Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Słabe hitboxy?  (Przeczytany 16102 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Gazi

• Użytkownik
    • Piwa: -1
    Słabe hitboxy?
    « dnia: Lutego 04, 2012, 12:31:25 »
    Witam!
    Właśnie zacząłem przygodę z Warband. Niepokoją mnie jednak hitboxy w tej grze.
    Pierwsza sprawa to tarcze. Obojętnie, w którą stronę tarczy strzelasz, to masz wrażenie jakby strzała zawsze wbijała się jakby leciała na wprost tarczy. Nie można też trafić w nogi pomimo tego, że są odsłonięte. Podobnie jest z głową. Jesteś w 100% pewny, że trafiłeś w głowę, ale strzała/bełt wbija się w tarczę. Żeby trafić rzeczywiście w głowę musisz celować dość mocno nad(w taki sposób,że strzała/bełt w momencie zetknięcia się z wrogiem musi być około 20 cm nad jego głową by aliczyć headshot.
    Druga sprawa, to detekcja hitów a ping. Nie wiem czemu, ale an serwerze z pingiem 100 mam takie akcje, że celuje(i trafiam) centralnie w plecy wroga, a gra wydaje dźwięk uderzenia o tarczę, kiedy ten się odwraca, z tarczą na wprost mnie, ja wykonuje cios i magicznie go trafia. Trochę to dziwne. Czyżby to wina pingu czy gry?

Nie powiem, grałem dość sporo w SW: JA i tam trochę lepiej to wyglądało. Nie było niewidzialnych tarcz(dla nóg?), miecz trafiał tam gdzie celowałeś(nie tak jak w warband, że celujesz w gołą głowę, a trafia w tarczę).
    Są może jakieś mody, w które ludzie grywają online i naprawiają te błędy?

Offline Netoman

• Bajkopisarz
    • Użytkownik
    • Piwa: 162
    Odp: Słabe hitboxy?
    « Odpowiedź #1 dnia: Lutego 04, 2012, 12:41:18 »
    Chyba w nie tego Warbanda grasz -.-
    Tarcze osłaniają niemal całe ciało, ale w nogi bez problemu można trafić. Nie wiem kto Ciebie uczył strzelać headshooty, lecz jest coś takiego jak grawitacja, co ciągnie pociski w dół -.-

Offline Gazi

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2 dnia: Lutego 04, 2012, 12:51:13 »
    Nie rozumiesz. Ja wiem, że pociski opadają w tej grze. Chodzi mi o to, że wystaje spora część głowy zza tarczy, gość jest może 5 metrów ode mnie(np. wspina się po drabinie), ja wycelowuję centralnie w czubek głowy, a bełt/strzała wbija się i tak w tarczę. Co do nóg. Jest podobnie jeżeli celujesz od przodu. Reszta tak jak w 1 poście.

EDIT: Aha i podobnie jest podczas wymierzanai ciosów. Gdy przymierzasz się do ciosu z tarczą, bot wystawia tarczę lewą ręką, a ta i tak nie daje osłony.  Musisz zawsze trzymać blok, by tarcza dawała ci ochronę(przed ciosami, nie przed strzałami).
    « Ostatnia zmiana: Lutego 04, 2012, 13:01:32 wysłana przez Gazi »

Offline Argaleb

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • Asinus asinorum in saecula saeculorum
    « Odpowiedź #3 dnia: Lutego 04, 2012, 12:56:46 »
    To normalne. Kiedyś takie strzelanie było możliwe ale psuło równowagę klasową dlatego teraz ciężko jest trafić heada kiedy przeciwnik broni się tarczą choć jest to możliwe. Natomiast strzelanie po nogach dla wprawnego łucznika jest dziecinnie proste.

Ping 100 to dość wysoki ping. Nie wiem jak w innych grach ale tu dobry ping kończy się na 80. Potem da się grać ale jest o wiele wiele ciężej.

"Mistrz Świata 2011, Mistrz Polski 2010, Wicemistrz Polski 2011 Mistrz Europy 2012

Offline Gazi

• Użytkownik
    « Odpowiedź #4 dnia: Lutego 04, 2012, 13:29:54 »
    Gram też na serwerach z pingiem 50. Odpalam bardzo często kamerę z pierwszej perspektywy(szczególnie jak jeżdżę konno z lancą). Wiem, że na 100% trafiłem, widzę jak broń przeszywa głowę/ciało wroga, nawet od tyłu, a i tak nie zalicza hita, natomiast bardzo często zalicza hity z dupy(tzn. broń jest z metr od wroga, a wskakuje kill). Hity w tej grze ryczą i kwiczą o pomstę do nieba.

Offline Blast

• Użytkownik
    • Piwa: 11
    « Odpowiedź #5 dnia: Lutego 04, 2012, 13:31:25 »
    Oj tam głupoty gadacie w tej grze bardzo łatwo strzelić heada i w nogi... ;p Wystarczy tylko wyczucie czasu. Dużo osób na to narzeka ale da się grać ;D Jestem Strzelcem i powiem ,że to jest najsilniejsza klasa postaci w Warbandzie jeżeli masz skilla ;)

Offline Blachaaa

• Użytkownik
    • Piwa: 10
    « Odpowiedź #6 dnia: Lutego 04, 2012, 13:37:34 »
    strzelanie w nogi jest łatwe jak potrafi się grać , a widok z 1-os. ci odradzam
    (click to show/hide)

Offline Argaleb

• Użytkownik
    « Odpowiedź #7 dnia: Lutego 04, 2012, 13:39:19 »
    Gram też na serwerach z pingiem 50. Odpalam bardzo często kamerę z pierwszej perspektywy(szczególnie jak jeżdżę konno z lancą). Wiem, że na 100% trafiłem, widzę jak broń przeszywa głowę/ciało wroga, nawet od tyłu, a i tak nie zalicza hita, natomiast bardzo często zalicza hity z dupy(tzn. broń jest z metr od wroga, a wskakuje kill). Hity w tej grze ryczą i kwiczą o pomstę do nieba.

