Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Ankieta

Co sądzisz o ruchu bronych i wydarzeniach wokół serialu MLP?

Popieram, sam jestem Bronym
    14 (14.4%)
    Lubię serial, chociaż nie nazwałbym siebie Bronym
    13 (13.4%)
    Jest mi to obojętne, nie oglądam serialu
    18 (18.6%)
    Nie lubię serialu, chociaż nie mam nic przeciwko Bronym
    5 (5.2%)
    Nie oglądam i nie akceptuję ruchu bronych
    19 (19.6%)
    Ale o co chodzi? Nigdy nie słyszałem o MLP i Bronych
    28 (28.9%)

Głosów w sumie: 94

Autor Wątek: My Little Pony: Friendship is Magic  (Przeczytany 44878 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Raddeo

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    • "Jeśli zdrajca, więc na szubienicę!"
    Odp: My Little Pony: Friendship is Magic
    « Odpowiedź #15 dnia: Lipca 17, 2012, 00:22:15 »
    nieprzymuszonym chęcią zaistnienia w jakiejś społeczności (na przykład Tawerny)
    Przykład Tawerny ma sugerować, że założyłem ten temat żeby "zaistnieć w społeczności Tawerny"? Nie trafiłeś. Chciałem się dowiedzieć ile osób na forum to ogląda, jeśli będą na tyle odważne żeby się ujawnić, to kto dokładnie to ogląda i jakie jest nastawienie ogółu "społeczności Tawerny" do tego zjawiska. Czysta ciekawość.

w czym brony się różnią od tysięcy innych społeczności seriali / filmów / książek / czegokolwiek, które nie leżą w docelowym targecie
    Ponownie mam pisać o setkach tysięcy stworzonych piosenek, ilustracji, filmów, animacji, wywiadów, zlotów, spotkań, itd? Nie spotkałem się jeszcze z inną społecznością tego typu, która rozrosłaby się do tego stopnia i osiągnęła aż tyle. Od tych tysięcy innych społeczności różnią się właśnie skalą zjawiska, którego, jakby patrzeć, nikt się wcześniej nie spodziewał. Generalnie to w ogóle nie kojarzę jakichś większych społeczności fanów spoza docelowych targetów...
    "Nasz malarz Orłowski -
    Przerwała Telimena - miał gust Soplicowski.
    (Trzeba wiedzieć, że to jest Sopliców choroba,
    Że im oprócz Ojczyzny nic się nie podoba)."
                  ~ Adam Mickiewicz "Pan Tadeusz"

Offline wesch96

• Użytkownik
    • Piwa: 6
    « Odpowiedź #16 dnia: Lipca 17, 2012, 01:16:37 »
    (...)Generalnie to w ogóle nie kojarzę jakichś większych społeczności fanów spoza docelowych targetów...

Są setki fanów gier/książek którzy robią zloty, filmiki, wszelaką twórczość z nimi związaną, chociażby Harry Potter, wszelakie gry o tematyce zombie, chociażby skromny Dragon Age na temat którego powstaje wiele prac, Assassin's Creed i pierdyliard innych, jedyne co jest zmienną to tematyka.
    "Jeśli będziesz rozpamiętywał to co było, to możesz stracić z oczu to co jest"

www.pustamiska.pl

Offline Hofiko

• Użytkownik
    • Piwa: 20
    « Odpowiedź #17 dnia: Lipca 17, 2012, 09:37:22 »
    Generalnie to w ogóle nie kojarzę jakichś większych społeczności fanów spoza docelowych targetów...

Bo znacznie mniej rzucają się w oczy i mniej szokują niż fani kolorowych kucyków. ;-) Nie mówię tego jako obelgi, ale nie zaprzeczysz raczej że ruch bronych wzbudza duże emocje. I chyba właśnie przez ten szum słychać o nich znacznie więcej i głośniej niż o społecznościach które wymienił Wesch.

