Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Projekt RP The deluge.  (Przeczytany 16264 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Chidori

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 13
    Projekt RP The deluge.
    « dnia: Lutego 26, 2012, 22:42:40 »
    The Deluge Role Play System

Forum Grupy (W czasie budowy)  : http://delugerpproject.zbiegowisko.pl

Witam mości panowie! Grupa Power Bimber (Jednym znana lepiej, innym grzej) chciała by was zaprosić do projektu wyżej wymienionego.
    Jest to już od dawna przez nas  praktykowana "czarna magia". Zazwyczaj przeprowadzana w zamkniętej grupie z osobami zaproszonymi lecz uznaliśmy iż  im więcej wym weselej.

Na czym że ten tryb polega?

Dla jednym będzie to jaśniejsze, dla innych mniej. Osoby ogarnięte w RPG i RP powinny sobie bez problemu poradzić i czerpać z tego dobrą zabawę. A wiec zacznijmy.

Podstawowym elementem jest odgrywanie postaci jaką się wykreowało do odpowiednich wyznaczonych zadań.
    Aby dodać klimatu oraz umożliwić skradanie się na mapie ustawiona jest noc oraz sztorm dzięki czemu zasięg wzroku i odróżnianie sylwetek postaci jest zredukowane.

Gracze podzieleni są na dwa zespoły. Pierwszy z nich "Obrońcy" mają za zadanie ochraniać swojego dowódcę który wydaje im polecenia. Całość rozgrywa się w sferze klimatu RP
    w którym obrońcy nie wiedzą jeszcze iż ktoś panuje zamach na kapitana.
    Druga zaś grupa jak łatwo można się domyślić jest to 2-3 osobowy oddział zabójców którzy mają za zadanie w cichy sposób ( i oczywiście RP) wyeliminować Kapitana.
    Aby wszystko było jasne i nie nabazgrane mokrym palcem po papierze przedstawię wam zbiór zasad które powinny wiele wyjaśnić i zobrazować.

UWAGA : Gra rozgrywana jest na Mumble dla efektu dźwięku przestrzennego dzięki czemu postacie mogą normalnie rozmawiać.

ZBIÓR ZASAD (Klik SPOILER)
    (click to show/hide)

W sumie jeśli osoby wiedzą jak dobrze się bawić RP nie muszą posiadać tych zasad. Są one jednak spisane dla osób nowych aby potrafiły się łatwiej odnaleźć oraz aby nie psuć wyjadaczom zabawy.

Co to jest RP ?  I jak przebiega gra?

Niedługo postaram się wrzucić jakiś filmik z naszej gry gdzie mniej więcej w praniu wszystko będzie widać.
    Mianowicie RP polega na zagłębianiu się w klimat i odgrywaniu danej postaci. W naszym przypadku jest to np Polska szlachta lub oddział Rajtarów nocujących w karczmie pijąc wino i paląc w piecu nie zdając sobie sprawy z czyhającego niebezpieczeństwa. Rozgrywka zaczyna się od dobrania zamachowców oraz Kapitana (z wcześniej  już ustalonym znakiem rozpoznawczym). Gdy gra się rozpocznie jest minuta lub dwie na ogarnięcie(dojście do wioski, przygotowanie drzwi, rozstawienie ludzi oraz chwila na załadowanie się skryptu mumbla dźwięku przestrzennego ).

