Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Ankieta

Co sądzisz o ruchu bronych i wydarzeniach wokół serialu MLP?

Popieram, sam jestem Bronym
    14 (14.4%)
    Lubię serial, chociaż nie nazwałbym siebie Bronym
    13 (13.4%)
    Jest mi to obojętne, nie oglądam serialu
    18 (18.6%)
    Nie lubię serialu, chociaż nie mam nic przeciwko Bronym
    5 (5.2%)
    Nie oglądam i nie akceptuję ruchu bronych
    19 (19.6%)
    Ale o co chodzi? Nigdy nie słyszałem o MLP i Bronych
    28 (28.9%)

Głosów w sumie: 94

Autor Wątek: My Little Pony: Friendship is Magic  (Przeczytany 44879 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Raddeo

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    • "Jeśli zdrajca, więc na szubienicę!"
    My Little Pony: Friendship is Magic
    « dnia: Lipca 15, 2012, 01:30:39 »
    Po tym, jak ostatnio na shoucie pojawiły się komentarze w stylu "jak można oglądać MLP?" pomyślałem, że to dziwne, że na forum dotychczas nie było takiego tematu, tym bardziej, że większość użytkowników to męzczyźnie w wieku, do którego odnosi się ruch Bronych. Poza zapełnić tą lukę :) Jaki jest wasz stosunek do tego co dzieje się dookoła serialu? Popieracie, krytykujecie? A może sami jesteście brony i oglądacie kucyki? Jeśli tak, to dlaczego je lubicie (głupie pytanie), jaki jest wasz ulubiony odcinek, ulubiony kuc? Jeśli nie, to jakie argumenty przemawiają za waszą niechęcią do tego serialu?

Wbrew pozorom chciałbym, żeby ten temat nie zmienił się w masowy flamewar, więc proszę zachowywać się przyzwoicie. I pamiętajcie "love and tolerate" - możecie krytykować, ale w granicach kultury i rozsądku :) Mam nadzieję, że w ankiecie wstawiłem wszystkie główne opcje.
    "Nasz malarz Orłowski -
    Przerwała Telimena - miał gust Soplicowski.
    (Trzeba wiedzieć, że to jest Sopliców choroba,
    Że im oprócz Ojczyzny nic się nie podoba)."
                  ~ Adam Mickiewicz "Pan Tadeusz"

Offline wesch96

• Użytkownik
    • Piwa: 6
    Odp: My Little Pony: Friendship is Magic
    « Odpowiedź #1 dnia: Lipca 15, 2012, 01:33:45 »
    Nie wiem czy jest sens w moim poście, ale skoro pozostawiłeś taką opcję to:

Ale o co chodzi?

Wiem co to jest MLP (My Little Pony?), ale co to jest brony, nie mam zielonego pojęcia i szczerze mnie to nie interesuje, tak więc moja osoba pełni funkcję grupy kontrolnej w tym wątku :)
    "Jeśli będziesz rozpamiętywał to co było, to możesz stracić z oczu to co jest"

www.pustamiska.pl

Offline proud

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    « Odpowiedź #2 dnia: Lipca 15, 2012, 09:47:06 »
    Kiedyś gdzieś widziałem informację (albo na jakimś portalu informacyjnym, albo w TV) o tym całym "ruchu kucykowych". Nie wiem dokładnie na czym to polega, ale faceci pod trzydziestkę chwalący się tym "serialem" i przynależnością do jakiegoś ruchu w moim odczuciu są żałośni.

Offline Prußak

• Użytkownik
    • Piwa: 253
    • Ten, który mówi sam sobie dobranoc, dobranoc
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #3 dnia: Lipca 15, 2012, 13:54:33 »
    Dla mnie taki serial?, bajka dla dzieci?, nie wiem jak to określić to dno. Nigdy w życiu bym nie zainteresował się tym czymś. Obejrzałem odcinek pierwszy lepszy z brzegu i całkowicie nie rozumiem o co w tym chodzi. Może dla dziewczynek w wieku 6 lat to jest interesujące, ale dla facetów powyżej 21 roku życia to nie wiem co to jest. Nie rozumiem ludzi, którzy to oglądają i się tym chwalą. Jest to chyba taka bajka, która jest najbardziej znana na różnych forach, ludzie mówią na CB czy SB że oglądają MLP. Dziwne, że nie ma jakoś innych wiernych fanów którzy chwalą się, że oglądają "M jak miłość" czy "ŚWK". To jest takie na siłę wzbudzanie zainteresowania, przy czym większości to nie obchodzi, ale takie myślenie, "a co mi tam, spytam się na sb który leci odcinek MLP, jestem wielkim fanem, ale nie wiem dokładnie". Paranoja...
    Hah jesteśmy chyba jedynym klanem  który  grał z nimi spara  w którym nie było  Wulgaryzmu i kutni Ale za to mecz nie był  fair-play prośby  o  zablokowanie kamery obserwatora nic nie dawały  chociaż  na serwerze był admin...

