Ja z kolei nie chciałbym żadnej zmiany czasów gry, ani żadnych historycznych krain. Caldaria ma swoje odrębne życie jako fikcyjna kraina i byłoby dobrze gdyby M&B2 zostało takie samo.
Bez zmian:
-Ta sama mapa Calradii, może nieco rozszerzona i urozmaicona
-Swadianie, Rhodocy, Veagirowie, Nordowie, Khegrici, Sarranidzi - to frakcje które są sercem i ikoną M&B
-Część tych samych lordów
Zmiany:
-nowe królestwo sąsiadujące z Cardaią (zapewne większość graczy pamięta gdzieś na granicy królestwa Khregritów bodajże formację geograficzną wyglądającą jak rumowisko skał w wąskim wąwozie - to w nowej części mogłoby być przejście na tereny sąsiedniego królestwa na terenie którego walczyłyby o panowanie 4 frakcje
-więcej opcji dialogowych z npcami
-więcej opcji zarządzania królestwem, lennami i lordami
-dodanie po dodatkowej 1-2 jednostkach do drzewka jednostek frakcji
-paru nowych towarzyszy (przyznam, że zawsze chciałem mieć w swojej armii Kradusa, Drantona i Xerine)
-więcej nowych pancerzy, broni, koni
-niczym w modach ulepszony podgląd raportów, pokazujący np. niektóre dane w tabelkach
-za każdym razem gdy ulepszysz np. wieś o dwór, szkołę czy młyn, to każdy z tych nowo zbudowanych budynków pojawiłby się w wiosce gdybyśmy się po niej przejechali, w tym możliwość wejścia do dworu (mała rzecz a cieszy, gdy wiesz, że Twoje działanie oddziałują w jakimś stopniu na otoczenie)
-lekko poprawiona grafika oddająca lepiej detale i szczegóły, ale też nie za bardzo by gry działała optymalnie
-multi jest wporządku, mogliby jedynie dodać więcej oryginalnych map i ze 1-2 nowe tryby rozgrywki bardziej pod rpg
-ikona lub skrót klawiaturowy przyśpieszający podróżowanie po mapie świata (podobno w warbandzie działa ctrl+spacja, ale chyba nie u mnie)