jak to wygląda od strony zamachowców ? -  Gra się zaczęła, czas rozpoznać teren oraz słabe miejsca przeciwnika. Wyszukiwanie i ciche eliminowanie pojedynczych celów które wyszły za daleko od swojej "rodzinki" .
    Ułożenie planu i wyeliminowanie kapitana gdy ten niczego się nie spodziewając jest najsłabiej (jeśli w ogóle) chroniony. Jako iż obrońców jest o wiele więcej oczywistym jest że wmieszanie się w walkę jest samobójstwem  dla Zamachowców. Ciche skradanie się , podchodzenie. Lecz może być tak że ktoś mas zauważy, zapyta "Ktoś ty!" i co w tedy? choć dobry dyplomata mógłby się wyłgać może być to problemem dla ciemno ubranego , zamaskowanego i zbrojonego po zęby człowieka. Osobnik zrozumiał iż to co robimy nie jest dobre, co w tedy? Trzeba delikwenta zabić, bo zaraz ten zacznie krzyczeć jak opętany i wszystkich ostrzeże a wtedy nici z zamachu. Mały wystrzał , to walka na szable, delikwent padł. Zapewne zbiegną się pobliscy ludzie  ale co w tedy? Uznają iż ktoś go zabił i uciekł w przestrachu przed karą. Co prawda mogą wzmocnić czujność lecz nasz plan jeszcze nie upadł. Po czasie udało nam się wyłapać Kapitana i zabić go gdzieś na osobności. Jako iż cel został wykonany pozostaje tylko uciec tam skąd się przyszło aby zakończyć misję. (Zabicie kapitana , pozostanie niewykrytym, brak utraty jakiegokolwiek zamachowca oraz ucieczka w miejsce startu daje nam największą liczbę punktów dla Teamu).

A jak to wygląda ze strony obrońców ? - Gra się rozpoczyna. Dowódca wydaje rozkazy, lub w razie fabularnego postoju panuje pewna sielanka. I tu uruchamia się fantazja graczy oraz zdolności RP. Osoby siadają obok ogniska, rozmawiają, to udają się na spacer lub patrolują dany obszar. Czasem tu i tam zdarzają się kłótnie, to pojedynki szlacheckie. Całość przebiega z zachowaniem klimatu oraz dystansu bo nie o wygraną chodzi. Kiedy tak nasz obóz sobie baraszkuje okazuje się iż Korinowski ten gadatliwy starzec gdzieś zniknął. Ludzie twierdzą iż poszedł do lasu się wysikać wiec nikt nie zważając za bardzo na to wraca do zabawy. Po chwili ludzie przy ognisku słyszą strzał a potem walkę na szable. Wiadomo, szlachcice się pokłócili wiec zgraja ciekawa kto i o co biegnie w stronę hałasu. Na miejscu trup, brak zabójcy. No cóż tu pojawia się problem. Ktoś bez honoru uciekł z miejsca zdarzenia wiec trzeba go obgadać w obozie i dowiedzieć się któż to był. Po czasie wymieniania się zdaniami słychać inny strzał i tym razem został zabity kapitan. Ale co powiecie na inny scenariusz? Zamachowcy przypadkiem natykają sie na 3 ludzi. 2 udaje się zabić lecz 3 jak opętany uciekł i rozgłosił iż rozbójnicy  ( bo skąd może wiedzieć ze jeno zabójcy ? ) grasują obok. Ruch w szlachcie, kapitan uspokaja i z grupką 6 ludzi idzie zbadać sytuację. Tak się złożyło iż zamachowcy niespodziewanie wpadają na ten oddział. Dochodzi do walki lecz przeważająca liczba przeciwników sprawia iż przegrali. ( Obronienie dowódcy, zabicie wszystkich zamachowców oraz wykrycie napastników daje nam maksymalną ilość punktów).

Dźwięk przestrzenny :

Sęk w tym iż dzięki mumblowi jesteśmy w stanie sprawić iż rozmowa nie odbywa się zwyczajnie na kanale na jakim siedzimy. Podczas gry głos wydobywa się z naszej postaci i rozchodzi się na wszystkie strony stopniowo słabnąc. Dzięki temu mamy ciekawe odwzorowanie realistycznej mowy co strasznie buduje klimat. Osoby oddalone od nas nieco nie słyszą nas gdyż głos do nich nie dociera, w miarę zbliżania się do nas zdołają usłyszeć gdzieś w oddali jakąś rozmowę lecz dość cicho i niewyraźnie . W zależności od głośności z jaką będziemy mówić nasze słowa będą dalej i lepiej słyszalne lub odwrotnie. Gdy szepczemy osoba 6 metrów od nas może nas nie usłyszeć. Głośniki także reagują na odbieranie 3D dźwięków. Jeśli posiadacie rozstawione  głośniki dookoła  w pokoju i odpowiednio skonfigurowane będziecie słyszeć czy ktoś mówi do was z przodu czy z tyłu.  

