Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Religie i wiara - dyskusje  (Przeczytany 51183 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline syo

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Religie i wiara - dyskusje
    « Odpowiedź #75 dnia: Kwietnia 27, 2010, 22:29:25 »
    A mnie wku*wia jakaś moda debilna na 'ateizm'. I to wku*wia do bólu.

1. Nie chcesz wierzyć, to nie, dowidzenia i spie*dalaj, ale nie ma potrzeby namawiać innych do zmiany lub utraty wiary.

2. NIE DA się udowodnić istnienia religi naukowo. NIE DA, NIE DA,  KUR*A się nie da. I przestańcie pieprzyć swoje herezje i 'pomysły' na udowodnienie racji bytu religii.  I robię 40-krotny facepalm jak widzę : a dlaczego nie dzieje się nam to i to, jeśli tak jest napisane w piśmie świętym? Chcesz odpowiedzi? Zabij się i spytaj swojego boga sam. Jednego debila mniej na świecie, a Ty poznasz odpowiedź.

3. Jesteś ateistą? Nie wierzysz? A obchodzisz boże narodzenie, wielkanoc i inne święta? Taki z Ciebie obeznany ateista? Zwykle ateiści to ludzie w wieku 12-20 lat, którzy nie są pewni co do swojej wiary, lecz już nazywają siebie ateistami. Ja znam pewnego ateistę, ma 30 lat, lecz nigdy nie usłyszałem od niego złego słowa odnoszącego się do jakiejś religii. On nie wierzy w boga, ale wie, że nie ma również prawa obrażać religii innych ludzi.

Jakie religoznawstwo? Nie da się udowodnić istnienia religi NAUKOWO - i będę to powtarzał każdemu, który myśli, że coś wyduma lub wyczyta jakieś syfy i idee pseudo naukowców, na znalezienie dowodów religii, które powstawały tysiące lat.

Temat nie jest kierowany do wszystkich, tylko do osób, którzy starają się udowodnić, że I-C-H zdaniem religii nie ma.
    « Ostatnia zmiana: Kwietnia 27, 2010, 22:38:56 wysłana przez syo »
    Mądrym pomagać nie trzeba, głupim nie warto

Nie uciekaj przed snajperem, umrzesz zmęczony ;p

Offline beanshee

• Użytkownik
    • Piwa: 175
    « Odpowiedź #76 dnia: Kwietnia 27, 2010, 22:45:19 »
    Syo, chyba mylisz pojęcia Bóg i Religia.
    Religioznawstwo w szkołach byłoby najlepszą opcją- przybliżenie zasad i różnic różnych religii, bez faworyzowania żadnej.
    Dobrze by było poszerzyć to o etykę i może podstawy filozofii (np. w szkołach średnich).

Z mojej strony- wierzę w Boga. Ale niestety im bardziej poznaję Pismo Święte, tym bardziej zauważam, jak daleko od pierwotnej formy chrześcijaństwa odszedł kościół katolicki.
    Nie jestem też w stanie zrozumieć, czemu hierarchia kościelna tak uparcie torpeduje pewne bardzo pożyteczne osiągnięcia nauki, np. in vitro.
    To mi trochę przypomina postawę Świadków Jehowy w sprawie przetaczania krwi.
    Łowy zaczęte! Bij, kto w Boga wierzy!
    I grzmij: "Bóg, Anglia, król i święty Jerzy!"

Offline Barudokuku

• Użytkownik
    • Piwa: -2
    • Zbieracz puszek
      • (nie)Oficjalne Forum Antyfanów CD-Action
    « Odpowiedź #77 dnia: Kwietnia 27, 2010, 22:47:22 »
    syo - przez takie posty zapewne wkrótce temat zostanie zamknięty... Jeśli wszyscy będą się bulwersować poglądami innych osób i pisać 'a bo to jest tak i ja mam rację', to rzeczywiście nie ma on racji bytu.

Zwykle ateiści to ludzie w wieku 12-20 lat

A rzeknij mi, skąd wyciągnąłeś takie wnioski? Znam (oczywiście z gazet, telewizji i tak dalej) bardzo wielu ateistów po pięćdziesiątce, a sporo owych jest bardzo poważana.

akie religoznawstwo? Nie da się udowodnić istnienia religi NAUKOWO (...)