@Down: Cóż... w takim razie, masz rację.
    « Ostatnia zmiana: Lipca 17, 2012, 12:14:11 wysłana przez Hofiko »
    Lepiej milczeć, narażając się na podejrzenie o głupotę, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości - Jarosław Kaczyński

Offline Raddeo

• Użytkownik
    « Odpowiedź #18 dnia: Lipca 17, 2012, 12:07:19 »
    Wesch, fani Dragon Age raczej nie są "spoza docelowego targetu". To, że 18 czy 20 letni facet lubi grać w gry w żaden sposób nikogo nie dziwi. A to, że 30 letni ojciec, głowa rodziny, ogląda kucyki, już często tak.
    Hofiko, do tego cały czas dążę. Inne grupy może też są, ale nikogo nie dziwią, nie szokują i nie wzbudzają emocji. Nie zaprzeczam, że brony wzbudzają emocje.
    "Nasz malarz Orłowski -

Offline wesch96

• Użytkownik
    « Odpowiedź #19 dnia: Lipca 17, 2012, 12:13:39 »
    Wesch, fani Dragon Age raczej nie są "spoza docelowego targetu". To, że 18 czy 20 letni facet lubi grać w gry w żaden sposób nikogo nie dziwi. A to, że 30 letni ojciec, głowa rodziny, ogląda kucyki, już często tak.
    Hofiko, do tego cały czas dążę. Inne grupy może też są, ale nikogo nie dziwią, nie szokują i nie wzbudzają emocji. Nie zaprzeczam, że brony wzbudzają emocje.

Nie ulega wątpliwości, iż częśc waszej społecznością z pewnością robi to, aby być "oryginalnymi", aby być na pierwszych stronach, coś jak obrońcy krzyża, nikt nie bardzo wie o co chodzi i po co tam jest, ale ważne żeby o mnie mówili i żebym był w TV. Pewna część z Was może rzeczywiście lubi ten serial, ale koniec końców, każdy z Was pewnie zaczął dla żartu, a teraz w tym trwa.

www.pustamiska.pl

Offline Raddeo

• Użytkownik
    « Odpowiedź #20 dnia: Lipca 17, 2012, 12:21:41 »
    Nie chcę się teraz kłócić, ale mylisz się. W każdej społeczności jest część, która po prostu chce się rzucać w oczy, ale nie można tą miarą oceniać całości czy większości grupy. Nie powiedziałbym, że oglądam MLP, dlatego, że "trwam w żarcie". Tak samo nie powiedziałbym tego o innych bronych. Zacząłem oglądać z ciekawości, na chybił trafił wybrałem 3 odcinek, spodobał mi się, zacząłem oglądać od początku, najpierw trzy, cztery odcinki tygodniowo, potem po dwa czy trzy dziennie. Początkowo nikt w ogóle nie wiedział, że to oglądam, nie robiłem tego dla bycia oryginalnym, czy dla żartu. Po prostu mi się spodobało więc oglądałem. Tak samo zaczynała większość, nie dlatego, że chcą być sławni, tylko dlatego, że polubili serial. Podstawą jest podejście do tego bez z zakładania z góry, że na pewno będzie złe i głupie.
    "Nasz malarz Orłowski -

Offline Matim

• Użytkownik
    • Piwa: 54
    • Matim loves you
    « Odpowiedź #21 dnia: Lipca 17, 2012, 13:47:09 »
    Gusta i guściki. Rozprawianie o grupie oglądającej bajkę (samemu jej nie znając), zamiast komentowania jej samej jest bezcelowe. Gorąco zachęcam do obejrzenia MLP w wolnym czasie, najlepiej bez negatywnego nastawienia. Dopiero wtedy można ocenić czy tworzenie fan grupy do tego serialu jest tak dziwne, czy może jednak nie.

Offline wesch96

• Użytkownik
    « Odpowiedź #22 dnia: Lipca 17, 2012, 17:15:42 »
    Raddeo, w sumie to poniekąd jednak potwierdziłeś to, że brony nie wiele się różnią od innych społeczności.
    Ja jak najbardziej nie mam nic do tego serialu, tym bardziej że go nie widziałem.

www.pustamiska.pl

Offline Gregoriian

• Użytkownik
    • Znany jako Dalekowidz
    « Odpowiedź #23 dnia: Lipca 17, 2012, 21:36:46 »
    Dobra to może inaczej. Raddeo, co takiego fajnego jest w tej bajce, że 30 letni HETERO obnoszą się z różowymi kucykami?
    (click to show/hide)

