Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Opisy jednostek[MENU WYBORU JEDNOSTEK]  (Przeczytany 24184 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • Piwa: 47
    • RW_Pocztowy_Bartus
    Opisy jednostek[MENU WYBORU JEDNOSTEK]
    « dnia: Lipca 24, 2011, 12:49:53 »
    Witam,
    W tym temacie chciałbym poruszyć sprawę opisów jednostek.
    Oto co mamy do tej pory:
    To by były wszystkie opisy (wersja Beta):

POLSKA
    Husaria
    To uskrzydlona ciężka konnica, będąca ikoną potęgi Polski. Odziana w solidny pancerz, snadnie może się wrogowi naprzykrzyć swoją długą lancą – można by rzec, iż zabójczo... Na wyposażeniu ma również pistolety tudzież szable, do bezpośredniej walki zdatne.

Szlachta
    Szlachta, która w bitnych Sarmatach swych przodków upatruje, zdatna jest do każdego typu wojaczki. Z użytkowaniem łuku jak i broni palnej, obeznana. Gdy przyjdzie co do czego, to i do szabelki skora – bez znaczenia to czy pieszo czy konno. Ochraniana średnim pancerzem wraz z wielką eksperiencją wojenną stanowi ideał uniwersalnego żołnierza. Jeno rządzić nie umie…

Dragoni
    Dragoni stanowią dobrą piechotę, która ze swoją bronią palną oraz przeciętną szablą, sprawdza we wszelkich typach potyczek. Brak mocnego pancerza rewanżuje koń, do ucieczki wielce przydatny!

Rajtaria
    Rajtarzy posiadają wielką eksperiencję w prowadzeniu „negocjacji” za pomocą dwóch, celnych pistoletów. W wypadku gdy powyższe argumenty zawodzą, na podorędziu jest rapier, do bliższych konfrontacji, niezwykle przydatny. W razie gdyby powyższe środki zawiodły, można salwować się ucieczką na rumaku, który w ataku jest równie skuteczny jak i w odwrocie

Polski Pikinier
    Nie deliberując na tym długo: piechota z pikami, zdatnymi do dźgania końskich gardzieli, tudzież ich jeźdźców. Na wyposażeniu posiada również, noże do rzucania.

Piechota Wybraniecka
    Zastosowanie piechoty wybranieckiej jest z goła inne, niż pozostałych jednostek. W walce zwarciu, jak i na odległość, nie może się ona poszczycić osiągnięciami. Jest jednak niezwykle przydatna, gdy przyjdzie coś naprawić lub wybudować. Ponadto posiada granaty!

KOZACY
    Semeni
    Jest to lekka kawaleria, która w boju używa włóczni oraz szabel. Posiada jednakowoż broń palną, niezwykle przydatną w starciu z silniejszym przeciwnikiem.

Piechota Zaporowska
    Piechota kozacka w wszelakim boju zaprawiana. Posiada wrodzony talent do strzelania oraz obrony w taborach.  Potrafi dużo zdziałać nawet w nielicznych grupach.

Czerń
    Piechota tylko do tego zdatna, by przyjmować na siebie szarże wrogiej konnicy, w czym wielce skuteczna jest ich długa broń.  W bliższym starciu jest jak owe mięso armatnie – ma marne szanse… ale biorąc pod uwagę wyczyny kosynierów…

Kozacki inżynier

Chyba jedyny żołnierz w armii kozackiej, który umie wznosić okopy. Na wyposażeniu ma granaty.

SZWECJA

Rajtaria
    Rajtarzy posiadają wielką eksperiencję w prowadzeniu „negocjacji” za pomocą dwóch, celnych pistoletów. W wypadku gdy powyższe argumenty zawodzą, na podorędziu jest rapier, do bliższych konfrontacji, niezwykle przydatny. W razie gdyby powyższe środki zawiodły, można salwować się ucieczką na rumaku, który w ataku jest równie skuteczny jak i w odwrocie

Arkebuzerzy
    Są to konni strzelcy w obsłudze broni palnej obyci. Dzięki posiadaniu arkebuzów, potrafi dopiec swym wrogom z dużej odległości. Mimo iż posiada słaby pancerz, dość dobrze sobie radzi w bliskich starciach, a to za sprawom rapiera. Ponadto w skład asortymentu wchodzą również pistolety – ten typ żołnierza, preferuje walkę na odległość.

Pikinierzy
    Odziani są w ciężkie zbroje. Dzięki swoim długim pikom, znakomicie stawiają opór wrogiej kawalerii. Do bezpośrednich starć używają rapierów.

Jager
    Wyborowy strzelec szwedzki wyposażony w wyśmienite muszkiet. Posiada rapier lecz brak broni długiej naraża go na ataki kawalerii.

Inżynier
    Odziany w zwykły mundur, słabo radzi sobie walce, przez co wymaga ochrony. Swoje wątpliwe wartości bojowe rekompensuje umiejętnością stawiania okopów.

