Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Mount & Blade Warband: Napoleonic Wars (płatny DLC)  (Przeczytany 47710 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline sir Luca

• Marszałek Maruda
    • Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 154
    • Otaczają mnie tęgie, tępe buce...
    • Steam ID: Mój status Steam
    Odp: Mount & Blade Warband: Napoleonic Wars (płatny DLC)
    « Odpowiedź #30 dnia: Marca 30, 2012, 23:16:45 »
    Myślę, że powinieneś to pytanie napisać TU.
    "Demokracja: dwa wilki i owca, debatujący co będzie na obiad"

Offline ignatus

• Użytkownik
    • Piwa: 7
    • HITMEN
      • HITMEN
    « Odpowiedź #32 dnia: Marca 31, 2012, 09:11:08 »
    Wysadzanie ścian mnie solidnie zaskoczyło:D

Offline spider94

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #33 dnia: Marca 31, 2012, 09:47:55 »
    Z tego co czytam na TW to pierwsze regimenty już zaczynają się organizować.
    Jestem ciekawy po jakim czasie przejdą regimenty z MM, szczególnie że serwery regimentów nie będą chyba wyłączone na MM.
    Mam kilka pytań odnoście tego DLC, może ktoś z was zna odpowiedzi:
    -Czy pliki serwerowe będą ogólnie dostępne, czy znowu Vincenzo będzie ściągał niezłą kaskę za serwery?
    -Czy DLC będzie można kupić przez steam?
    -Czy będzie to dodatek do gry, czy nie wymagająca podstawki zmodyfikowana gra?
    -Czy będą serwery publiczne, i treningowe?

Wiem że mogę zadać takie pytania na TW, ale uważam że to bezsensowne skoro część z was ma prywatny kontakt z Vincenzo, może coś słyszeliście ntt.

Podobno premiera będzie 14-16 kwietnia.

« Ostatnia zmiana: Marca 31, 2012, 11:24:35 wysłana przez spider94 »
    Wg. życzeń mój podpis został zedytowany.
    Tylko teraz jakiś łysy jest ;/

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    « Odpowiedź #34 dnia: Marca 31, 2012, 11:37:35 »
    MM mod ma bardzo podobne ficzery do DLG. Więc DLG też osiągnęło sukces tylko dzięki umiejscowienie go w chwytliwej czasoprzestrzeni? No bo ficzery ma podobne, więc napewno to nie one przyczyniły się do sukcesu moda? ;)

Tak, już to słyszałem, podobieństw jest całe mnóstwo: muszkiety i to, że można z armat strzelać. Normalnie wypisz, wymaluj - klon M&M. Masz jeszcze jakieś równie mądre uwagi? :)

Plus MM ma kilka dodatkowych bajerów.

Z tego wynika, że The Deluge jest uboższy. Kurde, ale ja to naiwny byłem, bo wydawało mi się, że nasz mod już w momencie wydania ma kilkukrotnie dłuższą "feature list", a obecnie pewnie i kilkunastokrotnie... Dobrze, że ktoś mnie oświecił i z mojego durnego błędu wyprowadził.

I nie mów, że ludzie kupią to tylko dlatego, że jest płatne.

A właśnie, że powiem. Sama oficjalność/komercyjność dodatku jest, paradoksalnie, w oczach potencjalnych graczy jego olbrzymią zaletą. Działają tu pewne mechanizmy socjologiczne, ale nie widzę sensu, by się na ten temat rozpisywać. Po prostu tak jest. Co więcej, w przypadku krytyki, jakiegokolwiek ataku na tego typu płatną produkcję, ludzie będą jej bronić znacznie zacieklej, niż gdyby broniliby lepszego, acz darmowego moda.

A idąc Twoim tokiem myślenia, możesz mieć też pretensję do EA, Bioware czy CDP. Przecież oni też mogli wydać swoje gry za darmo.

Coś mi się zdaje, że my naprawdę się nigdy nie zrozumiemy...

Krytykujesz zespół od MM tylko dlatego, że najpierw wydali moda za darmo, a teraz chcą za niego pieniądze, więc cały czas patrzysz na niego przez pryzmat darmowego moda.

