Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Seria Crusader Kings (Mroczne Wieki i Crusader Kings 2)  (Przeczytany 88716 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
    • Piwa: 937
    • PodPułkownik 1ppS, Cesarz THD, Giermek 21pp
      • datadream2004 コギ花
    • Steam ID: Mój status Steam
    Odp: Crusader Kings II
    « Odpowiedź #270 dnia: Lipca 26, 2014, 11:43:55 »
    Wszystko zależy od tego czym grasz, jak itd. Ogólnie rzecz biorąc, ja zawsze lubię zaczynać jako hrabia, i potem się wybijać, bo na początku jak zaatakujesz kogoś (powiedzmy, Pomorze, które jest pogańskie) to zawsze mój suzeren mi pomagał. Do tego ważne są sojusze dynastyczne, ale lepiej dzieci, które nie mają szans na dziedziczenie, nie wydawać za dynastie potężniejsze od naszej, bo miałem raz taką sytuację, jako król Polski, że moja najstarsza córka była w związku z królem Niemieckim, a mój dziedzic nie był pełnoletni, no i nie pamiętam już dokładnie kto, ale ktoś założył frakcję, żeby ona została królem Polski, i miałem całe cesarstwo na głowie :P

Offline Cherokee

• Użytkownik
    • Piwa: 15
    « Odpowiedź #271 dnia: Lipca 26, 2014, 11:59:54 »
    Ja jak zawsze uznałem że zagram sobie małym państwem a potem wyniose je pod niebiosa. Zaczynam na Islandii. Podporządkowuję sobie całą wyspę i nie mam pomysłów na dalszą ekspansję.Masz może jakieś wskazówki co do grania akurat tym państwem?

(click to show/hide)

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
      • datadream2004 コギ花
    « Odpowiedź #272 dnia: Lipca 26, 2014, 12:58:38 »
    Cóż... problem z Islandią jest taki, że dosyć daleko jest od reszty Europy. Jeśli grasz na dodatku z inwazją Inków (za cholerę nie mogę sobie przypomnieć, jak się nazywał), to masz dodatkowy problem, bo prawdopodobnie będziesz pierwszym władcą, który będzie musiał się oprzeć ich inwazji. Na 99% nie uda ci się, i tak zakończy się twoja gra, ale do inwazji Inków trochę czasu więc proponuję:
    - odebrać tytuły wasalom. Powiększysz swoje ziemie, które kontrolujesz bezpośrednio. Do tego proponuję wykorzystywać marszałka do trenowania nowych wojsk, i zwiększenie dla wasali, jeśli jakichś zachowasz, liczbę wystawianych wojsk.
    - kierunkiem ekspansji (chyba najbardziej sensownym) jest Irlandia. Spróbuj pokonać podzielonych władców Irlandzkich.
    - co do sojusz dynastycznych: dobrym pomysłem byłoby spokrewnienie się z wrogami swoich przyszłych wrogów, a więc ze Szkotami, Anglikami, Walijczykami, albo jednym wybranym Irlandczykiem, którego nie będziesz podbijał (póki co). W sumie jak wybierzesz któregoś z irlandzkich władców, to najlepiej takich, którzy mają wysoką szansę na śmierć bez męskiego potomka, ale mają niezamężną córkę. Weź ją jako żonę, wasze dziecko może być dziedzicem do tronu (w zależności, jakie prawo dziedziczenia obowiązuje).

Offline Rome

• Użytkownik
    • Piwa: 214
    « Odpowiedź #273 dnia: Lipca 26, 2014, 17:00:52 »
    DLC z Aztekami nazywa się Sunset Invasion. Ich inwazja w 70% ląduje we Francji, dokładniej Akwitanii lub w Portugalii. Jako późniejszy cel często atakują Irlandię, a na końcu Islandię.
    Przynajmniej tak jest jak ja gram. :>
    DANCE OR GET BANNED

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
      • datadream2004 コギ花
    « Odpowiedź #274 dnia: Lipca 26, 2014, 17:06:13 »
    A u mnie dosyć często lądują w Portugalii, ale najczęściej i tak lądują w Islandii. Raz zdarzyła mi się Akwitania.