To pokazuje Twą, bez obrazy, ignorancję. Religioznawstwo nie zamierza udawadniać istnienia boga naukowo (i tutaj zapewne błędzik, bo istnienie religii jak najbardziej da się udowodnić naukowo ;-) ). Ma ono na celu wyłącznie przybliżenie zwyczajów, założeń, dogmatów et cetera wielu religii, nie zaś wyłącznie chrześcijaństwa.

Cytat: beanshee
    Dobrze by było poszerzyć to o etykę i może podstawy filozofii (np. w szkołach średnich).

Amen. Miejmy nadzieję, że w najkrótszym możliwym czasie nastąpi reforma polskiego systemu edukacji i wprowadzona zostanie choćby filozofia, która pozwala przemyśleć uczniom wszelkie problemy nie tylko natury religijnej bez ograniczeń ze strony nauki.
    « Ostatnia zmiana: Kwietnia 27, 2010, 22:50:09 wysłana przez Barudokuku »
    Ileśtam procent kogośtam robi cośtam. Jeśli należysz do iluśtam procent pozostałych, wstaw to gdzieśtam.
    Wyobraź sobie też, że tutaj jest jakiś fajny tekst pokazujący, jak bardzo jestem nieskażony mediami, propagandą i tak dalej i ogólnie coś, co sprawi, że wszyscy będą wiedzieli, że nie lubię czegośtam.
    Oczywiście, możesz też sobie wyobrazić tutaj jakieś mHroczne/lolowate/jestem-taki-zarąbisty zdanie po angielsku. Ot, choćby traktujące o śmierci czy religii, coby pokazać, że jestem ateistą.

Offline syo

• Użytkownik
    « Odpowiedź #78 dnia: Kwietnia 27, 2010, 22:49:40 »
    Religioznawstwo będzie mieszać się z nauką i próbami udowodnienia czegoś. Stary i nowy testament i pismo święte są zbudowane z wielu ksiąg, i mają niedociągnięcia. A to zniechęci młode osoby do wiary. Młode osoby, które będą tym zainteresowane, zauważą jakieś błędy i dziury i zaczną wątpić w istnienie tejże religii, więc według mnie byłaby to kompletna i totalna głupota.

Zawsze można wybrać etykę zamiast religii :).

Barudokuku -

1. I bardzo dobrze, niech zamkną.
    2."Zwykle", nie powiedziałem, że wszyscy. Zauważ, że sporo osób w tym temacie nie przekracza 18 lat.
    3. Jakby się dało udowodnić naukowo, już by to zrobiono. Chcesz udowodnić, udowadniaj. Jak wspomniałeś, słyszałeś wszystko z gazet i telewizji. Chcesz , żebym Ci uwierzył? Udowodnij istnienie religii naukowo. Właśnie takie gadanie : ' religie da się wytłumaczyć naukowo' są totalną głupotą, ignorancją oraz NIEWIEDZĄ. Mój kolega obejrzał jakieś dokumentalne gówno na temat istnienia religii i przestał w nią wierzyć, ponieważ nie mógł znaleźć tych pominiętych dowodów na jej istnienie, których oczywiście nie było. Wszystkie religie mają luki. I właśnie te wasze udowadnianie naukowe rujnuje podstawy wiary młodych osób.

« Ostatnia zmiana: Kwietnia 27, 2010, 22:57:21 wysłana przez syo »
    Mądrym pomagać nie trzeba, głupim nie warto

Nie uciekaj przed snajperem, umrzesz zmęczony ;p

Offline beanshee

• Użytkownik
    • Piwa: 175
    « Odpowiedź #79 dnia: Kwietnia 27, 2010, 23:00:39 »
    Religie da się udowodnić naukowo. Religia to po prostu pewien system wierzeń. I nie jest ważne, czy ten system zakłada wiarę w Boga, Allacha czy Latającego Potwora Spaghetti.
    Nie da się natomiast udowodnić istnienia Boga. Nie da się też udowodnić nieistnienia Boga:D

Religioznawstwo nie ma na celu udowadniać niczego, tylko wyjaśnić pewnie zagadnienia doktrynalne.
    Syo, przejrzyj proszę najpierw encyklopedię, sprawdź dokładne znaczenie słów, które używasz.

