Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Propozycja - ACTA  (Przeczytany 24730 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Archimonde

• Lord Płonącego Legionu
    • Użytkownik
    • Piwa: -2
    • Nadchodzi zima...
      • Mój Deviant
    Odp: Propozycja - ACTA
    « Odpowiedź #45 dnia: Stycznia 22, 2012, 20:35:41 »
    Ale zdajesz sobie sprawe, ze kazdy film, ktory ogladasz na yt, znajduje sie ja Twoim dysku?
    No właśnie. Musi najpierw zostać zbufferowany na twoim dysku żebyś mógł go obejrzeć. Poza tym, na YT już nie będzie muzyki, gameplay'ów itd.
    "-Czy mogę ci ofiarować mą miłość? -Zwątpienie, zdrada, gorycz oraz ból pamięci bezpowrotnie minionych szczęśliwych chwil zbyt silnie wpisane są w słowo 'miłość', by człek roztropny zechciał jej zawierzyć...”
    "– Pozwól też, że dam ci radę płynącą ze szczerego serca: nigdy więcej nie mów, że jesteś nic niewarta. Bo znaczymy tylko tyle, na ile potrafimy wycenić się we własnych oczach."
    Jacek Piekara

Offline Skrzetusky

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #46 dnia: Stycznia 22, 2012, 20:38:11 »
    http://www.youtube.com/watch?v=blf6It-PVCs&feature=g-all-u&context=G28aaec0FAAAAAAAAAAA

Właśnie miałem odp ale znalazłem filmik który mnie wyręczy;D

Offline Zizka

• Użytkownik
    • Unsuccesfool
    « Odpowiedź #47 dnia: Stycznia 22, 2012, 20:38:20 »
    Od tego wydawcy mają konta na YT, żeby uploadować swoje legalne pliki, i dbać o to, żeby nielegalne były usuwane. Świetnym przykładem jak mówiłem jest Kult, SPRecords wstawia swoje kawałki, i każe administracji YT usuwać wrzucane nielegalnie. Co do tego, że są pobierane na mój dysk. Faktycznie :/ nie wiem jak to się ma do ACTA, będę musiał ogarnąć. Najwyżej od 26 będę słuchał tylko "wydawczych".

Wpiszę też tu to, co w poprzednim, bo pewnie nikt nie przeczyta już:
    Zgadzam się z tym, co mówi ten prawnik, o ile nim jest. O ile same założenia ACTA podobają mi się, to to, że jest omawiana potajemnie mi nie odpowiada. Tajnego załącznika nie skomentuje (pierwsze słyszę zresztą o nim), bo nie wiem co on zawiera, ale faktycznie to, że istnieje jest nieładne.

No i Skrzetusky, dalej czekam na cytat konkretnego paragrafu ACTA.

Wątpię zresztą, czy w końcu ACTA przejdzie, tylu ludzi już się pieni na to.

A gościu bardzo fajny, dokładne przeciwieństwo tych wszystkich pieniaczy wszędzie i tutaj też zresztą. Ma rację odnośnie tego, że robicie z siebie terrorystów.
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 22, 2012, 20:43:23 wysłana przez Zizka »
    "Czegoż płaczesz? - staremu mówił czyżyk młody -
    Masz teraz lepsze w klatce niż w polu wygody".
    "Tyś w niej zrodzon - rzekł stary - przeto ci wybaczę;
    Jam był wolny, dziś w klatce - i dlatego płaczę".

Offline Kąbiner

• Użytkownik
    « Odpowiedź #48 dnia: Stycznia 22, 2012, 20:45:28 »
    http://www.youtube.com/watch?v=Q3Kvu6Kgp88

Tak będziesz słuchał tej muzyki xD ?

Offline Zizka

• Użytkownik
    • Unsuccesfool
    « Odpowiedź #49 dnia: Stycznia 22, 2012, 20:47:19 »
    Nie, będę słuchał tej: http://www.youtube.com/watch?v=Di_pBO9smVA

Jeśli ktoś wrzucił coś, do czego nie miał prawa, to nic dziwnego, że zostało to zablokowane.

