Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Religie i wiara - dyskusje  (Przeczytany 51173 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Trebron2009

• 2009
    • Użytkownik
    • Piwa: 353
    Odp: Religie i wiara
    « Odpowiedź #45 dnia: Kwietnia 26, 2010, 19:49:02 »
    Też nieważne.
    « Ostatnia zmiana: Kwietnia 27, 2010, 12:42:58 wysłana przez Trebron »

Offline Kolba

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • Ten który opowiada kretowi bajki do snu
    « Odpowiedź #46 dnia: Kwietnia 26, 2010, 20:06:21 »
    Jeśli ten temat zacznie cieszyć się popularnością, to podejrzewam że zaraz zostanie zamknięty przez moderatorów (lub posypią się ostrzeżenia).

Offline Trebron2009

• 2009
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #47 dnia: Kwietnia 26, 2010, 20:42:28 »
    No liczę że nie dojdzie do obraz uczuć religijnych, jeśli moderatorzy zobaczą że jesteśmy "grzeczni" nie powinni zamykać. Ale kończę ten spam, czekajmy na konwersację :]

Offline Pifcio

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 11
    « Odpowiedź #48 dnia: Kwietnia 27, 2010, 09:06:42 »
    Zauważyłem że jeszcze nie dawno, na różnych wątkach pojawiał się lekki religijny offtop, postanawiam więc dać wątek o wierzeniach, sporach religijnych, krucjatach i wszystkim co z wiarą związanym.

Weźcie wywalcie ten temat, bo jak znam te forum, to zaraz dojdzie do kłótni, głupawych argumentów itd itp... żeby rozmawiać poważnie o poważnych rzeczach trzeba być dorosłym i prowadzić rozmowe w realnym świecie, oko w oko... już troche przesiedziałem na tym forum i każdy temat dotyczący wiary kończył się na kłótni i zamknięciu tematu

Offline proud

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    « Odpowiedź #49 dnia: Kwietnia 27, 2010, 09:09:36 »
    Jest już temat dotyczący religii i z tym związanych tematów. Tutaj możecie go znaleźć i ten też podepnę pod niego za jakiś czas.

Offline Kąbiner

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Religie i wiara - dyskusje
    « Odpowiedź #50 dnia: Kwietnia 27, 2010, 12:10:15 »
    Zauważyłem że jeszcze nie dawno, na różnych wątkach pojawiał się lekki religijny offtop, postanawiam więc dać wątek o wierzeniach, sporach religijnych, krucjatach i wszystkim co z wiarą związanym.

Weźcie wywalcie ten temat, bo jak znam te forum, to zaraz dojdzie do kłótni, głupawych argumentów itd itp... żeby rozmawiać poważnie o poważnych rzeczach trzeba być dorosłym i prowadzić rozmowe w realnym świecie, oko w oko... już troche przesiedziałem na tym forum i każdy temat dotyczący wiary kończył się na kłótni i zamknięciu tematu

Oj  tam,oj tam...Ja, gdy z kimś dyskutuję na forum to najczęściej olewam te bardziej g...skie wypowiedzi i ograniczam się do odpowiadania na te na wyższym poziomie ,a resztą zajmą się admini.  

Edit down:

Mógłbyś troszkę rozwinąć?
    « Ostatnia zmiana: Kwietnia 27, 2010, 12:21:23 wysłana przez Kąbiner »

Offline Stygion

• Użytkownik
    « Odpowiedź #51 dnia: Kwietnia 27, 2010, 12:14:58 »
    No dobra, temat reaktywowano z zapomnienia, to na jaki temat o religii ktoś by chciał podjąć dyskusję.

