Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Sugestie na temat rozgrywki singleplayer w M&B 2 Bannerlord  (Przeczytany 59805 razy)

Opis tematu: w przyszłości w wersji angielskiej postaramy sie to przesłać na forum TW

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
    • Piwa: 937
    • PodPułkownik 1ppS, Cesarz THD, Giermek 21pp
      • datadream2004 コギ花
    • Steam ID: Mój status Steam
    Odp: Sugestie na temat rozgrywki singleplayer w M&B 2 Bannerlord
    « Odpowiedź #135 dnia: Grudnia 31, 2015, 10:01:32 »
    Z wozami bardzo dobry pomysł, ale ranni już w Warband spowalniają oddział. Może nie "zwykli" ranni, ale ci niezdatni do boju, czyli ogłuszeni, już tak.

Offline Garedyr

• Użytkownik
    • Piwa: 75
    • fear the bonerlords
    « Odpowiedź #136 dnia: Grudnia 31, 2015, 15:17:49 »
    Jednym z moich największych pragnień w M&B II jest możliwość edytowania i tworzenia nowych imodbitów do przedmiotów 👿👿👿👿👿
    Daruję sobie wypisanie reszty pragnień, bo wszystkie mogę sobie sam dodać do gry :D
    « Ostatnia zmiana: Grudnia 31, 2015, 15:31:08 wysłana przez Garedyr »

"Szukaj po omacku ch*ja w cieście" ~Prußak
    "Jakbym miał pasztet to bym zjadł kanapkę z pasztetem ale nie mam chleba" ~Mat Berserker
    "Bieg na kilometr w ramach biegania, to jak picie piwa bezalkoholowego w ramach picia alkoholu" ~Dyktator

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
      • datadream2004 コギ花
    « Odpowiedź #137 dnia: Grudnia 31, 2015, 15:46:12 »
    Garedyr taki samowystarczalny jak widzę :P
    Nie da rady spartolić roboty TW, tylko wszystko w swoje ręce weźmie ^^

Offline Torsten

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    « Odpowiedź #138 dnia: Stycznia 02, 2016, 02:00:03 »
    Mi głównie zależy nad większymi oddziałami, bitwami wymagajacymi od dowódcy myślenia na polu bitwy i takiej opcji: w Warband możemy poprosić danego lorda żeby udał się w jakiejś miejsce, a Bannerlord  mogliby zrobić tak, że towarzyszowi z naszego oddziału mającemu rozwinięte dowództwo możemy dac cześć ludzi i rozkazywac jako odzielnej armii w czasie wojny. Przykładowo udaję się podbić Wercheg, ale dostaję info, że Jarl Aleric pali moją wioskę. W tej sytuacji zwracam się do Lezaita i daję rozkaz udania się z całą kawaleria do wioski, którą jarl pali, a sam z piechotą i strzelcami jadę rozpocząć oblężenie, a potem Lezait (o ile wygra) dołącza do mnie. 

Offline Kamillo18

• Użytkownik
    • Piwa: 360
    « Odpowiedź #139 dnia: Stycznia 02, 2016, 02:28:51 »
    Mi głównie zależy nad większymi oddziałami, bitwami wymagajacymi od dowódcy myślenia na polu bitwy i takiej opcji: w Warband możemy poprosić danego lorda żeby udał się w jakiejś miejsce, a Bannerlord  mogliby zrobić tak, że towarzyszowi z naszego oddziału mającemu rozwinięte dowództwo możemy dac cześć ludzi i rozkazywac jako odzielnej armii w czasie wojny. Przykładowo udaję się podbić Wercheg, ale dostaję info, że Jarl Aleric pali moją wioskę. W tej sytuacji zwracam się do Lezaita i daję rozkaz udania się z całą kawaleria do wioski, którą jarl pali, a sam z piechotą i strzelcami jadę rozpocząć oblężenie, a potem Lezait (o ile wygra) dołącza do mnie.
    Akurat Lezalit to dwuznaczna postać. Z jednej strony, dobry wojownik, jednak wysyłając go na takową misję, musiałbyś się upewnić, że przed walką nie zajrzy on do karczmy, gdyż ta postać ma ciekawe skrypty, co były poruszane już w jednym z wątków, dokładnie TUTAJ.
    Ja natomiast chciałbym, aby w przypadku ujęcia i udowodnienia winy lorda, że dopuścił się zdrady, nasza postać, lub NPC któregoś króla uzurpatora Calradii mógł go stracić i dany lord przestaje istnieć.

