Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Kiedy stworzyć królestwo? Gdzie, jak, z kim?  (Przeczytany 41178 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline thebadman

• Użytkownik
    • Piwa: 56
    Odp: Kiedy stworzyć królestwo? Gdzie, jak, z kim?
    « Odpowiedź #15 dnia: Stycznia 24, 2013, 07:43:34 »
    Osobowość lorda się nie zmienia, a kłótnie między lordami rzadko się same kończą(Zwykle władca trzyma z jednym lordem).

Offline Zarazliwy

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #16 dnia: Stycznia 24, 2013, 12:47:56 »
    Królestwo poszło się j.... :D
    Miałem około 150 wojska rhodockiego na obronie ale nie udało się obronić , dziwny zamek zająłem i łatwo go podbić bo szybko weszli mimo tego że mieli słabsze jednostki.

Moje pytanie :  Jakie jednostki szkolić? Myślę nad khergitami. Jak się sprawiają w walkach i ataku na zamki i obronie?

Offline sabatonsky

• Użytkownik
    • Piwa: -3
    « Odpowiedź #17 dnia: Stycznia 24, 2013, 14:02:42 »
    biednemu to zawsze kij w oko i wiatr w plecy...

więc tak: z piechoty nordów bądź rhodoków, kawaleria swadie, łucznicy... tutaj nie wiem

(wg mnie taki zestaw może zdać egzamin)

Offline Zarazliwy

• Użytkownik
    « Odpowiedź #18 dnia: Stycznia 24, 2013, 14:04:27 »
    Właśnie zrezygnowałem z khergitów :D
    Mam nordycką piechotę + łuczników a ze swadii biorę trochę kawalerii.

Już mogę pomarzyć o królestwie :( Zostali Rhodocy, Vaegirzy, Sułtan i Khanat. Każdy ma po równo mapy i będzie ciężko coś zająć

Offline sabatonsky

• Użytkownik
    • Piwa: -3
    « Odpowiedź #19 dnia: Stycznia 24, 2013, 14:29:53 »
    Nordowie i swandianie odpadli? cholibka.... to ty chłopcze dołączaj do jakiejś frakcji... jak już 2 królestwa poszły....

Offline Rapodegustator

• Użytkownik
    • Piwa: -38
    « Odpowiedź #20 dnia: Stycznia 24, 2013, 14:39:34 »
    Gościu, nie rezygnuj!
    Na jakiś czas dołącz do jakiejkolwiek frakcji. Walcz, wbijaj relacje z lordami, buduj farbiarnie itp. itd.
    Dobrze gdybyś na lenno wbił sobie z 1 miasto i je porządnie obstawił (co najmniej 300 ludu, rycerze, łucznicy i HUSKARLE). Wtedy możesz błagać o każde kolejne lenna. Tylko pamiętaj by były blisko miasta. Nie ma sensu latanie z jednego krańca świata na drugi by się okazało, że oblężenie zostało przerwane.... A jak władca odmówi to wypowiadasz przysięgę, relacje masz wysokie z lordami, kwestia czasu a przyjdą do cb i będą chcieli zostać twymi wasalami. Rozwiniesz się, będziesz toczyć kampanie (dobrze rozegrana kampania to kilka fortec dla ciebie) i jakoś sobie dalej poradzisz.
    Kiedy będziesz gotowy to twoja wola. Ważne byś miał wcześniej już obstawioną jakąś mieścine. Nie ma co później na farta liczyć.
    Zeby osiagnac rzeczy trudne potrzeba czasu. Zeby osiagnac rzeczy niemozliwe potrzeba go troche wiecej.

Offline Zumbagi

• Użytkownik
    « Odpowiedź #21 dnia: Stycznia 24, 2013, 14:41:23 »
    Do obrony najlepsi Rhodoccy kusznicy i strażnicy, bdb tarcze + lawina bełtów z ciężkich kusz robi swoje ;)

Skoro zostały cztery królestwa, najlepiej zabierz się za najsłabsze - sułtanat. Będzie trochę ciężko z kawalerią i tymi cholernymi dizirtami, ale lepsze to niż Veagirscy Łucznicy albo Lansjerzy Khergiccy w otwartej bitwie ;) Jeżeli zdecydujesz sie podbijać pustynne królestwo, polecam szkolić piechotę nordycką, ze względu na ich topory, które są bardzo skuteczne przeciwko papierowym tarczom sarradnidów, na dokładkę można dorzucić rhodockich kuszników, którzy będą przebijać tarcze przeciwników i ściągać na "strzała" łuczników. W oblężeniach są słabi, więc nie powinno być problemu ;)

Offline Zarazliwy

• Użytkownik
    « Odpowiedź #22 dnia: Stycznia 24, 2013, 14:51:05 »
    Własnie tak obserwując mapę zauważyłem że Sarranidzi podbili tylko 1 miasto w środku mapy , czyli jak będą mieli wojnę to utracą to miasto.