Offline Alkhadias

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 178
    • Push humanity forward
      • Serio Blogów
    « Odpowiedź #50 dnia: Stycznia 22, 2012, 20:47:38 »
    Zizka, tu nie ma czego ogarniac, bo piractwo to tylko przykrywka. Serio, przeczytaj troche dokladniej zapisy ACTA i przyjrzyj im sie, zobaczysz jakie mozliwosci daja na przyszlosc i jakie konsekwencje z tego wynikna. Zapoznaj sie tez z prawem polskim odnosnie tego co jest legalne, a co nie i przede wszystkim jak dziala siec. Co z tego ze masz oryginalne plyty z muzyka. W cale nie musiales miec by nie lamac prawa...
    Father, forgive me not, for I have sinned!
    Now tremble and fear, and mercy have not upon me!  

https://alkhadias-rozrywkowo.blogspot.com/
    https://alkhadias-naukowo.blogspot.com/

Offline Kąbiner

• Użytkownik
    « Odpowiedź #51 dnia: Stycznia 22, 2012, 20:51:54 »
    Nie, będę słuchał tej: http://www.youtube.com/watch?v=Di_pBO9smVA

Jeśli ktoś wrzucił coś, do czego nie miał prawa, to nic dziwnego, że zostało to zablokowane.

Niestety panowie którzy są odpowiedzialni za zablokowanie podanego przeze mnie utworu nie byli na tyle uprzejmi by wrzucić na youtube zamiennik i zostały tylko kiepskiej jakości nagrania ze śpiewającą Edit.

Offline Skrzetusky

• Użytkownik
    « Odpowiedź #52 dnia: Stycznia 22, 2012, 20:55:52 »
    Musze Ci podać cala treść tego i treść tajnego indeksu ale go nie znam jak chyba większość ludzi bo jest tajny.Dokument jest ogólnikowy.Nie ma zwięzłych regulacji w tej sprawie.Poza tym ja się nie zgadzam na legalne kontrolowanie mnie.W jakikolwiek sposób.Jeśli Policja uzna ze jestem,m piratem to tak jak wcześniej wspomniałem.Do tego nie jest potrzebna ACTA.Bierze nakaz z sadu i wchodzi mi na chatę.Sprawdza dyski i jazda z koksem.I taki jest finał.Poza tym ACTA daje prawo zrobić to bez nakazu sadowego i dostawca internetu mzoe mi odciąć internet.
    Bo uzna czy to słusznie czy nie ze jestem piratem bo wszedłem na jakieś Red Tube przez pomyłkę.

A to ze ty podtrzymujesz ,że jesteś czysty.Fajnie i jeśli to jest prawdą a w co wątpię ze nie masz "grama" nielegalnego oprogramowania na dyskach to tylko chwalić.No ja mam na dysku przynajmniej 21KB pirackiego pliku czyli ten awatar.Ale go nie usunę z wielu względów.I myślę ze są lepsi.
    Obawiam się ,że kiedyś ktoś wpadnie na taki pomysł ze dojdzie jeszcze do tego ,że będą ludzi łapać na ulicy za 20 lat bo idzie w butach dziwnie przypominających pumę.Taka tandeta z rynku od kitajców jak by ktoś nie załapał.
    Nie popadajmy w paranoje.Jeśli jakaś firma na czymś traci to jest sprawa ich nie moja.Nie maja prawa bym ja w imię ich interesów był kontrolowany na każdym kroku.Jeśli maja straty zgłaszają to na Policje czy gdzieś indziej.Policja jest po to by w świetle prawa działać.

Moze za 100 lat ktoś wpadnie na pomysł chipów dla mężczyzn.Bo penisy się zmutują i będą niebezpieczne w pobliżu kobiecych kształtów.Dzisiaj to brzmi śmiesznie.Ale jak by mi ktoś powiedział 5 lat temu ze będzie skok na internet w taki sposób to bym go wyśmiał.

Offline Kalpokor

• Użytkownik
    « Odpowiedź #53 dnia: Stycznia 22, 2012, 20:58:44 »
    Załóżmy taką sytuację, że Polska tego nie podpisze, ale w zamian może mieć z tego tytułu jakieś nieprzyjemności na arenie międzynarodowej [kolejne założenie teoretyczne, że większość znaczących krajów to podpisze], problemy z podpisywaniem umów itd, itp, bo tego a tego nie podpisaliście. Jaki to może mieć wydźwięk, co sądzicie ?

Offline Zizka

• Użytkownik
    • Unsuccesfool
    « Odpowiedź #54 dnia: Stycznia 22, 2012, 21:06:23 »
    @Alkhadias
    Nie, ale jak zobaczyłem koncertówkę BG z Tokio to się oprzeć nie mogłem :D Czytałem zapisy ACTA, jak na ironię na Wikileaks, dosyć wybiórczo wprawdzie, 56 stron prawniczego angielskiego to za dużo dla mnie jednak. Ale te zapisy, które przeczytałem, wydają mi się bardzo logiczne i jednoznaczne, może z punktu widzenia prawa da się je jakoś szerzej interpretować, ale nie sądzę że tak, żeby serio zagrozić jakiejś wolności. Tu krótki przykład, już wspomniany artykuł 2.2 paragraf 1:

Each Party shall provide that:

(a) in civil judical proceedings, it's judical authorities, or competent authorities, on application of the injured party (right holder) shall have the authority to order the infriger, who knowingly or with reasonable grounds to know (tu mam zastrzeżenia własnie) is engaged in infriging activity of copyright or related rights and trademarks, intelectual property rights (bardzo jednoznaczne, to coś musi być zarezerwowane), to pay the right holder.

