Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Seria Crusader Kings (Mroczne Wieki i Crusader Kings 2)  (Przeczytany 88718 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
    • Piwa: 937
    • PodPułkownik 1ppS, Cesarz THD, Giermek 21pp
      • datadream2004 コギ花
    • Steam ID: Mój status Steam
    Odp: Crusader Kings II
    « Odpowiedź #255 dnia: Lipca 23, 2014, 22:39:02 »
    Ja tam nigdy z grami od Paradoxu problemu nie miałem, ba, dałbym wszystko, żeby mieć HoI i CK 1 bez tych kulawych spolszczeń od CD-Projekt, ale nigdzie nie da się zmienić na angielski.

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    • Piwa: 612
    « Odpowiedź #256 dnia: Lipca 24, 2014, 10:01:37 »
    No właśnie w CK II tak do końca nie jest Hutcie. Tutaj event i teksty są dodatkowym smaczkiem dość widocznym. Nie jest to wiadomo główne danie w grze jednak warto poczytać bo fajne się rzeczy trafiają. W porównaniu do EU i HoI to naprawdę jest sporo do czytania i można się uśmiać czasami. Jednak ja nie jestem obiektywny bo fanboyem jestem. Dla zainteresowanych w temacie polecam przejrzeć screeny w społeczności steama. Tam kilka tekstów mnie rozwaliło.

Offline huth

• Piwa: 451
    « Odpowiedź #257 dnia: Lipca 24, 2014, 10:19:03 »
    No dobra, to te eventy trochę normalnego tekstu wprowadzają i tu spolszczenie mogłoby być
    Ale już opcje wyboru pod tym tekstem i tak sprowadzają się do odczytywania ściśle logicznych zdań... więc można nawet nie czytać tekstu eventu i grać :P

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
      • datadream2004 コギ花
    « Odpowiedź #258 dnia: Lipca 24, 2014, 10:32:35 »
    Pocieszę cię IvE: podobno Cenega pracuje nad spolszczeniem.

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #259 dnia: Lipca 25, 2014, 08:14:32 »
    Tu też się mylisz HUtcie bo większość eventów trzeba czytać. Bo np. dostaniesz niepożądaną cechę charakteru lub Twoja postać może się zranić/umrzeć. To samo z dziećmi. Jest taki event jak twoje dziecko złapie choróbsko. Możesz się pomodlić do boga i otrzymasz pobożność (w evencie jest to ładniej opisane) lub posłać po medyka i wygonić księdza ale tracisz pobożność. W 1 przypadku twoje dziecko ma 5% szans na przeżycie w drugiej 50% Przykłady mogę mnożyć.. A więc trzeba czytać :D

Zjadłem zęby też na HoI i EU i tam tak rzeczywiście jest jak piszesz. CK II tutaj odbiega znacznie od tych gier. No i właśnie dla takich różnic jest moją ulubioną grą Paradoxu :D W Hoi po dziesiątej barbarossie rzygasz żółcią. Chociaż tam też warto było przeczytać parę eventów jak ten o tym czy zrobić czystkę w ZSSR. W CK II nagle może Ci się trafić granie szaleńcem, imbecylem, innowiercą i wyskoczą ciekawe eventy i od razu gameplay inny.

@IIIlew

Niech pracują może sobie pograją ludki co mają pewne problemy jak pan powyżej z angielskim  Ja nie potrzebuje bo i tak gram we wszystko po angielsku :D Jednak mimo, iż angielskim w miarę poprawnie władam i gram w gry po angielsku to jestem za spolszczeniami. Polacy nie gęsi i swój język mają przecież :D

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
      • datadream2004 コギ花
    « Odpowiedź #260 dnia: Lipca 25, 2014, 08:54:03 »
    Jakie HoI powtarzalne... no w sumie może trochę, chociaż co ja tam wiem jak 90% czasu mojej gry we wszystkie części HoIa to tylko 3 scenariusz: soj z Niemcami (oczywiście w 3 wszystkie eventy się wtedy p******ą), soj z aliantami i bohaterska obrona kraju przed złym Hitlerem i soj z aliantami i atak na ZSRR, który w 3/4 przypadków wyhamowywał w okolicach Kijowa (a na północy - Smoleńska), i się potem robiła długa wojna na mniej więcej jednej linii. Także w sumie moje gry w HoIa są bardzo powtarzalne, ale co tam. Co do eventów w CK2 - niby trzeba czytać, ale o ile dobrze pamiętam, jak najedziemy myszką na którąś z opcji, to pokazują się efekty, więc w sumie nie trzeba czytać, jak się komuś nie chce :D

