Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Ława: Taka nasza Polska  (Przeczytany 130555 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline beanshee

• Użytkownik
    • Piwa: 175
    Odp: Ława: Taka nasza Polska
    « Odpowiedź #795 dnia: Sierpnia 25, 2014, 02:26:29 »
    Zgadzam się z przedmówcą. Monarchia z królem mającym realną władzę to przeżytek. Zwłaszcza u nas. Jesteśmy krajem z wyjątkowym pechem do monarchów. O ile wybitny wódz jeszcze się trafiał tak sprawny polityk to był gatunek na wymarciu.
    Co nie zmienia faktu że podoba mi się splendor brytyjskiej monarchii:)
    Pozdrawiam, wierna poddana JKM księcia Cambridge.
    Łowy zaczęte! Bij, kto w Boga wierzy!
    I grzmij: "Bóg, Anglia, król i święty Jerzy!"

Offline Arthasan

• Użytkownik
    • Piwa: 67
    « Odpowiedź #796 dnia: Sierpnia 25, 2014, 03:36:53 »
    Pozdrawiam, wierna poddana JKM księcia Cambridge.

Czy tytułem Williama nie jest przypadkiem JKW(ysokość)?

Offline beanshee

• Użytkownik
    « Odpowiedź #797 dnia: Sierpnia 25, 2014, 03:49:22 »
    Ciężko powiedzieć. Używają tu zarówno tytułu HRH -His Royal Highness, jak i HRM- His Royal Majesty. Ciężko się połapać w tych tytulaturach. Co nie zmienia faktu, że są wyczesane. To chyba jedyna w Europie monarchia tak przywiązana do tej całej pompy. Nawet Watykan pozostał w tyle.

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    • Piwa: 612
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #798 dnia: Sierpnia 25, 2014, 10:46:38 »
    Szczescie czy nie.. gorzej i tak nie bedzie, a tak albo monarcha wywinduje nas w przestworza albo w sumie nic sie nie zmieni, moze bedzie ciut gorzej ale kto nie ryzykuje ten nie ma.. Dlatego w aktualnej sytuacji ja jestem za monarchia/dyktatura/tyranem jak zwal tak zwal.

Offline Warder

• Użytkownik
    • Piwa: 239
    « Odpowiedź #799 dnia: Sierpnia 25, 2014, 11:04:22 »
    Ta...monarchia z olbrzymią władzą, monarchy...a potem będziesz miał jakieś prawa tego typu:
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    Pierwsze jest z mojej gry.

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #800 dnia: Sierpnia 25, 2014, 11:14:12 »
    Lunatic trait, CKII. No wiesz raczej watpie aby takie cos przeszlo.. Jednak tak jak napisalem, ja w to wchodze, bo dla mnie to nie ma nic do stracenia. W najlepszym wypadku stoczymy sie razem z UE, marna perspektywa. Wole juz zaryzykowac, jak sie trafi dobry monarcha to sie staniemy tygrysem europy.

Offline Warder

• Użytkownik
    « Odpowiedź #801 dnia: Sierpnia 25, 2014, 13:08:14 »
       Ta, lygrysem od razu - tak dobrze to nie ma.

Przeczytaj dokładnie konstytucje kwietniową z 1935 roku. To jest taka wizja, zracjonalizowanego autokratyzmu. Potężna pozycja prezydenta, którego wybierają elektorzy a wybory są wtedy gdy ustępujący prezydent, wskaże kontrkandydata wobec tego wyłonionego przez elektorów.
       Prezydent mógł wtedy bardzo wiele, funkcje rządzenia wprost i literalnie odebrali sejmowi, senat był wybierany przez "elitę" (ludzi zasłużonych pod pewnymi względami -naukowymi czy np. posiadającymi odpowiednie medale) a sejm przez resztę, czyli czymś więcej się różniły. I ta konstrukcja, była bardziej wyważona. JKM przytacza co i raz, przykład dwóch meneli którzy mają więcej głosów niż profesor...Moim zdaniem tu nie powinno chodzić o to aby menele nie głosowali- bo mogą głosować z sensem, alkoholizm to choroba, która może stoczyć i nauczyciela, i robotnika, i prezesa banku; tu chodzi o to, aby sejm i senat czymś się różniły, reprezentowały inne wizje innych wyborców.
       To wszystko, ma więcej sensu niż monarchia.

Offline ZdzisiuDywersant

• Użytkownik
    • Piwa: 26
    • Nie było ziemnioków, jeno tylko głód i mróz
    « Odpowiedź #802 dnia: Sierpnia 25, 2014, 13:18:53 »
    Tak trochę nie rozumiem czemu wszyscy patrzą na monarchię z perspektywy feudalizmu.

Aktualnie mamy demokrację, system nam, Polakom dobrze znany. W I RP władców obierało się elekcyjnie w myśl demokracji szlacheckiej, system który aktualnie jest obwiniany jako jeden z głównych czynników rozpadu I RP. Taki paradoks się wywiązuje z tego: system, który nas zniszczył, dzisiaj jest uznawany za najlepszy, a monarchia która tworzyła takie imperia jak np. XVII królestwo Szwecji czy Imperium Rosyjskie stała się najgorszą możliwą formą władzy.

PS.
    Zaraz się ktoś przyczepi, że wtedy była demokracja SZLACHECKA czyli inna niż dzisiaj, i założę się że ktoś powie, że jak wtedy lud by mógł głosować to by było lepiej. Bullshit. I RP składała się głównie (z resztą jak inne państwa) z chłopstwa, które miało gdzieś czy pracuje dla swojego czy obcego, ważne żeby ten nowy był lepszy od tego starego pana. Tak więc łatwo przewidzieć że taki chłop który o polityce nie miał zielonego pojęcia głosował by na tego, który da więcej--> czyli na magnaterię. A na kogo głosowano w I RP? Kto przekupywał gołotę i przez to miał najwięcej głosów? Magnateria. Wyniki były by te same.
    Suprajs, podpisu brak!

