Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Religie i wiara - dyskusje  (Przeczytany 51185 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Barudokuku

• Użytkownik
    • Piwa: -2
    • Zbieracz puszek
      • (nie)Oficjalne Forum Antyfanów CD-Action
    Odp: Religie i wiara - dyskusje
    « Odpowiedź #60 dnia: Kwietnia 27, 2010, 17:27:54 »
    Podaj mi przynajmniej jeden argument dlaczego nie powinno być religii w szkołach.

Podam nawet trzy.

1. Niesprawiedliwość. Dobrze, katolików jest od cholery plus jeden w Polsce, ale są też wyznawcy innych religii - a zrób u nas przedmiot 'Islam', zobaczysz, jaki będzie odzew...
    2. Nieścisłość. Religię powinno się uznawać za religioznawstwo, a skoro jest to nauka o religii katolickiej, to powinien się ów przedmiot zwać 'katecheza' czy coś podobnego.
    3. Brak wykształconych nauczycieli. W większości szkół religia opiera się na 'przeczytaj temat, odczytaj fragment Biblii i ew. coś narysuj', a prawie żaden nauczyciel nie nadaje się do tego. Płacą mu za to i tylko tyle go obchodzi.

Osobiście uważam, że istotę czy też istoty wyższe można wyznawać pod dowolnym imieniem i w dowolny sposób. Skoro ów ktoś jest najwspanialszy, nie ma wad i wie wszystko, to co go obchodzi, że taka jedna kropla oceanu uzna go nie za Allaha, a za JHWH?...
    Ileśtam procent kogośtam robi cośtam. Jeśli należysz do iluśtam procent pozostałych, wstaw to gdzieśtam.
    Wyobraź sobie też, że tutaj jest jakiś fajny tekst pokazujący, jak bardzo jestem nieskażony mediami, propagandą i tak dalej i ogólnie coś, co sprawi, że wszyscy będą wiedzieli, że nie lubię czegośtam.
    Oczywiście, możesz też sobie wyobrazić tutaj jakieś mHroczne/lolowate/jestem-taki-zarąbisty zdanie po angielsku. Ot, choćby traktujące o śmierci czy religii, coby pokazać, że jestem ateistą.

Offline proud

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    « Odpowiedź #61 dnia: Kwietnia 27, 2010, 17:28:11 »
    Nie będę tu wymieniać tego czego nie powinno być (religia w szkole itp.),

Podaj mi przynajmniej jeden argument dlaczego nie powinno być religii w szkołach.
    Dobra miałem nic w tym temacie nie pisać, ale... no cóż. ;d

Według mnie religia powinna zostać wycofana ze szkół, gdyż po pierwsze same założenia religii niejednokrotnie kłócą się z nauką - raczej prawie wcale się nie zgadzają, a po drugie szkoła winna zachować areligijność.

Offline Trebron2009

• 2009
    • Użytkownik
    • Piwa: 353
    « Odpowiedź #62 dnia: Kwietnia 27, 2010, 17:59:48 »
    Szkoła jest świecka i tyle. Sorry za jednozdaniowy post, ale ten tekst z żądaniem powodów mnie rozśmieszył :D

Offline Axel

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #63 dnia: Kwietnia 27, 2010, 18:05:11 »

Podam nawet trzy.

1. Niesprawiedliwość. Dobrze, katolików jest od cholery plus jeden w Polsce, ale są też wyznawcy innych religii - a zrób u nas przedmiot 'Islam', zobaczysz, jaki będzie odzew...
    2. Nieścisłość. Religię powinno się uznawać za religioznawstwo, a skoro jest to nauka o religii katolickiej, to powinien się ów przedmiot zwać 'katecheza' czy coś podobnego.
    3. Brak wykształconych nauczycieli. W większości szkół religia opiera się na 'przeczytaj temat, odczytaj fragment Biblii i ew. coś narysuj', a prawie żaden nauczyciel nie nadaje się do tego. Płacą mu za to i tylko tyle go obchodzi.