Ale własnie długo strasznie zajmuje wbicie stosunków z lordami na +, nie zawsze mają dla mnie misje a jak mają to i tak daje 2-3pkt relacji :/

Offline Rapodegustator

• Użytkownik
    « Odpowiedź #23 dnia: Stycznia 24, 2013, 15:37:06 »
    Gościu...
    Samymi zadaniami to ty się wynudzisz a nie. Jak jest wojna to robimy tak: wrogich lordów wypuszczamy po bitwach, a gdyby jakiś był w zamku uwięziony to rzecz jasna także uwalniamy.
    A naszych lordów? Tak samo, uwalniamy z niewoli, ale także jak widzimy że toczą bitwę (jeszcze lepiej jak bez szans na zwycięstwo) to im pomagamy. Nie raz relacje ostro skaczą w górę.
    Ogólnie powinniśmy walczyć z przyjaznymi lordami, zawsze wbije nam trochę relacji z nimi.
    Lecz przestrzeż się tego! Nie zakładaj królestwa póki z kilkoma chociaż wasalami nie wbijesz relacji na minimum 100! I tylko takich przyjmuj! Dasz im 1 miasto lub 1 zamek i 1 wieś i do końca życia im wystarczy. Warunkiem jest to, że nie będziesz rozdawać byle komu lub sobie, bo takie jest "moje widzimisie". Możesz rozdawać takim schematem lenna lordom co nie mają lenn żadnych. No ale co gdy już każdy ma lenna? Czekamy aż wybiorą lordowie komu przydzielić lenno (kilka dni, idziesz do ministra, kogo tam wybierzesz, i patrzysz kto ma najwięcej głosów).
    Ten schemat jest oczywiście na podstawie mojej gry, w ten sposób mam królestwo i kampanie ponad 25 lordów z relacjami na 100, nigdy nie buntującymi się. Aż się znudziłem podbijaniem tego wszystkiego i mam przerwę :) Ale sposób jest genialny i na maksa bezpieczny. Miałem jedynie jedną taką pałe co przyjąłem z relacjami na +5 (aby zobaczyć co będzie dalej) ale go w końcu wyrzuciłem jak menda wszystko zlewała.
    Rób jak chcesz, ale ten sposób jest najlepszy, i co najważniejsze, wcale nie taki trudny jak się może zdawać.
    Zeby osiagnac rzeczy trudne potrzeba czasu. Zeby osiagnac rzeczy niemozliwe potrzeba go troche wiecej.

Offline thebadman

• Użytkownik
    « Odpowiedź #24 dnia: Stycznia 24, 2013, 16:12:57 »
    Gościu...
    Samymi zadaniami to ty się wynudzisz a nie. Jak jest wojna to robimy tak: wrogich lordów wypuszczamy po bitwach, a gdyby jakiś był w zamku uwięziony to rzecz jasna także uwalniamy.
    A naszych lordów? Tak samo, uwalniamy z niewoli, ale także jak widzimy że toczą bitwę (jeszcze lepiej jak bez szans na zwycięstwo) to im pomagamy. Nie raz relacje ostro skaczą w górę.
    Ogólnie powinniśmy walczyć z przyjaznymi lordami, zawsze wbije nam trochę relacji z nimi.
    Lecz przestrzeż się tego! Nie zakładaj królestwa póki z kilkoma chociaż wasalami nie wbijesz relacji na minimum 100! I tylko takich przyjmuj! Dasz im 1 miasto lub 1 zamek i 1 wieś i do końca życia im wystarczy. Warunkiem jest to, że nie będziesz rozdawać byle komu lub sobie, bo takie jest "moje widzimisie". Możesz rozdawać takim schematem lenna lordom co nie mają lenn żadnych. No ale co gdy już każdy ma lenna? Czekamy aż wybiorą lordowie komu przydzielić lenno (kilka dni, idziesz do ministra, kogo tam wybierzesz, i patrzysz kto ma najwięcej głosów).
    Ten schemat jest oczywiście na podstawie mojej gry, w ten sposób mam królestwo i kampanie ponad 25 lordów z relacjami na 100, nigdy nie buntującymi się. Aż się znudziłem podbijaniem tego wszystkiego i mam przerwę :) Ale sposób jest genialny i na maksa bezpieczny. Miałem jedynie jedną taką pałe co przyjąłem z relacjami na +5 (aby zobaczyć co będzie dalej) ale go w końcu wyrzuciłem jak menda wszystko zlewała.
    Rób jak chcesz, ale ten sposób jest najlepszy, i co najważniejsze, wcale nie taki trudny jak się może zdawać.
    I tak prędzej czy później dobije się do 300 pkt. honoru, więc nie ma sensu puszczać honorowych lordów bo i tak cię będą lubić za wypuszczanie neutralnych, w ten sposób częściej rozmawiając z lordami dostaniemy + do relacji bo ostatnio uratowaliśmy przyjaznego im lorda zamiast mruczeć o niezbyt przemyślanych decyzjach.
    Staraj się rozmawiać z lordami swojego królestwa, jeżeli możesz, więcej razy będą wspominać o twoich czynach więc częściej możesz dostać +.
    Obowiązkowo rozmawiaj po wygranym oblężeniu z lordami(O ile nie byłeś dowódcą), aby zdobyć 1-2 punkty relacji z każdym.

