Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Fantazjada  (Przeczytany 6874 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Husasz

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Fantazjada
    « dnia: Lutego 06, 2012, 16:50:31 »
    Jestem ciekaw czy ktos moze wybiera się na Fantazjade (w skrocie gra terenowa - LARP informacje http://www.fantazjada.pl/ )

Jezeli ktos bylby ciekaw co to jest to mogę opisac ;D

Narazie zachęce was filmikiem
    http://www.youtube.com/watch?v=x2UlI7dQMqw
    Retarded are everywhere

Offline Blitzwing

• Użytkownik
    • Piwa: 11
    Odp: Fantazjada
    « Odpowiedź #1 dnia: Lutego 06, 2012, 16:54:08 »
    Gdyby:
    -LARP w Polsce nie był taki zachodni (pianeczki, gumiaczki, smoczki i lśniące gówienka
    -wyglądał jak w Rosji bardziej (Nie macu macu piankami, ale walki w systemie Huscarl. To są nie tyle larpy co multiperiody. Odtwórcy różnych wieków nawalają się razem, mając dowolność w wyglądzie. Więc wikingowie mogę dozbroić się stalowymi zasłonami. Aspekt walki tak to czysta sieczka.
    Ale na takie jeżdżenie szkoda mi czasu. Może kiedyś w Polsce takie multiperiodowe "ustawki" się rozwiną. Póki co muszę zadowolić się Wolinem
    Sława!

Offline Husasz

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2 dnia: Lutego 06, 2012, 17:01:18 »
    Gdyby:
    -LARP w Polsce nie był taki zachodni (pianeczki, gumiaczki, smoczki i lśniące gówienka
    -wyglądał jak w Rosji bardziej (Nie macu macu piankami, ale walki w systemie Huscarl. To są nie tyle larpy co multiperiody. Odtwórcy różnych wieków nawalają się razem, mając dowolność w wyglądzie. Więc wikingowie mogę dozbroić się stalowymi zasłonami. Aspekt walki tak to czysta sieczka.
    Ale na takie jeżdżenie szkoda mi czasu. Może kiedyś w Polsce takie multiperiodowe "ustawki" się rozwiną. Póki co muszę zadowolić się Wolinem

Sa tez LARPy postapo ale od 18 roku zycia ze wzgledu na to ze.. wszystko sie dzieje i jest bardzo latwy dostep do browara zreszta taniego (1zl za 0.5l bo gosciu sam waży)

A Fantazjada jest najwiekszym LARPem z tematyki fantastycznej. Trwa juz od 94.

Tylko ! Jezeli jestescie niepelnoletni to musicie jechac z jedną osobą pelnoletnia (moze byc to wasz kolega np. ) I osoba pelnoletnia moze wziac na siebie 3 osoby niepelnoletnie.
    Retarded are everywhere

Offline Blitzwing

• Użytkownik
    « Odpowiedź #3 dnia: Lutego 06, 2012, 17:13:32 »
    Tyle co mi z larpa post apo? Ja mówię o aspekcie militarnym który jest głupkowaty. Gąbki, gumy to nie walka. Dla mnie idealny larp to:
    http://www.youtube.com/watch?v=uDdTB1GzHJw
    Sztychy zabezpieczone, miecze widać tępe. Wszystko bezpiecznie i ostro. Prawdziwa walka. No i to byłaby odskocznia od rekonstrukcji fajna, gdzie ludzie rycerze, wojowie mogliby się spotkać w polu na równych zasadach bez "mroku" :D A tak to śmieszne klepanie.
    Sława!

Offline Husasz

• Użytkownik
    « Odpowiedź #4 dnia: Lutego 06, 2012, 17:24:26 »
    Wiesz, jaką gąbke zrobisz taką walczysz, po za tym juz mowilem Fantazjada jest juz od 94. i cieszy sie bardzo duzą popularnoscia a to sprawia ze są tam tez mlodsi czlonkowie (nawet ok 10 lat)
    Po za tym w samej Fantazjacie nie chodzi o to by się nawalac.. to jest pelny RPG.
    Retarded are everywhere

Offline proud

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    « Odpowiedź #5 dnia: Lutego 06, 2012, 17:29:37 »
    Obejrzałem ten "zwiastun" z pierwszego posta i - o ile już rekonstrukcje uważam za trochę "dziwną" - pierwsze co przeleciało mi przez głowę: ale zabawa dla nerdów. Nawet nie wiedziałem, że na taki pomysł można wpaść - wiadomo, człowiek uczy się całe życie. :p

PS. Chociaż napieprzanka z tego filmiku Blitzwinga (bitwa o "mur") wygląda całkiem przyjemnie.