[...]
    Ad 1. A myślisz że w krajach Islamskich w szkołach jest przedmiot "Chrześcijaństwo"? Polska jest po prostu krajem katolickim i tylko tej religii się uczy , nawet gdyby zrobili taki przedmiot "Islam" to nie miałbym nic przeciwko , ale wątpie by znalazło się dużo chętnych i byłby on poprostu nieopłalny.
    Ad 2 .Fakt , nazwa "Religia" mi też się nie podoba , powinni to zmienić.
    Ad 3. A nauczyciele innych przedmiotów to może są inni? Są zarówno słabo wykształceni nauczyciele religii , jak i słabo wykształceni nauczyciele Fizyki , matematyki , wfu , polskiego itd.
    Według mnie religia powinna zostać wycofana ze szkół, gdyż po pierwsze same założenia religii niejednokrotnie kłócą się z nauką - raczej prawie wcale się nie zgadzają, a po drugie szkoła winna zachować areligijność.

Jeżeli komuś nie pasuje lekcja religii , niech na nią nie chodzi, to nie jest obowiązkowy przedmiot, a to że się kłócą z nauką to prawda , ale może dzięki temu uczniowe nauczą się samemu wyciągać wnioski i chociaż trochę myśleć.

Offline MikiBar

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #64 dnia: Kwietnia 27, 2010, 18:49:36 »
    Co do religii w szkołach. Uważam, że religia powinna być już po wszystkich normalnych szkolnych lekcjach w kościele (tak jak kiedyś). W kościele, bo szkoła do religii nie pasuje. Poza tym niektórzy na pewno byliby "normalniejsi" w kościele. Kościół to miejsce religijne i dlatego tam powinno się o religii uczyć. Po normalnych lekcjach, bo Ci co na religię nie chodzą mieliby ułatwione życie. Nie musieliby iść do domu, a później wracać na inne lekcje. Takie jest moje zdanie.

Offline Trebron2009

• 2009
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #65 dnia: Kwietnia 27, 2010, 18:50:22 »
    Tylko że według konstytucji, każdy ma prawo do swojego wyznania.

I czemu świeckie państwo ma płacić, nauczycielom jakiegoś wyznania, to powinno być całkowicie finansowane przez kościół.

Offline legomir

• Użytkownik
    « Odpowiedź #66 dnia: Kwietnia 27, 2010, 19:01:21 »
    "Ad 1. A myślisz że w krajach Islamskich w szkołach jest przedmiot "Chrześcijaństwo"? Polska jest po prostu krajem katolickim i tylko tej religii się uczy , nawet gdyby zrobili taki przedmiot "Islam" to nie miałbym nic przeciwko , ale wątpie by znalazło się dużo chętnych i byłby on poprostu nieopłalny."

Skoro "Islam" to byłby przedmiot nie obowiązkowy to dlaczego Religia ma takim być? Wiele osób nie chętnych do religii np. ja jest w pewien sposób do tego zmuszanych i przez rodzinę i przez szkołę. Polska nie jest krajem chrześcijańskim. Jest krajem świeckim ,krajem chrześcijańskim jest Watykan ,bo tam rządzi papież nie prezydent. Religia w szkołach jest na mocy konkordatu podpisanego bodajże w 1989 r.(nie jestem do końca tego pewien ,bo mógł on być zawarty wcześniej/później jeszcze to zweryfikuje ponieważ teraz nie chce mi się sprawdzać :P ). Nie podoba mi się słowo "nieopłacalny" szkoła jest bezpłatna i nie istnieje tu taki termin jak nieopłacalny.

"Ad 3. A nauczyciele innych przedmiotów to może są inni? Są zarówno słabo wykształceni nauczyciele religii , jak i słabo wykształceni nauczyciele Fizyki , matematyki , wfu , polskiego itd."