Nigdy nie spotkałem się z czymś takim jak przejście przez ciało bez hita...wina tu nie leży po stronie gry, tego możesz być pewien.

"Mistrz Świata 2011, Mistrz Polski 2010, Wicemistrz Polski 2011 Mistrz Europy 2012

Offline Gazi

• Użytkownik
    « Odpowiedź #8 dnia: Lutego 04, 2012, 14:16:36 »
    Stanąłem teraz może pół metra od jakiegoś gościa afk. Daje fpp, full zoom, i mierzę w stopę. Strzelam i NIC, 0 detecta hita. Jadę z lancą, przebijam gościa, a ten jedzie dalej. Ping 50. Nie wina gry? To czego? Nadprzyrodzonej mocy, lol xD.
    Jeszcze jedno pytanie. Widzę często kolesi co wymachują dwuręczną bronią tak, że nic nie da się zrobić. Biegnie taki na pałę i spamuje ciągle jeden cios, ja w tym czasie mam broń jednoręczną i tarczę i zanim ja zdążę wyprowadzić chociaż 1 cios to ten już z 3 kombosy zaspamowane zdąży wyprowadzić. OCB?:P

Offline Sir_Michal

• Użytkownik
    « Odpowiedź #9 dnia: Lutego 04, 2012, 14:18:47 »
    Wina może leżeć po stronie pierwszej osoby. Spróbuj grać na zza ramienia, wydaje mi się, że jest wtedy dużo łatwiej. A i problemów mniej.
    Mecz 22nd vs REF, rozkaz IvEgo:
    "Konnica schodzi z koni i atakuje Harlequina" (który siedzi w ruinach z łukiem). Po chwili cała konnica pada - runda przegrana

Offline Wojan

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    • Wojan
    « Odpowiedź #10 dnia: Lutego 04, 2012, 14:34:05 »
    Gazi witamy w świecie Warbanda XD Najbardziej zbugowanej grze na świecie.Ta gra opiera się  na rzucie kostką XD Niestety,ale musisz polubić tą grę i jej bugi,bo jeśli tego nie zrobisz to lepiej odłóż grę na bok,bo tylko sobie psychikę zmarnujesz.

Offline Blast

• Użytkownik
    • Piwa: 11
    « Odpowiedź #11 dnia: Lutego 04, 2012, 14:36:03 »
    Stanąłem teraz może pół metra od jakiegoś gościa afk. Daje fpp, full zoom, i mierzę w stopę. Strzelam i NIC, 0 detecta hita. Jadę z lancą, przebijam gościa, a ten jedzie dalej. Ping 50. Nie wina gry? To czego? Nadprzyrodzonej mocy, lol xD.
    Jeszcze jedno pytanie. Widzę często kolesi co wymachują dwuręczną bronią tak, że nic nie da się zrobić. Biegnie taki na pałę i spamuje ciągle jeden cios, ja w tym czasie mam broń jednoręczną i tarczę i zanim ja zdążę wyprowadzić chociaż 1 cios to ten już z 3 kombosy zaspamowane zdąży wyprowadzić. OCB?:P

Może zacznij grać z 3 Osoby. Jeśli strzelasz z 1 osoby zawsze celuj trochę niżej np. w głowę nie celuj w głowę lecz w szyje. Ale to się ciężko gra tym bardziej mieczem czy też na koniu z 1 osoby małe szanse na dobrą grę ;p Ja gram strzelcem w 3 osobie i jako tako ogarniam tą grę ;p

Offline Gazi

• Użytkownik
    « Odpowiedź #12 dnia: Lutego 04, 2012, 14:47:10 »
    wręcz to tylko z 3 osoby gram. Z 1 to totalny nieogar w tej grze. Wyjątkiem jest jazda konno i celowanie z lancy/włóczni, ale to też jest zabugowane, bo wiele razy byłem w 100% pewien, e trafiłem, a tutaj nic. Oprócz tej okropnej detekcji hitów dochodzi jeszcze niewidzialna tarcza. Na początku byłem zachwycony tą grą, ale czym dalej w las... .

Offline Argaleb

• Użytkownik
    « Odpowiedź #13 dnia: Lutego 04, 2012, 16:30:57 »
    Gazi witamy w świecie Warbanda XD Najbardziej zbugowanej grze na świecie.Ta gra opiera się  na rzucie kostką XD Niestety,ale musisz polubić tą grę i jej bugi,bo jeśli tego nie zrobisz to lepiej odłóż grę na bok,bo tylko sobie psychikę zmarnujesz.

Bez przesady...gracze zazwyczaj narzekają póki nie nauczą się grać, potem to przestaje przeszkadzać bo wszystkie dziwne rzeczy spam itd można przezwyciężyć.

Co do gry konnej. Z czasem nauczysz się na lancy paru sztuczek które można wykonać tylko na 3 osobie...

EDIT: Koksem? Wcale nie trzeba być koksem by opanować podstawy manuala broniące przed spamem i wyprowadzając podstawowe ciosy.
    « Ostatnia zmiana: Lutego 04, 2012, 17:29:55 wysłana przez Argaleb »

Offline Wojan

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    • Wojan
    « Odpowiedź #14 dnia: Lutego 04, 2012, 17:00:17 »
    Tia Argalebie,ale sądzę,że Gazi nie będzie jakimś koksem z takim podejściem do tej gry.