Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Ława: Taka nasza Polska  (Przeczytany 130335 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Octavian

• Użytkownik
    • Piwa: 454
    • 21. Pułk Piechoty THD
    Odp: Ława: Taka nasza Polska
    « Odpowiedź #975 dnia: Października 19, 2014, 20:44:46 »
    Oj była już kiedyś podobna sprawa, wybuchły zamieszki, bo oskarżono policję o zabicie chłopaka, który jak się okazało udusił się po pijanemu własnym wymiocinami.
    Straż skatowała niewinnego chłopca - już biegnę na ulicę wytaczać opony i oblewam je benzyną!

Miałem zajęcia z kryminalistyki na studiach, wiecie ile wykopuje się zwłok prostytutek po lasach? Czyli kobiet, kochani moi, KOBIET! Prostytutka też jest człowiekiem! Ilu przybranych ojców wykorzystuje seksualnie swoje podopieczne? Ile jest codziennie wypadków samochodowych których dało się uniknąć, gdyby ktoś nie zachlał, albo nie chciał komuś zaimponować? Ilu pacjentów umiera, lub zostaje codziennie okaleczonych z powodu niedbałości lekarzy? Na tych zajęciach dowiedziałem się, że pewnych spraw ciężko się jest nawet domyślić - policja wykopała korpus kobiety, nie wykopała reszty ciała, szuka ale nie może znaleźć. Od czego mają zacząć dochodzenie?

To takie medialne z tym biedakiem w Szczecinku-  aż chce się krzyczeć HWDP! ;)

Straż Miejska to dla mnie dziwny pomysł, bo te wszystkie pierdoły jak sprawdzanie czy nastolatek jest trzeźwy, czy samochody dobrze zaparkowane, powinny być dla policji pretekstem do patroli. Co komu po tym, że piesek zrobi kupkę na chodniku i babcia dostanie mandat?
     A jak pan, którego Straż Miejska osaczy wyjmie pistolet to co wtedy?

Offline beanshee

• Użytkownik
    • Piwa: 175
    « Odpowiedź #976 dnia: Października 19, 2014, 20:50:19 »
    Po Szczecinku powinno się raczej wołać HWSM :)
    Tutaj sprawa jest o wiele bardziej klarowna- jest nagranie. Czy chłopak był pijany czy nie- to nie ma znaczenia. Nie ma prawa zakazującego bycia pijanym.
    Łowy zaczęte! Bij, kto w Boga wierzy!
    I grzmij: "Bóg, Anglia, król i święty Jerzy!"

Offline Warder

• Użytkownik
    • Piwa: 239
    « Odpowiedź #977 dnia: Października 19, 2014, 21:02:19 »
    Mnie ciekawi tylko to, co sprowokowało strażnika.
       Jasne, są ludzie którzy biją, bo są sfrustrowani brakiem perspektyw i mało prestiżową robotą.
    Z drugiej strony, w oświadczeniu napisali, że osobnik był agresywny i ubliżał strażnikowi. I w sumie, mogę sobie wyobrazić taką sytuację, że na ławce siedzi kilka osób. Z tego co wyczytałem, zakłócali porządek miejski. Czyli coś, co jak odrzemy z medialnej otoczki, porównań do zomo, możemy sobie wyobrazić. Grupa osób na ławeczce. Która jednak zakłóca, porządek. Takie grupy chyba też znamy, dosyć specyficzne. Gdy byłem młody, mieliśmy przed blokiem podobną ławkę. W sumie, po którymś razie, już jej nie odbudowywali.
       Podchodzi strażnik miejski.
    I teraz scenariusz a:
    -Strażnik jest wkurzony, wyżywa się na 20 latku który nie ma autentycznie dowodu. Boleśnie i gazem.
    Scenariusz b:
    Tutaj, to moja fikcja. Wyobraźnia mi dopowiada, co może w sumie okazać się prawdą, że strażnik mógł podejść, przywitać się i chcieć spisać towarzystwo. I czytając te oświadczenie SM, mam wrażenie, że wcale nie wykluczona jest rozmowa typu (wymyślony przykład)
    - Proszę o okazanie dokumentu tożsamości.
    -Pokazuje, to twoja córka cycki w internecie he, he.

Czy każda inna podobna rozmowa, kozaczka z ławeczki ( a nie wykluczamy, że taki typ pasuje do pokrzywdzonego. Choć tego nie wiemy. Hipotetycznie) z przedstawicielem niezbyt szanowanej straży miejskiej.

