No właśnie, nie warto tłumaczyć wszystkiego, bo klimat tego znakomitego moda mógłby znacząco ucierpieć. On nawet jest lepszy bez tłumaczenia, ale cóż. ;) Niemniej do tego, co dałeś nam do zasugerowania, to:
Kern, Gallowglass, Stradiotti, Doppelsoldner, Landsknecht, wszystkie nazwy hiszpańskie u Laurian
Besieger - zawsze mówiłem na niego "Oblężnik". Nie wiem, czy spasuje, dosyć dosłowne tłumaczenie.
Lion Throne - "Lwi Tron" też brzmi dobrze. Kawaleria Lwiego Tronu - niezłe mi się wydaje.
Ptian Cavalry - Kawaleria Ptiańska, Ptian, Ptianów
Propugnator of the radiant cross - Obrońca Promienistego Krzyża. (radiant to też radosny, promienny - ale promienisty brzmi lepiej)
Ellisian Pedes Semissalis - tu tylko zmienić przymiotnik na Elizjański.
Rosrolian, Caliginous - to raczej przymiotniki albo miejsce pochodzenia (zakony rycerskie), więc Rosroliańscy, Caligińscy. Albo po prostu jak Krzyżacy i Templariusze - Rosrolianie i Caligini.
Gunther piedmont gunner - Strzelec Gunther-Piedmoncki. Gunther Piedmont to cały jeden region.
Lowland Infantry - Piechur z Nizin, Piechur nizinny. Głupie to tłumaczenie, Piechur Lowlandzki już lepiej brzmi :P
Grizzled peasant - Wkurzony chłop, Wkurzony rolnik
Imperial State - sam się zastanawiam. Cesarstwo już będzie jedno (Święte, Swadiańskie), ale nic innego nie pasuje. Może Imperium?
Kaiserlicher - tylko i wyłącznie Cesarski. Chyba że przyjmiesz nazwę za Imperium to Imperialny.
Gun Toting Bandit, Border Reiver - zostaw takie, dobre są.
De Warenne the Lowlander - De Warrenne Nizińczyk, Niziniec, z Nizin, z Lowlandu, Lowlandczyk :P
Sir Agres the Hierophant - Sir Agres Hierofanta, Agres Od Relikwii.
Sir Izlude the Ascended - Sir Izlude Wyniesiony-Na-Ołtarze, Izlude Uświęcony.
BTW, duże BTW. Na forum Taleworlds już jakiś czas jestem obecny i przyznam, że uniwersum TEATRC tak mnie wciągnęło, że wywiązała się spora akcja rozwijania tego świata o dodatkowe państwa, jednostki, przy czym twórca - D'Sparil - akceptuje niektóre co fajniejsze pomysły użytkowników. Na przykład to userzy chcieli żeby można było rekrutować żołnierzy ze sztandarami i się przyjęło. To samo z niektórymi najemnikami - wybacznie nieskromność ale Halmarian Pistoleer wziął się z mojego pomysłu, podobnie jak i samo państwo Halmar (wiem, że było takie miasto w Native, ale w modzie go nie ma :P ). Sporo ludzi się do tego dołączyło, swego czasu nawet narysowałem mapę rozszerzonego świata, która uwzględnia historię napisaną przez D'Sparila, dodaje nowe państwa, etc. D'Sparil akceptuje, więc można to uznać za wersję pół-oficjalną i jeszcze nad tą mapą siedzę, w tym topicu:
http://forums.taleworlds.net/index.php/topic,55327.0.htmlJeśli mod doczeka się dalszych nowych wersji, być może D'Sparil poszerzy obszar gry :)
Oraz zapraszam do topiców z rysunkami i fanartem, jest trochę do zobaczenia, w tym znakomite prace niejakiego Merlkira:
http://forums.taleworlds.net/index.php/topic,54810.0.html