Offline Husasz

• Użytkownik
    « Odpowiedź #6 dnia: Lutego 06, 2012, 17:33:20 »
    Obejrzałem ten "zwiastun" z pierwszego posta i - o ile już rekonstrukcje uważam za trochę "dziwną" - pierwsze co przeleciało mi przez głowę: ale zabawa dla nerdów. Nawet nie wiedziałem, że na taki pomysł można wpaść - wiadomo, człowiek uczy się całe życie. :p

Coz lepsze to niz nerdzenie w domu przed kompem w Skyrima.

No i na Fancie w pierwszą noc odbywa się Metal Warriors czyli.. sami zobaczcie
    http://www.youtube.com/watch?v=2is7TlFXdJY
    Retarded are everywhere

Offline Blitzwing

• Użytkownik
    « Odpowiedź #7 dnia: Lutego 06, 2012, 17:37:11 »
    Ale w pełnym RPG nie byłoby niczym złym nawalanie się:D Tym bardziej że do walki dochodzi :p Tak samo jak w całej konwencji odtwarzania wikingów i słowian na wolinie nie przeszkadza praktycznie widowiskowa ustawka. Raczej urealnia :P I tam też nie chodzi żeby się nawalać :d Cała konwencja larpu przyszła z zachodu i została stworzona raczej przez osoby które prawdziwej walki by nie wytrwały (tak, chodzi o przykładowych "nerdów"). I nie mówie że wszyscy tacy są, ale konwencja się ciągnie, wiesz o co chodzi :) A jako że RPG mnie nie bawi, bardziej lubie element bitewny to odpada kompletnie. Póki co rekonstrukcja historyczna połączona z bitwami bardziej do mnie przemawia:D Sam polecam spróbować:P
    Sława!

Offline Husasz

• Użytkownik
    « Odpowiedź #8 dnia: Lutego 06, 2012, 17:40:39 »
    @UP
    Wiem o co ci chodzi Blizwing.

Co roku na Fancie są nowe potwory te mniejsze i wieksze.
    przyklady
    http://www.youtube.com/watch?v=DkuUUvZLwMU&feature=related
    http://www.fantazjada.pl/images/rsgallery/original/przeraza.JPG
    http://www.fantazjada.pl/images/rsgallery/display/ogrylion.JPG.jpg
    http://www.fantazjada.pl/images/rsgallery/original/bojowodza.jpg

Wsumie orkowie nie są jako takimi potworami tylko rasą.. aczkolwiek nielubianą przez ludzi i elfów.

Retarded are everywhere

Offline Argaleb

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • Asinus asinorum in saecula saeculorum
    « Odpowiedź #9 dnia: Lutego 06, 2012, 17:46:25 »

PS. Chociaż napieprzanka z tego filmiku Blitzwinga (bitwa o "mur") wygląda całkiem przyjemnie.

Po wnikliwej analizie doszedłem do tego samego wniosku :O

"Mistrz Świata 2011, Mistrz Polski 2010, Wicemistrz Polski 2011 Mistrz Europy 2012

Offline Husasz

• Użytkownik
    « Odpowiedź #10 dnia: Lutego 06, 2012, 17:56:24 »
    Nie rozumiecie xd To jak Skyrim tylko ze w Realu(teraz bedzie podobna tematyka), a jakosc waszej zabawy zalezy od tego jak odgrywacie postac.
    Retarded are everywhere

Offline proud

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    « Odpowiedź #11 dnia: Lutego 06, 2012, 18:01:01 »
    To chyba nie jest trudne do pojęcia? Rozumiem to dobrze (Argaleb pewnie też) i dlatego uważam, że jest to cholernie nerdskie...