Offline huth

« Odpowiedź #261 dnia: Lipca 25, 2014, 16:37:26 »
    Tu też się mylisz HUtcie bo większość eventów trzeba czytać. Bo np. dostaniesz niepożądaną cechę charakteru lub Twoja postać może się zranić/umrzeć. To samo z dziećmi. Jest taki event jak twoje dziecko złapie choróbsko. Możesz się pomodlić do boga i otrzymasz pobożność (w evencie jest to ładniej opisane) lub posłać po medyka i wygonić księdza ale tracisz pobożność. W 1 przypadku twoje dziecko ma 5% szans na przeżycie w drugiej 50% Przykłady mogę mnożyć.. A więc trzeba czytać :D
    a mi się wydaje, że to wszystko albo prawie wszystko(te kilkuetapowe eventy chyba nie mają tego początkowo) jest w tooltipsach po najechaniu na daną opcję :) Typu opcja 1. "Ivedron IV the Pink gets maimed", opcja 2. "Ivedron dies". Very trudna zdania to understand, no?
    Zjadłem zęby też na HoI i EU i tam tak rzeczywiście jest jak piszesz. CK II tutaj odbiega znacznie od tych gier. No i właśnie dla takich różnic jest moją ulubioną grą Paradoxu :D W Hoi po dziesiątej barbarossie rzygasz żółcią. Chociaż tam też warto było przeczytać parę eventów jak ten o tym czy zrobić czystkę w ZSSR. W CK II nagle może Ci się trafić granie szaleńcem, imbecylem, innowiercą i wyskoczą ciekawe eventy i od razu gameplay inny.
    w HoI i Victoriach zdarza się sporo tekstu dotyczącego historii, ale fakt to jest zbyt powtarzalne, w CKII jest ciekawiej, ale jeśli gra się w taki powergaming, a nie bardziej w role-play, to robi się tak samo nudno i powtarzalnie, w sumie to jest zmora wszystkich gier paradoxu, że tworzą się w końcu wielkie bloby, które wszystko połykają.

Offline Arthasan

• Użytkownik
    • Piwa: 67
    « Odpowiedź #262 dnia: Lipca 25, 2014, 21:50:43 »
    "gets maimed"

To nie takie proste...

Offline huth

« Odpowiedź #263 dnia: Lipca 25, 2014, 22:11:36 »
    bo ??

Offline Arthasan

• Użytkownik
    « Odpowiedź #264 dnia: Lipca 25, 2014, 23:03:48 »
    Wymaga jednak pewnej znajomości angielskiego, ja sam musiałem się troszkę zastanowić nad tym, a z angielskim bynajmniej problemów nie mam.

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
      • datadream2004 コギ花
    « Odpowiedź #265 dnia: Lipca 25, 2014, 23:11:56 »
    Cóż... trochę się nad tym zastanawiałem, bo nie przypominam sobie takiego czegoś w którymś z eventów które miałem (albo po prostu przeleciałem wzrokiem i nie zwróciłem na gets maimed uwagi), ale jakbyś wrzucił całą treść eventa, to dłużej niż kilka sekund nie zajęłoby mi ustalenie o co chodzi na 99%.

Offline huth

« Odpowiedź #266 dnia: Lipca 26, 2014, 00:19:03 »
    @ Arthasan
    a to o to chodzi... no w sumie żeby to zrozumieć trzeba mieć ogarniętą stronę bierną(poziom gimnazjum) i znać niezbyt typowe słówko, można to też w 2 sekundy na google znaleźć. No ale chociaż gra czegoś uczy :P

@ lllew
    Może coś pokręciłem, ale wydaje mi się, że jest to jedna z ewentualnych skutków polowania i innych wypadków. Choć może to nie było 'maimed'? Ale jest też taka cecha postaci chyba.

Offline Arthasan

• Użytkownik
    « Odpowiedź #267 dnia: Lipca 26, 2014, 00:40:02 »
    Masz rację, to było a propos polowania na dzika albo innego grubego zwierza.

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #268 dnia: Lipca 26, 2014, 08:42:48 »
    Trzeba czytać, a jak się nie czyta to można ponieść konsekwencję. Do tego po prostu fajnie się to czyta. Basta :D

Offline Cherokee

• Użytkownik
    • Piwa: 15
    « Odpowiedź #269 dnia: Lipca 26, 2014, 11:21:58 »
    Sporo grałem kiedyś HoI jedynke (to  sie chyba nazywa II wojna światowa w polsce),pierwszą część CK (nie wiem jak to sie nazywa "Mroczne wieki" albo jakoś tak),Europe universalis i Victorie obie części a przy tej grze poprostu nie potrafie nic zrobić. Męczy mnie niesamowicie i cały czas zostaję pokonany. Czy ktoś może mi tak pokrótce wyjaśnić dlaczego? :(

(click to show/hide)