Jak znaleźliście (Alkhadias) jakiś niejednoznaczny artykuł to proszę go wrzućcie. Ja nie jestem jakimś etatowym rzecznikiem ACTA i nie znam go całego na pamięć, a odpowiadanie na zarzuty niczym nie poparte jest dość trudne, nie? :)

Proszę, Skrzetusky, Daedalus i krehulerk, nie róbcie z tej dyskusji obrzucania mnie błotem, ani w ogóle bajzlu, ja mam swoje racje i argumenty na ich poparcie, wy nie powołaliście się jeszcze na nic poza opiniami inncyh przeciwników ACTA. (Oprócz tego prawnika). Jak znaleźliście (Alkhadias) jakiś niejednoznaczny artykuł to proszę go wrzućcie. Ja nie jestem jakimś etatowym rzecznikiem ACTA i nie znam go całego na pamięć, a odpowiadanie na zarzuty niczym nie poparte jest dość trudne, nie? :)

No nie nadążam z pisaniem po prostu. - Konkrety or shut up, no sorry, ja podaję. Możecie się powstrzymać na dzisiaj z zawaleniem tego wątku toną postów? Bo ja już zaraz odchodzę od kompa :D

A, Alkhadias - jak inaczej mógłbym wejść legalnie w posiadanie tych utworów? Zero ironii, autentycznie mnie to interesuję bo pierwsze słyszę.

Kabiner - no niestety, to faktycznie zależy od podejścia właściciela. Ale takie sytuacje miały miejsce już odkąd pamiętam, ACTA nie ma nic do tego. Kabiner - nie zostaniemy, to nie jest wbrew pozorom jakaś super ważna na polu międzynarodowym sprawa, a zostaje taki ogrom państw, które nie są tego sygnatariuszami (tak samo jak kilku innych ustaw), czyli Rosja, Chiny, Indie, w ogóle całe Indochiny, Tajwan, Ukraina, ta nieszczęsna Sealandia, można by wymieniać długo.
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 22, 2012, 21:15:10 wysłana przez Zizka »

Offline Kąbiner

• Użytkownik
    « Odpowiedź #55 dnia: Stycznia 22, 2012, 21:09:00 »
    Zostaniemy odłączeni od reszty świata(sam nie wiem)?Jeśli tego nie podpiszemy to będziemy widziani przez resztę krajów (które umowę podpisały) jako jedna wielka przechowalnia dla stron udostępniających nielegalne kopie:gier, filmów i muzyki.

Offline Skrzetusky

• Użytkownik
    « Odpowiedź #56 dnia: Stycznia 22, 2012, 21:17:06 »
    Zostaniemy odłączeni od reszty świata(sam nie wiem)?Jeśli tego nie podpiszemy to będziemy widziani przez resztę krajów (które umowę podpisały) jako jedna wielka przechowalnia dla stron udostępniających nielegalne kopie:gier, filmów i muzyki.

Takie będą oficjalne stanowiska rządów które to przyjmą.Rządów niekoniecznie spoleczenstwa.

Zizka nie wiem co mam Ci napisać.Ty podpierasz się samą ACTA i tym ze jesteś czysty w pełni w każdym zakątku.Napisałem Ci moją opinie w skrocie co o tym sadze.No ale ok sprobuje Ci dogodzic.
    Tu jest kawalek cytatu dlaczego nie ,co ACTA w obecnej formie ze soba moze przyciągnć.

1. ACTA może przenieść walkę z naruszeniami praw autorskich na dostawców internetu. Ich reakcją „w ramach współpracy” może być monitorowanie treści przesyłanych przez obywateli i blokowanie określonych usług, nierzadko legalnych. Mówimy zatem o naruszaniu ludzkiej prywatności i ograniczaniu komunikacji między ludźmi, a wszystko w imię ochrony praw autorskich.

2. ACTA inaczej niż istniejące prawo definiuje skalę komercyjną naruszeń. W porozumieniu jest mowa o „komercyjnych działaniach dla bezpośredniej lub pośredniej korzyści ekonomicznej lub komercyjnej”. Niektórzy eksperci mówią nawet, że porozumienie może prowadzić do kryminalizacji blogerów, dziennikarzy i osób ujawniających informacje ważne dla opinii publicznej.