Na relacje wasali zawsze jest prosta rada - uczta!Rozmawiając z lordami co południe dostaniemy bonus, za zakończenie uczty też, a jeżeli z kimś już mamy relacje na 100 to wystarczy go wysłać na daleki patrol.

Jako piechotę do obrony polecam Rhodoków, są najlepsi za swoją cenę - Huscarlów długo się szkoli, i lepiej ich używać jako szturmowców - i Vaegirskich strzelców a do ataku zamienić strzelców na Rhodockich.

Offline Rapodegustator

• Użytkownik
    « Odpowiedź #25 dnia: Stycznia 24, 2013, 17:13:01 »
    I tak prędzej czy później dobije się do 300 pkt. honoru, więc nie ma sensu puszczać honorowych lordów bo i tak cię będą lubić za wypuszczanie neutralnych, w ten sposób częściej rozmawiając z lordami dostaniemy + do relacji bo ostatnio uratowaliśmy przyjaznego im lorda zamiast mruczeć o niezbyt przemyślanych decyzjach.
    Staraj się rozmawiać z lordami swojego królestwa, jeżeli możesz, więcej razy będą wspominać o twoich czynach więc częściej możesz dostać +.
    Obowiązkowo rozmawiaj po wygranym oblężeniu z lordami(O ile nie byłeś dowódcą), aby zdobyć 1-2 punkty relacji z każdym.

Na relacje wasali zawsze jest prosta rada - uczta!Rozmawiając z lordami co południe dostaniemy bonus, za zakończenie uczty też, a jeżeli z kimś już mamy relacje na 100 to wystarczy go wysłać na daleki patrol.

Jako piechotę do obrony polecam Rhodoków, są najlepsi za swoją cenę - Huscarlów długo się szkoli, i lepiej ich używać jako szturmowców - i Vaegirskich strzelców a do ataku zamienić strzelców na Rhodockich.

Sposób podany przeze mnie ma +.
    Pierwszy to taki, że nie buntują się, znaczy relacje nie spadają.
    A drugi to taki, że nie trzeba tak jak ty mówisz uczt organizować. Które zresztą na nic się zdadzą. Taki lord, chociażbyś dostał z nim 100 do relacji, to wystarczy że zrobisz coś nie po jego myśli by znowu to spadło (taki typ to łachudra, po jego myśli jest to, by dostał lenno na własność).
    Nie ma co się potem z tym niepotrzebnie użerać. I tak trzeba się rozwinąć, zdobyć kasę, wyszkolić armię itd. A wbijanie relacji nałogowo (przy okazji :) ) wyjdzie nam na dobrze. Wystarczy sobie zagrać raz tak, a raz tak. O wiele prościej nam pójdzie później jeśli zastosujemy moją metodę. Chyba że chcesz już, natychmiast królestwo! Byle było, choćby zaraz przejęte!

