Szkoda, że bierzecie wiki za wymiernik wiedzy.
Zdjecie przedstawia: Vlad IV Dracula (Vlad II Dracul - jak napisał Pablo, to nie jest osoba przedstawiona na obrazie tylko jego ojciec, przydomek Draco (Drac po rumuńsku) (smok) dlatego, że należał do Zakonu Smoka, ale część źródeł podaje, że później był nazywany Dracul (Dracol) co znaczy diabeł/demon. Stąd druga część nazwiska jego syna Dracula, które znaczy ni mniej ni więcej jak "syn Dracul'a" lub "syn Dracol'a", może to oznaczać jak się przypuszcza "syn smoka" lub jak uważa część badaczy "syn diabła", coś podobnego jak w języku rosyjskim np. Vlad Ivanowicz, gdzie -icz znaczy poprostu "syn", w tym przypadku ojciec byłby np. Vlad Ivanow.) Dlatego nie uznałem tej odpowiedzi. Jego przydomkiem był rzeczywiście po węgiersku Tepes (wbijający na pal), lub po turecku Kaziglu-Bey, czyli tłumacząc na polski Palownik.
Co do historii, którą opisał MW to są dwie wersje. W jednej z nich tym któremu przeszkadzał smród rozkładających się zwłok Bojarów oraz ich rodzin (zostali zabici (a raczej nabici) za zdradę ojca Vlada) był jeden z Bojarów, natomiast w innej wersji był to przechodni starzec. Przykładów okrócieństwa Draculi było więcej, ale uważam, że dla tak drastycznych opisów nie jest to odpowiednie forum.
Podsumowując niech pytanie zadaje Pablo, ponieważ wiem, że myślał dobrze, a ja się przyczepiłem (ale historie wampiryzmu oraz samego Tepesa są moimi ulubionymi i musiałem to zrobić).
P.S. Wszystkie nazwy są jakby spolszczone (tzn. w takiej formie jak oficjalnie używane w Polsce) ponieważ w org. Dracula pisze się Drakulya, Dracolya lub Dracol (w zależności od krainy na Węgrzech lub Rumunii).