Po prostu umiem sobie wyobrazić to, że gość chciał zaimponować przed kolegami, a straż miejska utożsamiana jest z formacją bez jaj. Policja od mandatów i zanieczyszczania przez psy chodników. Mogły paść jakieś obelżywe komentarze, i facet ze straży mógł nie wytrzymać. Mogło coś w nim pęknąć, jak w Z.Zidane w czasie meczu z Włochami gdy Matterazi, czy jakoś tak, rzucił komentarze pod adresem siostry piłkarza.

Offline Octavian

• Użytkownik
    • 21. Pułk Piechoty THD
    « Odpowiedź #978 dnia: Października 19, 2014, 21:07:29 »
    Oj naturalnie, stała się wielka tragedia.Chłopak został niesłusznie pobity!
    A co z Putinem? Jak w tej skali ocenimy fakt, że na umownej skali wzorowanej na systemie DEFCON przesuwamy się w stronę wojny nuklearnej?
    Ilu ludzi już zginęło na Ukrainie?
    Gdybyśmy mieli skupiać się na takich pierdołach na co dzień to w życiu byśmy nie dobrnęli do tego, że na Ukrainie nikt już nie wie co jest grane.
    Przez moje miasteczko coraz częściej przejeżdżają transporty wojska, na niebie widzimy wojskowe helikoptery - mieszkam koło Drawskiego poligonu. Nie za bardzo chce mi się zamartwiać problemem strażników miejskich, bardziej jednak martwi mnie Putin.
    Od regulowania spraw związanych z przekroczeniem kompetencji są sądy, a nie samosądy.

Offline beanshee

• Użytkownik
    « Odpowiedź #979 dnia: Października 19, 2014, 21:48:09 »
    Warder- niestety służbom mundurowym nie mogą puszczać nerwy. Pod żadnym pozorem.

Offline ZdzisiuDywersant

• Użytkownik
    • Piwa: 26
    • Nie było ziemnioków, jeno tylko głód i mróz
    « Odpowiedź #980 dnia: Stycznia 03, 2015, 23:11:24 »
    Gdybyśmy mieli skupiać się na takich pierdołach na co dzień to w życiu byśmy nie dobrnęli do tego, że na Ukrainie nikt już nie wie co jest grane.
    Przez moje miasteczko coraz częściej przejeżdżają transporty wojska, na niebie widzimy wojskowe helikoptery - mieszkam koło Drawskiego poligonu. Nie za bardzo chce mi się zamartwiać problemem strażników miejskich, bardziej jednak martwi mnie Putin.
    Od regulowania spraw związanych z przekroczeniem kompetencji są sądy, a nie samosądy.

Tutaj Octavian dobrze mówi. W mediach o Putinie ucichło, przez co zwykły, szary człowiek może sobie pomyśleć: "Nie mówią, to pewnie się trochę uspokoiło". Takie zachowanie społeczeństwa służy brakiem jakiejkolwiek świadomości zagrożenia płynącego ze wschodu. Wg. mojego rozeznania FR zajęcie RP zajęłoby około 4-7 godzin. Jak? Z Królewca rakiety uderzają choćby w Warszawę, przez co administracja w kraju jest sparaliżowana. Białoruś przepuszcza wojska lądowe (nawet się pewnie by dołączyła). Na Trójmiasto następuje desant z morza. W takiej sytuacji gdzie kraj jest atakowany niemalże z każdej strony, najlogiczniejszym wyjściem byłoby po prostu złożyć broń i ograniczyć straty. Co do świadomości Polaków o zagrożeniu chciałbym jeszcze dodać, że na nasze społeczeństwo działa silna propaganda z zachodu, przez co nasze społeczeństwo widzi armię FR (a może Imperium Rosyjskiego, bo aktualnie temu krajowi bliżej do caratu, a nie do demokracji) jako Armię Czerwoną z lat 20 XX w. Większość z Polaków nie wie też, że z Rosją stoją także Chiny co czyni ten sojusz tak samo liczny i potężny (jeżeli nie silniejszy od całego NATO).
    Co do użycia broni atomowej przeciwko Polsce  przez Putina w wypadku wojny uważam za mało realne. To nie jest szalony człowiek i raczej wie co by się stało gdyby to zrobił. Z resztą Putin wypowiedziałby wojnę nie tyle dla "zniszczenia NATO i pokazaniu jaka to Rosja jest potężna" tylko dla ekspansji terytorialnej (co wyklucza użycie broni atomowej na np. Polsce, bo skoro to mają być jego przyszłe ziemie to po co je niszczyć?), co daje się zauważyć (przynajmniej ja mam takie wrażenie) w odżywającej w FR idei panslawistycznej.