Łowy zaczęte! Bij, kto w Boga wierzy!
    I grzmij: "Bóg, Anglia, król i święty Jerzy!"

Offline proud

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    « Odpowiedź #80 dnia: Kwietnia 28, 2010, 09:10:06 »
    Dobra...

Sprawa pierwsza... Syo uważaj co piszesz i jak piszesz, bo to że Ciebie coś denerwuje to Twój problem i nie muszę mówić gdzie to mam. Pohamuj więc swoje wypowiedzi, bo to nie temat zostanie zamknięty, ale Ty wielce oświecony zostaniesz zbanowany. Rzucać ku***mi i ch***mi każdy umie, ale jeśli chodzi o sensowną i merytoryczną wypowiedź to raczej z tej grupy odpadasz...

Druga sprawa... Tutaj masz z pierwszego lepszego źródła (Wiki ;D) krótką definicję religii:
    Religia – system wierzeń i praktyk, określający relację pomiędzy różnie pojmowaną sferą sacrum (świętością) i sferą boską, a określonym społeczeństwem, grupą lub jednostką. Manifestuje się ona w wymiarze doktrynalnym (doktryna, wiara), w czynnościach religijnych (np. kult czy rytuały), w sferze społeczno-organizacyjnej (wspólnota religijna, np. Kościół) i w sferze duchowości indywidualnej (m.in. mistyka).
    Tak więc, jeśli czegoś nie wiesz to nie afiszuj się ze swoją niewiedzą wciskając innym stek bzdur, że religii nie da się określić, czy udowodnić - jak to ktoś pisał.

Trzeci sprawa... Co do ateizmu. Zarzucasz że są tzw. pozerzy, a czy w tej Twojej religii ich nie ma? Czy nie ma osób które co tydzień latają do kościoła/synagogi/meczetu, a później lądują w mamrze za morderstwa? Pamiętaj że struktura w więziennictwie wygląda następująco: aż 99,89% są to osoby wierzące, a jedynie 0,11% są to ateiści... Kto jest więc większym pozerem? Ateista obchodzący jakieś tam zmaterializowane święto, czy wierzący nieprzestrzegający dogmatów własnej religii?

Jeszcze jedno co do ateizmu. Piszesz że są to osoby głównie 12-20 lat, a co powiesz na np. zmarłego Zbigniewa Religę? O! On też był ateistą (zresztą jak ponad 70% profesorów - z czego ponad 93% w przypadku nauk ścisłych), ale jakoś nikt z tego powodu nie umniejsza jego zasług. Ateizm nie równa się zdegenerowaniu jednostki, ponieważ to moralność definiuje nasze zachowania i nie wszyscy potrzebują nakazów i zakazów zawartych w jakichś religijnych dogmatach by postępować właściwie.

Tyle ode mnie i uważajcie co piszecie, bo dyskusja nawet na najtrudniejsze tematy powinna być sensowna i na poziomie. Weźcie sobie za przykład Sokratesa i to jak rozprawiał on na filozoficzne tematy z innymi osobami. ;D

Offline Trebron2009

• 2009
    • Użytkownik
    • Piwa: 353
    « Odpowiedź #81 dnia: Kwietnia 28, 2010, 09:23:45 »
    A mnie wku*wia jakaś moda debilna na 'ateizm'. I to wku*wia do bólu.

1. Nie chcesz wierzyć, to nie, dowidzenia i spie*dalaj, ale nie ma potrzeby namawiać innych do zmiany lub utraty wiary.

2. NIE DA się udowodnić istnienia religi naukowo. NIE DA, NIE DA,  KUR*A się nie da. I przestańcie pieprzyć swoje herezje i 'pomysły' na udowodnienie racji bytu religii.  I robię 40-krotny facepalm jak widzę : a dlaczego nie dzieje się nam to i to, jeśli tak jest napisane w piśmie świętym? Chcesz odpowiedzi? Zabij się i spytaj swojego boga sam. Jednego debila mniej na świecie, a Ty poznasz odpowiedź.

