Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Kiedy stworzyć królestwo? Gdzie, jak, z kim?  (Przeczytany 41364 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline thebadman

• Użytkownik
    • Piwa: 56
    Odp: Kiedy stworzyć królestwo? Gdzie, jak, z kim?
    « Odpowiedź #30 dnia: Stycznia 24, 2013, 18:16:11 »
    W przypadku Rhodockich kuszników, to nawet można ich podciągnąć pod trzon do walki w oblężeniach, są całkiem dobrzy wręcz i zabójczy na dystans - Oczywiście nie będą wymiatać w takim stopniu jak Sierżanci czy Huskarle.

Jeżeli da się strzelców w obronie wyżej niż piechoty, to zwykle będą kosić wroga zanim dojdzie na szczyt, przeciwnicy będą się odwracać do najbliższego strzelca a to zwykle jest jedna wieża.

@Rapodegustator Gdzie ty masz płaskie oblężenia, w których KHERGICI koszą? ;p

Offline Rapodegustator

• Użytkownik
    • Piwa: -38
    « Odpowiedź #31 dnia: Stycznia 24, 2013, 18:19:30 »
    Można, co nie oznacza, że ciężcy rycerze zrobią to o wiele szybciej, i co najważniejsze, skuteczniej.

W bitwach na 50 chyba. Nie wiesz co to grać na 150 skoro opowiadasz takie głupoty.

@thebadman może mnie nie zrozumiałeś. Przy np. budowaniu drabiny. Budujesz se, nie, ładny dzionek na zajęcie twierdzy, a tu cie dopada Sanjar Khan, przywódca brudnych dzikusów z dzikich i brudnych stepów i rozwala ci armie Rhodockich kuszników.
    Zeby osiagnac rzeczy trudne potrzeba czasu. Zeby osiagnac rzeczy niemozliwe potrzeba go troche wiecej.

Offline thebadman

• Użytkownik
    « Odpowiedź #32 dnia: Stycznia 24, 2013, 18:27:16 »
    Piechota z rozkazem zwartego szyku/szarży(Jeżeli nie spowoduje to ich wyjścia z zamku/muru) nie da przejść wrogowi do póki ich nie zabije, a praktycznie tylko uderzenie z nad głowy/pchnięcie może im się udać, Vaegirscy strzelcy cały czas ostrzeliwują im wtedy tyłki z obu/trzech stron.

Pamiętaj, że przeciwnicy muszą się zmieścić na jednym/dwóch drabinach albo pchać przez dłuższy czas wieżę oblężniczą, a strzelcy najwięcej wtedy obrażeń zadają.

Jeżeli przeciwnicy są na tyle silni, że atakują twoje oblężenia, to radził bym ci najpierw osłabić ich armię, skoro to aż taki problem.

Offline Rapodegustator

• Użytkownik
    « Odpowiedź #33 dnia: Stycznia 24, 2013, 18:59:20 »
    Wait a minut... myślisz że mnie tak napadają w oblężeniach? Wtf? Pisałem WYRAŹNIE że mam ZAWSZE ze sobą kampanię 20 lordów. Tym bardziej, nie ma sensu bym się bawił w rhodockich strzelców itd.
    Na początku owszem, ale potem to traci sens.
    Zeby osiagnac rzeczy trudne potrzeba czasu. Zeby osiagnac rzeczy niemozliwe potrzeba go troche wiecej.

Offline thebadman

• Użytkownik
    « Odpowiedź #34 dnia: Stycznia 24, 2013, 19:25:40 »
    @thebadman może mnie nie zrozumiałeś. Przy np. budowaniu drabiny. Budujesz se, nie, ładny dzionek na zajęcie twierdzy, a tu cie dopada Sanjar Khan, przywódca brudnych dzikusów z dzikich i brudnych stepów i rozwala ci armie Rhodockich kuszników.
    Nic tu nie ma o Lordach, jedyne co z tego można wywnioskować to to, że nie gracz w tym wypadku nie ma piechoty albo jest na tyle głupi by dać strzelców do pierwszego szeregu.

Offline Zarazliwy

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #35 dnia: Stycznia 24, 2013, 19:37:29 »
    Ściągnąłem moda Nowa Ojczyzna 1.85 jak coś ale wasze rady nadal są aktualne :)

Ale nawet z 100 armii najlepszej + 250-300 w zamku nie dam rady odeprzeć ataku około 1200-1500 wrogiego wojska :/
    Przejąć zamek to nie problem, trudniej jest go utrzymać. Teraz w Nowej Ojczyźnie będę wbijał fabryki we wszystkich miastach i poprawiaj stosunki z lordami żeby ich przeciągnąć na swoją stronę :)

Kogo polecacie mi pierwszego wybić? na czyim terytorium założyć królestwo? Kasy będę miał jak lodu bo 20x 500golda = 10k na tydzień :)
    Khergici odpadają chyba bo oni tylko mocni na równinach , a ja jak coś będę ich ciągnął na góry. Kogo polecacie?