Offline Askorti

• Użytkownik
    • Piwa: 53
    « Odpowiedź #24 dnia: Lipca 17, 2012, 22:56:52 »
    Dobra to może inaczej. Raddeo, co takiego fajnego jest w tej bajce, że 30 letni HETERO obnoszą się z różowymi kucykami?
    Pewnie ta część, w której nie myślisz o tym, że są to różowe kucyki, a o tym, jak fajnie przemyślany jest scenariusz, czy cuś. Może to animacja.
    Nie wiem, nie oglądałem. Ale trzeba założyć, że "różowe kucyki" mogą być tylko fasadą dla bardzo złożonego przekazu podprogowego, który zmusza oglądających serial do kontynuowania niezależnie od treści.
    Dalej: fakt, że są to różowe kucyki jedynie powoduje sensacje. "30 letni hetero ogląda takie coś? Dziwne, trzeba sprawdzić." I wtedy Cię mają. Stajesz się kolejnym zombie, kolejną przynętą.

Offline Bloomy

• Użytkownik
    • Piwa: 8
    « Odpowiedź #25 dnia: Lipca 17, 2012, 23:03:48 »
    Właśnie się zastanawiam.. Obejrzałem przed chwilą jeden z odcineczków. Typowa bajka dla dziewczynek, ale zaraz.. to oglądają dorośli faceci! Oglądamy dalej.. a tu co? Kucyk nachyla się nad ziemią szukając szmaragdów, a po chwili je znajduje informując drugiego, tym razem kucyka-chłopczyka  który rozkopuje ziemię wyjmując szmaragdy.. oszlifowane! Skoro nie chęć bycia oryginalnym to co? Może nauka wyszukiwania kamieni szlachetnych? Narodzie! Łopaty w dłoń, i idziemy na działki szukać szmaragdów już oszlifowanych! W ziemi!

Offline Hofiko

• Użytkownik
    « Odpowiedź #26 dnia: Lipca 17, 2012, 23:22:06 »
    Ja, podobnie jak Bloomy, nie pokonałem w sobie chęci obejrzenia choć jednego odcinka tego fenomenu - i zrobiłem to, choć z trudem i przyznam że nie w całości. Miałem jaki najlepsze intencje zobaczenia w tym serialiku jakiejś głębi, czegokolwiek co by mnie skłoniło do zobaczenia jeszcze jednej części (albo chociaż do obejrzenia tej jednej bez przewijania fragmentów).

Po obejrzeniu jednego odcinka serialu My Little Pony: Friendship is Magic stwierdzam, że jest to typowa głupawa bajeczka dla dzieci w wieku przedszkolnym pozbawiona przesłań innych niż te które serwuje nam którakolwiek z kilkuset (tysięcy?) innych bajeczek dokładnie tego samego gatunku. Zawiera wszystkie schematy właściwe dla swojego typu i niczym się ponad nie nie wybija.

Taką ocenę można wystawić setkom innych produkcji za pomocą copy paste, podmieniając tylko tytuł. Czy tylko ja nie widzę tej wyjątkowości, do której pewna część osób przekonuje tą bardziej sceptyczną publikę? A jeszcze nawiązując do ruchu bronych, i nietrafionego targetu: gdyby MLP oglądało dziecko (nawet płci żeńskiej!) w wieku lat 12, powiedziałbym że to dziwne, i że coś może być z tym człowiekiem nie tak, bo to nie jest już wiek w którym się fascynuje takimi naiwnymi bajeczkami. Mówię tu oczywiście o stałym oglądaniu kolejnych odcinków, a nie obejrzeniu jednej części dla jaj.