3. Jesteś ateistą? Nie wierzysz? A obchodzisz boże narodzenie, wielkanoc i inne święta? Taki z Ciebie obeznany ateista? Zwykle ateiści to ludzie w wieku 12-20 lat, którzy nie są pewni co do swojej wiary, lecz już nazywają siebie ateistami. Ja znam pewnego ateistę, ma 30 lat, lecz nigdy nie usłyszałem od niego złego słowa odnoszącego się do jakiejś religii. On nie wierzy w boga, ale wie, że nie ma również prawa obrażać religii innych ludzi.

Jakie religoznawstwo? Nie da się udowodnić istnienia religi NAUKOWO - i będę to powtarzał każdemu, który myśli, że coś wyduma lub wyczyta jakieś syfy i idee pseudo naukowców, na znalezienie dowodów religii, które powstawały tysiące lat.

Temat nie jest kierowany do wszystkich, tylko do osób, którzy starają się udowodnić, że I-C-H zdaniem religii nie ma.

Wku***a cię moda na ateizm? Zauważ że gdy wyniki badań naukowych i odkryć nie docierały do Polskiego społeczeństwa, ateistów było tyle co nic, teraz po prostu ludzie są mądrzejsi, tym samym odrzucają to co jest niezgodne z nauką lub po prostu niemożliwe. Żadnej mody nie ma.

1. Jest wolność słowa, czyli katolicy mają nawracać, a inni siedzieć cicho. Oj, Rydzyka się za dużo nasłuchałeś.

2. Może to ty jesteś debilem? Zabij się i sprawdź co, Ci powie wszechwiedzący. Zauważ też iż wszystko co udowodnione, jest prawdziwe, za to cały ogrom niewiarygodnych relacji to ściema.

3. Cały tekst świadczy o tobie, nic więcej nie dodam, bo na te ku*** się patrzeć nie da.

Do prouda.

Wyręczyłeś mnie od połowy pisania, dzięki ;-)
    Ateistami są profesorowie, nawet większość, po prostu wiedzą tyle o świecie, że wykluczają istnienie jakiegoś boga.
    Jeszcze coś, Griveous (czy jak się pisało) dostał osta za coś znacznie mniej wulgarnego i obraźliwego. Czemu więc ten cały Syo, obszedł się wypomnieniem tego co źle napisał?
    « Ostatnia zmiana: Kwietnia 28, 2010, 09:28:06 wysłana przez Trebron »

Offline Stygion

• Użytkownik
    « Odpowiedź #82 dnia: Kwietnia 28, 2010, 09:42:05 »
    W czasie pisania tego posta pojawiły się 2 nowe wiadomości, ale nie chce mi się juz tego zmieniać ;p

Widzę że dużo zaczęło dziać się w tym temacie i możliwe że ciężko będzie mi się teraz wstrzelić w temat ale postaram.

Na wstępie określę się, jestem Agnostykiem, kto wie kto to jest temu nie muszę tłumaczyć, a kto nie wie niech se wygoogla.
    I proszę nie mylić pojęcia tego z Ateizmem. Aha mam 26 lat ;)

Jeżeli chodzi o Polskę i jej konstytucję w preambule jest wspomniane
    "zarówno wierzący w Boga
    będącego źródłem prawdy, sprawiedliwości, dobra i piękna,
    jak i nie podzielający tej wiary"
    Ten fragment wcale nie określa tego że Polska jest świecka czy kościelna.
    W Ustawie zasadniczej pojawia się natomiast Art. 25. I tu jest uściślone jakie relacje ma Państwo do kościoła Katolickiego i innych wyznań.
    Wyraźnie w tym artykule widać nadrzędną role Kościoła w Państwie nad innymi religiami.

Zgadzam się z postulatami, iż  religia  taka jaka mamy obecnie w szkołach powinna zostać wycofana. Nie wprowadza niczego rozważnego, a głównie to ona powoduje to, iż młody człowiek odwraca się od wiary. A nie tomy/ księgi religijne które niby trzeba przerobić.
    W szkołach powinno wprowadzić się takie przedmioty jak Religioznawstwo ewentualnie Etykę prowadzone przez normalnych wykładowców/Nauczycieli.
    Użycie sformułowania, iż religii nie można udowodnić naukowo jest błędne, to tak jak powiedzieć że budynek kościelny który przed nami stoi, nie istnieje.
    Nie można naukowo udowodnić istnienia Boga czy innych Bóstw, lecz tak jak napisał Beanshee również nikt nie udowodni tego, że takich istot nie ma.
    Religia to coś rzeczywistego z czym możemy się spotkać na co dzień, wiara natomiast to coś metafizycznego czego już nie będziemy mogli zweryfikować ludzkimi normami.

