Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Warband: Total War (beta-pomysł)  (Przeczytany 3818 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Aharo

• Użytkownik
    • Piwa: 60
    Warband: Total War (beta-pomysł)
    « dnia: Września 24, 2011, 20:04:29 »
    Witam wszystkich szanownych użytkowników Tawerny.
    Chciałbym wam przedstawić szkic swojego projektu do Warbanda.

Warband: Total War

Co to jest?
    Wielu z pewnością może uważać to za kolejny moduł do multi bądź singla. Jednak w mojej głowie zrodziło się całkowicie co innego. (chociaż można by to nazwać „później” modem). Postaram się pokrótce przedstawić swój pomysł.

Na czym by to w ogóle polegało?
    Głównym wątkiem „gry” byłby podbój regionów Europy, Afryki Północnej oraz Zachodniej Azji. W grze chciałbym wykorzystać mapę która jest używana w trybie Single w grze Medieval II Total War. Tak, żeby można było wprowadzić do rozgrywki więcej „adrenaliny” pomyślałem, że rozgrywka będzie zarezerwowana wyłącznie dla klanów. Tak, więc przykładowo powiem, iż każdy klan mógłby się zapisać do rozgrywki wybierając początkowo swoje miasto/region macierzysty. Tutaj właśnie wchodzi kolejna potrzebna rzecz – miasta. Ale o tym w podsumowaniu. Czas na krótkie objaśnienie zasad: każdy „klan” posiadałby wyznaczoną osobę która dowodziła by armią klanową. (bez botów podczas bitew) tz. wszystkimi jej ruchami. Każdy sobie teraz pewnie zadaje pytanie jak będę te armie przemieszczać? Otóż wymyśliłem, tak żeby nie trzeba tworzyć bez sensownie kolejnych „utrudnień”, aby było wszystko cacy stuk stuk. Więc wszelkie ruchy byłyby pisane na forum. Oczywiście każdy klan posiadałby swoje ukryte forum w które wgląd miałaby pewne grupa osób która w razie spotkania dwóch armii informowała o tym przewodniczących państw. Bądź o ataku na miasto. Wszelkie ruchy oraz wiadomości dyplomatyczne „państw” byłyby pisane na specjalnym forum (za zgodą administracji TAWERNY na tawernie) gdzie wszystko można by ładnie ułożyć. Kto grałby jaką frakcją? To umyśliłem sobie tak, że każdy klan dołączając do zabawy wypełnia specjalny formularz w którym znajdzie się także podpunkt dotyczący frakcji klanowej. Frakcji w późniejszym okresie nie można by zmieniać.

To wszystko nie jest opisane. W głowie mam tego więcej tylko nie mogę tego odpowiednio zebrać. Tak, więc jeżeli są jakieś niejasności zapraszam do zadawania pytań.

„Lista potrzeb”

WTW Team.
    Kilka osób które by zatwierdzały wszelkie marsze wojsk czyli osoby mające wgląd w ukryte fora. (nie należące do klanu). Krótko mówiąc byłby to najważniejszy TEAM z wszystkich który by zatwierdzał wszelkie „ustawy”.

Rekrutant.
    Jedna osoba. To będę ja. Tyle czasu potrafię znaleźć ;p

Kartografowie

Z dwie osoby (nawet jedna) które będę edytować/tworzyć mapę gry.

Modding Team

Kilka osób które tworzyły by mapy „na zamówienie” dla miast macierzystych  klanów. (jeżeli klan nie będzie chciał mieć swojej unikatowej mapy może wybrać już istniejącą).

Ci od myślenia.

Osoby które byłyby potrzebne na początku kiedy będzie trzeba wszystko ogarnąć. Ustalić itp.

Podsumowując
    Potrzebna jest sporo liczba osób i porządny TEAM który dał rade by to stworzyć. Tak, więc zapraszam wszystkich chętnych do zgłaszania się do ekip oraz do komentowania pomysłu.