Offline Cocher

• Użytkownik
    • Piwa: -1
    « Odpowiedź #4 dnia: Lipca 15, 2012, 15:44:56 »
    Hmmmmmm,ogólnie rzecz biorac to dno,w każdym razie tak jest dla mnie.Jakoś cięzko mi sobie wyobrazić faceta po 20 oglądającego tą bajke i chwalącego się tym,mi to pachnie próbą dowartościowania się.
    Look over your shoulder, ready to run.
    Like a cleveland pitch, from a smoking gun.
    I am the game and I make the rules.
    So move on out here and die like a fool.
    Try to figure out what my moods gonna be.
    Come on over sucker, why don't you ask me?
    Don't you forget that the price you can pay
    Cause I am the game and I want to play....

Offline Inkaska

• Użytkownik
    • Piwa: 11
    « Odpowiedź #5 dnia: Lipca 15, 2012, 20:52:14 »
    Wybrałem ostatnią opcję, bo w ogóle tego nie oglądałem. Powie mi ktoś, co/kto to w ogóle jest Brony?

Offline Raddeo

• Użytkownik
    « Odpowiedź #6 dnia: Lipca 16, 2012, 00:57:12 »
    Jako, że 11 osób nie wie co to jest MLP i kim są brony (a w każdym razie tak twierdzi), to chyba powinienem to wyjaśnić (może się nawrócicie :P). Więc cała sprawa wygląda następująco. W 2010 roku The Hub rozpoczęło emisję czwartej generacji serialu animowanego My Little Pony. Domyślą grupą odbiorców są młode dziewczynki (przedszkole/podstawówka). Jednak okazało się, że serial był oglądany głównie przez męzczyzn w wieku licealnym (i wyżej), którzy zaczęli nazywać siebie Brony (od angielskich "brother" i "pony"). Początkowo termin ten odnosił się tylko do męskich fanów MLP, z czasem uogulniono go do wszystkich osób oglądających MLP, a nie będących małymi dziewczynkami. Społeczność ta stale rośnie, obecnie obejmuje tysiące osób zgormadzonych głównie wokół portali internetowych takich jak Equestria Daily, Rainbow Dash Network czy polskie For Glorious Equestria. Fani tworzą nawiązującą do serialu muzykę, animacje, obrazki. Bardziej zaangażowani członkowie ruchu zaczynają kręcić pełnometrażowe filmy o MLP i Bronych, tworzyć gry komputerowe czy własne odcinki serialu. Regularnie dochodzi do spotkań bronych, zwanych Ponymeetami. Informacje o ruchu zaczęły pojawiać się w poważnych zagranicznych mediach (np. w BBC). Jest to zjawisko na tyle nietypowe, rozpowszechniające się na tak wielką skalę, że zaczęto nawet prowadzić badania nad przyczynami powstania czy charakterem ruchu (ale nie jak nad ludźmi nienormalnymi).

Kiedyś gdzieś widziałem informację (albo na jakimś portalu informacyjnym, albo w TV) o tym całym "ruchu kucykowych".
    Raczej nie w TV. Polskie media milczą na ten temat. Ale może to dobrze, bo znając talent polskich dziennikarzy, to wyszlibyśmy tam na niebezpiecznych morderców i gwałcicieli :)

Może dla dziewczynek w wieku 6 lat to jest interesujące, ale dla facetów powyżej 21 roku życia to nie wiem co to jest. Nie rozumiem ludzi, którzy to oglądają i się tym chwalą.
    Większość osób oglądających MLP twierdzi, że przyciąga ich wspaniała fabuła, dobrze wykreowane postacie, świetne animacje i gra aktorów. Wielu porównuje to do powrotu do starych dobrych animacji 2D w stylu Disneya, na których wychowały się miliony osób, i do których wiele osób wciąż chętnie wraca. Poza tym, dla wielu to źródło pozytywnych emocji, coś przy czym można się odstresować i na dobre 20 minut wyłączyć z otaczającego nas chamstwa.

