Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: [Quiz] Quiz Historyczny  (Przeczytany 334634 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline daro12342

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    • Masywnej Budowy Hunter is THE BEST
    Odp: Quiz Historyczny
    « Odpowiedź #330 dnia: Maja 26, 2009, 16:57:04 »
    liczebność ich nie przekraczała  7–8 tysięcy. a na Węgry 3 tys.

Offline SirSalvadin

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    • Krzyżak, Zingal von Balk the Grey, Zakonnik
    « Odpowiedź #331 dnia: Maja 26, 2009, 17:49:20 »
    niezupełnie czekam na dalsze odpowiedzi.

Offline fnc

• Użytkownik
    « Odpowiedź #332 dnia: Maja 27, 2009, 03:16:48 »
    A moje źródła podają coś takiego:
     W zimie 1240-1241 r. Tatarzy skoncentrowali w rejonie Lwowa i Włodzimierza Wołyńskiego dwie duże armie. Na wiosnę 1241 r. uderzyły one równocześnie na Węgry i Polskę. Jedna z nich, licząca 7 tumenów, czyli około 70 tys. ludzi, ruszyła pod wodzą Batu-chana spod Lwowa na Węgry, które zostały do końca 1241 r. opanowane w całości, a druga, złożona z 3 tumenów, czyli około 30 tys. ludzi, skierowała się pod wodzą Bajdara spod Włodzimierza Wołyńskiego na ziemie polskie. Czyli w sumie 100 tys. ludzi
    To nie moja wiedza muszę się przyznać, ale skoro pierwsza odpowiedź była błędna postanowiłem skorzystać z szansy. Odpowiedź znalazłem w pewnej książce.
    « Ostatnia zmiana: Maja 27, 2009, 03:20:16 wysłana przez fnc »

Offline SirSalvadin

• Użytkownik
    « Odpowiedź #333 dnia: Maja 27, 2009, 14:18:02 »
    A moje źródła podają coś takiego:
     W zimie 1240-1241 r. Tatarzy skoncentrowali w rejonie Lwowa i Włodzimierza Wołyńskiego dwie duże armie. Na wiosnę 1241 r. uderzyły one równocześnie na Węgry i Polskę. Jedna z nich, licząca 7 tumenów, czyli około 70 tys. ludzi, ruszyła pod wodzą Batu-chana spod Lwowa na Węgry, które zostały do końca 1241 r. opanowane w całości, a druga, złożona z 3 tumenów, czyli około 30 tys. ludzi, skierowała się pod wodzą Bajdara spod Włodzimierza Wołyńskiego na ziemie polskie. Czyli w sumie 100 tys. ludzi
    To nie moja wiedza muszę się przyznać, ale skoro pierwsza odpowiedź była błędna postanowiłem skorzystać z szansy. Odpowiedź znalazłem w pewnej książce.
    I masz racje tak jak napisałeś 7 tumenów ruszyło na Węgry ,a 3 na Polskę dobra zadajesz.

Offline fnc

• Użytkownik
    « Odpowiedź #334 dnia: Maja 27, 2009, 15:04:20 »
    Epoka: I Wojna światowa
    Kategoria: Broń biała
    Pytanie: Podaj oryginalną nazwę broni białej jaką obok bagnetów, zaostrzonych saperek czy wszelkiego rodzaju szabli używali żołnierze w tym czasie. Broń ta była szczególnie preferowana przez niemieckie oddziały szturmowe.

Offline proud

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    « Odpowiedź #335 dnia: Maja 27, 2009, 15:10:35 »
    Epoka: I Wojna światowa
    Kategoria: Broń biała
    Pytanie: Podaj oryginalną nazwę broni białej jaką obok bagnetów, zaostrzonych saperek czy wszelkiego rodzaju szabli używali żołnierze w tym czasie. Broń ta była szczególnie preferowana przez niemieckie oddziały szturmowe.
    Nie wiem co masz na myśli bo te pytnia stają się coraz "dziwniejsz".

Moja odpowiedź Nóż...

Offline fnc

• Użytkownik
    « Odpowiedź #336 dnia: Maja 27, 2009, 15:26:14 »
    Nie. Jak nazywała się Broń biała używana przez niemieckie oddziały szturmowe z okresu I wojny światowej. dodam dla ułatwienia że była to broń obuchowa. Więc żadne noże mieczyki czy ostre łopatki.

Nie wiem co masz na myśli bo te pytnia stają się coraz "dziwniejsz".
    Moja odpowiedź Nóż...

