Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: M&B 2 !!!  (Przeczytany 87717 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Yoda

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    Odp: M&B 2 !!!
    « Odpowiedź #195 dnia: Lutego 02, 2012, 16:45:28 »
    To jest temat o Mount and Blade 2, a nie o tym, czy hoplici pchali znad głowy czy z miednicy ... :)

A co do War of the Roses - tutaj macie temat http://www.mountblade.info/forum/index.php?topic=9510.msg188180#new

Czekamy, będzie wielki pojedynek :)

Offline Kalpokor

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #196 dnia: Lutego 02, 2012, 17:02:33 »
    Pewnie posklejają kilka rzeczy z innych modów, podchwycą kilka moderskich nowinek i powiedzą, że to ich. Dorzucą coś nowego i wypuszczą w fazie bety pełnej bugów. Ponieważ w singleplayer w Warbandzie w ogóle prawie nie grałem, więc jakoś nie będę na to czekał jak nie wiadomo na co :P
    Z drugiej strony chciałbym nowy silnik i bronie takie jak cep bojowy lub kiścień....

Offline proud

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    « Odpowiedź #197 dnia: Lutego 02, 2012, 17:11:55 »
    Aleś sobie autorytet znalazł na poparcie tezy... Nie ma co, obalił moje argumenty całkowicie. xD Ta waza jest zła, bo jest sprzeczna z moim zdaniem, ale ta jest już dobrym argumentem bo popiera moje zdanie. Grecka włócznia nie była trzymana blisko końcówki co potwierdzają w swych pracach historycy - była trzymana blisko środka ciężkości. W to czy kciuk był w "do przodu" czy "do tyłu" nie wnikałem, ale ten "autorytet" chyba nie bierze pod uwagę metrowej średnicy tarczy, która zasłaniała hoplitę od kolan po szyję. On natomiast uparcie pokazuje, że pchano od dołu. Jak? Dziurki sobie w tarczach robili... ;p Jeszcze to machanie w osobę dwa rzędy obok. Walczący lepiej żeby zajął się tym kto stoi naprzeciw niego, a nie przeciwnikami półtora metra po bokach. Pchnięcia zadawano od góry* i - z tego co czytałem - jest to powszechnie uznany fakt historyczny.

*Znad ramienia, trzymając włócznię nad tarczą - nie wnikałem nigdy w to, w którą stronę był kciuk, ale sposób z 300 wydaje się dość sensowny. Z tego co wiem, to nawet historycy chwalili ten film za umiejętne odwzorowanie samej formacji falangi.

Offline Askorti

• Użytkownik
    • Piwa: 53
    « Odpowiedź #198 dnia: Lutego 02, 2012, 19:01:58 »
    Ehh... Nie tyle autorytet, co dobry i przystępny przykład. Autorytetem jest tutaj logiczne myślenie.
    Wazy z oczywistego powodu nie są dobrym źródłem historycznym, bo jak poprawnie stwierdził ten pan, nie w tym celu były tworzone. Garncarze robili je po to, by się sprzedały, nie miały służyć za książki od historii antyku, dlatego nie zawsze to, co na nich widzimy jest zgodne z prawdą. (jak ci wojownicy jadący na delfinach...)

Zauważ, że głównym punktem był sposób trzymania włóczni, a nie samo to, czy uderzano od góry, czy dołu(przy czym oba sposobu były używane, w zależności od sytuacji). Pozycja kciuka jest wtedy kluczowa. Te dwa chwyty zupełnie się od siebie różnią i ten z kciukiem w stronę przeciwną do wroga jest prawie zupełnie bezużyteczny. Z tego powodu hoplita nie trzymał włóczni tak, tylko tak.
    Aczkolwiek jak znam TW, oni daliby animację z tym pierwszych, błędnym chwytem. (Bo tak wygląda cool)

