Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Propozycja - ACTA  (Przeczytany 24818 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline krahelek

• Użytkownik
    • Piwa: -1
    Odp: Propozycja - ACTA
    « Odpowiedź #60 dnia: Stycznia 23, 2012, 08:08:45 »
    23.01.2012r.
    Dziś na antenie Polskiego Radia Trójki został puszczony kawałek tego filmiku http://www.youtube.com/watch?v=QKAH3Xj1bQc&feature=share wg ich to właśnie ona jest przedstawicielem hakerów w Polsce :P

Offline Arya

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #61 dnia: Stycznia 23, 2012, 08:21:08 »
    Fail... SOPA i PIPA są ustawami (a'la zamorskimi odpowiednikami ACTA) - jedna senatu, druga kongresu - i obie nie weszły jeszcze w życie. Megaupload został zamknięty na mocy orzeczenia sądu federalnego wykonanego przez FBI we współpracy z ZAiKS'em.

No rzeczywiście :P teraz sobie doczytałem. Dziwne że akurat teraz pozamykali te portale, kiedy taki dym się robi w okół SOPA czy ACTA. Tym lepiej dla ludzi bo widać przedsmak tego co nastąpi po zatwierdzeniu tych ustaw.

Offline Lord Reginald

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    • UMAD?
    « Odpowiedź #62 dnia: Stycznia 23, 2012, 08:40:32 »
    Widzę  , że tawer... znaczy mount blade Stop Acta dołączyła się do akcji.

PROBLEM?

Offline Archimonde

• Lord Płonącego Legionu
    • Użytkownik
    • Piwa: -2
    • Nadchodzi zima...
      • Mój Deviant
    « Odpowiedź #63 dnia: Stycznia 23, 2012, 08:52:26 »
    Od razu po wejściu na forum powitał mnie ciekawy filmik. A ten link który podałeś, ciekawe. Stan Wojenny w internecie.
    "-Czy mogę ci ofiarować mą miłość? -Zwątpienie, zdrada, gorycz oraz ból pamięci bezpowrotnie minionych szczęśliwych chwil zbyt silnie wpisane są w słowo 'miłość', by człek roztropny zechciał jej zawierzyć...”
    "– Pozwól też, że dam ci radę płynącą ze szczerego serca: nigdy więcej nie mów, że jesteś nic niewarta. Bo znaczymy tylko tyle, na ile potrafimy wycenić się we własnych oczach."
    Jacek Piekara

Offline krahelek

• Użytkownik
    • Piwa: -1
    « Odpowiedź #64 dnia: Stycznia 23, 2012, 09:03:58 »
    Zostało 2 dni i mam pytanie czy ktoś dołącza się do akcji ,,wspólne granie" ???
    (KTOŚ CHCE TO ZORGANIZOWAĆ?)

Offline Husasz

• Użytkownik
    « Odpowiedź #65 dnia: Stycznia 23, 2012, 09:25:51 »
    wspolne granie ? jutro wychodzimy na ulice a nie no lajfimi -.-
    Retarded are everywhere

Offline Skrzetusky

• Użytkownik
    « Odpowiedź #66 dnia: Stycznia 23, 2012, 11:58:27 »
    http://www.youtube.com/watch?v=AEDLR_BFvo0&feature=relmfu XD

Edit down
    "Na znak protestu przeciw cenzurze internetu, portal havenandhearth.eu bedzie dzisiaj (tj. 23-01-2012r.) niedostepny.
    Za wynikle z tego powodu utrudnienia, przepraszamy!"
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 23, 2012, 14:06:45 wysłana przez Skrzetusky »

Offline Einar

• Użytkownik
      • Haven & Hearth
    « Odpowiedź #67 dnia: Stycznia 23, 2012, 14:01:32 »
    Moja stronka też zablokowana, ale to już chyba działanie hackerów na znak protestu http://havenandhearth.eu/

Offline Zizka

• Użytkownik
    • Unsuccesfool
    « Odpowiedź #68 dnia: Stycznia 23, 2012, 14:10:06 »
    @Alkhadias Sorry, nie zauważyłem posta prouda (nic dziwnego, jak pisałem post pojawiało się pięć następnych :D)

