Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Ankieta

W którego PBF-a byś najchętniej zagrał:

Autorskiego
    13 (41.9%)
    Historycznego
    10 (32.3%)
    Współczesność
    8 (25.8%)

Głosów w sumie: 22

Autor Wątek: Pytania, wątpliwości, wonty i ogólne OOC - jakieś pomysły na sesję?  (Przeczytany 94335 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Bane

• Użytkownik
    • Piwa: 6
    Odp: Pytania
    « Odpowiedź #15 dnia: Listopada 26, 2012, 19:33:55 »
    Czegoś nie rozumiem. Najpierw piszesz, że piszemy w trzeciej osobie a potem wzór walki piszesz w pierwszej... yyy... to mamy zmieniać styl?

Offline Aharo

• Użytkownik
    • Piwa: 60
    « Odpowiedź #16 dnia: Listopada 26, 2012, 20:29:14 »
    Czegoś nie rozumiem. Najpierw piszesz, że piszemy w trzeciej osobie a potem wzór walki piszesz w pierwszej... yyy... to mamy zmieniać styl?

Nie rozumiem. Jeśli coś jest opisane w pierwszej osobie jako "GM" to oznacza jedynie mój błąd, nie zmieniajcie niczego. Za wszystkie błędy przepraszam i obiecuję wnieść poprawki. ;/

Offline Setebos

• Użytkownik
    • Piwa: 3
    • Możesz mnie znać jako: Dimitri lub Dimitri_Hawke
    « Odpowiedź #17 dnia: Listopada 26, 2012, 20:33:34 »
    Jedyna pomyłka to to że skopałeś cytat przy taktyce którą ja napisałem w tym temacie, przez co Bane wziął ją za Twoją własną. A ja pisałem w 1 osobie (i nadal tak robię, wiem, jestem zły alo postaram się poprawić, ale naprawdę zapominam, zbyt długo byłem do tego przyzwyczajony).

Offline Duczek

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    • http://www.youtube.com/watch?v=k8TMWODv6OI
    « Odpowiedź #18 dnia: Listopada 26, 2012, 21:18:38 »
    Aharo troszkę konsekwencji :P

Faran: jeden przeciwnik z popękaną tarczą i odsłoniętą głową, jako broni używa bułatu. Drugi tuż za nim z hełmem, skórzanym kaftanem, migdałową tarczą i bułatem.
    Mściwoj: półnagi dzikus z wielkim berdyszem // wybacz musiałem xD//
    Hores Hosariasz: jeden tarczownik w kaftanie bez hełmu oraz włócznik z tarczą i krótkim mieczem.
    Wulf: wojownik z elitarnym bułatem bez tarczy w zbroi lamelkowej i skórzanej czapce.
    Aldred: to co wyżej.
    Burenisław: piechociarz z tarczą i mieczem. Pancerz słaby.
    Strzelcy: w stronę łuczników przedarło się sześciu tarczowników.

Tą tarczę w którą złapał mój oszczep i nóż, to zaklęciem przywołał?

Offline Aharo

• Użytkownik
    « Odpowiedź #19 dnia: Listopada 26, 2012, 21:33:21 »
    Szajse, poprawione. Wybacz.

Offline Aldred

• Użytkownik
    • Piwa: 16
    • No Trance No Life.....
    « Odpowiedź #20 dnia: Listopada 27, 2012, 18:36:10 »
       To jest normalne w grach rpg, że czasem MG się myli. W realu jest tego więcej bo dochodzi przejęzyczenie. Po prostu dajmy Mu czas, troszkę ma tych graczy, nie ma szans aby nieomylnie prowadzić sesje. Sam mam u siebie problem z okiełznaniem 5 graczy, a niech jeszcze się rozdzielą w podziemiach...;)
    Zwycięstwo nie wymaga tłumaczenia,porażka na nie nie pozwala.Wymówki to schronienie dla słabych.-Wielki Książe Ostlandu Hals von Tasenick.

http://adi88pl.wrzuta.pl/audio/88OeZEtUsq1/kingdom_of_trance_nev_year_2012_adi_mix
    Pora promować muzykę trance i swoją twórczość;)

Offline huth

• Piwa: 451
    « Odpowiedź #21 dnia: Listopada 27, 2012, 18:46:07 »
    Tak czytam te opisy walk i ta kompania to naprawdę wyjadacze, kręcą jakieś półpiruety, mają po kilka planów na walkę w różnych wariantach, zrodzonych podczas wymachiwania toporami i w ogóle doskonały ogląd sytuacji... :) W związku z tym moje pytanie do Aharo i doświadczonych graczy - trzeba tak się rozpisywać, że jak się to nie uda, to robię tamto, jeśli to tak, to tamto, itd.? Jak dla mnie to jest jakieś dziwne, równie dobrze mógłbym zrobić jakieś drzewo logiczne czy decyzyjne, czy jak to tam się nazywa... no i też ilość wykonanych akcji i decyzji jest nierównomierna pomiędzy graczami, choć na to można trochę przymknąć oko...
    Nie powinno być też tak, że najpierw każdy ma swoją kolej, potem Aharo podsumowuje turę i znów ma miejsce kolejna tura? Bo ja jestem do tyłu :P :D