Z uszanowaniem
    Aharo

P.S. Zbędnych komentarzy prosiłbym unikać. ;)

Aktualnie opracowane:

Ruchy wojsk po mapie
    Każdy kraj (klan) będzie musiał wyznaczyć osobę która będzie miała wgląd do specjalnie ukrytego forum na którym pisała rozkazy odnośnie marszu wojsk.
    Co się dzieje w przypadku spotkania dwóch armii?
    Gdy na jednym z terytoriów spotkają się dwie armie (dwa klany) to przedstawiciele obydwóch klanów zostają poinformowani i w ciągu 3 dni powinna odbyć się bitwa między nimi. W tym przypadku bitwy odbywają się na mapie wyznaczonej przez atakujących. Bez zmiany respów.

Co się tyczy danych frakcji (klanu) ?
    Każdy klan składają „podanie” do gry będzie musiał odpowiednio wypełnić formularz zgłoszeniowy. Myślę, że mógłbym podać to i owo co mogłoby się w nim znaleźć  oraz krótkie wyjaśnienie.

1)   Nazwa klanu: ______________
    Bez wyjaśnień ;p
    2)   Wyznanie klanu: ______________
    To się może przydać w późniejszej rozgrywce. Dzięki temu będzie można wprowadzić takie akcje jak krucjata, dżihad (nie wiem czy dobrze napisałem) oraz polowanie na wierzących w przypadku pogan.
    3)   Miasto macierzyste: ________________
           Każdy klan może wybrać sobie miasto macierzyste. Myślę, że z początku podzielenie                                   terenów gry na 30 regionów i  na 10 miast macierzystych będzie wystarczające. Oczywiście kto pierwszy ten lepszy. (kolejność doboru miast).
         4)  Strona domowa klanu: ___________________
           To już tak formalnie.
         5)  Frakcja klanowa: ___________________
    Frakcja którą klan będzie grał we wszystkich bitwach.

Można oczywiście dodać jeszcze więcej punktów. Aktualnie nie mam więcej pomysłów.

Bitwy i oblężenia
    Trochę o tym zostało już wyjaśnione w punkcie „Ruchy wojsk po mapie”. Ale zawsze można dodać coś jeszcze, tak więc gdy dwie armie się spotkają w jednym regionie to oba klany zostają poinformowane w ciągu (góra) 12h. W ciągu następnych 3 dni powinna odbyć się bitwa. W przypadku spotkania na pustym polu wybrane zostają Losowe Równiny i odpowiednie frakcje klanowe. Po bitwie przedstawiciele obydwóch stron wstawiają wynik na stronę w odpowiednim dziale. Po akceptacji przez administrację wyniku rezultat bitwy zostaje dodany do gry, czyli np. zdobycie terenu bądź jego utrata.

W przypadku oblężeń czas jest taki sam na wykonanie bitwy co wyżej. W tym przypadku mapa, czyli zamek broniących jest wybierany wedle tego jaki na danym terytorium został wybudowany. Więcej o zamkach w punkcie: „Budowa zamków”.

Pakty i sojusze
    Zawsze będzie ważna opcja sojuszów między różnymi nacjami. Każdy klan powinien posiadać swojego emisariusza który w Ambasadzie danego kraju (klanu) będzie mógł zaproponować sojusz bądź konkretny pakt.
    Zaproponować można cokolwiek, byle było to z sensem. Poniżej podam z dwa przykłady:
    1.   „Pakt” na którego mocy podpisani członkowie są zmuszeni do udzielenia pomocy atakowanemu klanowi. Czyli: gdy dany kraj zostanie zaatakowany i ma podpisany np. „Pakt Trzech” (nazwa od tak, można nadawać dowolne nazwy paktom i sojuszom) i jest w nim punkt o natychmiastowej pomocy ze strony innych „paktowców” to ci inni wysyłają swoje oddziały które będą pomagać walczyć. Postanowiłem na razie nie wprowadzać ograniczeń w tym przypadku, tz. gdy sojusznik ma swoje siedziby na drugim końcu mapy to może, że tak powiem wszystko przeskoczyć i znaleźć się u swojego sojusznika.
    2.   Pakt na którego mocy podpisani członkowie są w stanie udzielić wsparcie finansowego dla klanu potrzebującego.

Sojusze to większe „organizacje” które mają na celu zebranie jak największej ilości członków i wzajemną pomoc.