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    • Piwa: 612
    « Odpowiedź #275 dnia: Lipca 27, 2014, 15:21:25 »
    Jak nie przegrywać? No z podstaw to bym wymienił tak:

1) W piewszej kolejnośc budować budynki dające pieniążki w głównej posiadanej przez SIEBIE baronii (tj. jak się kliknie to ten największy obrazek) czyli Castle village to będzie. Potem rozbudywać miasta w prowincji/zamki na końcu świątynie. Pamiętać też o budynkach militarnych ale priorytet te co dają money.
    2) Starać się trzymać zapas złota aby w razy kryzysowej sytuacji nająć najemników na okres przynajmniej pół roku lub jednej decydującej bitwy.
    3) Starać się mieć jak najmniej wasali i utrzymywać dobre stosunku z tym najsilniejszym poprzez dawanie tytułow honorowych/prezentów/wysyłanie dyplomaty.
    4) Gdy nie robimy ważnego spisku szpiega wysyłamy do prowincji gdzie jest wyższa technologia i badamy techy. Inwestujemy w legalizm, i military organization.
    5) Jak najszybciej dążymy do stworzenia stałej armii (reutines) pojawią się możliwość jest stworzenia gdy mamy wystarczający poziom military organization i gdy inwestujemy w training groundsy.

To są takie najbardziej podstawowe rzeczy. Jeśli o to się zadba nie powinno być problemu z większośćią gier.

Offline Rome

• Użytkownik
    • Piwa: 214
    « Odpowiedź #276 dnia: Lipca 27, 2014, 16:20:03 »
    Znam skądś ten poradnik. :D
    DANCE OR GET BANNED

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #277 dnia: Lipca 27, 2014, 20:20:28 »
    Napisałem ten "poradnik" sam na szybko. Jako, że sam "wychowałem" się na tym słynnym to grubsza część się pokrywa :D

Offline Sefirot

• Użytkownik
    • Piwa: 46
    « Odpowiedź #278 dnia: Lipca 29, 2014, 13:43:28 »
    Można mieć stałą armię?!
    a to co miało stać się, to już się stało/LSO CMAZ

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #279 dnia: Lipca 29, 2014, 13:47:48 »
    No bez tego to ja sobie gry nie wyobrażam xDDD 95% mojej siły wojennej na niej opieram.

Offline iwomichu1

• Użytkownik
    • Piwa: 11
    • Porucznik kawalerii Regimentu Wielkopolskiego
    « Odpowiedź #280 dnia: Lipca 29, 2014, 15:19:59 »
    Taka opcja została wprowadzona w którymś patchu. Bodajże 1.06 czy którymś z następnych. Znacznie ułatwia grę (moim zdaniem szczególnie dużym państwom). Aczkolwiek, granie na Vanilii jest dla mnie nudne.

RW_Porucznik_Iwomichu

Offline Arthasan

• Użytkownik
    • Piwa: 67
    « Odpowiedź #281 dnia: Lipca 29, 2014, 15:27:22 »
    Aczkolwiek, granie na Vanilii jest dla mnie nudne.

A masło jest maślane. :O

Offline Sefirot

• Użytkownik
    • Piwa: 46
    « Odpowiedź #282 dnia: Lipca 29, 2014, 21:18:54 »
    Jakie są dobre mody do CKII (nie licząc tych gó**en fantasy)?
    a to co miało stać się, to już się stało/LSO CMAZ

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
      • datadream2004 コギ花
    « Odpowiedź #283 dnia: Lipca 29, 2014, 21:35:13 »
    Jak ci się nie podoba The Witcher Mod, to trudno, mogę polecić CK2+, ale w sumie najlepiej zajrzeć tu: http://forum.paradoxplaza.com/forum/showthread.php?756659-User-Mod-Index, bo większych i mniejszych modów jest pełno.

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #284 dnia: Sierpnia 14, 2014, 18:36:33 »
    Z tego miejsca chciałbym pogratulować Romkowi, który chyba pierwszy wbije 100% achivków :D