Wiadomo, to tylko moje gdybania, ale nie oszukujmy się- sytuacja na świecie nie jest kolorowa, a coraz więcej ludzi już wieży w mit o "Niezmienialnych granicach państw".
    Suprajs, podpisu brak!

Offline beanshee

• Użytkownik
    « Odpowiedź #981 dnia: Stycznia 03, 2015, 23:34:16 »
    Chiny nie przyłączą się do Rosji. W tej chwili Chińska Republika Ludowa jest jednym z najbardziej kapitalistycznych krajów świata. Nie są na tyle głupi aby żreć się z zachodem. Oni wolą z nim handlować budując swoją potęgę.
    Chyba też trochę przeceniasz potęgę Rosji. Owszem, sami raczej byśmy ich nie pokonali. Ale też zajęcie kraju zajęłoby im znacznie więcej niż 2-7 godzin. Samo przerzucenie armii to ogromne wyzwanie, z którym Rosja miała od zawsze problemy. I nadal ma.
    O ile pomocy NATO nie możemy być pewni, to podejrzewam że w przypadku konfliktu natychmiastową pomoc otrzymalibyśmy z krajów nadbałtyckich, a być może także od naszych południowych sąsiadów, Węgrów i Rumunii. Z prostej przyczyny- one też w tej chwili są zagrożone.

Offline adriankowaty

• Użytkownik
    • Piwa: 45
    • Osobnikom nie pożądanym przeze mnie nie odpisuję.
    « Odpowiedź #982 dnia: Stycznia 04, 2015, 00:02:21 »
    Czy można dołączyć do w/w. dyskusji? Nie chcę być stronniczy, ale szczerze wątpię w ryzyko faktu, że NATO nas nie wesprze. Ot, np. kwestia brygady pancernej, którą Amerykanie przesyłają na teren Polski, Bałtów i Rumunii: http://www.defence24.pl/news_wiecej-amerykanskich-czolgow-w-europie-srodkowej. Ponadto, warto zauważyć, że gospodarka rosyjska ledwo zipie, więc rząd rosyjski musi weń mnóstwo ładować, np. w system bankowy: http://www.kresy.pl/wydarzenia,gospodarka?zobacz/rosja-dofinansowuje-banki-i-wprowadza-limit-cen-na-wodke#. A co do Chin - będą raczej neutralne, są zbyt uzależnione od międzynarodowego handlu by móc sobie pozwolić na sojusz z Rosją. Ja się prywatnie Rosjan nie boję, głównie ze względu na spustoszenia w rosyjskiej gospodarce, jakie dokazują sankcje i kontrsankcje między Rosją a tzw. Zachodem.

Offline Trebron2009

• 2009
    • Użytkownik
    • Piwa: 353
    « Odpowiedź #983 dnia: Stycznia 04, 2015, 00:13:39 »
    NATO nawet nie musi nas wspierać w razie konfliktu bo go nie będzie - samo istnienie sojuszu jest wystarczająco odstraszające dla Rosji żeby zaczynała choćby z krajami bałtyckimi i prowokowała reakcję NATO. Rosja nawet z samym USA nie ma szans militarnie. Już wysyłając lotnictwo na wschodnią flankę postawiono jasno granicę gdzie kończy się strefa wpływów Rosji.

Offline Octavian

• Użytkownik
    • 21. Pułk Piechoty THD
    « Odpowiedź #984 dnia: Stycznia 04, 2015, 21:02:17 »
    Skoro już rozmawiamy poważnie, to myślę że nie tylko Putinowi to wojna może się opłacać ze względu na wprowadzenie stanu wojennego i stworzenia sztucznych problemów,  by odwrócić uwagę od realnych.
    Obraz Su - 27 lecącego w powietrzu, niepewna mina Baracka Obamy - facet ma zawsze niepewną minę, żołnierze ukraińscy idący w kordonie prowadzeni przez Miszę i Maszkę i można zapomnieć o problemach w jakich tonie Rosja.
    Putin ma do dyspozycji arsenał legalnych środków stanu wojennego do umocnienia swojej pozycji, myślę że to bardziej na tym mu zależy, a nie na zdobyczach terytorialnych.
    Wychodzę z założenia, że jemu nie idzie o to co zdobędzie Rosja, ale o to co zyska on sam.