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
    • Piwa: 937
    • PodPułkownik 1ppS, Cesarz THD, Giermek 21pp
      • datadream2004 コギ花
    « Odpowiedź #803 dnia: Sierpnia 25, 2014, 14:41:03 »
    Owszem, przyczepić się że kiedyś była szlachecka. Tyle że król był wybierany dożywotnio, więc jego decyzje były podyktowane dobrem rodu, nie państwa, bo nie potrzebował poparcia. W naszej obecnej demokracji władza wybierana jest na kadencję,  więc nie może mieć tak po prostu w d****e opinii publicznej, jeśli chce dalej rządzić.

Offline sir Luca

• Marszałek Maruda
    • Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 154
    • Otaczają mnie tęgie, tępe buce...
    « Odpowiedź #804 dnia: Sierpnia 25, 2014, 15:05:53 »
    Nie??? Praktyka mówi nam coś wręcz przeciwnego...
    "Demokracja: dwa wilki i owca, debatujący co będzie na obiad"

Offline Warder

• Użytkownik
    « Odpowiedź #805 dnia: Sierpnia 25, 2014, 15:25:45 »
    Dalej historia zna więcej miernych królów niż dobrych. Sam fakt, że o monarchii dyskutuję się tylko w krajach gdzie głowa państwa przecina wstęgi i tyle jest bardzo wymowny.
    Bawią mnie, kretyni którzy twierdzą, że monarchia absolutna była wspaniała, za to system rządów III Rzeszy i ZSRR to zło. W praktyce, nie bez powodu Stalina nazywa się czerwonym carem, a jego marsz zwyciężonych był kilka razy bardziej humanitarny niż to co zafundował Bułgarom, Bułgarobójca.

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
    • Piwa: 937
    • PodPułkownik 1ppS, Cesarz THD, Giermek 21pp
      • datadream2004 コギ花
    « Odpowiedź #806 dnia: Sierpnia 25, 2014, 15:41:59 »
    Nie??? Praktyka mówi nam coś wręcz przeciwnego...
    Wydaje mi się ze nie przedstawiłem mojej myśli dość przejrzyście. Chodzi mi oto, że taki przykładowo August II Wettin wplata RON w wojnę ze Szwecja żeby utworzyć Inflanty ze swoją dynastia na tronie. Efekt: wyniszczenie kraju. Gdyby to był nie król a premier który musi brać w wyborach po czymś takim przegrały je. Przepraszam za błędy ale pisze z cudzego telefonu z głupia auto korektą.

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #807 dnia: Sierpnia 25, 2014, 15:55:16 »
    Lepiej wegetować w marnej demokracji niż zaryzokować dobrą lub złą monarchię/dyktaturę/silna prezydenturę cokolwiek. Wy szukacie rozwiązań kompromisowych, bezpiecznych i sprawiedliwych a takich nie ma. Cały postęp bierze się z ryzyka, jak nie zaryzukuje się to nic się nie osiągnie. Szukasz dziewczyny, ryzykujesz możesz dostać kosza, szukasz pracy, ryzykujesz bo mogą cię wywalić, stawiasz kupe kasy w kasynie, ryzykujesz. A jednak możesz coś osiągnąć, jeśli zdecydujesz się na jakieś działanie związane z ryzykiem. A demokracja i ten cały tzw. socjalizm w wykonaniu EU dąży do eliminacji tego aby coś było ryzykowne. Przez to efekty już widać teraz, Anglicy są przerażeni aby nazywać rzeczy po imieniu np. murzyna murzyna, mają tak wyprawne mózgi, w pracy u nich zakazane są nawet pinezki bo się możesz skaleczyć. Gardzę takim systemem i wolę zaryzykować dobrego monarchę lub złego niż sterczeć w miejscu i zdechnąć razem z tą całą Unią europejską, dziękuje.

Offline beanshee

• Użytkownik
    « Odpowiedź #808 dnia: Sierpnia 25, 2014, 16:08:17 »
    Tyle tylko że tu ryzykuje się o wiele więcej niż pracę czy kobietę. Ryzykuje się wszystko. Dyktatura rzadko kiedy kończy się dobrze. Klasycznymi przykładami "monarchii absolutnych" XX wieku jest III Rzesza, ZSRR, Korea Północna czy Kambodża za Pol Pota (ten to w ogóle chyba rekordzistą jest- wybić co najmniej 1/4 własnego narodu to niezłe osiągnięcie). Niestety, władza korumpuje. A władza absolutna korumpuje absolutnie.

Offline Warder

• Użytkownik
    « Odpowiedź #809 dnia: Sierpnia 25, 2014, 16:12:42 »
      Ja jestem zwolennikiem silnej koncepcji prezydenta.
      Preferuje bój o władzę  między poważnymi liderami, a nie przypadkowymi typami. Co by nie mówić o Kaczyńskim i Tusku, oni trzymają swoich partyjnych kolegów za mordy. Tusk, wręcz jak Stalin odsuwa co jakiś czas swoich współpracowników, by po jakimś czasie do nich wrócić. Jak oceni jego rządy historia? Tego nie wiemy, trzeba pamiętać, że często dopiero po dłuższym czasie zdajemy sobie sprawę z tego, że dana osoba miała rację. Gdy Lech Kaczyński mówił w Gruzji, że to pierwszy krok Rosji,  że po nim będą kolejne :Ukraina, państwa nadbałtyckie a na końcu my - wszyscy pukali się w czoło. Dziś, dostrzegamy w tym rację.