Offline ignatus

• Użytkownik
    • Piwa: 7
    • HITMEN
      • HITMEN
    « Odpowiedź #199 dnia: Lutego 03, 2012, 12:00:11 »
    Co do nowego silnika mi się osobiście marzy wykorzystanie w WB tego z Overgrowth (na razie faza alpha ale gram w to od jakiegoś czasu i ragdoll jest niesamowity)- oczywiście po przystosowaniu do reali WB (manual ,inne skoki itp itd).Akcja w której kopnięciem odrzucasz kolesia na przeszkodę na którą reaguje jego ciało (np uderza nogami i robi pół salto, albo tyłem głowy w coś zachacza i lądauje przez to na twarzy-każdy upadek byłb inny).Cięcia bronią które zostawiają krwawy ślad dokładnie tam gdzie było trafienie.Wytrącanie broni z ręki w czasie "szermierki" To oczwiście nieralne bo użyją swojego "sprawdzonego"silnika..

Offline Xanathos

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #200 dnia: Lutego 03, 2012, 15:35:39 »
    Ja z kolei nie chciałbym żadnej zmiany czasów gry, ani żadnych historycznych krain. Caldaria ma swoje odrębne życie jako fikcyjna kraina i byłoby dobrze gdyby M&B2 zostało takie samo.
    Bez zmian:
    -Ta sama mapa Calradii, może nieco rozszerzona i urozmaicona
    -Swadianie, Rhodocy, Veagirowie, Nordowie, Khegrici, Sarranidzi - to frakcje które są sercem i ikoną M&B
    -Część tych samych lordów

Zmiany:
    -nowe królestwo sąsiadujące z Cardaią (zapewne większość graczy pamięta gdzieś na granicy królestwa Khregritów bodajże formację geograficzną wyglądającą jak rumowisko skał w wąskim wąwozie - to w nowej części mogłoby być przejście na tereny sąsiedniego królestwa na terenie którego walczyłyby o panowanie 4 frakcje
    -więcej opcji dialogowych z npcami
    -więcej opcji zarządzania królestwem, lennami i lordami
    -dodanie po dodatkowej 1-2 jednostkach do drzewka jednostek frakcji
    -paru nowych towarzyszy (przyznam, że zawsze chciałem mieć w swojej armii Kradusa, Drantona i Xerine)
    -więcej nowych pancerzy, broni, koni
    -niczym w modach ulepszony podgląd raportów, pokazujący np. niektóre dane w tabelkach
    -za każdym razem gdy ulepszysz np. wieś o dwór, szkołę czy młyn, to każdy z tych nowo zbudowanych budynków pojawiłby się w wiosce gdybyśmy się po niej przejechali, w tym możliwość wejścia do dworu (mała rzecz a cieszy, gdy wiesz, że Twoje działanie oddziałują w jakimś stopniu na otoczenie)
    -lekko poprawiona grafika oddająca lepiej detale i szczegóły, ale też nie za bardzo by gry działała optymalnie
    -multi jest wporządku, mogliby jedynie dodać więcej oryginalnych map i ze 1-2 nowe tryby rozgrywki bardziej pod rpg
    -ikona lub skrót klawiaturowy przyśpieszający podróżowanie po mapie świata (podobno w warbandzie działa ctrl+spacja, ale chyba nie u mnie)

Offline matigeo

• Użytkownik
    « Odpowiedź #201 dnia: Lutego 03, 2012, 15:42:42 »
    W Gothicu mamy możliwość aktywnego wpływania na otoczenie (np zabijemy córkę kupca, to ten nie będzie z nami rozmawiał, zaczniemy po cichu mordować ludzi, to straże zaczną szukać zabójcy (ale nie wiedzą ,ze to my) ). Fajnie byłoby, gdyby wprowadzili coś podobnego w MB2.

(podobno w warbandzie działa ctrl+spacja, ale chyba nie u mnie)
    Trzeba mieć włączoną opcję czitowania.

