Witam wszystkich szanownych użytkowników Tawerny.
Chciałbym wam przedstawić szkic swojego projektu do Warbanda.
Warband: Total War
Co to jest?Wielu z pewnością może uważać to za kolejny moduł do multi bądź singla. Jednak w mojej głowie zrodziło się całkowicie co innego. (chociaż można by to nazwać „później” modem). Postaram się pokrótce przedstawić swój pomysł.
Na czym by to w ogóle polegało? Głównym wątkiem „gry” byłby podbój regionów Europy, Afryki Północnej oraz Zachodniej Azji. W grze chciałbym wykorzystać mapę która jest używana w trybie Single w grze Medieval II Total War. Tak, żeby można było wprowadzić do rozgrywki więcej „adrenaliny” pomyślałem, że rozgrywka będzie zarezerwowana wyłącznie dla klanów. Tak, więc przykładowo powiem, iż każdy klan mógłby się zapisać do rozgrywki wybierając początkowo swoje miasto/region macierzysty. Tutaj właśnie wchodzi kolejna potrzebna rzecz – miasta. Ale o tym w podsumowaniu. Czas na krótkie objaśnienie zasad: każdy „klan” posiadałby wyznaczoną osobę która dowodziła by armią klanową. (bez botów podczas bitew) tz. wszystkimi jej ruchami. Każdy sobie teraz pewnie zadaje pytanie jak będę te armie przemieszczać? Otóż wymyśliłem, tak żeby nie trzeba tworzyć bez sensownie kolejnych „utrudnień”, aby było wszystko cacy stuk stuk. Więc wszelkie ruchy byłyby pisane na forum. Oczywiście każdy klan posiadałby swoje ukryte forum w które wgląd miałaby pewne grupa osób która w razie spotkania dwóch armii informowała o tym przewodniczących państw. Bądź o ataku na miasto. Wszelkie ruchy oraz wiadomości dyplomatyczne „państw” byłyby pisane na specjalnym forum (za zgodą administracji TAWERNY na tawernie) gdzie wszystko można by ładnie ułożyć. Kto grałby jaką frakcją? To umyśliłem sobie tak, że każdy klan dołączając do zabawy wypełnia specjalny formularz w którym znajdzie się także podpunkt dotyczący frakcji klanowej. Frakcji w późniejszym okresie nie można by zmieniać.
To wszystko nie jest opisane. W głowie mam tego więcej tylko nie mogę tego odpowiednio zebrać. Tak, więc jeżeli są jakieś niejasności zapraszam do zadawania pytań.
„Lista potrzeb”
WTW Team. Kilka osób które by zatwierdzały wszelkie marsze wojsk czyli osoby mające wgląd w ukryte fora. (nie należące do klanu). Krótko mówiąc byłby to najważniejszy TEAM z wszystkich który by zatwierdzał wszelkie „ustawy”.
Rekrutant.Jedna osoba. To będę ja. Tyle czasu potrafię znaleźć ;p
KartografowieZ dwie osoby (nawet jedna) które będę edytować/tworzyć mapę gry.
Modding Team Kilka osób które tworzyły by mapy „na zamówienie” dla miast macierzystych klanów. (jeżeli klan nie będzie chciał mieć swojej unikatowej mapy może wybrać już istniejącą).
Ci od myślenia. Osoby które byłyby potrzebne na początku kiedy będzie trzeba wszystko ogarnąć. Ustalić itp.
PodsumowującPotrzebna jest sporo liczba osób i porządny TEAM który dał rade by to stworzyć. Tak, więc zapraszam wszystkich chętnych do zgłaszania się do ekip oraz do komentowania pomysłu.
Z uszanowaniem
Aharo
P.S. Zbędnych komentarzy prosiłbym unikać. ;)
Aktualnie opracowane:
Ruchy wojsk po mapieKażdy kraj (klan) będzie musiał wyznaczyć osobę która będzie miała wgląd do specjalnie ukrytego forum na którym pisała rozkazy odnośnie marszu wojsk.
Co się dzieje w przypadku spotkania dwóch armii?
Gdy na jednym z terytoriów spotkają się dwie armie (dwa klany) to przedstawiciele obydwóch klanów zostają poinformowani i w ciągu 3 dni powinna odbyć się bitwa między nimi. W tym przypadku bitwy odbywają się na mapie wyznaczonej przez atakujących. Bez zmiany respów.