Offline thebadman

• Użytkownik
    « Odpowiedź #26 dnia: Stycznia 24, 2013, 17:24:25 »
    Sposób podany przeze mnie ma +.
    Pierwszy to taki, że nie buntują się, znaczy relacje nie spadają.
    A drugi to taki, że nie trzeba tak jak ty mówisz uczt organizować. Które zresztą na nic się zdadzą. Taki lord, chociażbyś dostał z nim 100 do relacji, to wystarczy że zrobisz coś nie po jego myśli by znowu to spadło (taki typ to łachudra, po jego myśli jest to, by dostał lenno na własność).
    Nie ma co się potem z tym niepotrzebnie użerać. I tak trzeba się rozwinąć, zdobyć kasę, wyszkolić armię itd. A wbijanie relacji nałogowo (przy okazji :) ) wyjdzie nam na dobrze. Wystarczy sobie zagrać raz tak, a raz tak. O wiele prościej nam pójdzie później jeśli zastosujemy moją metodę. Chyba że chcesz już, natychmiast królestwo! Byle było, choćby zaraz przejęte!
    Z twoimi lordami też nie jest tak, że nie tracisz relacji, tylko masz tak dużo honoru, że spadki są i tak nim pokrywane, nie są tak duże ze względu na osobowość.
    Kasę ma się z w dużej mierze z cła, a wielu lordów to wiele patroli co przekłada się na duże zyski i wysoki dobrobyt.
    Nigdy nie miałem problemów ze swoją metodą, w czasie pokoju i tak coś warto robić, a uczta to też dużo pieniędzy i renomy.

Offline Zarazliwy

• Użytkownik
    « Odpowiedź #27 dnia: Stycznia 24, 2013, 17:51:57 »
    Podsumowując : dołączyć do 1 królestwa, pomagać na bitwach, wypuszczać lordów, robić od czasu do czasu zadania?

Wojsko: atak Huskarlowie + Rhodoccy kusznicy (nie wiem czy dobrze napisałem)
    Obrona: Rhodocy

Offline thebadman

• Użytkownik
    « Odpowiedź #28 dnia: Stycznia 24, 2013, 18:00:44 »
    Jeżeli możesz to rób zadania cały czas albo te z których możesz się wywiązać(Czyli jak na uczcie zaproponują ci pościg za szpiegem to po prostu odmów, bo lepiej będzie walczyć z wrogiem), czasu zwykle jest na to bardzo dużo.
    Ciężka kawaleria owni w polu więc ok. 50 Swadiańskich rycerzy i możesz nawet kilku lordów na raz załatwić, przy 100 nawet pospolite ruszenie.
    Z lordów wypuszczaj tych, którzy się poddają.Ci którzy cię obrażają albo gratulują ci zwycięstwa najlepiej nadają się na okup.

Offline Rapodegustator

• Użytkownik
    « Odpowiedź #29 dnia: Stycznia 24, 2013, 18:09:57 »
    Atak i obrona to TYLKO twoje gusta.
    Najbardziej uniwersalni są wszelkie rodzaje RYCERZY. Teraz bierz samych swadiańskich, ich frakcja już nie istnieje więc nie będą przez nich spadki morale (taki system, że jeśli np. przeciwko vaegirow walczysz vaegirskimi rycerzami, to ich morale będzie mocno spadać, a za nimi cały oddział. Logiczne).
    Kusznicy i strzelcy... Tylko do obrony. W ataku skup się głównie na huskarlach i rycerzach. Ale wiele tutaj zależy jednak od rodzaju fortecy którą bronisz lub atakujesz. Generalnie musisz pamiętać, że strzelcy to tylko tak jakby "dodatek". Swoje wnoszą w bitwie, ale w bezpośrednich starciach walczy konkretna piechota.
    Pamiętaj też, że podczas oblężenia może cię dopaść 1000 ludu. Huskarle i Rhodocy na wiele się nie zdadzą jeśli to będą dajmy na to Khengieci, a teren będzie płaski...
    Napisze ci bardziej konkretne podsumowanie:

Podsumowanie: ok.

Atak: Huskarle, Rycerze. Ew. strzelcy (Rhodoccy, bardziej opłacalni ze względu na koszty, a ich udział w walce)
    Obrona: Wszelkiej maści PUSZKI (Huskarle, rycerze, mogą być najemnicy lub siostry miecza). Druga sprawa to strzelcy, także bardzo ważni: Vaegirscy strzelcy (pod warunkiem że jest ich troszeńkę, inaczej słaba skuteczność) + trochę kuszników.

Mała podpowiedź: Jeśli się dobrze zorganizujesz z kampanią, szybko poprzejmujesz dla własnego państewka fortece, to nie będziesz nawet musiał odpierać szturmów na stolicę. W moim przypadku (kierowałem się właśnie takim zorganizowaniem) nawet nie było oblężenia. Raz może, w początkowej fazie, przez lorda z 90 osobowym oddziałem :D