Nauczyciele religii mają umacniać naszą wiarę i temu podobne ,prawda? Katecheci powinni się pod tym względem być wyjątkiem i zostać wybierani na podstawie ich "daru" ,a nie ich "widzimisię". Normalny nauczyciel ma tylko przekazać Ci wiedzę i może nie musi mieć do tego talentu/"powołania" ,a jeśli je mają to do takich ludzi się garnom.
    "Można ścinać kwiaty, ale wiosny to i tak nie zatrzyma" Che Guevara
    GG: 15621533

Offline Axel

• Użytkownik
    « Odpowiedź #67 dnia: Kwietnia 27, 2010, 19:26:03 »
    Tylko że według konstytucji, każdy ma prawo do swojego wyznania.
    Nie rozumiem , ma to jakiś związek z tematem?
    Skoro "Islam" to byłby przedmiot nie obowiązkowy to dlaczego Religia ma takim być?
    Czy religia jest obowiązkowa?! :O
    Wiele osób nie chętnych do religii np. ja jest w pewien sposób do tego zmuszanych i przez rodzinę i przez szkołę.
    Jeżeli jesteś zmuszany przez rodziców , to jest to wyłącznie twój problem , a o zmuszaniu przez szkołę nigdy nie słyszałem.
    Nie podoba mi się słowo "nieopłacalny" szkoła jest bezpłatna i nie istnieje tu taki termin jak nieopłacalny.
    A jaki jest sens zatrudniać nauczyciela "Islamu" dla 1-2 uczniów?
    Nauczyciele religii mają umacniać naszą wiarę i temu podobne ,prawda?
    Umacniać naszą wiarę powinniśmy my sami , poprzez modlitwę , sakramenty i takie tam , nauczyciel religii ma nam przekazać wiedzę  , przekazać nam pewne idee religijne itp.

Offline SirSalvadin

• Użytkownik
    • Krzyżak, Zingal von Balk the Grey, Zakonnik
    « Odpowiedź #68 dnia: Kwietnia 27, 2010, 19:59:46 »
    Axel co do tych idei religijnych to bym JA się wstrzymał szczególnie w moim przypadku. Jest u nas w gimnazjum pewna nauczycielka-fanatyczka. Rozumiem nauczanie do czasu aż nie będzie to fanatyzmem religijnym, mówi abyśmy się modlili co dzień, grozi szatanami i demonami i innymi cudami :) to jest nadzwyczaj dziwne. W podstawówce miałem taki przypadek: nauczycielka religii spotkała mojego kolegę któremu (jak był mały) zmarł ojciec i był ubrany w czarną koszulkę z czaszką. To nauczycielka podeszła do niego i powiedziała mu żeby się wstydził bo ta trupia czaszka może być jego ojca... :/ to było bardzo nie miłe i wtedy jak dobrze pamiętam chłopak nie zniósł tego dobrze ;( Następny przypadek kiedy to dziewczyna z mojej klasy ubrana była na czarno to pani od religii powiedziała że szatan ją opętał że się ubiera na czarno :| dziwne. Kolejna rzecz, denerwująca mnie ostatnio na lekcjach religii gdzie zaczyna osiągać dna. Jak to nasza pani "poniżała" na swój sposób mniejszości religijne, mówiła że: " To że mieszka u nas *** np: prawosławnych nie oznacza że musimy robić to czy tamto dla nich" (nie pamiętam dokładnie jej zdania ale także miłe nie było, szczególnie dla mojego kolegi który jest protestantem).

Offline Trebron2009

• 2009
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #69 dnia: Kwietnia 27, 2010, 20:37:49 »
    legomir nie szerz głupoty, Polska nie jest krajem Katolickim, jest krajem świeckim. Nie może więc być nauczana religia w szkołach państwowych, które co gorsza jeszcze za nią płacą.

EDIT: Najpierw piszesz że Polska jest katolowa, a potem że świecka, ogólnie wszystko co napisałeś to stek bzdur, bo na szkołę idą też pieniądze podatników. Nie przecz sam sobie.

EDIT 2: Dodam jeszcze że lekcje religii w szkole, to praktycznie pranie mózgu, niech temu nie zaprzecza nikt kto dziś nie chodzi do szkoły.
    « Ostatnia zmiana: Kwietnia 27, 2010, 20:45:45 wysłana przez Trebron »

Offline SirSalvadin

• Użytkownik
    « Odpowiedź #70 dnia: Kwietnia 27, 2010, 20:53:31 »
    Trebon dokładnie tak, według mnie zamiast religii (czyt. Katolicyzm) powinna być lekcja Religioznawstwa, która omawiałaby najważniejsze i te mniej aspekty różnych wierzeń. Takie lekcje na pewno pomogłyby nam zrozumieć wiele rozumień innych społeczeństw świata i nie tylko.