Co się tyczy danych frakcji (klanu) ? Każdy klan składają „podanie” do gry będzie musiał odpowiednio wypełnić formularz zgłoszeniowy. Myślę, że mógłbym podać to i owo co mogłoby się w nim znaleźć oraz krótkie wyjaśnienie.
1) Nazwa klanu: ______________
Bez wyjaśnień ;p
2) Wyznanie klanu: ______________
To się może przydać w późniejszej rozgrywce. Dzięki temu będzie można wprowadzić takie akcje jak krucjata, dżihad (nie wiem czy dobrze napisałem) oraz polowanie na wierzących w przypadku pogan.
3) Miasto macierzyste: ________________
Każdy klan może wybrać sobie miasto macierzyste. Myślę, że z początku podzielenie terenów gry na 30 regionów i na 10 miast macierzystych będzie wystarczające. Oczywiście kto pierwszy ten lepszy. (kolejność doboru miast).
4) Strona domowa klanu: ___________________
To już tak formalnie.
5) Frakcja klanowa: ___________________
Frakcja którą klan będzie grał we wszystkich bitwach.
Można oczywiście dodać jeszcze więcej punktów. Aktualnie nie mam więcej pomysłów.
Bitwy i oblężeniaTrochę o tym zostało już wyjaśnione w punkcie „Ruchy wojsk po mapie”. Ale zawsze można dodać coś jeszcze, tak więc gdy dwie armie się spotkają w jednym regionie to oba klany zostają poinformowane w ciągu (góra) 12h. W ciągu następnych 3 dni powinna odbyć się bitwa. W przypadku spotkania na pustym polu wybrane zostają Losowe Równiny i odpowiednie frakcje klanowe. Po bitwie przedstawiciele obydwóch stron wstawiają wynik na stronę w odpowiednim dziale. Po akceptacji przez administrację wyniku rezultat bitwy zostaje dodany do gry, czyli np. zdobycie terenu bądź jego utrata.
W przypadku oblężeń czas jest taki sam na wykonanie bitwy co wyżej. W tym przypadku mapa, czyli zamek broniących jest wybierany wedle tego jaki na danym terytorium został wybudowany. Więcej o zamkach w punkcie: „Budowa zamków”.
Pakty i sojuszeZawsze będzie ważna opcja sojuszów między różnymi nacjami. Każdy klan powinien posiadać swojego emisariusza który w Ambasadzie danego kraju (klanu) będzie mógł zaproponować sojusz bądź konkretny pakt.
Zaproponować można cokolwiek, byle było to z sensem. Poniżej podam z dwa przykłady:
1. „Pakt” na którego mocy podpisani członkowie są zmuszeni do udzielenia pomocy atakowanemu klanowi. Czyli: gdy dany kraj zostanie zaatakowany i ma podpisany np. „Pakt Trzech” (nazwa od tak, można nadawać dowolne nazwy paktom i sojuszom) i jest w nim punkt o natychmiastowej pomocy ze strony innych „paktowców” to ci inni wysyłają swoje oddziały które będą pomagać walczyć. Postanowiłem na razie nie wprowadzać ograniczeń w tym przypadku, tz. gdy sojusznik ma swoje siedziby na drugim końcu mapy to może, że tak powiem wszystko przeskoczyć i znaleźć się u swojego sojusznika.
2. Pakt na którego mocy podpisani członkowie są w stanie udzielić wsparcie finansowego dla klanu potrzebującego.
Sojusze to większe „organizacje” które mają na celu zebranie jak największej ilości członków i wzajemną pomoc.
Budowa zamków Z początku tereny które będzie posiadał dany kraj będą miały tylko jeden zamek, ten macierzysty. Reszta regionów nie będzie w nie wyposażona. Poniżej przedstawię listę zamków:
- Drewniany fort,
- kamienny fort,
- mały zamek,
- zamek,
- forteca.
(myślę, że wszystkie zamki nie będą różniły się zbytnio wielkością, tylko ilością wież i różnych „pułapek” oraz ilością sprzętu oblężniczego dla wroga)
Oczywiście będą także ulepszenia dla zamków. Do końca jeszcze ich nie wymyśliłem.
Ale oto te o których myślałem:
- dodatkowa wieża,
- tylne wyjście,
- „pułapki”,
- przeszkody na dziedzińcu.
Można jeszcze, więcej, ale akurat braki mi weny ;)