Teraz parę bardzo istotnych spraw :

Po pierwsze to nie TD,BATTLE a tym bardziej DEATHMATCH. Nikogo nie interesuje po grze iż sam zabiłeś 3 napastników bo taki z ciebie dobry gracz. Nie o to tu chodzi. Głównym celem jest dobra zabawa, realistycznie odgrywanie obozu i zamachowców oraz reakcji naszych postaci. To ze wiemy dzięki TABOWI iż zostaliśmy sami z jednym zabójcą nie upoważnia nas do strzelania do niego gdy tylko go zobaczymy. To RP wiec nie wiesz kto to jest, tym bardziej w takich ciemnościach.
    To nie jest tryb dla masy ludzi. Mało kto tu się odnajdzie, mało komu się to spodoba. Lecz osoby lubiące klimat chętnie myślę z nami zostaną. Zadko bywa iż naliczamy punkty bo nikogo to nie interesuje. Tak na prawdę dobrze odegrane, ciekawe i emocjonujące akcje RP dają więcej radości niż wykonane zadanie. Nikt nie chce tu widzieć kogoś kto  od samego początku gry ustawia się w dobrej Kampie i czeka  na zabójców by tylko pokazać jak to się doskonale umiem strzelać.  Jeśli chcesz tak grać idź na jakiś serwer.

Jeśli uda mi się choć jedną osobę więcej do naszego grona ściągnąć której spodoba się taki sposób gry będą bardzo zadowolony .

Chciał bym aby osoby zainteresowane zgłaszały się do mnie na PW.
    Znaleźć nas można na tym TS :

Adres : 46.4.127.117:9988
    Hasło : fenol99

Aktualni członkowie :

-Chidori
    -Movart
    -Samowar
    -Miruku
    -Amras
    -Antykaczor
    -Altharis  
    -Mires

Wszelkie pytania i propozycje proszę śmiał tu pisać. Dodam iż odgrywamy jeszcze jeden sposób gry, lecz jest on już bardziej na umiejętności RP oraz kombinowanie.

Spotkanie w czwartek o 18.00
    [/size]
    « Ostatnia zmiana: Marca 01, 2012, 18:11:34 wysłana przez Chidori »

Offline Hofiko

• Użytkownik
    • Piwa: 20
    Odp: Projekt RP The deluge.
    « Odpowiedź #1 dnia: Lutego 26, 2012, 23:03:33 »
    Fantastyczny pomysł, Deluge stwarza wiele możliwości patrząc pod kątem RP.

Od zapisania się dzieli mnie jeszcze tylko parę maleńkich wątpliwości, a mianowicie: jak działa rzeczony skrypt Mumble? Jego działanie jest skoordynowane z grą? To znaczy, że jeżeli postać Hofiko w grze stanie obok postaci Chidori, a w pobliżu nie będzie nikogo, to moje słowa będziesz słyszeć tylko Ty, chociaż na kanale są wszyscy uczestnicy eventu? Jeżeli tak, to jest genialny wynalazek, i już tylko nim samym mnie kupiliście dla sprawy. :) A jeżeli nie, to mógłbyś objaśnić jego działanie?

Kolejna wątpliwość to mapa. Zrobicie jakąś specjalną, czy zaimprowizujecie na jakiejś obecnej?

Oprócz tych dwóch rzeczy, chętnie się zapiszę jeżeli nie będziecie mieli nic przeciwko. :]
    Lepiej milczeć, narażając się na podejrzenie o głupotę, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości - Jarosław Kaczyński

Offline Chidori

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #2 dnia: Lutego 26, 2012, 23:07:47 »
    Fantastyczny pomysł, Deluge stwarza wiele możliwości patrząc pod kątem RP.

Od zapisania się dzieli mnie jeszcze tylko parę maleńkich wątpliwości, a mianowicie: jak działa rzeczony skrypt Mumble? Jego działanie jest skoordynowane z grą? To znaczy, że jeżeli postać Hofiko w grze stanie obok postaci Chidori, a w pobliżu nie będzie nikogo, to moje słowa będziesz słyszeć tylko Ty, chociaż na kanale są wszyscy uczestnicy eventu? Jeżeli tak, to jest genialny wynalazek, i już tylko nim samym mnie kupiliście dla sprawy. :) A jeżeli nie, to mógłbyś objaśnić jego działanie?

