Ale dobra, nie? ;-)
Co do mojego pytania, może było zbyt ogólne, niełatwo znaleźć odpowiedź ale dość ciekawie obrazuje pewien nasz "rys historyczny", więc sam odpowiem: Polska, Lwów, przełom XV i XVI wieku.
To bardzo interesujące, bo kiedy "cywilizowany" świat zachodnioeuropejski uważał chorych psychicznie za opętanych przez diabła - w Polsce już wiedziano że to choroba, nawet próbowano leczyć (to były pierwsze "terapie grupowe" w historii). W dodatku "jakość" tego szpitala, opieki śmiało mogła konkurować z tymi z XIX wieku w Europie Zachodniej...
Powszechnie się uważa że takie podejście wynikało z niezwykłej tolerancji panujacej w uwczesnej Polsce - wówczas w naszej ojczyźnie znajdowało schronienie wielu wyrzutków, dziwaków, innowierców etc.
We Lwowie istniały równoczesnie trzy arcybiskupstwa różnych obrządków katolickich...
Taka to u nas była końcówka "Wieków Ciemnoty".
Tak BTW, z mojej branży ciekawostka historyczna: za ojca antyseptyki uważa się Listera, który propagował odkażanie kwasem karbolowym. 20 lat przed nim był przed nim pewien Węgier, ale o nim historia trochę zapomniała. Podobnie jak zapomniała o drugim po Listerze lekarzu który wprowadził w swojej praktyce antyseptykę - a był nim polski lekarz z wiochy pod Piotrkowem Trybunalskim. Prenumerował Lancet, przeczytał artykuł Listera i wprowadził to, kiedy z Listera się jeszcze wyśmiewano...
Ale przepraszam za offtop, niech ktoś zada pytanie, bardzo mi się podoba ten watek!