Jakoś cięzko mi sobie wyobrazić faceta po 20 oglądającego tą bajke i chwalącego się tym
    8:19 Teraz łatwiej? ;)

mi to pachnie próbą dowartościowania się.
    Dowartościowywać się, mówiąc ludziom, że ogląda się bajkę dla małych dziewczynek? Jak to ma kogoś dowartościować?
    "Nasz malarz Orłowski -

Offline Jazon

• BANITA
    • Użytkownik
    • Piwa: 0
    • FETISH_Jazon
    « Odpowiedź #7 dnia: Lipca 16, 2012, 01:00:21 »
    Lubię kreskówki z cartoon network i zboczone anime ale MLP rzygam

Offline wesch96

• Użytkownik
    « Odpowiedź #8 dnia: Lipca 16, 2012, 01:57:56 »
    Cóż, warto wiedzieć co nas otacza, o ile nie nadążam za nowymi zwrotami i koślawymi zapożyczeniami z angielskiego to teraz chociaż warto byłoby wiedzieć czym są brony, a z Twojej długiej wypowiedzi nie dowiedziałem się wiele... Tylko tyle, że nie są sześcioletnimi dziewczynkami oraz to że tworzą różnego rodzaju pracę na temat MLP, szczerze nic mi nie rozjaśniłeś tym postem, jakie są postulaty tego ruchu, staram się podejść do tego z powagą, bo z wypowiedzi wynika iż jest to dość popularny "nurt", a wiecie jak kończy się lekceważenie i sprzyjające okoliczności... *ekhm* faszyzm *ekhm*... To może w końcu powiesz o co chodzin brony'm.

^
                                                                                                                                                                                                                 l
                                                                                                                                                                                                                 l
                                          To był sarkazm, jako że ostatnio nie mogę go innym dobrze przekazać, teraz akcentuję w dość pretensjonalny sposób :)

www.pustamiska.pl

Offline Matim

• Użytkownik
    • Piwa: 54
    • Matim loves you
    « Odpowiedź #9 dnia: Lipca 16, 2012, 09:01:45 »
    O co chodzi brony'm? (Zapewne o trzeci sezon :D ).
    Ta grupa to po prostu mega-fani MLP:FiM, trafia do niej duży procent dorosłych widzów bajki. Lepiej nie nazywać ich ruchem, bo (na razie) o żadną miłość na świecie nie walczą.

Temat nazywa się My little Pony: Friendship is Magic, więc wypowiem się także o samej bajce.
    Wg. mnie jest baardzo dobrze zrobiona. Nowe kucyki wyglądają o niebo lepiej niż te z pierwszych "generacji". Sam temat serialu (przyjaźń) nie jest idiotyczny, jak u większości bajek, i czasami skłania do refleksji.
    Jeśli ktoś chciałby dobrze ocenić tą bajkę, niech obejrzy ją od początku, bo inaczej nawet go nie zaciekawi (ja kiedyś tak samo zrobiłem, i miałem podobne odczucia)

Offline Haller

• Użytkownik
    • Piwa: 7
    • Ponad gór omglony szczyt...
    « Odpowiedź #10 dnia: Lipca 16, 2012, 12:54:20 »
    Ja na ten temat coś wam zaśpiewam:

"Każdy ma jakiegoś bzika, każdy jakieś hobby ma! A ja palę heretyków dziennie tysiąc albo dwa!"

Lepiej nie nazywać ich ruchem, bo (na razie) o żadną miłość na świecie nie walczą.
    To ja się boję o jaką oni "miłość" mogą walczyć.... :/

Nie no, to oczywiście głupi żart. Nie wnikam w to i nie bardzo mnie obchodzi czym się ktoś szalenie interesuje i na jakim punkcie ma wielkiego bzika. Ilu ludzi, tyle zboczeń jak to mówią. Póki te zboczenia nikomu krzywdy nie robią, powinno się cieszyć że dzięki nim świat jest bardziej kolorowy! :)
    O kucykach pony słyszeć chyba każdy słyszał, ale osobiście nie znam nikogo kto by za nimi szalał :P Mnie też one nie interesują, nigdy nie oglądałem żadnego podobnego serialu, także więcej się nie będę wypowiadał na ich temat :)
    "Chwal dzień wieczorem, żonę - gdy spalona,
    Miecz, gdy wypróbowany, dziewicę, gdy za mąż wydana
    Lód - gdy się przeszło, piwo - gdy wypite."

