Widze, że kłótnia na temat najlepszego klanu w Polsce trwa.
Zastanówmy się jednak, czy poza kilkoma meczami (gdzie ewidentnym zwycięzcą jest WV) były jakieś imprezy, które mogły by to rozstrzygnąć ? Zastanówmy się ile było poważnych imprez na polskiej scenie, a ile eventów.
Grunwaldy, WFASy, Mixy... było tego pełno. A imprez, które mogłyby rozstrzygnąć spór, kto jest najlepszy w Polsce tylko dwie. Na dodatek obie były... no zmaszczone (mhm, krytykuje sam siebie). Pierwsza, Mistrzostwa Polski pod egidą IPLu z porytymi zasadami odnośnie jednostek, ilości graczy + trwające bardzo długo zawody. Potem Puchar Polski, którym głównym prowadzącym byłem ja... no były plany, jednak wszystko się posypało.
REF ma świetny argument, gdyż z Mistrzostw Polski się wycofał, gdzie WV zajęło dwa pierwsze miejsca. Uważa sie, że REF zdobył 3 miejsce, jednak ja uważam to za sukces Popiołów Feniksa.
Ale do rzeczy. Warband jest tak naprawde egzotyczną grą. Nie ma takiego rozgłosu, takiej reklamy jak Call of Duty, CS czy StarCraft. Turnieje są amatorskie, z nagrodami w postaci bannerków, z którymi tylko Argaleb się lansuje ;D
Ja swoje zdanie mam i brzmi ono następująco: WV było i jest lepsze od REFu i wszystkich polskich klanów... może nawet razem wziętych. Nie... to po wielokropku w poprzednim zdaniu to przesada ;)
Polska scena Warband już nigdy nie będzie miała tak mocnej drużyny. Chyba, że ta drużyna w przyszłości będzie kontynuowała karierę w Warband 2. Kto wie !?
Te dogryzki na linii REF - WV wydaje mi się, że mają jakiś związek z korzeni Wilków - SRT. Tu nie chce dociekać co i jak, wiadomo, że WV pokazało REFowi i innym polskim (jak i zagranicznym) klanom gdzie raki zimują. Wycofali się z ENL ? Nie zapominajcie, cwaniaki, dzięki komu z dumą gracie na serwerach. Dlaczego z dumą? Kto zdobył dla nas Mistrzostwo Świata? W głównej mierze WV z drobną pomocą WSC i REFu.
Nie wiem więc po co to kontynuować, każdy wie jakie są fakty. Ba, nie trzeba daleko sięgać. WV po reaktywacji jakieś 30 min. i ogrywa REF z dosyć mocnym składem. To świadczy o nich, zwłaszcza, że w wakacje na Native ich widywało się rzadko (a uwierzcie, że w wakacje przegrałem sporo na różnych serwerach i nie było ich widać). Wiadomo, wielu uważa, że REF jest najlepszy w Polsce. REF był najlepszy w Polsce ! W okresie swojej świetności zdobyli 3 miejsce w ENPLu, a SRT, PF czy klany Killera223 jechali jak chcieli. Czasy te minęły i wracanie do nich jest durne. Dziś REF nie jest już przepaścią skillową dla innych polskich klanów. Zresztą, reprezentacja z większąscią składu ludzi z REFu czy WV osiągnęła coś w NC :)? No właśnie...
Pozdrawiam
Kamillo