Witam!
Właśnie zacząłem przygodę z Warband. Niepokoją mnie jednak hitboxy w tej grze.
Pierwsza sprawa to tarcze. Obojętnie, w którą stronę tarczy strzelasz, to masz wrażenie jakby strzała zawsze wbijała się jakby leciała na wprost tarczy. Nie można też trafić w nogi pomimo tego, że są odsłonięte. Podobnie jest z głową. Jesteś w 100% pewny, że trafiłeś w głowę, ale strzała/bełt wbija się w tarczę. Żeby trafić rzeczywiście w głowę musisz celować dość mocno nad(w taki sposób,że strzała/bełt w momencie zetknięcia się z wrogiem musi być około 20 cm nad jego głową by aliczyć headshot.
Druga sprawa, to detekcja hitów a ping. Nie wiem czemu, ale an serwerze z pingiem 100 mam takie akcje, że celuje(i trafiam) centralnie w plecy wroga, a gra wydaje dźwięk uderzenia o tarczę, kiedy ten się odwraca, z tarczą na wprost mnie, ja wykonuje cios i magicznie go trafia. Trochę to dziwne. Czyżby to wina pingu czy gry?
Nie powiem, grałem dość sporo w SW: JA i tam trochę lepiej to wyglądało. Nie było niewidzialnych tarcz(dla nóg?), miecz trafiał tam gdzie celowałeś(nie tak jak w warband, że celujesz w gołą głowę, a trafia w tarczę).
Są może jakieś mody, w które ludzie grywają online i naprawiają te błędy?