Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Projekt RP The deluge.  (Przeczytany 16224 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Setebos

• Użytkownik
    • Piwa: 3
    • Możesz mnie znać jako: Dimitri lub Dimitri_Hawke
    Odp: Projekt RP The deluge.
    « Odpowiedź #30 dnia: Lutego 27, 2012, 17:30:07 »
    Tak sobie czytam, patrzę... znajomi ludzie się zainteresowali, brzmi ciekawie... może wezmę w tym udział.

Offline Chidori

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 13
    « Odpowiedź #31 dnia: Lutego 27, 2012, 17:33:15 »
    Tak sobie czytam, patrzę... znajomi ludzie się zainteresowali, brzmi ciekawie... może wezmę w tym udział.

Oh, motywacja przemawia z tego ; P

A co do dodatkowych rzeczy. Sam średnio jestem w stanie to zrobić, może jak bym nieco posiedział. Bynajmniej nie chciałbym za bardzo zawracać głowy twórcą.

Offline Bane

• Użytkownik
    • Piwa: 6
    « Odpowiedź #32 dnia: Lutego 27, 2012, 17:33:29 »
    Tak patrzę, czytam... i pomyśleć że już jakiś czas temu myślałem jakie byłoby tego typu RP. Tylko jedna przeszkoda, dwa latka brakują :/ . A szkoda, z chęcią bym pograł porządne RP.

Offline Mires

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    • Miecznik Wielki Koronny
    « Odpowiedź #33 dnia: Lutego 27, 2012, 17:38:57 »
    Na grzyba? Już jest przykucanie. Odrobinę wyobraźni, chłopie! ;)

Jak wyżej: Po co? Przecież takie klasy niczym by się nie różniły od zwykłej piechoty, a w Deluge jest tak dużo strojów, że jakiś mieszczański komplet się na pewno znajdzie.

W MapEdit można czynić cuda łącząc już istniejące części budynków, i tworząc w ten sposób nowe. Poza tym, jak mówi Chidori, można użyć map już istniejących, będzie spoko.

Siadanie może i niepotrzebne, ale leżenie by było bardzo przydatne, zarówno jako wyobrażenie spania jak i co bardziej praktyczne dla lepszego chowania się zabójców.

Strojów chamów i plebsu nie uraczysz a by się przydali jako sztuczny tłum oraz żeby zabójcy się mogli weń wmieszać.

No chyba duża karczma z wielką salą, mniejszymi alkierzami czy pokojami gościnnymi była by idealna do tego. Można by nawet niektóre scenariusze rozgrywać w karczmie jeśli by była odpowiednio zbudowana.
    „Polska nie ma wiecznych sojuszników, ani wiecznych wrogów; wieczne są tylko interesy Polski i obowiązek ich ochrony”

Offline Altharis

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    • Tovarisch Volksdeutsch
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #34 dnia: Lutego 27, 2012, 17:43:47 »
    Tak patrzę, czytam... i pomyśleć że już jakiś czas temu myślałem jakie byłoby tego typu RP. Tylko jedna przeszkoda, dwa latka brakują :/ . A szkoda, z chęcią bym pograł porządne RP.
    Jak napisał Chidori:
    *Wymagany wiek 16 +(dopuszczalne pewne wyjątki po osobistej rozmowie z Chidorim)
    Kto nie ryzykuje ten nie zyskuje ;)
    Mi też zostały dwa lata ale próbować zawsze można.