EDIT: Możesz sobie nawet cztery kropki pisać. Jednak są osoby, które piszą po polsku i wielokropek wygląda tak, a nie inaczej.
    « Ostatnia zmiana: Lutego 06, 2012, 18:28:44 wysłana przez proud »

Offline Husasz

• Użytkownik
    « Odpowiedź #12 dnia: Lutego 06, 2012, 18:06:33 »
    Dobra nie wnikam, kazdy ma swoje zdanie.

Ja tam jadę pierwszy raz i to w czerwcu zrelacjonuje ;D

Dlatego nadal czekam az znajda sie osoby ktore tez planuja jechac albo byly bo glownie interesuje mnie tamtejszy poziom walki, widzialem ze jedni sobie dobrze radzą a inni wymaCHUJĄ tymi bezpieczniakami na prawo i lewo, sam mam doswiadczenie (ale z AIDO wiec to raczej nie komponuje sie z północnym fechtunkiem )

btw. proud polecam na przyszłosc dwie kropki gdyz dają lepszy efekt niepewnosci i stylistycznie lepiej wyglądają.
    Retarded are everywhere

Offline Blitzwing

• Użytkownik
    « Odpowiedź #13 dnia: Lutego 06, 2012, 18:08:53 »
    Ano. Bo po prostu bieganie w stalowym gaciach bawi. Dla mnie mogą się w to bawić jedynie ultra fani fantastyki. Bo ja też lubie sobie pobiegać w grze jakimś herosem, obejrzeć film albo coś takiego. Ale nie do tego stopnia żeby biegać po lesie w takim stylu. Furtkę na moje ciągoty mam w rekonstrukcji. Tam bardzo dużo się nauczyłem (dużo więcej niż przez cały okres edukacji na ten temat :P), rozwinąłem kondycje i poznałem wielu przyjaciół. Tym bardziej że na takiej imprezie jesteśmy sobą, a nie wikingiem zza fiordu i gadamy o normalnych sprawach, nie o tym kto jakiego smoka ubił :p Tematy co prawda i tak same schodzą na wydarzenia imprezowe, więc otoczka robi się sama:D
    Poziom walki będzie ssać bo niemożliwe jest dobre fechtowanie w momencie ćwiczeń gąbką. Gabaryty, waga odbiegają od realiów, efekt psychologiczny też. Bo uczysz się aby nie dostać w twardego żelastwa w łeb. Tutaj nie masz już takiej motywacji :o. Także takie to fechtowanie jak weselne tańce w porównaniu z you can dance xd
    Sława!

Offline Husasz

• Użytkownik
    « Odpowiedź #14 dnia: Lutego 06, 2012, 18:38:01 »
    Ano. Bo po prostu bieganie w stalowym gaciach bawi. Dla mnie mogą się w to bawić jedynie ultra fani fantastyki. Bo ja też lubie sobie pobiegać w grze jakimś herosem, obejrzeć film albo coś takiego. Ale nie do tego stopnia żeby biegać po lesie w takim stylu. Furtkę na moje ciągoty mam w rekonstrukcji. Tam bardzo dużo się nauczyłem (dużo więcej niż przez cały okres edukacji na ten temat :P), rozwinąłem kondycje i poznałem wielu przyjaciół. Tym bardziej że na takiej imprezie jesteśmy sobą, a nie wikingiem zza fiordu i gadamy o normalnych sprawach, nie o tym kto jakiego smoka ubił :p Tematy co prawda i tak same schodzą na wydarzenia imprezowe, więc otoczka robi się sama:D
    Poziom walki będzie ssać bo niemożliwe jest dobre fechtowanie w momencie ćwiczeń gąbką. Gabaryty, waga odbiegają od realiów, efekt psychologiczny też. Bo uczysz się aby nie dostać w twardego żelastwa w łeb. Tutaj nie masz już takiej motywacji :o. Także takie to fechtowanie jak weselne tańce w porównaniu z you can dance xd

Juz mowilem ze na fancie nie chodzi o fechtunek, tylko o dobrą zabawe i wczucie się w klimat tego ,,swiata"
    Jezeli JA mialbym ochote na dobrą walke to bym wrocil na AIDO z moim bokkenem ;D
    Retarded are everywhere