Kolejna wątpliwość to mapa. Zrobicie jakąś specjalną, czy zaimprowizujecie na jakiejś obecnej?

Oprócz tych dwóch rzeczy, chętnie się zapiszę jeżeli nie będziecie mieli nic przeciwko. :]

Skrypt działa właśnie tak :)
    To znaczy, że jeżeli postać Hofiko w grze stanie obok postaci Chidori, a w pobliżu nie będzie nikogo, to moje słowa będziesz słyszeć tylko Ty, chociaż na kanale są wszyscy uczestnicy eventu

Na razie korzystamy z map danych przez twórców (są dość dobre : ] ) lecz jeśli zbierze się spora liczba osób i utrzymacie się  z nami postaram się pogadać z twórcami Moda i może coś obmyślimy. (lub sami dodamy mapę ; p )

I oczywiście że nie mamy nic przeciwko . Po to to tu jest .

Offline Hofiko

• Użytkownik
    « Odpowiedź #3 dnia: Lutego 26, 2012, 23:12:50 »
    Skrypt działa właśnie tak :)

Super. :)

Na razie korzystamy z map danych przez twórców (są dość dobre : ] )

Pewnie że dobre, ale głównie do klasycznej walki, a do tego RP potrzeba mapy z dużą ilością miejsc do skradania się, chowania itp.

Jeżeli zgłosi się jeszcze parę osób, to chętnie dołączę. :)
    Lepiej milczeć, narażając się na podejrzenie o głupotę, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości - Jarosław Kaczyński

Offline wesch96

• Użytkownik
    • Piwa: 6
    « Odpowiedź #4 dnia: Lutego 26, 2012, 23:23:47 »
    Żadnych zastrzeżeń nie mam, ale interesuje mnie zasada, wyłączenia sztandaru sojuszniczego gracza, niestety z bliskich odległości wciąż będzie widoczny podpis z nazwą gracza, bądź jego brak, czy moglibyście temu zaradzić, aby móc pojawić się w bazie i pod pozorem obrońcy i prześliznąć się do kwatery kapitana.

Prócz tego wszystko mi pasuje, może jeszcze ustalilibyśmy datę?
    "Jeśli będziesz rozpamiętywał to co było, to możesz stracić z oczu to co jest"

www.pustamiska.pl

Offline Hofiko

• Użytkownik
    « Odpowiedź #5 dnia: Lutego 26, 2012, 23:26:46 »
    Żadnych zastrzeżeń nie mam, ale interesuje mnie zasada, wyłączenia sztandaru sojuszniczego gracza, niestety z bliskich odległości wciąż będzie widoczny podpis z nazwą gracza, bądź jego brak, czy moglibyście temu zaradzić, aby móc pojawić się w bazie i pod pozorem obrońcy i prześliznąć się do kwatery kapitana.

Jakiego sojuszniczego gracza? A czemużto obrońcy mieliby się nie zabijać? Po mnogich procentach rożne rzeczy się mogą w obozie dziać. :D W RP powinno się grać na trybie DM.

EDIT: Dosyć głupio to zabrzmiało, nie chodziło mi o to że RP=Deathmatchowa nawalanka. Wszystko w granicach RolePlay i wyobraźni graczy. :)

Offline Oktawian

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 96
    « Odpowiedź #6 dnia: Lutego 26, 2012, 23:32:21 »
    Bardzo dobry i ciekawy pomysł. Nie będzie mnie przez tydzień w domu ( licząc od wtorku), ale jeśli zaistnieje taka potrzeba to przygotuję ciekawą do tego mapę.

Offline Chidori

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #7 dnia: Lutego 26, 2012, 23:33:08 »

Prócz tego wszystko mi pasuje, może jeszcze ustalilibyśmy datę?