I o ile do tej pory odbierałem bronych jako zwykłych pasjonatów jakiejś serialowej produkcji, to po zobaczeniu tego odcinka już nie powstrzymam się od spoglądania na nich z politowaniem.
    Lepiej milczeć, narażając się na podejrzenie o głupotę, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości - Jarosław Kaczyński

Offline Gregoriian

• Użytkownik
    • Znany jako Dalekowidz
    « Odpowiedź #27 dnia: Lipca 17, 2012, 23:31:05 »
    Są różne przyczyny, może oglądają bo chcą być oryginalni, albo obudził się w nich ich wewnętrzny gej, a może są zoofilami. Nie wiadomo, to są bajki pisane dla dzieci, gagi dla dzieci, teksty dla dzieci. Dla mnie sam świat jest zbyt cukierkowy.
    (click to show/hide)

Offline Raddeo

• Użytkownik
    « Odpowiedź #28 dnia: Lipca 17, 2012, 23:41:04 »
    Raddeo, w sumie to poniekąd jednak potwierdziłeś to, że brony nie wiele się różnią od innych społeczności.
    Owszem. Oprócz skali i natężnenia zjawiska, nietypowego obiektu zainteresowania, oraz tego, że brony są zdecydowanie bardziej zauważalni, to faktycznie, niewiele się różnią.

Ja jak najbardziej nie mam nic do tego serialu, tym bardziej że go nie widziałem.
    Jak wskazuje przykład Hofika, może dobrze zobaczyć, żeby lepiej ukształtować sobie opinię?

Raddeo, co takiego fajnego jest w tej bajce, że 30 letni HETERO obnoszą się z różowymi kucykami?
    Cytat: Raddeo
    Większość osób oglądających MLP twierdzi, że przyciąga ich wspaniała fabuła, dobrze wykreowane postacie, świetne animacje i gra aktorów. Wielu porównuje to do powrotu do starych dobrych animacji 2D w stylu Disneya, na których wychowały się miliony osób, i do których wiele osób wciąż chętnie wraca. Poza tym, dla wielu to źródło pozytywnych emocji, coś przy czym można się odstresować i na dobre 20 minut wyłączyć z otaczającego nas chamstwa.

Pewnie ta część, w której nie myślisz o tym, że są to różowe kucyki, a o tym, jak fajnie przemyślany jest scenariusz, czy cuś. Może to animacja.
    Animacja i scenariusz owszem, są zrobione bardzo dobrze i przyjemnie się je ogląda. Ale kucyki są tutaj bardzo ważne. Gdyby z taką samą animacją  i scenariuszem, bajka opowiadała o normalnych dziewczynkach z przedszkola, raczej nie zrobiłaby furory. Kucyki po prostu są fajne :) Nie dostrzegasz, jaka słodka jest Pinkie Pie w garniaku?

Kucyk nachyla się nad ziemią szukając szmaragdów, a po chwili je znajduje informując drugiego, tym razem kucyka-chłopczyka  który rozkopuje ziemię wyjmując szmaragdy.. oszlifowane
    Impossibru... Odcinek prawdopodobnie A Dog and Pony Show ale tam rozkopywał chyba Spike, a on nie jest kucykiem. Takie małe sprostowanie...

Skoro nie chęć bycia oryginalnym to co? Może nauka wyszukiwania kamieni szlachetnych? Narodzie! Łopaty w dłoń, i idziemy na działki szukać szmaragdów już oszlifowanych! W ziemi!
    Nie ironizuj, nie taki jest cel tego tematu i tej "dyskusji". Mówiłem, że nie chcę flamewara, a takie teksty tylko do niego mogą prowadzić.

I o ile do tej pory odbierałem bronych jako zwykłych pasjonatów jakiejś serialowej produkcji, to po zobaczeniu tego odcinka już nie powstrzymam się od spoglądania na nich z politowaniem.
    Cóż, każdy może mieć własne zdanie na ten temat. Przynajmniej widać, że dobrze najpierw sprawdzić o czym się rozmawia, żeby w pełni ukształtować sobie opinię o tym.
    "Nasz malarz Orłowski -

Offline Hofiko

• Użytkownik
    « Odpowiedź #29 dnia: Lipca 17, 2012, 23:51:30 »
    Oprócz skali i natężnenia zjawiska, nietypowego obiektu zainteresowania, oraz tego, że brony są zdecydowanie bardziej zauważalni, to faktycznie, niewiele się różnią.

Wymieniłeś cechy społeczności, a nie serialu. A mnie fascynuje właśnie: dlaczego kucyki? Dlaczego akurat ten spośród morza innych seriali o podobnym natężeniu patosu i tęczowości? Może zastosowali przekaz podprogowy? :D