Rozwijając moją myśl na temat religii, wiary w daną religie.
    Świat, ludzie zmierzają według mnie do strasznego zakończenia swej egzystencji na tej planecie, może nie dziś może nie jutro, lecz niezgodności religijne pomiędzy narodami, w końcu doprowadzą do tragedii. A wszystko przez to, iż księgi, święte pisma których wyznawcy używają mogą być rozumiane nie jednoznacznie.
    Co pociąga za sobą mnogość interpretacji, a co z kolei umożliwia rozwój odłamów skrajnych powodujących to co się dzieje w większości państw.
    A wszystko to w imię własnego Boga i religii.
    Przytoczę pewne słowa wypowiedziane w 1255 roku których efekt jest negowany przez kościół Katolicki.
    "Mordujcie wszystkich , Bóg rozpozna swoich"
    Obecne perturbacje pomiędzy religiami świata może doprowadzić na skalę światową to podobnych wydarzeń.

Offline Trebron2009

• 2009
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #83 dnia: Kwietnia 28, 2010, 09:52:25 »
    Myślę że chodzi Ci o wojny religijne, one będą, dopóki religie będą wyznawane.
    Mówić, że się wierzy w swoją religię to rzecz normalna, ale powiedzieć, że tylko twoja religia jest prawdziwa, to szczyt chamstwa.

Offline Stygion

• Użytkownik
    « Odpowiedź #84 dnia: Kwietnia 28, 2010, 09:58:41 »
    Może nie szczyt chamstwa, lecz arogancji.
    Niestety dopóki na świecie będzie różnorodna Religia, dopóty będą prowadzone wojny w jej imieniu.
    Świat bez Religi będzie lepszy według mnie, niestety to się nigdy nie wydarzy.
    Zwykły człowiek w większości przypadku potrzebuje Religi aby ukoić swoje sumienie.

Offline Trebron2009

• 2009
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #85 dnia: Kwietnia 28, 2010, 10:04:05 »
    Świat bez wyznań byłby lepszy, to prawda.
    Co do wojen, to kto wie czy za ileś tam lat, nie będziemy mieli współczesnej krucjaty ;-)
    Na pewno Syo, weźmie w niej udział.

Offline Grievous

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • Chwała Konfederacji Niezależnych Systemów.
    « Odpowiedź #86 dnia: Kwietnia 28, 2010, 10:38:34 »
    Że co?! Krucjaty?! Czy ty myślisz nad tym co piszesz? Na świecie konflikty religijne to margines - Jedynie fundamentaliści islamscy i hinduscy kierują się w swoich działaniach niechęcią wobec innych wierzeń. Nawet w Afryce walki chrześcijan z muzułmanami są tylko tłem dla konfliktów etnicznych. Dziś już nie będzie żadnych wojen religijnych - żyjemy w całkowicie innym świece niż 800 lat temu. Trącisz anachronizmami... A o świecie bez wyznań - świat bez uczuć też byłby lepszy, czy mamy dążyć do ich likwidacji? Ba! Świat bez ludzi będzie lepszy! Żadnych konfliktów!
    To że nie lubisz religii nie znaczy możesz ją uważać za zło - Ja nie atakuję ani ateizmu, ani agnostycyzmu. Magiczne słowo: "Tolerancja"

Uwierz mi że osta dostałem za dużo gorsze bluzgi - przejrzyj sobie ostatnią sesję RPG na forum... 
    "I never risk my own skin if I don't have to."