Offline Aldred

• Użytkownik
    • Piwa: 16
    • No Trance No Life.....
    « Odpowiedź #22 dnia: Listopada 27, 2012, 19:09:50 »
       Z kolejnością w pełni popieram.
    Według mnie opisy walk nie muszą być wcale długie, ale "system " niejako nas do tego nakłania. Można w kilku słowach nawet sklecić dobry plan. Byle logicznie i z umiarem. Z drugiej strony rozpisując się stwarzasz MG dobre pole do manewru. Wszak nie trzymają nas żadne atrybuty/statystyki. Reasumując ,można zginać nawet od tej "Przysłowiowej strzały". Zdanie, dwa, wystarczą moim zdaniem na opis co robimy w danej sytuacji, wszak to walka ,nie ma czasu na namysły, wszystko dzieje się w ciągu sekund, w realu zanim byś ułożył plan(w taki jak my sposób)...dostałbyś po głowie X razy.
        Oczywiście to moje zdanie, nie zwykłem grywać  w rpg przez internet. Preferują grę w realu, przy kuflu piwa, świecach na stole i ciemności wokół. Tutaj musimy wszyscy jakoś stworzyć ten klimat, nie ma innej rady;)
       Co do  opisywanych walkach przez nas. No cóż, wrażenie że jesteśmy herosami jest mylne i zgubne. Wystarczy chwila by MG Ci napisał..."nie, plan w ogóle ci się nie udał, najpierw wojownik odcina ci prawą rękę. Potem kolejny podbiega powalając cie na ziemie.Pierwszy z szyderczym uśmiechem spluwa na ciebie i dobija ciosem w serce...". Brutal life co nie?;)
    Zwycięstwo nie wymaga tłumaczenia,porażka na nie nie pozwala.Wymówki to schronienie dla słabych.-Wielki Książe Ostlandu Hals von Tasenick.

http://adi88pl.wrzuta.pl/audio/88OeZEtUsq1/kingdom_of_trance_nev_year_2012_adi_mix
    Pora promować muzykę trance i swoją twórczość;)

Offline Chidori

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 13
    « Odpowiedź #23 dnia: Listopada 27, 2012, 19:31:32 »
    Tak czytam te opisy walk i ta kompania to naprawdę wyjadacze, kręcą jakieś półpiruety, mają po kilka planów na walkę w różnych wariantach, zrodzonych podczas wymachiwania toporami i w ogóle doskonały ogląd sytuacji... :) W związku z tym moje pytanie do Aharo i doświadczonych graczy - trzeba tak się rozpisywać, że jak się to nie uda, to robię tamto, jeśli to tak, to tamto, itd.? Jak dla mnie to jest jakieś dziwne, równie dobrze mógłbym zrobić jakieś drzewo logiczne czy decyzyjne, czy jak to tam się nazywa... no i też ilość wykonanych akcji i decyzji jest nierównomierna pomiędzy graczami, choć na to można trochę przymknąć oko...
    Nie powinno być też tak, że najpierw każdy ma swoją kolej, potem Aharo podsumowuje turę i znów ma miejsce kolejna tura? Bo ja jestem do tyłu :P :D

Ja zazwyczaj gralem tak :

GM opisuje w swoim poście jak to miało miejsce co się dzieje. Następnie ja w swoim rekcję (W tym przypadku co robię na atak przeciwnika) i w tedy GM odpisuje w moim poście ruch wroga ;P i ja swój itp. Ale to jest strasznie czasochłonne. Jeśli trzeba mogę i grać tak jak gramy, jest to sposób najbardziej pośredni. Ty nie piszesz że twoja postać jest super i na każdą sytuację zna odp, po prostu w tym sposobie sam starasz się przewidzieć co mogło by się stać i aby nie tracić czasu opisujesz co w razie takiej sytuacji by zrobiła twoja postać :P

Przyznam że większość sesji które prowadziłem (a było ich sporo) były w przyszłości. A te w które grałem w czasach walki bronią biała były zazwyzczaj oparte na Kostkach, Wiec może ktoś ma coś ciekawszego niż to z czym ja się spotkałem.