Offline Raddeo

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    • "Jeśli zdrajca, więc na szubienicę!"
    « Odpowiedź #35 dnia: Lutego 27, 2012, 18:21:33 »
    Miałem nic nie mówić, ale ciekawa idea, więc się wypowiem. Nie sądziecie, że lepiej byłoby nie mówić nikomu, że scenariusz opiera się o próbę zamachu na dowódcę. Po prostu ogłosić, że organizujecie RPG w Deluge, potem ze zgłoszeń wybrać potajemnie kilku graczy do odgrywania ważnych postaci i wszystkich w trybie DM wpuścić na serwer. Nikt nie wie o co chodzi, wszyscy spokojnie sobie siedzą rozmawiają i nagle ktoś zaczyna latać po obozie i krzyczeć, że znaleziono zwłoki. Gracze nie wiedzą co się dzieje, nie wiedzą kto jest zabójcą, na prawdę muszą być czujni, każdy wydaje im się podejrzany. Powiedzenie na starcie że ktoś będzie chciał zabić dowódcę, może doprowadzić do sytuacji, gdzie część graczy nie będzie w stanie odpowiednio odegrać swojej roli i zniszczą wszystkim zabawę (gość chodzący wszędzie za dowódcą nie jest ciekawy fabularnie). Poza tym, kiedy np. zostaje się na serwerze sam na sam z zabójcą (postać o tym nie wie, gracz tak), to pojawia się problem, kiedy można już zaatakować, jak długo udawać, że nie wie się co się dzieje. Jeśli nie będzie się wiedziało kto jest zabójcą, czy ten jeszcze gra czy już nie żyje to całość może stać się dużo ciekawsza.
    Ogólnie możnaby z tego zrobić regularne rozgrywki, np. raz na dwa tygodnie, za każdym razem inny scenariusz ;)
    "Nasz malarz Orłowski -
    Przerwała Telimena - miał gust Soplicowski.
    (Trzeba wiedzieć, że to jest Sopliców choroba,
    Że im oprócz Ojczyzny nic się nie podoba)."
                  ~ Adam Mickiewicz "Pan Tadeusz"

Offline Kompiotronik

• Użytkownik
    • Piwa: 7
    • Salus rei reipublicae suprema lex esto!
    « Odpowiedź #36 dnia: Lutego 27, 2012, 18:51:09 »
    Myślę, że jest to genialny pomysł na Deluge, całkowicie go popieram ;)
    Taka rozgrywka w karczmie to byłoby coś, tylko trzeba mapę przygotować.
    Raddeo bardzo fajny pomysł, tylko już trochę za późno :(

Nie rozumiem tylko jednej rzeczy, napisałeś (Chidori), że podchodząc do osoby pytając się "kto ty" nie możemy się zdradzić (pewnie coś pomieszałem, ale trudno), więc event MUSI rozgrywać się na Deatchmatchu, żeby nie było widać herbów, jedyne rozróżnienie wrogów i przyjaciół, poprzez ubiór.
    « Ostatnia zmiana: Lutego 27, 2012, 19:40:14 wysłana przez Kompiotronik »

"Machasz waść tą szabelką jak cepem! Ten cios jeno u pachołków trybunalskich w modzie! A ten kurlandzki dobry do psów odganiania!" - H.Sienkiewicz "Potop"
    Salus rei reipublicae suprema lex esto!

Offline Hofiko

• Użytkownik
    • Piwa: 20
    « Odpowiedź #37 dnia: Lutego 27, 2012, 19:39:39 »
    Raddeo bardzo fajny pomysł, tylko już trochę za późno :(

Pomysłów na scenariusze są tabuny, na pewno nie jest za późno. :) Jest tylko jeden warunek powodzenia eventu, jeżeli on zostanie spełniony, to sukces jest załatwiony: RP musi być kompletne. Na ten przykład, jeżeli, odgrywając strażnika obozu, przyłapię jakiegoś gracza, którego głos znam, rozpoznaję i kojarzę, że nie ma go wśród obrońców obozu, więc ma złe zamiary - to i tak jeżeli wstawi odpowiednio ciekawy i przekonywujący kit, to mam go przyjąć na wiarę - tego wymaga RP. Ja tak to widzę, i jeżeli wszyscy będą się tak zachowywać to wróżę temu projektowi same sukcesy. :)

Taka rozgrywka w karczmie to byłoby coś, tylko trzeba mapę przygotować.