Może na temat taki:
    "Wiara, a ludzka natura i do czego to wszystko prowadzi" :P

Offline Trebron2009

• 2009
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #52 dnia: Kwietnia 27, 2010, 14:37:07 »
    Dobra, skoro można o religiach i wierzeniach, więc dam tekst znaleziony w internecie:

"mam 17 lat i PILNIE potrzebuje pomocy w imie JEZUSA PANA NASZEGO i NIEPOKALANEJ maryji matki jego krolowej polski!!!!! Kiedy bylem w liceum wpadlem w zle towarzystwo, ktore okazalo sie ni mniej ni wiecej tylko sekta czcicieli diabla (belzebuba)! Rodzice i ksiadz katecheta ostrzegali mnie przed sektami w podstawowce ale oni mnie zmylili bo nie ubierali sie tylko na czarno tylko jeszcze na bialo i czasami na niebiesko (tylko w dni tzw sabatow kidy odprawiali czarne msze ubierali sie w czarne togi z kapturami i tzw pentosami). Ich znakiej rozpoznawczym byly rozowe wstazeczki ktore nosili przepasane wokol bicepsow na znak poparcia dla homoseksualistow ktorzy jak wiadomo sa narzedziem szatana. Z poczatku bylo mi z nimi dobrze, bawilismy sie, rozmawialismy. Potem zaproponowali mi piwo. Slyszalem o alkoholu duzo zlych rzeczy, wiec odmowilem, ale namowy powtarzaly sie i powtarzaly. W koncu zagrozili ze spala moj dom jesli nie wypije piwa. Spojrzalem im w oczy i ujrzalem SZATANA, i wiedzialem ze mowia prawde i musze ocalic moja rodzine i wypilem to piwo. Cala szklanke. A oni sie smiali. Odurzony alkoholem wspomnialem slowa ksiedza proboszcza, ktory kazal mi nie tykac trunkow alkoholowych. bylo jednak za pozno. Kiedy ja probowalem zachowac swiadomosc i walczylem z upojeniem, oni wlaczyli satanistyczna muzyke. Rozlegly sie piekielne dzwieki, jakby szatan krzyczal do swoich demonow a one odpowiadaly mu tubalnym wrzaskiem odbijajacym sie echem po piekle. To byl Michael Jackson. Widzialem jak w rytm jego 'przebojow' zaczynaja wpadac w trans, zreszta wczesniej chyba wstrzykneli sobie marihuane. Zaczeli tanczyc obmacujac swoje krocza, a ja... ja poczulem jak cos we mnie wchodzi. Jakby jakis zly, obcy byt przejmowal stopniowo kontrole nad moim cialem. W koncu, po heroicznej walce opuscily mnie sily i wzialem udzial w ceremonii. Po dzis dzien wstydze sie tego, co nastapilo potem. Jesli przytaczam te drastyczne szczegoly to tylko po to, by ustrzec innych przed ZLEM. Zdjelismy ubrania, oprocz bielizny i glanow. Bylo nas 3 chlopakow. Po wzajemnym obmacaniu kroczy zdjelismy glany i kazdy zaciagnal sie ich zapachem, co wzmozylo narkotyczny nastroj (bylo upalne lato). Wtedy cale moje cialo bylo juz we wladaniu diabla. Calowalismy naszywki satanistycznego zespolu Limp Bizkit. Niektorzy spiewali szatanskie wersety tekstow Trubadurow. Wtedy wlasnie zobaczylem JEGO-SZATANA. Objawil mi sie w formie rogatej glowy Stinga na kurzej lapce i kazal wyrzec sie Boga. Zebralem w sobie resztk isil, pomodlilem sie do Jezusa. Stal sie cud. Dzieki Boskiej pomocy odmowilem!. Widzialem jak sie wscieka. Zaczal krzyczec, wymawiajac slowa w jezyku angielskim od tylu (chociaz slyszalem je od przodu w swojej glowie): Every breath you take, I'll be watching you! Stracilem przytomnosc.
    Kiedy sie obudzilem nie wiedzialem czy to byla jawa czy sen. Niestety, bylem przywiazany do kamiennego oltarza w jakiejs piwnicy! Nade mna stal herszt bandy szatanowcow, lucyferianin Hegemon. Na jego czarnej todze bylo mnostwo hitlerowskich i stalinistycznych odznaczen, tak jak i godlo Unii Europejskiej i flaga USA. "Za zdrade i odmowe wyrzeczenia sie Boga skazujemy cie na zlozenie w ofierze w imieniu wszystkich metalowcow swiata. Zbeszczescimy cie i zabijemy w imie wszechpoteznego zla." - powiedzial. A mnie sparalizowal strach. Bylem nagi. W tle slyszalem heavy metal, wywolujacy halucynacje, zmniejszajacy moja kontrole nad soba i zapraszajacy szatana do opetania mnie przed smiercia, tak jak i stopniowe wyniszczenie ukladu krwionosnego. Podeszla do mnie jedna z nich i zaczela mnie bezczescic. Najpierw delikatnie, potem coraz bardziej brutalnie. Nie moglem nic zrobic. Kiedy skonczyla, zeszla ze mnie a Hegemon uniosl swoj rytualny sztylet z szescioramienna gwiazda na ostrzu. Zamknalem oczy przepraszajac Boga i modlilem sie, tak jak kazal mi ksiadz katecheta. Tylko nie moglem kleczec, a usta mialem zaklejone tasma. Brakowalo mi tez jego ciezkiej dloni spoczywajacej na mojej czuprynie. Jednak modlilem sie ze wszystkich sil i wtedy po raz drugi stal sie CUD! Oto nieziemska swiatlosc wypelnila pomieszczenie. Metalowcy zaczeli wic sie i krzyczec. Przeklinali i bluznili. Z gory rozlegl sie glos : 'Tobiaszu... dlaczego chcesz ze swoimi kolegami metalowcami zlozyc w ofierze tego niewinnego chlopca? Tyle razy mowilismy Ci zebys spalil swoje naszywki, wyrzucil plakaty i przestal sluzyc diablu.' Na to jeden z metalowcow zdjal kaptur. Jego pryszczata twarz rozplakala sie. "Macie racje, rodzice. Przepraszam ze was nie sluchalem. Od teraz zaczynam nowe zycie, razem z Bogiem i Maryja Zawsze Dziewica". Wypuscil mnie, reszte metalowcow przegnal. Od tego czasu zyjemy wszyscy dlugo i szczesliwie w Bogu, nawet zalozylismy organizacje ktora bedzie tropic i tepic metalowcow i szatanowcow. Tylko jedna rzecz nie daje mi spokoju. Czy mozecie mi powiedziec jak moge skontaktowac sie z ta dziewczyna?!?!? a jesli wytropimy ja i zwalczymy to czy mozemy brac jencow?!?!?!? no i jak moge zostac egzorcysta zeby wypedzac diabla z szatanistek?!?!?!??!?! Mam nadzieje ze pomozecie mi ew zamiescicie moje swiadectwo ku przestrodze innych. Pauliniusz, Paladyn Światła