TURCJA

Spahisowie
    Jest to ciężka jazda, która znakomicie się sprawdza podczas przełamywania nieprzyjacielskich szeregów swoimi lancami. Ponadto, uzbrojona w łuki, szable i tarcze, stanowi uniwersalną konnicę, do wszelakiego boju zdatną. Jej jedynym mankamentem jest słaby pancerz, który wszak, mobilnością nadrabia.

Janczarowie
    Janczarowie stanowiący trzon tureckiej armii, są doborową piechotą. Wyposażeni w słynne janczarki – strzelby od których wzięli nazwę – potrafią celnie razić nieprzyjaciela nawet ze znacznych odległości! W razie potrzeby potrafią chwycić za szable.

Piechota Azab
    Lekka piechota turecka, wyposażona w broń maści wszelakiej, począwszy od szabel i toporów, a na tarczach i lekkim pancerzu kończąc. Dzięki długim drzewcom znakomicie szarże nieprzyjacielskiej konnicy odpierają,  dzięki czemu do ochrony strzelców są wielce przydatni.

Lagembdzy
    Jednostka inżynieryjna posiadająca dużą wprawę w wznoszeniu okopów oraz rzucaniu granatów. Umiejętność obsługi łopaty i miotania ładunków wybuchowych, przypłaciła sprawnością w walce wręcz.

TATARZY
    Piechur Tatarski
    Biedny żołnierz, którego nie stać na wierzchowca. Odziany jest w lekki pancerz, który nadaje się bardziej do bijatyki w karczmie niż na wojnę. Walczy za pomocą broni drzewcowej oraz szabli. Na wyposażenie ma również oszczepu, którymi może razić nieprzyjaciela z odległości.

Ordyniec
    Jest to tatarska Konica ochraniana lekkim pancerzem. Jej uzbrojenie stanowi włócznia, kałkan oraz szabla. Jest to jedyna konnica, która posiada granaty.

Bogaty wojownik Tatarski
    Elitą tatarskiej armii jest Bogaty wojownik Tatarski. Odziany w średni pancerz, posiada szeroki wachlarz możliwości. Jadąc na swoim wierzchowcu, potrafi celnie szyć z łuku. Ma również predyspozycje do szermierki, co czyni go niebezpiecznym w bezpośrednich starciach.

Inżynier Tatarski
    Jak każdy inżynier, potrafi wznosić okopy oraz ruchome tarcze.  Na jego arsenał składa się także podstawowa broń biała oraz oszczepy.

Proszę dyskutować na ten tema tutaj, pisać co można by zmienić, a co jest już ok i można wprowadzać to do gry.

Według mnie można by dodać jakieś historyczne informacje jeszcze.

Dodatkowo przyda się jeszcze tłumaczenie na angielski.

Pozdrawiam
    Bartek

Offline Raddeo

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    • "Jeśli zdrajca, więc na szubienicę!"
    Odp: Opisy jednostek[MENU WYBORU JEDNOSTEK]
    « Odpowiedź #1 dnia: Lipca 24, 2011, 13:15:50 »
    Ładnie, ale widzę, że ktoś próbował Sienkiewicza naśladować. Teraz jest pytanie, czy chcemy mieć pseudo-XVIIwieczny-Sienkiewiczowski-super-fajny-dialekt, czy normalne pismo. Bo jakby nie patrzeć, w XVIIw tak raczej nie mówili. No i szyk zdania chwilami jakby sam Mistrz Yoda to pisał. Ja osobiście wolałbym normalne teksty, najlepiej z jakiejś encyklopedii czy czegoś w tym stylu
    "Nasz malarz Orłowski -
    Przerwała Telimena - miał gust Soplicowski.
    (Trzeba wiedzieć, że to jest Sopliców choroba,
    Że im oprócz Ojczyzny nic się nie podoba)."
                  ~ Adam Mickiewicz "Pan Tadeusz"

Offline wesch96

• Użytkownik
    • Piwa: 6
    « Odpowiedź #2 dnia: Lipca 24, 2011, 13:48:06 »
    Umiejętność obsługi łopaty[...]

W tak poważnym kontekście brzmi to zabójczo śmiesznie :D

Co do opisów, ja oczywiście wolałbym utrzymać klimat tamtych czasów, te opisy są w moim mniemaniu dobre, ale zdecydowanie można by coś jeszcze dorzucić.
    "Jeśli będziesz rozpamiętywał to co było, to możesz stracić z oczu to co jest"

www.pustamiska.pl

Offline Hofiko

• Użytkownik
    • Piwa: 20
    « Odpowiedź #3 dnia: Lipca 24, 2011, 13:57:15 »
    Zgadzam się z Raddeo. Albo opisy są napisane w stuprocentowej staropolszczyźnie (a do tego im daleko), albo są napisane normalnie. Każdy stan pośredni będzie wyglądał pokracznie. Osobiście jestem za tym, żeby opisy były spisane językiem dzisiejszym, szkoda zachodu, zważywszy że dla graczy zza granicy i tak trzeba będzie przełożyć na zwyczajny angielski.
    Lepiej milczeć, narażając się na podejrzenie o głupotę, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości - Jarosław Kaczyński

Offline Ensis

• Użytkownik
    • Piwa: 8
    « Odpowiedź #4 dnia: Lipca 24, 2011, 14:04:37 »
    To jest Polski mod i dbajmy o naszą wersje językową, nie przejmując się tłumaczeniem na inne języki.