Budowa zamków
    Z początku tereny które będzie posiadał dany kraj będą miały tylko jeden zamek, ten macierzysty. Reszta regionów nie będzie w nie wyposażona. Poniżej przedstawię listę zamków:
    - Drewniany fort,
    - kamienny fort,
    - mały zamek,
    - zamek,
    - forteca.

(myślę, że wszystkie zamki nie będą różniły się zbytnio wielkością, tylko ilością wież i różnych „pułapek” oraz ilością sprzętu oblężniczego dla wroga)

Oczywiście będą także ulepszenia dla zamków. Do końca jeszcze ich nie wymyśliłem.
    Ale oto te o których myślałem:

- dodatkowa wieża,
    - tylne wyjście,
    - „pułapki”,
    - przeszkody na dziedzińcu.

Można jeszcze, więcej, ale akurat braki  mi weny ;)

« Ostatnia zmiana: Grudnia 06, 2011, 15:09:53 wysłana przez Aharo Var »

Offline Argaleb

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • Asinus asinorum in saecula saeculorum
    Odp: Warband: Total War (beta-pomysł)
    « Odpowiedź #1 dnia: Września 24, 2011, 20:08:34 »
    Nie skończyłeś swojego wielkiego turnieju WB a już bierzesz się za kolejny pomysł? Niezły jesteś...

Przede wszystkim napisałeś nam co masz  w głowie. To fajnie, wpadłeś na ciekawy pomysł, postanowiłeś napisać o tym na tawernie by banda frajerów zrobiła to za ciebie...jesteś jeszcze lepszy niż myślałem...

"Mistrz Świata 2011, Mistrz Polski 2010, Wicemistrz Polski 2011 Mistrz Europy 2012

Offline Aharo

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2 dnia: Września 24, 2011, 20:12:38 »
    A ty zawsze taki upierdliwy...

Nie, żeby za mnie zrobili tylko pomogli. Sam może bym to zrobił, ale zajęło by to dużo czasu.

@ A co do turnieju to nie mam osoby która mogłaby skończyć moda, a sam się na tym nie znam...

Offline pysio955

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #3 dnia: Września 24, 2011, 20:43:18 »
    Nie lepiej dołączyć do Grey Order ? Twój pomysł to po części Strategus z eventami z PWmoda .
    Zresztą to jest tylko twój pomysł który się skończy tak samo jak twój turniej .
    « Ostatnia zmiana: Września 24, 2011, 20:58:49 wysłana przez pysio955 »

Offline Sir_Michal

• Użytkownik
    • Piwa: -1
    « Odpowiedź #4 dnia: Września 24, 2011, 22:02:25 »
    Hmmm.... http://forums.taleworlds.com/index.php/board,237.0.html ??

Ja wolałbym zagrać jakiś ciekawy event w PW modzie ponownie.
    Mecz 22nd vs REF, rozkaz IvEgo:
    "Konnica schodzi z koni i atakuje Harlequina" (który siedzi w ruinach z łukiem). Po chwili cała konnica pada - runda przegrana

Offline Claudie

• Corleone
    • Użytkownik
    • Piwa: 75
    • Miłość jest najpotężniejszą siłą w tym świecie
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #5 dnia: Września 25, 2011, 10:44:49 »
    Eventy są, tylko nie polecam ich tutaj, bo polaczki nie potrafią się zachowywać na nich.

Niemiaszek?
    « Ostatnia zmiana: Września 25, 2011, 11:01:54 wysłana przez sir Luca »

Offline Aharo

• Użytkownik
    « Odpowiedź #6 dnia: Września 25, 2011, 17:16:17 »
    Szczerze mówiąc to nawet nie pomyślałem o strategusie... Lepiej będzie jak administracja usunie ten temat. Może znajdę ekipę na PW i coś kiedyś zrobię..

dziękuję za wypowiedź pysio, turniej gdybyś wiedział stoi w miejscu bo nie ma kto dokończyć moda, ale postaram się go zrobić do końca października albo chociaż do tego czasu rozpocznę zapisy i przedstawię więcej szczegółów.

Jeszcze raz proszę administrację o usunięcie wątku. Dzięki.