@proud Te zapisy mi osobiście bardzo przypominają zapisy o nakazach rewizji, gdzie też przecież nie jest potrzebny udział drugiej strony postępowania. Zależy też to jednak od tego, jakie to są środki tymczasowe, i tu zgadzam się, że warto by to doprecyzować. Co do trzeciego punktu mam zastrzeżenia o tyle, że dlaczego do cholery posiadaczowi praw, a nie organom ścigania? Tego zapisu nie rozumiem po prostu, gdyby to dotyczyło ujawniania danych osobowych policji, no to ok, ale posiadaczom naruszonych praw autorskich niekoniecznie. Niemniej, od ujawnienia danych osobowych, do ocenzurowania treści zamieszczanych przez tą osobę, jeśli czyni to ona jednak bez łamania prawa autorskiego, daleka droga. (Daj też źródło proszę)

Tak w ogóle, to widzę, że pominąłem parę innych postów, ale już chyba nie dam rady nadrobić. Odpowiem Alkhadiasowi - provider w żaden sposób nie da rady sprawdzić co masz na dysku, ACTA daje prawo do przeglądania wysyłanych i pobieranych pakietów, nie do przeszukiwania dysku. No jednak z drugiej strony, jeśli (tu już nie mówię o nikim konkretnym) ktoś będzie podejrzany o posiadanie pirackich plików, i zostanie to wykryte, ponieważ provider zauważy, że pobiera on ze stron zawierających takie pliki, to może zawiadomić prokuraturę o popełnieniu przestępstwa, a ta postarać się o nakaz rewizji. Wtedy nie ma zlituj, przychodzi pan policjant z nakazem i kolegą, i zabierają komputer, żeby go dokładnie sprawdzić.

Ja jeszcze nie zauważyłem żadnego zapisu, który umożliwiałby tę nieszczęsną cenzurę, łącznie z tym co napisał proud. Ale nie mam ochoty się dalej kłócić, ACTA nie jest dla mnie sprawą życia i śmierci, popieram ją, ale pokroić się za nią nie dam, a tu się na to zanosi chyba. Tylko jedno pytanie: Dlaczego Vesamir nie dostał tego warna? ;)

"Czegoż płaczesz? - staremu mówił czyżyk młody -
    Masz teraz lepsze w klatce niż w polu wygody".
    "Tyś w niej zrodzon - rzekł stary - przeto ci wybaczę;
    Jam był wolny, dziś w klatce - i dlatego płaczę".

Offline Moczymord

• Użytkownik
    « Odpowiedź #69 dnia: Stycznia 23, 2012, 14:18:54 »
    Nie wiem czy ktoś już coś pisał o tym co tfu tusk z tfu po myśli o tfu acta.

Wygląda na to, że po raz kolejny nasz rząd padł ofiarą własnej potrzeby należenia do jakiegoś "ekskluzywnego międzynarodowego klubu". Jak czytamy w uzasadnieniu do polskiej wersji ustawy "związanie się przez Rzeczpospolitą Polską Umową ACTA będzie miało pozytywne skutki polityczne. RP będzie postrzegana jako państwo, które przyjmuje najwyższe standardy ochrony własności intelektualnej, zarówno w gronie państw członkowskich UE, jak też w środowisku międzynarodowym, przez państwa najwyżej rozwinięte (Stany Zjednoczone Ameryki, Japonia, Kanada, Konfederacja Szwajcarska, Australia, Nowa Zelandia)". Do 1 listopada 2011 roku Umowa ACTA została podpisana przez osiem państw: Australię, Japonię, Kanadę, Koreę Południową, Maroko, Nową Zelandię, Singapur i USA.

Dobrze, że zhakowali tą stronę premiera.
    Zbyt wysoka sygnaturka została usunięta. Tak w ogóle 450 pixeli to chyba nowy rekord

Offline Zizka

• Użytkownik
    • Unsuccesfool
    « Odpowiedź #70 dnia: Stycznia 23, 2012, 14:20:09 »
    Mogą sobie zamykać stronę rządu, ale ktoś, bodajże Skrzetusky dał link do filmiku, który świetnie to komentuje, stronę czy dwie temu.