Offline Wedge Antilles

• Użytkownik
    • Piwa: -1
    « Odpowiedź #5 dnia: Lipca 24, 2011, 14:07:22 »
    W sumie, to nie chciałem pisać w 100% po staropolsku, żeby ktoś to zrozumiał. A błędy Yody, trochę się śpieszyłem, ponieważ dostałem informację: "chcemy wydać łatkę w tym tygodniu, potrzeba szybko opisów". No to zrobiłem szybko :D

Wedle waszej decyzji, mogę to napisać mniej lub bardziej staro-polsko.

Offline Hofiko

• Użytkownik
    « Odpowiedź #6 dnia: Lipca 24, 2011, 14:11:48 »
    Ensis, ale przecież te opisy są głównie dla obcokrajowców. Polakowi nie trzeba będzie tłumaczyć, co to Pancerny, albo Husarz. Jeżeli Antillesowi będzie się chciało trudzić ze staropolszczyzną - proszę bardzo, powtarzam jednak to co mówiłem wcześniej - szkoda zachodu.
    Lepiej milczeć, narażając się na podejrzenie o głupotę, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości - Jarosław Kaczyński

Offline Mat Berserker

• Żonglujący Pepeszami
    • Użytkownik
    • Piwa: 94
    « Odpowiedź #7 dnia: Lipca 24, 2011, 14:13:52 »
    Ja też jestem zwolennikiem napisania notatek przy pomocy współczesnego języka. Nie ma możliwości żeby napisać w taki sposób jak ówcześni ludzie. A wszystkie pseudo próby wyglądają żałośnie i budzą tylko uśmiech politowania.

Offline Raddeo

• Użytkownik
    • "Jeśli zdrajca, więc na szubienicę!"
    « Odpowiedź #8 dnia: Lipca 24, 2011, 14:48:11 »
    Do tego dochodzi to o czym wspomniał Antilles - staropolszczyzny nikt nie zrozumie. Kiedyś na Fresze widzialem kilka zdan w poprawnej staropolszyźnie i zrozumienie ich graniczyło z cudem...
    "Nasz malarz Orłowski -
    Przerwała Telimena - miał gust Soplicowski.
    (Trzeba wiedzieć, że to jest Sopliców choroba,
    Że im oprócz Ojczyzny nic się nie podoba)."
                  ~ Adam Mickiewicz "Pan Tadeusz"

Offline Muraszko

• Użytkownik
    « Odpowiedź #9 dnia: Lipca 25, 2011, 12:27:26 »
    Witam
    Po pierwsze chciałem zwrócić uwagę na mały lecz rażący błąd, nie "Piechota Zaporowska" lecz "Piechota Zaporoska".
    Co do opisu jednostek to nie radziłbym staropolszczyzny, gdyż byłaby ona prawie nie zrozumiała, lecz bardziej stylizację na staropolszczyznę ( i tutaj polecam szczególnie Jacka Komudę)

Offline Wedge Antilles

• Użytkownik
    « Odpowiedź #10 dnia: Lipca 25, 2011, 13:44:02 »
    Komuda raczej tego nie zrobi. A jeśli nawet, to pewnie sporo sobie policzy. Myślę, że sam sobie poradzę. Tylko się zdecydujcie: współcześnie czy stylizowane na staropolski?

Offline Askorti

• Użytkownik
    • Piwa: 53
    « Odpowiedź #11 dnia: Lipca 25, 2011, 14:11:29 »
    Zależy od jakości, stylizowane na staropolski mogłyby brzmieć ciekawie, jeśli dobrze zrobione.
    Tak więc, jeśli znasz się na tym lub masz dobre źródła, to jestem za. :)

Offline Wedge Antilles

• Użytkownik
    « Odpowiedź #12 dnia: Lipca 26, 2011, 18:13:32 »
    Jedynym problem jest to, że niedługo jadę na obóz i nie wiem czy tam będzie internet... chyba, że patch może poczekać dwa tygodnie.

Offline Askorti

• Użytkownik
    • Piwa: 53
    « Odpowiedź #13 dnia: Lipca 26, 2011, 18:20:20 »
    Nie wiem jak innym, ale Mnie kolejne 2 tygodnie czekania na patch wielkiej różnicy nie robią. :)
    Z resztą, patch miał bycć już ze 2 tyg temu i nikt nie narzeka, więc kolejne dwa nikomu nie zaszkodzą, jeśli efekt ma być naprawdę dobry. :)
    Ewentualnie można dać patch teraz z normalnymi opisami, a potem dodać łatkę.

Ale to jest moje zdanie, niech się inni wypowiedzą. :)

Offline Hofiko

• Użytkownik
    « Odpowiedź #14 dnia: Lipca 26, 2011, 18:23:45 »
    Hm... Mieć tego wypasionego patcha teraz, czy czekać na niego dwa tygodnie tylko po to, by były dodane opisy których i tak nie będę czytał. Czekaj, czekaj, podchwytliwe.

(click to show/hide)