Offline Askorti

• Użytkownik
    • Piwa: 53
    « Odpowiedź #202 dnia: Lutego 03, 2012, 18:49:14 »
    Trzeba mieć włączoną opcję czitowania.
    Nie, nie trzeba.
    Co do Gothica.. To chyba chodzi Ci o 4ke lub Arcanię, bo w 1, 2 i 3 tak nie było.

Offline matigeo

• Użytkownik
    « Odpowiedź #203 dnia: Lutego 03, 2012, 19:38:06 »
    W 2-ce widziałem coś podobnego (a w każdym bądź razie jak zarąbałem córkę jakiegoś gościa w mieście, to nie chciał ze mną rozmawiać); zresztą chyba wiadomo ,o co biega.

Offline Husasz

• Użytkownik
    « Odpowiedź #204 dnia: Lutego 03, 2012, 21:35:39 »
    W 2-ce widziałem coś podobnego (a w każdym bądź razie jak zarąbałem córkę jakiegoś gościa w mieście, to nie chciał ze mną rozmawiać); zresztą chyba wiadomo ,o co biega.

Widzę że w Gothica nie grałes
    Retarded are everywhere

Offline matigeo

• Użytkownik
    « Odpowiedź #205 dnia: Lutego 03, 2012, 22:13:41 »
    ??? W 2-ce po wejściu do miasta mamy się kształcić na czeladnika u któregoś z mistrzów. W mieście tym mieszka sobie jakiś kupiec/czeladnik/whatever, który ma córkę. Jej zabicie oznacza, że nie będzie z nami rozmawiał...

Offline Husasz

• Użytkownik
    « Odpowiedź #206 dnia: Lutego 03, 2012, 22:49:29 »
    ??? W 2-ce po wejściu do miasta mamy się kształcić na czeladnika u któregoś z mistrzów. W mieście tym mieszka sobie jakiś kupiec/czeladnik/whatever, który ma córkę. Jej zabicie oznacza, że nie będzie z nami rozmawiał...

Nadal widze ze nie grales
    Retarded are everywhere

Offline Netoman

• Bajkopisarz
    • Użytkownik
    • Piwa: 162
    « Odpowiedź #207 dnia: Lutego 04, 2012, 09:21:49 »
    Grał, masz questa by odebrać dług od córki Thorbena (jakoś tak, dawno nie grałem) i gdy zawiodą wszystkie środki, a postanowisz nie sprzeciwiać się Lotherowi, ogłuszasz ją, zabierasz kasę,regulujesz jej dług ale kosztem tego że właśnie Thorben już do Cb nic nie powie aż do 5 rozdziału :D

Offline Husasz

• Użytkownik
    « Odpowiedź #208 dnia: Lutego 04, 2012, 09:27:34 »
    Nie grał ! Wiem że jest taki quest ale
    po
    1. AI NPC nie jest takie wysokie i zostało to zastosowane w tym przypadku
    po
    2.
    matiego napisał/a : W 2-ce po wejściu do miasta MAMY się kształcić na czeladnika u któregoś z mistrzów

I własnie chodzi o to ze nic nie mamy, robimy co chcemy i jak czegos nie chcemy to tego nie robimy. Nie robimy questow na sile bo tak pisze w książeczce.
    Tu chodzi o cos wiecej niz silnik gry. Nie rozumiecie mnie ale ja wiem ze mam racje o ! Bo spedzilem przy Gothicu 1 jak i 2 mase czasu poznajac szkielet tej gry.
    Retarded are everywhere

Offline Mat Berserker

• Żonglujący Pepeszami
    • Użytkownik
    • Piwa: 94
    « Odpowiedź #209 dnia: Lutego 04, 2012, 09:38:20 »
    Wszystko pięknie ale jak chcecie się przepychać kto lepiej pamięta Gothica to róbcie to chociaż w odpowiednim temacie lub na gg. Tutaj powinno się snuć spekulacje na temat M&B2. Tak wiec nie polecam dłuższego ciągnięcia tego offtopicu.