Miałeś kiedyś do mnie pretensję, że nie szanuję cudzej pracy. A teraz okazuje się, że "cudza praca" zasługuje na szacunek tylko tak długo aż jest darmowa. Kiedy pod wpływem pozytywnych opinii ktoś chce na swojej pracy zarobić (co jest w pełni normalne, lepiej chyba zarabiać na swojej pracy niż na cudzej) to nagle szacunek się kończy, a zaczyna się drwina i złośliwość. It's magic! ;)

Ależ ja szanuję pracę, którą Vincenzo i spółka włożyli w M&M. Tyle tylko, że moim zdaniem trochę nie na miejscu jest to, że za najnowszy patch będą zbierać kasiorę. Że należy im się, bo ciężko pracowali? Każdy, kuźwa, ciężko nad swym modem pracuje. Każdy ma więc zacząć kasować za mody, albo nie robić nic? Ponadto, co ma powiedzieć np. Yoshiboy, którego TW totalnie olało i nawet nie odpowiedziało na jego pytania odnośnie wydania moda pirackiego jako płatnego dodatku? Jego mod był znacznie bardziej kreatywny od M&M, sam Yoshi niemal od samego początku wspierał serię M&B, a tu w ten sposób mu podziękowano... Możliwość zarobienia na modzie byłaby w miarę w porządku, gdyby taką możliwość miał każdy, kto się wykaże. Tutaj jest jednak jakaś chora selekcja i z całą pewnością nie działa ona dobrze i budująco na community modderskie. Już w tym momencie powoduje to spięcia, a tych spięć będzie więcej, bo coraz więcej modderów będzie się zastanawiać dlaczego jednym, wybrańcom, wolno zarabiać na modach, a dla całej reszty ta droga jest zamknięta, nie ważne jak mocno będą się starać.

Co więcej, na Vincenza jestem tylko trochę zły. Bardziej denerwują mnie ludzie - ich głupota i ignorancja. Mowa w dużej mierze o tym sikaniu po gaciach na widok jakiegoś ficzera z płatnego dodatku, podczas gdy to samo, niejednokrotnie zrobione lepiej, jest już dawno dostępne gdzie indziej, a tam niezbyt doceniane.

Offline spider94

• Użytkownik
    « Odpowiedź #35 dnia: Marca 31, 2012, 11:45:38 »

Co więcej, na Vincenza jestem tylko trochę zły. Bardziej denerwują mnie ludzie - ich głupota i ignorancja. Mowa w dużej mierze o tym sikaniu po gaciach na widok jakiegoś ficzera z płatnego dodatku, podczas gdy to samo, niejednokrotnie zrobione lepiej, jest już dawno dostępne gdzie indziej, a tam niezbyt doceniane.

Chyba ktoś tutaj przecenia swojego moda...

Daedalus, wybacz ale z twoich postów zalatuje zazdrością, i to wyrażaną w ironiczny sposób.

« Ostatnia zmiana: Marca 31, 2012, 11:51:29 wysłana przez spider94 »

Offline Daedalus

• Użytkownik
    « Odpowiedź #36 dnia: Marca 31, 2012, 11:51:42 »

Chyba ktoś tutaj nie ma pojęcia, o czym jest mowa...

Offline spider94

• Użytkownik
    « Odpowiedź #37 dnia: Marca 31, 2012, 12:03:44 »
    Ty chyba nie rozumiesz wyższości NW nad innymi modami...

Musket Mod był dostępny bardzo długo za free, jest bardzo popularny, i to jest powód dla którego wypuszczą go jako DLC, ponieważ mają 100% pewności zysku, mają już zapewnionych klientów wcześniej czy pózniej wszystkie pułki z MM przejdą na NW.

A np. Fish mod  nie ma do niego serwerów, gracze go nie znają, dlatego nie ma szans żeby się sprzedawał.

Offline Daedalus

• Użytkownik
    « Odpowiedź #38 dnia: Marca 31, 2012, 12:07:39 »

Offline Henry

• Użytkownik
    « Odpowiedź #39 dnia: Marca 31, 2012, 12:18:59 »
    Popieram w 100% Daedalusa, prawda jest taka, że ktoś sobie chce zarobić kasę na modzie  wykorzystując to, iż powstało na nim wiele społeczności. I prawda jest też taka, że łamie to wszelką jakąś no etykę moda, który dotąd zrozumiałem jako wręcz "charytatywną" działalność jednostek umiejących bawić się w plikach gry, i tworzyć nowe wspaniałe modele na rzecz tych którzy nie umieją, a szukają nowości w posiadanej grze...Prawda jest taka że, gdyby nie twórcy modów typu "Wiek Smuty" i wielu innych na MB1, a także choćby Potopu na Warbandzie, to gra byłaby nudna, i szybko została by odstawiona na półkę. Śmiało mogę napisać, że gdyby nie praca wielu graczy to seria to nie wybiła by się, bo największą zaletą tej gry byli właśnie moderzy, którzy poświęcali swój czas po to by nas zadziwić, olśnić i dać graczom moda, ciesząc się nie z pieniędzy ale z tego, że ludzie ich uznali, docenili ich czas.
    Teraz wyobraźmy sobie co by było, gdyby za kilka nowych armatek, animacji itd. kazali sobie płacić wszyscy...
    Dlatego zgadzam się z Daedalusem, w 100% i szczerze? Życzę twórcom mm moda, klapy która wisi nad nimi. Dlaczego?
    http://www.youtube.com/watch?v=ap1637Dh_Oc