Co to tego. Jest to sprawa o której chciał bym porozmawiać z twórcami moda. Liczmy że się uda. A co do daty to my gramy często. (GG 12288464 napisz to sie dogadamy ) Jeśli zbierze się nieco osób to zrobię konkretną datę

EDIT*

Bardzo dobry i ciekawy pomysł. Nie będzie mnie przez tydzień w domu ( licząc od wtorku), ale jeśli zaistnieje taka potrzeba to przygotuję ciekawą do tego mapę.

Oktawian, czytasz  w moich myślach, właśnie miałem cie na TS wołać : D

Offline Askorti

• Użytkownik
    • Piwa: 53
    « Odpowiedź #8 dnia: Lutego 26, 2012, 23:44:54 »
    W trybie DM nie ma drużyn, więc też i podpisów oraz sztandarów nad głowami ludzi. jak dla mnie, problem solved.

Offline Chidori

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #9 dnia: Lutego 26, 2012, 23:50:13 »
    W trybie DM nie ma drużyn, więc też i podpisów oraz sztandarów nad głowami ludzi. jak dla mnie, problem solved.

Fakt ze tak jest. Jedno osobiście nie chce tracić czasu na ogarnianie i teleportowanie ( bo większość się pogubi w tych ciemnościach) na miejsca startu. Dlatego ten tryb rozgrywany jest na Battle

EDIT

Hofiko, oczywiście ze mogą , u nas często się to zdarza. NP : była akcja że już było oczywiste iż ktoś nas napadł gdy nagle w ciemności przebiegła jakaś osoba, krzyknąłem "Stój! kto ty!" lecz się nie odezwała , w przestrachu strzeliłem jej w plecy z pistoletu, jak się okazało był to strażnik wieży.
    « Ostatnia zmiana: Lutego 26, 2012, 23:59:37 wysłana przez Chidori »

Offline Resid

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #10 dnia: Lutego 27, 2012, 07:36:24 »
    Zapiszcie mnie też.

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • Piwa: 47
    • RW_Pocztowy_Bartus
    « Odpowiedź #11 dnia: Lutego 27, 2012, 14:31:41 »
    Bardzo fajny pomysł dla graczy lubiących tamte czasy;)

Widzę tutaj jeden tylko problem. Graczowi może się bardzo nudzić i chyba zbyt wiele będzie musiał sobie wyobrażać. Jest na to jedna rada, a mianowicie dodanie rożnych małych drobiazgów urozmaicających grę;)

Offline Chidori

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #12 dnia: Lutego 27, 2012, 14:41:14 »
    Co powiecie panowie aby dziś o 18 się zebrać ? Kto nie może dziś, wpadnie innego dnia na jaki się omówimy. Chodzi o to iż chciał bym skonfigurować Mumbla wam oraz was poznać. Bardzo prawdopodobne iż coś zagramy

Bardzo fajny pomysł dla graczy lubiących tamte czasy;)

Widzę tutaj jeden tylko problem. Graczowi może się bardzo nudzić i chyba zbyt wiele będzie musiał sobie wyobrażać. Jest na to jedna rada, a mianowicie dodanie rożnych małych drobiazgów urozmaicających grę;)

Oj  to my już  obgadamy z wami , a i uwierz mi iż nikt się z nas nie nudzi; ]

Offline Hofiko

• Użytkownik
    « Odpowiedź #13 dnia: Lutego 27, 2012, 14:43:36 »
    Co powiecie panowie aby dziś o 18 się zebrać ? Kto nie może dziś, wpadnie innego dnia na jaki się omówimy. Chodzi o to iż chciał bym skonfigurować Mumbla wam oraz was poznać. Bardzo prawdopodobne iż coś zagramy

Ja na waszym miejscu bym jeszcze poczekał, aż zbierze się więcej ludzi. Wątek stoi niecałą dobę, dajcie jeszcze czasu na zgłoszenia. :)

Offline Zibel

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #14 dnia: Lutego 27, 2012, 15:09:01 »
    Pomysł jak dla mnie ciekawy, tylko dziwi mnie dlaczego tutaj to wklejacie. Na waszym miejscu skombinowałbym grupę znajomych, ogarniętych osób, po których wiadomo że nie będą robić bagna i będą stosować się do poleceń dowódców.