Offline Husasz

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #7 dnia: Września 25, 2011, 18:23:02 »
    glupi pomysl to nie jest, taki strategus w native to wręcz bdb pomysl, wkoncu jakos ten native się polączy bo moze nie kazdy ma ochote grac w cRPG'a

TYLKO ZE :

potrzebne do tego dobra organizacja.. twu bardzo dobra ! odpowiednie mapy i takie tam pierdoly..
    Retarded are everywhere

Offline Aharo

• Użytkownik
    « Odpowiedź #8 dnia: Września 26, 2011, 07:59:28 »
    Dokładnie tak jak mówisz.

Tutaj bynajmniej nie trzeba grać codziennie, aby mieć lepsze eq i inne duperele.

Może gdyby zgłosiło się kilka osób chociaż to można by to zrobić... Ale jak wspomniał Husarz do tego byłaby potrzebna bdb organizacja.

Offline pysio955

• Użytkownik
    « Odpowiedź #9 dnia: Września 26, 2011, 13:56:36 »
    Ale jak wyobrażacie sobie że np taki klan KoH ma tam kilkunastu członków i broni duże miasto ?
    Czy opłaca się później robić oblężenie 12vs12 ? Według mnie to że każdy klan ma swoje miasto jest niemożliwe  patrząc na ich liczbę członków .
    « Ostatnia zmiana: Września 26, 2011, 14:49:46 wysłana przez pysio955 »

Offline Turek

• Użytkownik
    • Piwa: 3
    « Odpowiedź #10 dnia: Września 26, 2011, 14:02:04 »
    Tutaj bynajmniej nie trzeba grać codziennie, aby mieć lepsze eq i inne duperele.

http://bynajmniej.pl/bynajmniej-to-nie-przynajmniej

Co do Warbanda:Total War to niezbyt sądzę, że coś z tego wyjdzie, ale może mnie zaskoczycie ;)

Offline Aharo

• Użytkownik
    « Odpowiedź #11 dnia: Września 26, 2011, 15:34:18 »
    Patrząc taki KoH...  Ja nie wiem co ty próbujesz, upokorzyć?
    Czy wszystko została wyjaśnione? Nie. Więc się zbytnio nie zastanawiaj nad tym czego jeszcze nie ustalono. Dziękuję.

A co do tematu to stwierdzam, iż projekt ma pewne szanse. Jak dobrze będzie w ciągu tygodnia powinienem podsumować zasady i inne pierdoły. Brakować będzie jedynie mapy. Mam taką prośbę ;p Znajdzie się może osoba chętna do wykonania mapki do gry??

Offline pysio955

• Użytkownik
    « Odpowiedź #12 dnia: Września 26, 2011, 16:36:45 »
    Jeżeli Was uraziłem to przepraszam ale to nie wasz klan ma tylko kilkunastu członków . Nasz też nie jest zbyt liczny jak i kilka innych .

Jeszcze mam kilka pytań do twojego pomysłu .

Na jakiej podstawie określicie zasięg danej jednostki/klanu bo nie sadze aby był on nieograniczony .
    Czy nie lepiej odpuścić sobie te miasta i pobrać małe zamki z PWmoda gdzie z 12-18 wystarczy aby go obronić .
    Czy będzie istniało coś takiego jak Kasa Państwa ? Jak tak to jak ona będzie działać ?
    Jak będziecie określać ilość respawnów dla jednego team jak i drugiego ? Czy będą to ustalone liczby dla wszystkich bitew ?

Offline Husasz

• Użytkownik
    « Odpowiedź #13 dnia: Września 26, 2011, 17:13:35 »
    eh pysio to sobie połączysz berserkerów, koH i warriorsów i juz masz kolo 50 os pod jednym sztandarem. Wlasnie na to by polegało ze klany wspolpracowaly by ze soba a to by polepszylo stosunki miedzy klanami na polskiej scenie WB.

Retarded are everywhere

Offline MoHitO

• BANITA
    • Użytkownik
    • vikings MoHitO
    « Odpowiedź #14 dnia: Września 26, 2011, 17:34:06 »
    Ja myślę, że to bardzo dobry pomysł ale trzeba ludzi. Chciałbym abyś napisał na PW, w czym, mógłbym ci pomóc