Offline Stygion

• Użytkownik
    « Odpowiedź #87 dnia: Kwietnia 28, 2010, 10:59:16 »
    To co piszę jest moim osobistym przemyśleniem i odczuciem.
    Nie zmuszam nikogo do moich przekonań.
    Jest to temat o Religi i wierze, a nie o obecnie występujących konfliktach zbrojnych i ich genezie.
    A uważam, mimo że wielkie konflikty religijne przeminęły, to wcale nie oznacza, iż w przyszłości nie powrócą na skale światową.
    I jako że jest to taki temat, a moje poglądy są takie jakie są wyrażam swoje zdanie w tej formie jaka przedstawiłem.

Offline Barudokuku

• Użytkownik
    • Piwa: -2
    • Zbieracz puszek
      • (nie)Oficjalne Forum Antyfanów CD-Action
    « Odpowiedź #88 dnia: Kwietnia 28, 2010, 11:08:31 »
    Świat bez Religi będzie lepszy według mnie, niestety to się nigdy nie wydarzy.
    Cytat: Grievous
    A o świecie bez wyznań - świat bez uczuć też byłby lepszy, czy mamy dążyć do ich likwidacji? Ba! Świat bez ludzi będzie lepszy! Żadnych konfliktów!

Świat bez Religi już istnieje, jako, że profesor Religa umarł dluższy czas temu. Jako jednak, iż, drogi Stygionie, masz na myśli 'religię', muszę się z Tobą zgodzić. Religia, jako system wierzeń, wywołuje konflikty, których nieistnienia z takim samozaparciem stara się dowieść Grievous. Gdyby usunąć wszelkie podziały związane z tym, gdyby wszyscy ludzie po prostu albo by nie wyznawali, albo wyznawaliby w sposób własny, niepodporządkowany pod żadne reguły, a jeno pozwalający im cieszyć się życiem i takim bogiem, jakiego zechcą - to by było spełnienie mych marzeń! Świat, w którym największe kłótnie sprowadzałyby się nie do poziomu 'Allach czy Bóg', a 'bóstwo czy nic'! Gdyby polityka była areligijna, nie robionoby gigantycznych mszy pseudoświętych upamiętniających za drobną opłatą śmierć prezydenta czy jemu podobnych osób, z pewnością wpłynęłoby to tylko na dobro narodu...
    Ileśtam procent kogośtam robi cośtam. Jeśli należysz do iluśtam procent pozostałych, wstaw to gdzieśtam.
    Wyobraź sobie też, że tutaj jest jakiś fajny tekst pokazujący, jak bardzo jestem nieskażony mediami, propagandą i tak dalej i ogólnie coś, co sprawi, że wszyscy będą wiedzieli, że nie lubię czegośtam.
    Oczywiście, możesz też sobie wyobrazić tutaj jakieś mHroczne/lolowate/jestem-taki-zarąbisty zdanie po angielsku. Ot, choćby traktujące o śmierci czy religii, coby pokazać, że jestem ateistą.

Offline Trebron2009

• 2009
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #89 dnia: Kwietnia 28, 2010, 11:28:46 »
    Że co?! Krucjaty?! Czy ty myślisz nad tym co piszesz? Na świecie konflikty religijne to margines - Jedynie fundamentaliści islamscy i hinduscy kierują się w swoich działaniach niechęcią wobec innych wierzeń. Nawet w Afryce walki chrześcijan z muzułmanami są tylko tłem dla konfliktów etnicznych. Dziś już nie będzie żadnych wojen religijnych - żyjemy w całkowicie innym świece niż 800 lat temu. Trącisz anachronizmami... A o świecie bez wyznań - świat bez uczuć też byłby lepszy, czy mamy dążyć do ich likwidacji? Ba! Świat bez ludzi będzie lepszy! Żadnych konfliktów!
    To że nie lubisz religii nie znaczy możesz ją uważać za zło - Ja nie atakuję ani ateizmu, ani agnostycyzmu. Magiczne słowo: "Tolerancja"

Uwierz mi że osta dostałem za dużo gorsze bluzgi - przejrzyj sobie ostatnią sesję RPG na forum... 

Fe. Dobra, ale do nienawiści nie namawiałeś. O krucjacie za to pisałem potocznie, może w końcu jednak wybuchnąć konflikt, w którym połączone siły państw, o różnym wyznaniu, będą próbowały się zwalczać.
    Pomyśl co by było gdyby np. Włochy (mało możliwe lecz świat się zmienia), próbowały spacyfikować Watykan.