Offline sir Luca

• Marszałek Maruda
    • Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 154
    • Otaczają mnie tęgie, tępe buce...
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #71 dnia: Kwietnia 27, 2010, 21:05:19 »
    Odniesienie do Boga znajdziesz w naszej konstytucji:
    "W trosce o byt i przyszłość naszej Ojczyzny,
    odzyskawszy w 1989 roku możliwość suwerennego i demokratycznego stanowienia o Jej losie,
    my, Naród Polski - wszyscy obywatele Rzeczypospolitej,
    zarówno wierzący w Boga
    będącego źródłem prawdy, sprawiedliwości, dobra i piękna,
    jak i nie podzielający tej wiary,
    a te uniwersalne wartości wywodzący z innych źródeł(...)"

Więc uważam że uczyć o Bogu powinno się. Co do formy, jest ona dyskusyjna. Wiadomo że każdy, absolutnie każdy nauczyciel powinien być fachowo przygotowany do prowadzenia swojego przedmiotu, tu nie ma wyjątków.
    Na pewno nie powinno być przymusu, ale nie może być tak że część osób chodzi a część ma wolne. Można w tym czasie zaproponować inne zajęcia, chociażby etykę (oczywiście musi być to profesjonalnie przygotowany i opracowany przedmiot). I prosiłbym żeby osoby które w życiu nie zapłaciły jeszcze ani grosza podatku nie mówiły mi tu że za szkołę się płaci. Wy  nic nie płacicie więc czemu macie pretensje. W kapitaliźmie wymaga ten, co płaci.
    I kto wam naopowiadał głupot że nauczyciele religii mają umacniać czyjąś wiarę? Mają oni uczyć o Bogu, tłumaczyć na jakich zasadach oparta jest nasza wiara, jakimi wartościami się kieruje... I wskazywać na możliwość i potrzebę dialogu międzyreligijnego.
    Na dzisiejszy wygląd katechezy szkolnej (bo tak ten przedmiot nazywa się w programie nauczania) jest po części zasługą samych uczniów. Ponieważ część z nich widzi że niektórzy mają wolne zamiast tej lekcji to czują się poszkodowani i starają się jak mogą przeszkadzać... Oczywiście, często jest też tak, że katecheta jest nieprzygotowany do nauczania. Niestety są też takie sytuacje, w których po prostu nie ma szans poprowadzić normalnych zajęć...
    "Demokracja: dwa wilki i owca, debatujący co będzie na obiad"

Offline SirSalvadin

• Użytkownik
    « Odpowiedź #72 dnia: Kwietnia 27, 2010, 21:25:38 »
    I prosiłbym żeby osoby które w życiu nie zapłaciły jeszcze ani grosza podatku nie mówiły mi tu że za szkołę się płaci. Wy  nic nie płacicie więc czemu macie pretensje.

Może i nic nie płacimy ,ale jesteśmy świadkami osób które płacą. I te płacenie odbija się na statusie materialnym. A pretensje mamy bo nam to się nie podoba i jeszcze za to rodzice :) (w przyszłość MY) płacą. :) A co dalszej części wypowiedzi jestem za. 

Offline sir Luca

• Marszałek Maruda
    • Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 154
    • Otaczają mnie tęgie, tępe buce...
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #73 dnia: Kwietnia 27, 2010, 21:41:53 »
    Może najpierw spytaj się swoich rodziców co oni na ten temat sądzą. Może im te lekcje się bardzo podobają. Nie wiesz jakie będziesz miał zdanie jak będziesz posyłał swoje dziecko do szkoły więc nie bawmy się w prorokowanie... To naprawdę bardzo rzadki dar i wątpię żeby ktoś z nas go posiadał.
    "Demokracja: dwa wilki i owca, debatujący co będzie na obiad"

Offline SirSalvadin

• Użytkownik
    « Odpowiedź #74 dnia: Kwietnia 27, 2010, 21:45:46 »
    Może i tak, a co do rodziców to nie raz omawiałem podobny temat i myślą tak samo jak ja. No nic pozostaje nam tylko czas tak jak to opisałeś, może on coś zmieni w mojej decyzji na ten temat.