Offline Aharo

• Użytkownik
    « Odpowiedź #24 dnia: Listopada 27, 2012, 20:12:06 »
    HUtH, to czy rozpiszesz się czy nie zależy tak naprawdę tylko i wyłącznie od Ciebie. Jeśli zmieścisz dobry opis w dwóch zdaniach to zupełnie wystarcza, jeśli wolisz zrobić genialną sekwencję to piszesz 10 zdań przez co ja się bardziej męczę, ale masz więcej efektu ze swojej pracy ;)

Póki co trzymamy się tego sposobu opisywania walk, będę podsumowywał codziennie wieczorem chyba, że będzie dużo odpowiedzi.

Offline huth

« Odpowiedź #25 dnia: Listopada 27, 2012, 20:23:05 »
    Oczywiście to moje zdanie, nie zwykłem grywać  w rpg przez internet. Preferują grę w realu, przy kuflu piwa, świecach na stole i ciemności wokół. Tutaj musimy wszyscy jakoś stworzyć ten klimat, nie ma innej rady;)
    W realu nie grałem też nigdy :) Pisane rpg na pewno sporo się różni, można przemyśleć sytuację, pomyśleć nad doborem odpowiednich słów, itd. Ale też z powodu tej swobody przydałyby się jakieś zasady ograniczające pociąg do bycia jak Wołodyjowski.
    Wystarczy chwila by MG Ci napisał..."nie, plan w ogóle ci się nie udał, najpierw wojownik odcina ci prawą rękę. Potem kolejny podbiega powalając cie na ziemie.Pierwszy z szyderczym uśmiechem spluwa na ciebie i dobija ciosem w serce...". Brutal life co nie?;)
    Oj, to byłoby bardzo niefajne :P

nie piszesz że twoja postać jest super i na każdą sytuację zna odp, po prostu w tym sposobie sam starasz się przewidzieć co mogło by się stać i aby nie tracić czasu opisujesz co w razie takiej sytuacji by zrobiła twoja postać :P
    No tak, ale znów bez przesady, bo opisując dwie akcje, w tym jeszcze jakiś wariant, ponadto jakiś plan B, a to wszystko z dokładnością, która noga jest wysunięta i niezwykle dokładnie opisując cięcie mieczem, to nieco za dużo, nawet jeśli gra się jakiegoś wiedźmina. Z perspektywy MG czytając takie coś, chyba specjalnie na złość napisałbym coś w stylu "potykasz się o leżącą na pokładzie linę." :P

Aharo - no jeśli dla ciebie nie jest to problemem, to nie ma sprawy. Ale może zaczekaj aż wszyscy wykonają swój ruch?

Offline Chidori

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 13
    « Odpowiedź #26 dnia: Listopada 27, 2012, 20:48:43 »
    Na temat dokładności "nogi". Hm... sprawa wygląda tak że to nie jest nic nadzwyczajnego. To po prostu podstawy walki bronią białą jakie poznajesz w bractwie rycerskim.  Sam za wiele nie wiem, ale graliśmy ostatnio sesję właśnie w takim świecie, i był z nami członek bractwa rycerskiego. Po prostu on pomagał nam pisać walkę, mówiąc co i jak zazwyczaj, całkowicie odruchowo robił taki wojownik : P To tak naprawdę nie jest nic nadzwyczajnego. Może to i brzmi jak nie wiem co, ale nic więcej.

Offline Aharo

• Użytkownik
    « Odpowiedź #27 dnia: Listopada 28, 2012, 08:01:03 »
    Aharo - no jeśli dla ciebie nie jest to problemem, to nie ma sprawy. Ale może zaczekaj aż wszyscy wykonają swój ruch?

Staram się pisać gdy już jest trochę odpowiedzi. ;)

Offline huth

« Odpowiedź #28 dnia: Grudnia 01, 2012, 22:43:10 »
    Nie chcąc pisać niepotrzebnych rzeczy w temacie samej sesji, napisze komentarz tu... A tyczy się to niesamowitego lootu... muszę się teraz naprawdę dobrze namyslić, co też mogło moją postać skłonić do zabrania... strzał... może uderzył się potylicą o reję czy co?

Offline Aharo

• Użytkownik
    « Odpowiedź #29 dnia: Grudnia 02, 2012, 11:51:08 »
    Nie chcąc pisać niepotrzebnych rzeczy w temacie samej sesji, napisze komentarz tu... A tyczy się to niesamowitego lootu... muszę się teraz naprawdę dobrze namyslić, co też mogło moją postać skłonić do zabrania... strzał... może uderzył się potylicą o reję czy co?

Maryja Józef ;/ Już poprawiam przepraszam za wszystkie błędy tak to jest jak wieczorynki nie obejrzę.

@Edit: Poprawione i łapaj rekompensatę. ;)