Nie grałem w betę, ale po filmikach widać że coś jest nie tak. Oczywiście możecie się ze mną nie zgodzić, ale obecny system walki, krótko mówiąc- ssie. Po pierwsze i chyba najważniejsze, powinni wyeliminować przenikanie przez siebie postaci. Zrobić chociaż podstawową kolizję postać w postać. Tutaj można się pokusić o coś więcej i tak przy odpowiednich warunkach- dynamice, wpadnięciu na siebie dwóch graczy, odepchnięciu- dodać ciekawe animacje. Kolejna rzecz to miejscowy paraliż widoczny w walce wręcz. Gracz może szybciej zrobić 5 kroków wstecz niż obrócić się o 90'. To powoduje, że dynamika ( poruszanie się graczy i ataki....) ukierunkowana jest w tył i przód. Gracz z tego powodu nie skupia się na walce z jednym przeciwnikiem tylko lata i spamuje uderzeniami. Może nieco źle to wyjaśniłem, prościej ujmując- trzeba spowolnić cofanie się i zwiększyć manewrowość ataku. W prosty sposób nasuwa się kolejna bolączka- zbyt małe znaczenie bloku i fechtunku. Tutaj specjalnie rozpisywać się nie trzeba, po prostu brakuje mi prawdziwej walki, gdzie po przyjętym uderzeniu wyprowadzamy własne. Liczyłem, że będziemy mieli dostępne różne rodzaje ataku i możliwości wyprowadzania skomplikowanych kombosów, ale to już inna bajka.
Mam nadzieję, że beta testy będą naprawdę owocne i pomogą wyeliminować większość idiotyzmów- co niekoniecznie udało się w Mount&Blade.