Pytania coraz dziwniejsze żeby trudniej było w googlarce znaleźć ;)

Offline proud

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    « Odpowiedź #337 dnia: Maja 27, 2009, 15:31:24 »
    Dobra w takim razie powiec mi dlaczego nie nóż? Nie pisałeś że ma to być broń "a'la obuchowa". Wymieniłeś szable, saperki oraz bagnet, a nic o nożu nie pisałeś więc dlaczego odpowiedź jest zła? Przecież nie wiem co masz na myśli? To tak jakby było pytanie: "Kto był królem Polski, ale nie Bolesław Chrobry, Kazimierz Wielki i Władysław Jagiełło?", ktoś by odpowiedział: "Zygmunt II August". I co odopwiedź byłaby zła, przecież na myśli miałem Władysława Warneńczyka?!

Offline fnc

• Użytkownik
    « Odpowiedź #338 dnia: Maja 27, 2009, 15:44:01 »
    Bo napisałem że była preferowana przez niemieckie oddziały szturmowe a w ich szeregach wszyscy prawie jak jeden mąż używali owych maczug nabijanych kolcami. Pytanie tylko jak one się z niemiecka (czyli oryginalnie) nazywały. Poza tym nóż to pokrewna broń do bagnetu i nie wiem czy ktoś tam na froncie biegał z nożem MacGyvera albo kuchennym. W tamtym okresie żadna ze stron nie przepadała za bagnetami bo blokowały się między żebrami i łamały woleli zaostrzone saperki. A Niemcy wymyślili sobie ów... no właśnie co?
    Jeśli moje pytanie zostało niezrozumiale sformułowane to przepraszam. Mam nadzieję ze właśnie naprawiłem ten błąd i wyczerpująco wyjaśniłem o co mi chodzi. I nie denerwuj się proszę że to nie nóż, nikt jeszcze nie odpowiedział więc masz nadal szansę.   

Offline daro12342

• Użytkownik
    • Masywnej Budowy Hunter is THE BEST
    « Odpowiedź #339 dnia: Maja 27, 2009, 17:00:43 »
    drewniane pałka albo stalowe maczuga, noze, kastety a orginalniej nazwy nie znalazłem

Offline SirSalvadin

• Użytkownik
    « Odpowiedź #340 dnia: Maja 27, 2009, 19:49:30 »
    nie wiem zbytnio na początku myślałem o lancy ale napisałeś że była to maczuga nabijana kolcami ,która była używana przez oddziały szturmowe.Mógłbyś bardziej sprecyzować pytanie??

Offline fnc

• Użytkownik
    « Odpowiedź #341 dnia: Maja 27, 2009, 22:18:24 »
    Co mam bardziej sprecyzować? Odpowiedź można nawet znaleźć w tym topicu. Broń obuchowa nabijana Kolcami. Ciekawostką jest to że była używana aż do XX wieku, głównie przez szwabów. Ale w średniowieczu miała szeroką rzeszę zwolenników.

Offline Andre

• Użytkownik
    « Odpowiedź #342 dnia: Maja 27, 2009, 22:22:09 »
    Czyżby korbacz, morgensztern, wekiera? No ja nie wiem. Ale swoją drogą, kastet też jest bronią obuchową, i to zdarzają się z kolcami, ale nie używano tego w średniowieczu.

Offline Andre692

• Użytkownik
    • Mhroczny jak śnieg
    « Odpowiedź #343 dnia: Maja 27, 2009, 22:38:08 »
    Hmm a niech mnie ktoś oświeci buława to Taka pałka pokryta około 7-9 ostrzami na całej długości?Czy to może jakoś inaczej się zwie?

Offline ASDAMk20

• Użytkownik
    • Czemu na forum jest tylu idiotów?
    « Odpowiedź #344 dnia: Maja 28, 2009, 10:57:05 »
    Broń obuchowa nabijana Kolcami. Ciekawostką jest to że była używana aż do XX wieku, głównie przez szwabów. Ale w średniowieczu miała szeroką rzeszę zwolenników.

Sorry, że tak się wtrącam, ale myśle, że to morgenstern (nie morgensztern, tak się wymawia, nie pisze, przynajmniej na wikipedii jest morgenstern) ;-) Prosta odpowiedź, od kiedy wspomniano o pałce z kolcami.

EDIT: A jednak MORGENSTERN(http://images.google.pl/images?gbv=2&hl=pl&ei=z1YeSo77Md6clQelr4HBBQ&sa=X&oi=spell&resnum=0&ct=result&cd=1&q=morgenstern&spell=1 - morgensterny to inaczej kiścienie) to inna broń, niż morgensztern(http://images.google.pl/images?gbv=2&hl=pl&sa=1&q=morgensztern&btnG=Szukaj+obraz%C3%B3w&aq=f&oq= - zdjęcia morgenszternów) :P
    « Ostatnia zmiana: Maja 28, 2009, 11:19:49 wysłana przez ASDAMk20 »