Offline Qwestor

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #140 dnia: Stycznia 02, 2016, 11:17:45 »
    Zapewne ten kto oglądał taki film jak Potop czy Pan Wołodyjowski zauważył że dowódcy tam często odłączali się od swoich oddziałów a sami z mniejsza świtą poruszali się po okolicy.
    I właśnie fajnie jakby to samo można było robić w nowym MB że zostawiamy gdzieś cały oddział a sami leziemy najwyżej z kilkoma NPCami.

Ale ogólnie my sobie możemy wymarzyć wiele rzeczy w nowej grze a najważniejsze to aby twórcy po prostu za dużo nie po blokowali w funkcjach moderskich bo wtedy to co twórcy pominą my sobie sami dorobimy ;)

Offline Sinlasil

• Użytkownik
    • Piwa: 5
    « Odpowiedź #141 dnia: Stycznia 02, 2016, 21:12:42 »
    A ja chciałbym najbardziej ten tryb kooperacji, i chętnie bym zobaczył bardziej rozbudowaną dyplomację w nowym M&B. No i oczywiście chętnie poznałbym datę premiery. :D

Offline Torsten

• Użytkownik
    « Odpowiedź #142 dnia: Stycznia 03, 2016, 23:54:51 »
    Jeśli dałoby się zawierać sojusze, zawieszenia broni na x dni, pakty handlowe albo nawet targować warunki pokoju to wtedy byłaby to dla mnie rozbudowana dyplomacja

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
      • datadream2004 コギ花
    « Odpowiedź #143 dnia: Stycznia 04, 2016, 00:11:17 »
    To już prawie jak w strategiach od Paradoxu :P
    Z tym, że poza negocjowaniem szczegółowych warunków pokoju, iirc wszystko jest możliwe do dodania do wb (Nowa Ojczyzna).

Offline Torsten

• Użytkownik
    « Odpowiedź #144 dnia: Stycznia 04, 2016, 00:56:05 »
    Moim zdaniem to urealistycznia grę, nie tworząc z niej typowej łubudubu nawalanki ;) Ponoć wojnę można rozpocząć bitwą, a zakończyć piórem.

Akurat Lezalit to dwuznaczna postać. Z jednej strony, dobry wojownik, jednak wysyłając go na takową misję, musiałbyś się upewnić, że przed walką nie zajrzy on do karczmy, gdyż ta postać ma ciekawe skrypty, co były poruszane już w jednym z wątków, dokładnie TUTAJ.

Słyszałem że Bannerlord jest tworzony zupełnie od nowa i nic nie będą brali z wcześniejszymi wersji.
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 04, 2016, 09:26:43 wysłana przez Torsten »

Offline SNIPer

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #145 dnia: Stycznia 04, 2016, 15:42:50 »
    Przedmówcy wspominali już o dodaniu dyplomacji ala Paradox, co jest oczywiście słuszne i chwalebne.

Ja do tego dołączyłbym oczywiście garść pomysłów z total wara do sfery militarno-taktycznej.
    Miło by było wreszcie pobawić się organizacją naszej armii (Armii! Nie bandy!). Nadać jej kształt wedle własnego uznania,
    grupując jednostki nie tylko wedle ich rodzajów, ale również tworząc z nich oddziały z prawdziwego zdarzenia, z odpowiednimi
    proporcjami między kawalerią piechotą a strzelcami, z własnym dowódcą i sztandarem...

A później otwieramy tylko piwko, prowadzimy naszych dzielnych wojaków prosto na rzesze niemilców i wydajemy im bitwę.
    Zapraszamy do niej naszych kumpli, dzielimy się armią i grzmocimy wszystko co stanie nam na drodze... Ech, można pomarzyć :)

Ora et Labora

Offline Qwestor

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #146 dnia: Stycznia 07, 2016, 14:04:51 »
    @SNIPer Otóż to, co by nasza drużyna nie była jak banda biegająca w popłochu na polu bitwy ;)