NASZ KOMENTARZ
    Jest to przykład jakich można wymieniać wiele. Wszystko jednak sprowadza się do jednego - Libacji alkoholowej tzw. "metalowców" po której następuje tzw. "czarna msza". Podpowiadamy państwu, że należy baczniej śledzić poczynania swojej pociechy, gdyż towarzystwo które może wydawać się spokojne w rzeczywistości jest opętane przez diabła - ten przykład właśnie o tym nam mówi - byli to chłopcy ubierający się na niebiesko i biało! Jednak byli szatanistami. Zło czycha wszędzie!"

Wiem że żal, wydaje się nieprawdopodobne, jednak pod offtop raczej nie podchodzi.

Proszę komentarze, całość pochodzi stąd http://free.of.pl/m/mzd/czytaj.php?...

Offline Grievous

• Użytkownik
    • Chwała Konfederacji Niezależnych Systemów.
    « Odpowiedź #53 dnia: Kwietnia 27, 2010, 15:14:48 »
    Nie rozumiem po co wyciągasz jakiś tekst z neta? Chcesz dyskusji to sam ją zacznij, najlepiej własnymi przemyśleniami. To jest pójście na łatwiznę - wyśmianie jakiegoś niezrównoważonego nastolatka. Nawet nie ma tu czego komentować...   
    "I never risk my own skin if I don't have to."

Offline Stygion

• Użytkownik
    « Odpowiedź #54 dnia: Kwietnia 27, 2010, 15:21:15 »
    Niestety tekst głosi zabobony, homofobie, i niechęć do subkultur, a to budzi prawdziwe zło ponieważ człowiek uprzedzony szufladkuje danego człowieka tym samym go krzywdząc.
    Tekst został napisany prawdopodobnie przez osobę mocno skrzywioną psychicznie i niestabilną.