Offline Rapodegustator

• Użytkownik
    « Odpowiedź #36 dnia: Stycznia 24, 2013, 19:45:07 »
    Nic tu nie ma o Lordach, jedyne co z tego można wywnioskować to to, że nie gracz w tym wypadku nie ma piechoty albo jest na tyle głupi by dać strzelców do pierwszego szeregu.
    Robisz sobie jaja. Podałem przykład.

Offline Gregoriian

• Użytkownik
    • Piwa: 20
    • Znany jako Dalekowidz
    « Odpowiedź #37 dnia: Stycznia 24, 2013, 20:54:21 »
    Rapodegustator, polecam podkręcić trudność i/lub zainstalować w/w moda. U mnie zdobyć zamek samą piechotą to graniczenie z cudem.
    (click to show/hide)

Offline Inkaska

• Użytkownik
    • Piwa: 11
    « Odpowiedź #38 dnia: Stycznia 24, 2013, 21:02:09 »
    Ale nawet z 100 armii najlepszej + 250-300 w zamku nie dam rady odeprzeć ataku około 1200-1500 wrogiego wojska :/
    W sumie to nie jest problem. Podsunę Ci pewną prostą taktykę.
    Główną Twoją bronią będzie Twoja postać. Dlatego musisz mieć odpowiedni ekwipunek i mieć w miarę sporo siły.
    Potrzebujesz mocnej oburęcznej broni. Polecam morgensztern, ponieważ przebija blok, więc twoje ataki nie będą zatrzymywane.
    Do oblężenia wybierz samą ciężkozbrojną piechotę/rycerzy. Żadnych rozkazów. Sami powinni podejść do wyłomu. Ty idziesz razem z nimi. Stajesz przy wyłomie bokiem i chowasz się za blanką. Musisz wyczuć odpowiednią odległość/kąt zwrotu do wyłomu, żebyś mógł uderzać sam nie zbierając ciosów. Czekasz wtedy na falę wroga. Gdy się pojawią, tniesz ich ciosem zza głowy. Jak maszyna. Twoi powinni absorbować uderzenia tarczami, ty zaś zabijasz i dodatkowo zbierasz dużo doświadczenia.
    Wypróbuj to, a oblężenia staną się... milsze ;]

Offline Zarazliwy

• Użytkownik
    « Odpowiedź #39 dnia: Stycznia 24, 2013, 22:35:13 »
    Inkaska wiem zawsze tak robiłem ale teraz to rzadko się udaje bo moi coś świrują i pozwalają wejść wrogim jednostkom po czym rzucają się na nich i tak w kółko i mój plan nie działa. Dwuręczną bronią na 1 hita ściągałem i często to się udawało ale jak mówie - moim coś odwala.
    Łucznicy/kusznicy sprawują się znakomicie, chowają się za murem i strzelają, zazwyczaj zanim wróg podjedzie wieżą to już musi dojść druga fala bo moi dystansowcy sieją spustoszenie. No ale oni sami obrony nie wygrają.
    Nie wydaje im rozkazów, automatycznie podchodzą.

Kogo polecacie wyeliminować pierwszego? :)

Offline Rapodegustator

• Użytkownik
    « Odpowiedź #40 dnia: Stycznia 25, 2013, 00:27:45 »
    Ciężki wybór. Nie powinieneś od razu atakować, ale jak wolisz...
    Sarranidzi. Jak masz hursaklów, rycerzów i strzelców do obrony, to spokojnie na krańcu mapy możesz wyrżnąć im garnizon w jakimś mieście i bronić się póki garnizonu nie zbierzesz konkretnego.

Offline mogul2001

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #41 dnia: Stycznia 26, 2013, 17:21:37 »
    najlepiej miec wlasne krulestwo dopiero wtedy jak masz juz duzom armie okolo 2000 osob i masz z 6 miast. ja mam oibecnie kolestwo z 40 lordami 20 z nmiastami i jakies 100 wiosek xD a armie to mam z 5000 huskarli i rycerzy i zdobywam kazdy zamek

Offline sabatonsky

• Użytkownik
    • Piwa: -3
    « Odpowiedź #42 dnia: Stycznia 26, 2013, 18:00:25 »
    naucz się chłopie poprawnie pisać to po pierwsze. po drugie: na jakiej modyfikacji grasz i ile razy używałeś kodów po trzecie: chyba nie dałbyś rady BEZ KODÓW utrzymać takiej armii. że nie wspomnę o liczebności

Offline thebadman

• Użytkownik
    « Odpowiedź #43 dnia: Stycznia 26, 2013, 18:24:35 »
    Nie dawaj się tak żałosnemu trollowi i nekromancie(Lagi)...

Offline Zarazliwy

• Użytkownik
    « Odpowiedź #44 dnia: Stycznia 26, 2013, 21:46:03 »
    Ok to sarranidzi na eliminacje idą :)
    Gram na modzie Nowa Ojczyzna jak coś. Łatwo się ich bije? Bo szczerze mówiąc nie mam okazji żeby z nimi jakoś powalczyć :D Nie widzialem ich jak się spisują na polu bitwy :)   
    Zacząć od miasta czy zamku?