi, tylko robi to twardo w szyku, to mnie szlag jasny trafia. Poza tym ten podział na zamki i miasta to zupełnie zbędna fanaberia. To jedynie w kampaniach o małej skali(Kingdoms) ma jakiś sens.
    Zdecydowanie jedyną grą z TW, którą da się grać z przyjemnością bez modów jest jedynie pierwszy Shogun. Reszta potrzebuje więcej lub ogromnie więcej zmian i szlifów.

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1554 dnia: Stycznia 01, 2015, 14:01:42 »
    O ile Rome'a jako pewien przełom jeszcze rozumiem jako czołówka(i w sumie miało ten swój przyjemny przekręcony klimat rozjeżdżającego wszystko zielono-niebiesko-czerwonego Rzymu), to M2 to są jakieś jajca przecież. Chyba że chodziło o ten dodatek Kingdoms, który jakoś tam polepsza grę. Ale i tak nie lubię tej części ze względu na silnik, np. jak widzę, że kawaleria nie potrafii rzucić sie za uciekającymi, tylko robi to twardo w szyku, to mnie szlag jasny trafia. Poza tym ten podział na zamki i miasta to zupełnie zbędna fanaberia. To jedynie w kampaniach o małej skali(Kingdoms) ma jakiś sens.
    Zdecydowanie jedyną grą z TW, którą da się grać z przyjemnością bez modów jest jedynie pierwszy Shogun. Reszta potrzebuje więcej lub ogromnie więcej zmian i szlifów.

Cóż i tu się z tobą w pełni zgadzam. Kolejnym WIELKIM problemem TW jest geografia. Jak zobaczyłem pierwszy raz Halicz i jego lokalizacjię to zdębiałem. Inną rzeczą jest fakt że o ile w Medivalu to konnica chociaż jako tako ściga i załatwia uciekających to w Empire i Napoleon TW jest to jeszcze gorsze.

Offline Octavian

• Użytkownik
    • 21. Pułk Piechoty THD
    « Odpowiedź #1555 dnia: Stycznia 02, 2015, 22:54:10 »
    A nie podchodzicie trochę zbyt poważnie do wojska, to tylko jeden z elementów gry. Całość zapewnia przecież cholernie silną imersję, prawda?
    (click to show/hide)
    Może spójrzcie na to trochę szerzej. Przecież nie ma lepszej gry o "historii".
    Cywilizacja - jest ok, ale nie ma tego efektu "pływania w świcie którym kierujesz, w Europie Universalis do dziś nawet nie ogarniam gdzie jest moje państwo, więc po co ta spinka o detale?

Offline huth

• Piwa: 451
    « Odpowiedź #1556 dnia: Stycznia 03, 2015, 02:00:01 »
    A nie podchodzicie trochę zbyt poważnie do wojska, to tylko jeden z elementów gry. Całość zapewnia przecież cholernie silną imersję, prawda?
    Raczej trzeci rodzaj prawdy wg. Tischnera. No chyba że dla kogoś immersja oznacza walki z AI na poziomie pierwotniaka, moim zdaniem to zupełnie niszczy i tak nikłe złudzenie wiarygodnego przeciwnika w grach...
    Może spójrzcie na to trochę szerzej. Przecież nie ma lepszej gry o "historii".
    Cywilizacja - jest ok, ale nie ma tego efektu "pływania w świcie którym kierujesz, w Europie Universalis do dziś nawet nie ogarniam gdzie jest moje państwo, więc po co ta spinka o detale?
    Hmmmm. Hmmm. Ale w sumie dlaczego licza się tylko sandboxowe gry strategiczne w grach historycznych? Że niby Call of Duty nie jest dobre? (staram się podtrzymać ten wątek, mimo że twoja uwaga o położeniu państwa w EU wyrzuca cię z grona poważnych dyskutantów :P)

Ostatnio wyszła gra współtworzona m.in. przez DarthVadera, jednego z najlepszych modderów nowszych Total Warów: Ultimate General Gettysburg. Nie grałem, ale prezentuje się znakomicie, mimo że to nie jest wielkie studio jak CA, to od razu widać, że chodzi tu o porządny gameplay i historię, a nie tylko 'jeszcze większe i bardziej efektowne bitwy które zabiją twój komputer'.

Offline Octavian

• Użytkownik
    • 21. Pułk Piechoty THD
    « Odpowiedź #1557 dnia: Stycznia 03, 2015, 11:06:46 »
    No dobra, przyznaję ci rację.
    Kto powiedział, że nie mogę się mylić? Rzeczywiście, wszystko prawda, ładnie to rozegrałeś, zgadzam się z tobą.
    (click to show/hide)

Offline Chidori

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 13
    « Odpowiedź #1558 dnia: Stycznia 03, 2015, 12:21:54 »
    Stwierdzenie że Total War jest najlepszą grą o Historii wydaje mi się dość dziwne.
    Bo jedyne co się w tej grze z Historią zgadza to chyba wyświetlana data hehe.
    No i nazwy niektórych państw, nazwy, bo granice a czasem nawet i położenie już niekoniecznie.

Jeśli już miał bym wybierać między Total Warami/ Civilizacją (Którą to już w ogóle nawet w dacie nie zgadza się z historią)  a Europą.
    Definitywnie wybieram Europe Universalis jako najlepszą grę historyczną. Bo ona przynajmniej nie tylko tematycznie jest z nią związana.

Czasami całkiem przyjemnie jest powalczyć w Total Warach i pooglądać jak zarzynają się twoje wojska z wojskami wroga.
    Lecz to tyle, po pierwszym odpaleniu Eu nie mogę grać w kampanię jakiegokolwiek medivala.
    Gdyż tam po prostu wszystko w porównaniu z Eu leży. Dyplomacja nie istnieje, ekonomia to najprawdziwsze minimum, a państwa i lokalizacja? To niemalże fantastyka :P
    I tak z każdego total wara na total wara. A ja głupi je kupuje :P

Offline Lwie Serce

• Moderator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #1559 dnia: Stycznia 03, 2015, 12:26:33 »
    A ja zawsze na taką opinię reaguję tymi słowami - graj w mody :) Bo one z przeciętniaka robią znakomitą grę.