Offline Trebron2009

• 2009
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #55 dnia: Kwietnia 27, 2010, 15:28:50 »
    Nie rozumiem po co wyciągasz jakiś tekst z neta? Chcesz dyskusji to sam ją zacznij, najlepiej własnymi przemyśleniami. To jest pójście na łatwiznę - wyśmianie jakiegoś niezrównoważonego nastolatka. Nawet nie ma tu czego komentować...   

Chodzi mi o to, iż religie czasem sieją nienawiść i odrzucenie. Zauważ też, że całość podchodzi pod religię.

Offline Grievous

• Użytkownik
    • Chwała Konfederacji Niezależnych Systemów.
    « Odpowiedź #56 dnia: Kwietnia 27, 2010, 15:53:56 »
    Tak to możesz postąpić z każdą religią - fundamentalistów i tym podobnych znajdziesz wszędzie, nie tylko w rzymskim-katolicyzmie. Zamiast wygrzebywać z neta relacje jakiegoś oszołoma sam opisz swoje przemyślenia na temat religii. Bo ja też mogę znaleźć tekst jakiegoś fanatycznego zielonoświątkowca i będziemy mogli się nad nim pastwić: "Ależ on głupi", "Jaki oszołom", "Pełen nienawiści". Na tym ma polegać dyskusja?
    "I never risk my own skin if I don't have to."

Offline Trebron2009

• 2009
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #57 dnia: Kwietnia 27, 2010, 16:06:38 »
    No to masz, oto moje przemyślenia. Smacznego:

Zacznijmy więc od tego iż nie wierzę w boga, tudzież nie będę pisał w jakiego. Niechęcią do wiary, napełnił mnie kościół katolicki, który żeruje na ludzkiej głupocie.
    Chodzi mi o to że uważają się za jedyną prawdziwą wiarę, wszędzie to eksponując, nie myśląc że ktoś tego może nie chcieć, jest to też instytucja głównie, nastawiona na dochody.

Nie będę tu wymieniać tego czego nie powinno być (religia w szkole itp.), tamtym tekstem chciałem przekazać ogłupienie ludzi, przez skrajne pomysły niektórych księży (biedny chłopiec podawał się na proboszcza).

Offline sir Luca

• Marszałek Maruda
    • Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 154
    • Otaczają mnie tęgie, tępe buce...
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #58 dnia: Kwietnia 27, 2010, 16:33:42 »
    (...)
    Zacznijmy więc od tego iż nie wierzę w boga, tudzież nie będę pisał w jakiego. Niechęcią do wiary, napełnił mnie kościół katolicki, który żeruje na ludzkiej głupocie.
    Chodzi mi o to że uważają się za jedyną prawdziwą wiarę, wszędzie to eksponując, nie myśląc że ktoś tego może nie chcieć, jest to też instytucja głównie, nastawiona na dochody.

(...)

A może jakieś argumenty... Głównie chodzi mi tu o drugą część cytowanej wypowiedzi. Nie wierzysz, twoja sprawa. Ale twierdzenie że ten kto wierzy jest głupi to co najmniej przesada...
    Gdzie ten Kościół tak eksponuje swoja wyższość? Na plakatach? W telewizji? Bo ja nigdy się nie spotkałem np. z plakatem papieża nawołującego do wiary... W przeszłości oczywiście były błędy ale teraz Kościół Katolicki jest jedyna religią na świecie która stara się nawiązać dialog z innymi religiami. Czy widziałeś protestantów albo judaistów nawołujących do pojednania? Wszystkie spotkania i modlitwy ekumeniczne wynikają z inicjatywy Kościoła Katolickiego. Księża aż czasem przesadnie starają się nie urażać wierzeń innych. Nie mówię że tak jest wszędzie ale widać coraz większe dążenie żeby właśnie tak było.
    Więc zamiast obrażać innych swoje wypowiedzi zacznij popierać rzeczowymi argumentami.
    Masz prawo do własnego zdania i poglądów ale uszanuj proszę poglądy innych.
    "Demokracja: dwa wilki i owca, debatujący co będzie na obiad"

Offline Axel

• Użytkownik
    « Odpowiedź #59 dnia: Kwietnia 27, 2010, 16:36:24 »
    Nie będę tu wymieniać tego czego nie powinno być (religia w szkole itp.),

Podaj mi przynajmniej jeden argument dlaczego nie powinno być religii w szkołach.