Tworzenie map jest banalne, ja niedawno usiadłem do tego bez żadnego treningu, żadnych tutoriali, żadnych porad - i w godzinę wymodziłem całkiem znośną mapę na Battle i TDM, niedługo może nawet ją podeślę Oktawianowi żeby ocenił jej wartość. :) Zachęcam wszystkich żeby spróbowali swoich sił w tej branży, i realizowali swoje wizje map do RP. To przyspieszy rozwój tych eventów, jeżeli wszystko nie będzie lądować na głowie Oktawiana. :)
    Lepiej milczeć, narażając się na podejrzenie o głupotę, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości - Jarosław Kaczyński

Offline Kompiotronik

• Użytkownik
    • Piwa: 7
    • Salus rei reipublicae suprema lex esto!
    « Odpowiedź #38 dnia: Lutego 27, 2012, 19:43:28 »
    Tak, ale Chidori napisał że event będzie rozgrywany na battle, więc taka sytuacja nie będzie mogła zaistnieć, ze względu na herby, jak już napisałem, najlepiej by było, gdyby jedynym wyznacznikiem rozpoznania osoby był ubiór.
    P.S. Może spróbuję zrobić jakąś mapę, BÓJCIE SIĘ!! xD

Ty mówiłeś o mapie do battle, a tu chodzi o zupełnie coś innego, jeszcze nigdy w multi nie widziałem mapy zamkniętej, i chyba nawet nie da się zaprojektować takiego domu (a jeśli się da to ja o tym nie wiem).

"Machasz waść tą szabelką jak cepem! Ten cios jeno u pachołków trybunalskich w modzie! A ten kurlandzki dobry do psów odganiania!" - H.Sienkiewicz "Potop"
    Salus rei reipublicae suprema lex esto!

Offline Hofiko

• Użytkownik
    • Piwa: 20
    « Odpowiedź #39 dnia: Lutego 27, 2012, 19:51:27 »
    nigdy w multi nie widziałem mapy zamkniętej, i chyba nawet nie da się zaprojektować takiego domu

A jak według Ciebie robi się sceny karczm do Singla? To są zwykłe mapy, i wykorzystują zwykłe scene propsy. Poszperaj w MapEdit po przedmiotach, znajdziesz ściany, sufity, ściany z drzwiami, albo same drzwi, schody, dywany, stoły, krzesła, jedzenie, picie... .Wszystko tam jest. :) Chociaż masz słuszność, ja bym się nie podjął robienia mapy stylizowanej na tawernę czy zajazd. Wymaga to wielkiej cierpliwości, bo obiekty są mniejsze niż na zwykłych mapach i trzeba je ustawiać bardziej precyzyjnie. Ale ktoś bardziej zaprawiony w bojach (Irgen ^^) dałby sobie radę.

EDIT: Aha, teraz zauważyłem Twój edit odnośnie trybu: tak, DM to bez wątpienia najlepsze rozwiązanie, tyle że miałby pewien mankament: spawny. Ludzie by się respili w środku akcji, rujnując klimat.  Trzeba by utworzyć specjalne punkty spawnu rozsiane po krańcach mapy, i napisać dodatkowe zasady dotyczące ludzi, którzy zginęli (np, że z ich pamięci, jak za dotknięciem magicznej różdżki znika fakt, kto i dlaczego ich zabił. ;)). To tyle.
    « Ostatnia zmiana: Lutego 27, 2012, 20:12:38 wysłana przez Hofiko »
    Lepiej milczeć, narażając się na podejrzenie o głupotę, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości - Jarosław Kaczyński

Offline wolfer

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    « Odpowiedź #40 dnia: Lutego 27, 2012, 20:29:54 »
    Aha, teraz zauważyłem Twój edit odnośnie trybu: tak, DM to bez wątpienia najlepsze rozwiązanie, tyle że miałby pewien mankament: spawny. Ludzie by się respili w środku akcji, rujnując klimat.  Trzeba by utworzyć specjalne punkty spawnu rozsiane po krańcach mapy, i napisać dodatkowe zasady dotyczące ludzi, którzy zginęli (np, że z ich pamięci, jak za dotknięciem magicznej różdżki znika fakt, kto i dlaczego ich zabił. ;)). To tyle.
    A nie prościej  zamiast naciąganego zmartwychwstania dać postaci na battle pusty banner??
    Znaczy nie tyle pusty co przezroczysty...
    Jeśli jest możliwość zrobienia tekstury szkła to może taki bajerek dałoby się wrzucić do moda, niekoniecznie przez Dedala czy innych WMTD (Wielkich Modderów The Deluge) ;)
    Nie wiem, może się ktoś obcykany wypowie... ;D