Offline Alkhadias

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 178
    • Push humanity forward
      • Serio Blogów
    « Odpowiedź #71 dnia: Stycznia 23, 2012, 14:27:52 »
    @Alkhadias Sorry, nie zauważyłem posta prouda (nic dziwnego, jak pisałem post pojawiało się pięć następnych :D)

Tak w ogóle, to widzę, że pominąłem parę innych postów, ale już chyba nie dam rady nadrobić. Odpowiem Alkhadiasowi - provider w żaden sposób nie da rady sprawdzić co masz na dysku, ACTA daje prawo do przeglądania wysyłanych i pobieranych pakietów, nie do przeszukiwania dysku. No jednak z drugiej strony, jeśli (tu już nie mówię o nikim konkretnym) ktoś będzie podejrzany o posiadanie pirackich plików, i zostanie to wykryte, ponieważ provider zauważy, że pobiera on ze stron zawierających takie pliki, to może zawiadomić prokuraturę o popełnieniu przestępstwa, a ta postarać się o nakaz rewizji. Wtedy nie ma zlituj, przychodzi pan policjant z nakazem i kolegą, i zabierają komputer, żeby go dokładnie sprawdzić.

Wiesz, ja bardzo dobrze wiem, że provider nie może sprawdzić Twojego dysku. Jednak oglądając zabronioną treść na yt, jednocześnie pobierasz ją na swój dysk, a sam moment i zawartość pobierania jest od razu wyłożona na stół providera, który z miejsca będzie musiał coś z tym zrobić, poprzez wyciągniecie pewnych konsekwencji względem tej sprawy.

Widzisz, ja nie jestem zwolennikiem piractwa. Sam nie piracę i tępie ludzi, którzy to robią. Ale to nie zmienia faktu, że ACTA jest parodią umowy, ale jednak o większym zakresie niż można sądzić. Wszak nie tylko do internetu się odnosi. Ja osobiście zawsze pobierałem muzykę na komputer, gdy nie mogłem własnoręcznie stworzyć kopii mp3. Rzecz jasna tylko albumów, które posiadam, ale w przypadku muzyki to i tak bez znaczenia. W każdym razie nie posiadam na razie sprzętu, który pozwoli mi zmontować plik formatu mp3, z płyty vinylowej lub kasety. Dlatego takie rzeczy zawsze byłoby mi wygodniej pobrać. Teraz takiej opcji mogę już nie posiadać. To tak odnośnie tego, co Ci pisałem wcześniej, czego byłeś ciekaw.
    Father, forgive me not, for I have sinned!
    Now tremble and fear, and mercy have not upon me!  

https://alkhadias-rozrywkowo.blogspot.com/
    https://alkhadias-naukowo.blogspot.com/

Offline Moczymord

• Użytkownik
    « Odpowiedź #72 dnia: Stycznia 23, 2012, 14:32:40 »
    Sam kiedy piraciłem (za co jak widać widnieją na moim koncie 2 warny), lecz przestałem. Lecz, żeby mogli ci grzebać w kompie lub na każdym kroku sprawdzać co robisz na nim i to całkiem prawnie jest to bezsens. A tfu tusk który chce się przypodobać innym też to pewnie przyjmie. Wiecie czy PiS jest na nie? (w razie czego nie lubie pisu)
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 23, 2012, 14:36:25 wysłana przez kacperro »
    Zbyt wysoka sygnaturka została usunięta. Tak w ogóle 450 pixeli to chyba nowy rekord

Offline Argaleb

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • Asinus asinorum in saecula saeculorum
    « Odpowiedź #73 dnia: Stycznia 23, 2012, 14:41:01 »
    A co ma do tego rządząca partia? W kwestii internetu ich zdania zbytnio się nie różnią, bo i czym? Każdy rząd przyjąłby taką ustawę bez zastanowienia. A to że nie jest o tym głośno w mediach świadczy tylko o tym że niektórzy nie bardzo wiedzą co powiedzieć, bo ilu polityków jest w ogóle w temacie?

"Mistrz Świata 2011, Mistrz Polski 2010, Wicemistrz Polski 2011 Mistrz Europy 2012

Offline Zizka

• Użytkownik
    • Unsuccesfool
    « Odpowiedź #74 dnia: Stycznia 23, 2012, 14:47:03 »
    Nie mówiąc o tym, że to nie jest w sumie jakaś niesamowicie ważna rzecz. Do internetu deklaruje dostęp tylko 27% Polaków,z czego 25% ma adres e-mail, czyli można uznać, że "ogarniają" o co chodzi. Naprawdę, rząd , i Polski, i Unii, ma ważniejsze rzeczy na głowie niż ustawy antypirackie.

Edit: Aha, no i nadal czekam, aż Vesamir dostanie warna.