Offline Duczek

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    • http://www.youtube.com/watch?v=k8TMWODv6OI
    « Odpowiedź #40 dnia: Marca 31, 2012, 13:14:17 »
    Ja również zgadzam się z Dedalusem, grałem zarówno w MM Russia, jak i Deluge i ten drugi jest w każdym aspekcie lepszy.
    Niestety z nie zrozumiałych mi przyczyn wielu fanów podnieca się każdą rzeczą wydaną, jako DLC, nie zależnie jak bardzo jest słaba i uboga...
    To, że Deluge jest lepszy, to po prostu fakt...

Offline wolfer

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    « Odpowiedź #41 dnia: Marca 31, 2012, 14:43:11 »
    O.o
    Gracze podzielili się na dwa obozy:
    1. Wspierający Dedala i Dlg
    2. Wspierający Vincenza i NW
    Hmm...
    Ja się zaliczam do dwójki :D Ale i przeciwko jedynce wiele nie mam, no może oprócz lekkiego nad wykorzystywania zaufania graczy i potencjału moda :) 

Offline DaPietro

• Użytkownik
    • Piwa: 33
    • Emerytowany pułkownik inżynier 5. Pułku Piechoty
    « Odpowiedź #42 dnia: Marca 31, 2012, 15:11:16 »
    Artyleria naprawdę zrobiła na mnie wrażenie . Te filmiki zmazały trochę wizerunek pierwszego trailera .

Offline Blitzwing

• Użytkownik
    • Piwa: 11
    « Odpowiedź #43 dnia: Marca 31, 2012, 16:59:57 »
    Jak znalazłem trailer na YT pomyślałem - Oho, znowu jakieś gówienko chce konkurować z modem.
    Czytam, a to nic innego jak nowy Musket Mod! Nie powiem, wkurzyłem się. Wiem że w istocie ten mod nie jest aż tak zaawansowany, aby go komercjalizować. Dużo więcej nowych rzeczy, w szybszym tempie wprowadziło Deluge. No i w jego przypadku nie było notorycznego olewania fanów, gadaniem że niedługo się dowiedzą. No i zapewne szanse na Xięstwo Warszawskie zniknęły zupełnie a modele stworzone swojego czasu pójdą na zmarnowanie. Szkoda. Nie wydaje mi się że przez rok nad tym siedzieli, bo aż takiego skoku między ostatnią wersją nie widzę, przynajmniej nie takiego na jaki liczyłem. Pewnie wydam te pare złotych żeby pograć, jednak czuje się oszukany przez twórców. Gadanie o czymś wielkim co zobaczymy to według mnie były wielkie zmiany moda, a nie jego dystrybucji ;P
    Pozdrawiam
    Sława!

Offline Nikt_Ważny

• Użytkownik
    « Odpowiedź #44 dnia: Marca 31, 2012, 23:40:00 »
    Nie kupię. Nie dlatego, że to słaby mod, tylko dlatego, że sciągnąłem za darmo mm moda grałem w niego z fajnymi ludźmi na fajnych serverach. Ale w momencie, w którym mam płacić za to co wcześniej było darmowe wolę poszukać kolejnego moda z równie dobrą ekipą. Chadz mógł skomercjalizować swojego crpga długi czas temu. Nadal były popularny - nie wierzę, że nie. Nie zrobił tego, bo jest MODEREM. Vinc najwidoczniej jest moderem tylko do pewnego stopnia, gdy zyska sobie zaufanie gracza zaczyna być producentem. Jego wola, ale ja za jego prace nie dam centa - nie dlatego, że nie jest tego warta. Bardziej dlatego, że czuję się oszukany. Mam nadzieję, że nie będzie jakiegoś chorego sukcesu tego moda, bo to świadczyłoby, że ludzie są debilami - gdy mają za darmo nie korzystają, gdy im pomachać przed twarzą nowym opakowaniem i wypromować na oficjalnej stronie - tłum biegnie wydawać na to pieniądze.
    Trudno. Dzięki wielu dobrym moderom na szczęście nuda w wb nie zmusi mnie do kupienia tego dlc, bo dodatkiem tego nie nazwę.