Offline adriankowaty

• Użytkownik
    « Odpowiedź #985 dnia: Stycznia 04, 2015, 21:51:49 »
    Zapominasz o tym, że jego dobrobyt jest zależny w dłuższej perspektywie od gospodarki rosyjskiej. Na wojnę z NATO sobie nie pozwoli, najpierw musi doprowadzić do rozwiązania sojuszu i skłócenia sojuszników. A co do Obamy - on jest prezydentem z wyboru, musi dbać o opinię wyborców, którzy wracają do doktryny izolacjonizmu powoli. Ponadto jest ograniczony przez Kongres, w którym dominuje republikańska prawica.

Offline ZdzisiuDywersant

• Użytkownik
    • Piwa: 26
    • Nie było ziemnioków, jeno tylko głód i mróz
    « Odpowiedź #986 dnia: Stycznia 04, 2015, 22:23:58 »
    Na wojnę z NATO sobie nie pozwoli, najpierw musi doprowadzić do rozwiązania sojuszu i skłócenia sojuszników.
    To w sumie mu się trochę już udało. Spójrz tylko na Grupę Wyszehradzką- chyba tylko my nie jesteśmy prorosyjscy. Na zachodzie afera z Mistralami, które przez sankcje W OGÓLE nie powinny zobaczyć rosyjskich krajobrazów. Ameryka, która właściwie jest gwarantem pokoju na świecie ma jako Obamę, chyba najbardziej nieudolnego mister prezydenta w historii tego kraju. Dodatkowo wciągnął on USA w ISIS (notabene amerykanie ich dozbroili, ale to już stare dzieje). Putin widzi, że USA jest źle zarządzane i ma większe problemy niż jakaś tam Ukraina, dlatego zajął Krym i NATO i ONZ nic z tym nie zrobiło, a było to jawne naruszenie granic. Trochę ta sytuacja przypomina zajęcie Czechosłowacji przez Szalonego Malarza- kraj w środku Europy nagle zniknął, a Liga Narodów, która miała czuwać nad tym, żeby takie rzeczy się nie działy, "przymknęła oko". Można dojść do wniosku, że Car Władymir Putin patrzy, na ile Zachód mu pozwala (Krym, Wschód Ukrainy, wybrzeża Szwecji) i niestety, pozwala mu na za dużo.
    Suprajs, podpisu brak!

Offline adriankowaty

• Użytkownik
    « Odpowiedź #987 dnia: Stycznia 05, 2015, 02:43:07 »
    Jego Cesarska Mość (tfu!) rządzi krajem uzależnionym od zagranicznego kapitału. Krajem surowcowym. Całe to bogactwo, jakim ów autokrata dysponuje, to zyski ze sprzedaży ropy naftowej i gazu ziemnego do Europy. A teraz, w wyniku unijnych i amerykańskich sankcji, jedynym importerem ich dóbr są Chiny - które traktują Rosję dość instrumentalnie i nie zależy im raczej na wzniecaniu konfliktu. Rosjan się więc nie boję - ich siła tkwi tylko w propagandzie, na którą prawie nikt (poza np. korwinistami w Polsce) się nie nabiera. Zauważ, że cała Zachodnia część UE (i Polska) owe sankcje wprowadziła.

Offline Trebron2009

• 2009
    • Użytkownik
    • Piwa: 353
    « Odpowiedź #988 dnia: Stycznia 05, 2015, 03:00:04 »
    Rosja wspiera skrajną prawicę w Europie - wszystko co działa przeciw UE i zmierza do wciśnięcia państw Unii w nacjonalizm jest na korzyść dla Rusków, którzy w ten sposób mieliby przed sobą podzieloną Europę. To się tak czy siak nie uda bo unia została już dawno zawiązana i potrzeba większej siły niż śmieszne partie kuców albo twór Marie Le Pen żeby choćby jej zaszkodzić.
    Dlatego myślę że propaganda Putina jest bardziej skierowana do środka niż na zewnątrz. Prawie jak północnokoreańska.

Offline adriankowaty

• Użytkownik
    « Odpowiedź #989 dnia: Stycznia 05, 2015, 03:32:26 »
    I tu się zgodzę, chociaż przy obecnej sytuacji ekonomicznej Rosji, jej siła słabnie. UE jest zbyt stabilnym tworem, by byle szowinista narodowy mógł go zburzyć. Paradoksalnie można by rzec, że dzisiejszy świat będzie dopóty stabilny, dopóki więzi gospodarcze między krajami będą się zacieśniały. To, że niektórzy (jak swołocz z Kremla czy KRLD) próbują się od rynku międzynarodowego i technologii odseparować - ich problem.