Offline wesch96

• Użytkownik
    « Odpowiedź #11 dnia: Lipca 16, 2012, 13:16:05 »
    Czyli w sumie ruch brony nie jest niczym nie zwykłym, bo to że oglądają go ludzie do których z pewnością nie był adresowany, ale równie dobrze fani Zmierzchu mogli by założyć ruch brones? I tylko dlatego, że lubią oglądać serial, tak?

www.pustamiska.pl

Offline Gregoriian

• Użytkownik
    • Piwa: 20
    • Znany jako Dalekowidz
    « Odpowiedź #12 dnia: Lipca 16, 2012, 13:19:23 »
    (click to show/hide)

Offline Raddeo

• Użytkownik
    « Odpowiedź #13 dnia: Lipca 16, 2012, 14:01:17 »
    Czyli w sumie ruch brony nie jest niczym nie zwykłym, bo to że oglądają go ludzie do których z pewnością nie był adresowany, ale równie dobrze fani Zmierzchu mogli by założyć ruch brones? I tylko dlatego, że lubią oglądać serial, tak?
    Generalnie, to tak. Jednak rozprzestrzeniło się to na taką skalę, że jest zjawiskim conajmniej ciekawym. No i nie chodzi tylko o oglądanie serialu. To są tysiące piosenek o MLP, ilustracji, filmów, itp.

http://www.youtube.com/watch?v=CTR9VLZOkYw
    Wszystko.
    Chcesz, żeby człowiek który ledwo umie mówić po polsku, któremu nie chciało się nawet przygotować tekstu który chce powiedzieć, oceniał tysiące osób, które doceniły MLP? Proszę Cię... Głównym argumentem jest jak rozumiem to, że on oglądał "Spajdermeny", więc tylko to można oglądać? Przy czym nie oceniam tutaj Twoich poglądów na MLP, tylko sposób w jaki nam je przekazałeś.
    http://www.youtube.com/watch?v=X0sW8KrZF5s
    Wszystko.

To ja się boję o jaką oni "miłość" mogą walczyć.... :/
    A wracaj do kopalni węgla krasnoludzie! ;)
    « Ostatnia zmiana: Lipca 16, 2012, 18:01:19 wysłana przez Raddeo »
    "Nasz malarz Orłowski -

Offline Hofiko

• Użytkownik
    • Piwa: 20
    « Odpowiedź #14 dnia: Lipca 16, 2012, 14:06:29 »
    http://www.youtube.com/watch?v=CTR9VLZOkYw

Wszystko.

Akurat pod tym filmikiem bym się nie podpisał, bo ten gość bredzi bez ładu i składu, wszystkich wyzywa od hejterów (niezależnie od tego co powiedzą) i niezbyt umie mówić po polsku, ale sam także uważam ruch tego typu za dość... dziwny, w szerokim tego słowa znaczeniu. Popieram tu Prusaka, że działanie tego typu pachnie próbą pokazania się, popisania swoją ,,różnością'' od reszty ludzi, i ciężko mi uwierzyć że chęć oglądania My Little Pony dla facetów po trzydziestce jest czymś naturalnym i nieprzymuszonym chęcią zaistnienia w jakiejś społeczności (na przykład Tawerny). Ponadto, Wesch ma sporo racji: w czym brony się różnią od tysięcy innych społeczności seriali / filmów / książek / czegokolwiek, które nie leżą w docelowym targecie?

Ale pomimo tego Haller ma słuszność, że dopóki taka działalność nie jest szkodliwa (a chyba nie jest), to nie mam nic przeciwko, i traktuję ją jak jakiekolwiek inne serialowe hobby, które chyba prawie każdy człowiek ma. Dlatego zaznaczyłem ,,Jest mi to obojętne, nie oglądam serialu'', bo ni mi to ziębi ani grzeje.
    Lepiej milczeć, narażając się na podejrzenie o głupotę, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości - Jarosław Kaczyński