Ja bym jeszcze do zachcianek dodał że fajnie jakby sprawili żeby ta gra naprawdę żyła, mam tutaj na myśli:
    -Aby nasi towarzysze nie lubili nas na start ale tak jak z wasalami trzeba budować z nimi dobre relacje w trakcie rozgrywki i dopiero po odpowiednim podniesieniu relacji z danym towarzyszem mógł On np wykonać dla nas poszczególne misje takie jak podniesienie prawa rządzenia.
    -Aby w wioski czy miasta były wypełnione prawdziwymi rodzinami, a nie tylko pojedynczymi osobami. Przykładowo od starszego wioski moglibyśmy dostawać misje eskorty do/z miasta albo odbicia z rak bandytów członka jego rodziny.
    -Aby uzbrojenie się zużywało, niekoniecznie chodzi do zera ale żeby malały jego właściwości do czasu naprawy.
    -Aby karawany też reagowały na sytuacje w grze. Przykładowo niedawno napadnięta karawana zatrzymuje nas sama i prosi o pomoc w odzyskaniu tego co im zrabowano podając że udają się do miasta X i będą tam czekać przez ileś tam dni na tego kto im odniesie skarby.
    -Aby na mapie, w końcu, miały większe znaczenie pojawiające się tam drogi i żeby było ich więcej. Ogólnie ludzie i karawany powinny poruszać się tylko po drogach zaś wszędzie powinny poruszać się tylko oddziały. Drogi mogły by stanowić idealne miejsce do urządzania zasadzek, zaś oddział w trybie zasadzki powinien być niewidoczny dla innych do czasu aż nie natrafi się na niego. Wpadnięcie w zasadzkę daje nam wszelakiego rodzaju kary.
    -Aby wrogie oddziały na mapie były bardziej realne, tzn aby nie było tak że przed moją armią składającą się z 50 wieśniaków uciekają dezerterzy w składzie 20 by za chwile samemu gonić inny oddział w składzie 80.

Oczywiście patrząc na filmiki nowego M&B i widząc jak karczmy tam tętnią życiem to coś czuje że i w innych aspektach może im się udać "ożywić" ta grę

Offline Dominique

• Użytkownik
    • Piwa: 60
    « Odpowiedź #147 dnia: Stycznia 08, 2016, 01:17:26 »
    Ja to od wydania WB powtarzam, że dla mnie marzeniem byłaby kampania w kooperacji np. na takich zasadach jak jest w Heroes'ach V, podczas rozgrywki multiplayer w trybie sieciowym. Wielu zmian nie chce. Jedyne, na czym mi zależy, to poprawie AI i SI botów oraz całej kampanii i dodanie poszczególnych smaczków, które uczynią to bardziej "realistyczne". Tak, by można się odpowiednio pobawić w kupca, wojownika, lorda, zbója czy dobrego męża :D Jak najwięcej drobiazgów ^^
    "Przystojny, ale niezły ch*j.
    Poza tym pedofil.   
    Powinnam uciekać.   
    Ale mnie intryguje."

Offline Peterov

• Użytkownik
    • Piwa: 104
    • Die for the Emperor or die trying
    « Odpowiedź #148 dnia: Stycznia 08, 2016, 08:52:27 »
    Ja to od wydania WB powtarzam, że dla mnie marzeniem byłaby kampania w kooperacji np. na takich zasadach jak jest w Heroes'ach V, podczas rozgrywki multiplayer w trybie sieciowym. Wielu zmian nie chce. Jedyne, na czym mi zależy, to poprawie AI i SI botów oraz całej kampanii i dodanie poszczególnych smaczków, które uczynią to bardziej "realistyczne". Tak, by można się odpowiednio pobawić w kupca, wojownika, lorda, zbója czy dobrego męża :D Jak najwięcej drobiazgów ^^

Zgadzam się z przedmówcą. To byłoby wszystko czego mi do szczęścia obecnie brakuje. Multiplayer Singla i smaczki.

Offline SNIPer

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #149 dnia: Stycznia 08, 2016, 17:03:53 »
    Qwestor

Oczywiście każdy ma swoje "zachcianki" i chciałby ażeby ten czy inny drobiazg znał się w nowym mouncie. Myślę że część z nich, rzeczywiście w tej lub innej formie trafi do gry, ale mam spore wątpliwości co do tego czy ta gra stanie się, tak jak to napisałeś żywsza.

Ja nie robiłbym sobie co do tego zbyt dużych nadziei, bo zapewne zostanie po staremu. Nadal to my będziemy petentem, który musi się fatygować do wszystkich po misje, nawet jeśli jesteśmy przywódcą największej frakcji w królestwie, i to do nas powinna stać długa kolejka ludzi chcących wyświadczyć nam różne "przysługi" w zamian za naszą łaskę i protekcje.

Tak więc myślę że, w stosunku do jakiś małych smaczków typu właśnie "Napadli mnie bandyci. Odzyskaj mój towar a dam ci nagrodę" to
    rzeczywiście, prawdopodobnie gra sama będzie wychodziła z inicjatywą w naszą stronę. Jednak w stosunku do reszty mechaniki, czyli do symulacji systemu feudalnego, to raczej drugiego CKII nie przewiduje.

Dlatego zgadzam się z tym co piszecie. Jedyne co warto umieścić w tej grze to właśnie tryb kooperacji... na 32 graczy:P
    Każdy dostanie wioskę\zamek, i Turki kwestią stworzenia feudalnej SI nie muszą się już przejmować.
    Ora et Labora