3. ACTA dzięki przyjętej definicji naruszeń oraz przepisom dotyczącym odszkodowań może sprawić, że nowe przedsięwzięcia technologiczne będą się wiązać z ogromnym ryzykiem finansowym. Porozumienie rzekomo stymulujące innowacyjność może się okazać jej hamulcem.

4. Na arenie międzynarodowej ACTA może wprowadzać podziały tam, gdzie już osiągnięto porozumienie. Istnieją przecież porozumienia i organizacje odnoszące się do międzynarodowej ochrony własności intelektualnej. Jest Światowa Organizacja Handlu (WTO), jest Światowa Organizacja Własności Intelektualnej (WIPO) i jest porozumienie TRIPS. Kraje tworzące ACTA nie korzystają jednak z tych istniejących forów rozmowy. Wolały dobrać się w mniejszą grupkę i prowadzić tajne negocjacje.

5. ACTA może utrudnić obywatelom niektórych państw dostęp do leków ratujących życie.

6. ACTA jest jednostronna. Dużo mówi o „przemyśle”, ale nie zawiera gwarancji dotyczących praw obywateli.

A tu link do strony http://wolnemedia.net/prawo/acta-co-trzeba-wiedziec-o-antypirackim-pakcie/  <--ciekawy artykuł wiec warto przeczytać cały.

Aha i kto tu i gdzie obrzuca się błotem.Ciągle mi to zarzucacie a nigdy nie potraficie mi wskazać w którym momencie to się dzieje.Wiec tak pytam przy okazji.
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 22, 2012, 21:37:26 wysłana przez Skrzetusky »

Offline Alkhadias

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 178
    • Push humanity forward
      • Serio Blogów
    « Odpowiedź #57 dnia: Stycznia 22, 2012, 21:18:42 »
    Zizka, nie widze powodu by znowu sie przez ta mase tekstu przedzierac, skoro kilka postow wyzej chociazby Proud podal kilka przykladow.

Poza tym odniose sie do Twojego pytania- tak mozesz legalnie i za darmo pobierac muzyke itp.  Sam posiadam kilkaset albumow na polce, ale nie tylko dlatego zeby uniknac piractwa ktorego nie popieram. Polskie prawo jest dziurawe w tym aspekcie i mozna je latwo obejsc poprzez pewne przepisy. Co wiecej w pewnych warunkach moglbys nawet udostepniac taka muzyke, przykladowo na swojej stronie.

Prosze Cie tylko nie zmuszaj mnie teraz do tlumaczenia, gdyz od kilku dni pisze z telefonu. przypomnij mi sie na pm, to dokladnie wyjasnie, gdyz kiedys juz o tym pisalem wieksza prace.
    Father, forgive me not, for I have sinned!
    Now tremble and fear, and mercy have not upon me!  

https://alkhadias-rozrywkowo.blogspot.com/
    https://alkhadias-naukowo.blogspot.com/

Offline Arya

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #58 dnia: Stycznia 22, 2012, 23:17:36 »
    Widzę że niezła dyskusja się tutaj rozwinęła od mojego ostatniego posta i dobrze. Nie chce mi się czytać wszystkiego, bo aktualnie nie mam czasu, ale ktoś mówił że zamknięcie MegaUpload i MegaVideo nie ma nic wspólnego z ACTA; BŁĄD!!! W ameryce istnieją dwie organizacje odpowiedzialne za całe zamieszanie SOPA(stop online piracy ... coś tam) i PIPA (lol xD, private IP coś tam) i to one właśnie swoimi staraniami doprowadziły do zamknięcia dwóch wymienionych portali i nie tylko. W europie, a konkretniej Unii Europejskiej owe dwie organizacje wpychają paluchy pod postacią "ACTA". Cel ten sam po prostu nazwy inne.

Jeśli jestem mało przekonywujący w krytykowaniu całej sprawy to może ten znany wszystkim jegomość przemówi jeszcze komuś do rozumu:
    http://www.youtube.com/watch?v=sGNwXO0tXZo
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 23, 2012, 08:17:23 wysłana przez Arya »

Offline proud

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    « Odpowiedź #59 dnia: Stycznia 22, 2012, 23:32:51 »
    Fail... SOPA i PIPA są ustawami (a'la zamorskimi odpowiednikami ACTA) - jedna senatu, druga kongresu - i obie nie weszły jeszcze w życie. Megaupload został zamknięty na mocy orzeczenia sądu federalnego wykonanego przez FBI we współpracy z ZAiKS'em.