Offline Mat Berserker

• Żonglujący Pepeszami
    • Użytkownik
    • Piwa: 94
    « Odpowiedź #41 dnia: Lutego 27, 2012, 20:30:20 »
    Możnaby było zrobić gdzieś w końcu mapy bezpieczne pole, otoczyć je białymi liniami i ustawić tam spawny. Postacie przebywające tam byłyby wtedy poza grą i stamtąd powinny udawać się na swoje miejsce. Inna kwestia że możliwość respawna wpłynęła by negatywnie na dramaturgię rozgrywki. Ale z innej strony kto zabroni uśmiechnąć się do Dedala żeby na szybko połączył tryb gry aby zapewnić dobrą mieszankę DM i Battle.
    A co do pomysłu jako takiego, bardzo mi się podoba i z chęcią wezmę w nim udział jak tylkozakończę parę ważnych spraw.

Offline Altharis

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    • Tovarisch Volksdeutsch
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #42 dnia: Lutego 27, 2012, 20:43:38 »
    Jeśli chodzi o herby: przecież można je wyłączyć i jest to wymagane...
    Chciałem napisać, że właśnie brałem udział w takie rozgrywce i mogę powiedzieć, że było wspaniale :) Ten klimat! Widać, że ludzie wczuwają się w role.
    Według mnie najlepszy był moment gdy pijak z mojej drużyny zabił mnie bo kopnąłem go by się opamiętał ;) Dzięki takim wydarzeniom rozgrywka jest po prostu świetna.
    Z czystym sumieniem polecam, szczególnie z tak zgraną ekipą ;)

Offline Chidori

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 13
    « Odpowiedź #43 dnia: Lutego 27, 2012, 20:46:17 »
    Oh panowie : D Jeno ja się jasno nie wyraziłem albo zbyt chaotycznie czytacie.

Po pierwsze : To nie Event. Jedno grupa grająca na RP system.
    Po drugie Raddeo : Twój pomysł jest naturalnie dobry, lecz jeszcze nie wiesz wszystkiego : P Do tego muszę opisać na czym to polega gdyż jest t tryb a nie Event. I jeszcze trzeba zrobić mi selekcję osób nie nadających się.
    Po trzecie : Nie wiem czy doczytaliście lecz każdy (kto gra dla RP ) wyłącza sobie banery i sztandary
    Po czwarte : W sumie kurde, trudno  o tym pisać . Przed chwilą dobre półtora godziny graliśmy w 7-8 osób.Byłą bardzo fajnie.

UWAGA !

Zapraszam naturalnie w wtorek i środę  około 17-18 do gry po przyjacielsku( przy okazji zobaczycie o co chodzi ) Na 80 % będziemy grać

Oficjalne spotkanie organizuje w czwartek o 18!

EDIT@

(Edytuje bo PB się czepia że dziwnie to wygląda : D)

A wiec.. Altharis i Mires świetna gra panowie : ), zapisuje was do członków :)
    « Ostatnia zmiana: Lutego 27, 2012, 21:57:17 wysłana przez Chidori »

Offline Mires

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    • Miecznik Wielki Koronny
    « Odpowiedź #44 dnia: Lutego 27, 2012, 21:40:46 »
    Czołem Panowie Bracia!

Grało się po prostu świetnie, wszyscy wczuli się w klimat. Miałem wątpliwości czy na mapie Manor nie będzie mospanom zbyt łatwo broniąc się we dworze, ale duża ilość "questów" i własnych inicjatyw podczas, ktorych można było spotkać Stwórcę dobrze zbalansowała rozgrywkę. Były momenty gdzie przez 8 minut biesiadowania w karczmie i łapaniu koni nic się nie działo, aż tu nagle komendant pada a zabójcy znikają. Klimat świetny, gracze też ogarnięci i wczuci w swoje role.
    Mumble sprawdził się świetnie i było dużo zabawy z bieganiem i darciem się "Panie komendancie trup za stodołą leży" albo "Jakie biesy w tych borach krążą i ludzi ubijają" :D
    „Polska nie ma wiecznych sojuszników, ani wiecznych wrogów; wieczne są tylko interesy Polski i obowiązek ich ochrony”