Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: The Eagle and The Radiant Cross v: C3e na 1.011  (Przeczytany 188369 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Android

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: The Eagle and The Radiant Cross - mod z bronią palną.
    « Odpowiedź #120 dnia: Lutego 06, 2009, 22:53:01 »
    Jak do tej pory widziałem tylko jedną unikalną miejską jednostkę - Ulm mounted Arquebuzer - w wyniku czego Ulm padło kilka czego kilka dni później (służyłem Lion Throne), ale niestety nigdzie nie mogłem znaleźć opcji ich rekrutacji.

Przygotowywuję spolszczenie do tego moda i chciłem prosić was o pomoc w przetłumaczeniu kilku nazw własnych:

Lion throne
    Gunther-Piedmont_Gunner
    besiger
    kern
    gallowglas
    Swadian_Doppelsoldner
    Ellisian Pedes Semissalis
    Propugnator_Of_The_Radiant_Cross
    grizzled_peasant
    rosrolian knights
    Caliginous_Knights
    lion_piedmont
    lion_ptian_cavalry
    Lowland infantry

Imperial state

Kaiserlicher (ogólnie do wszystkich jednostek; kaiser to po niemiecku cesarz )

border reiver
    Gun_Toting_Bandit

Sir Agres the Hierophant
    Sir_Izlude_The_Ascended
    De_Warenne_The_Lowlander

Offline Alkhadias

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 178
    • Push humanity forward
      • Serio Blogów
    « Odpowiedź #121 dnia: Lutego 06, 2009, 23:02:47 »
    Myślę, że niektórych nazw własnych nie powinieneś tłumaczyć. Na przykald: Piedmont, to raczej nazwa własna, która powinna zostać w takiej formie, gallowglas tak samo, być może kern też, Ellisian Pedes Semissalis co to jest? Ptian, Rosrolian, Caliginous Można by jakoś przerobić. Co do Lion Throne to sam nie wiem, bo ta nazwa jest tak udana, że niech ich licho. Jednostek Imperialnych może nie tłumaczyć? W każdym razie nie pomogę tu. Co do lordów, to pierwszy z pewnością będzię Hierofant.

Ogólnie nie jestem dobry z angielskiego i na spolszczeniu też się nie znam, więc myślę, że powinieneś pogadać z Daedalusem. Niestety nie pomogę Ci, co najwyżej namieszam.
    Father, forgive me not, for I have sinned!
    Now tremble and fear, and mercy have not upon me!  

https://alkhadias-rozrywkowo.blogspot.com/
    https://alkhadias-naukowo.blogspot.com/

Offline Android

• Użytkownik
    « Odpowiedź #122 dnia: Lutego 06, 2009, 23:18:00 »
    Może zamiast np. Kaiserlicher recruit dam szeregowy Landswehry?
    kaiserlicher infantry - piechur Landswehry
    guard - sierżant

Ale jest to trochę późniejszy okres historyczny i nie chcę mieszać za bardzo, więc jestem otwarty na inne propozycje.

Ellisian Pedes Semissalis - jakaś jednostka, z tego co wynika z danych moda

Offline Niebieskooki

• Użytkownik
    « Odpowiedź #123 dnia: Lutego 06, 2009, 23:36:02 »
    Kern, Gallowglas, Doppelsoldner - To są nazwy własne, za nic ich nie tykać. 2 pierwsze oznaczają nazwy irlandzkich/szkockich oddziałów najemnych, a Doppelsoldner to nazwa formacji, szalonych wariatów, biegnących z taaaaakimi mieczami, najczęściej z zadaniem przełamania szyku, ofkorz. dostawali za to sporo, bo dwa razy więcej, niż inni żołnierze. Tak na szybko to mnie się wydaje że Lion Throne  to będzie Tron Lwa.

Offline zue dazy

• Użytkownik
    « Odpowiedź #124 dnia: Lutego 06, 2009, 23:47:22 »
    Ewentualnie można też nazwać "Lwi Tron", a kaiserlicher można zastąpić "cesarscy, więc będzie cesarski rekrut, cesarski piechur itp. Lion Ptian cavalry- Lwia jazda ptysiowa:).
    Poważnie mówiąc, to niezbyt widzę sens wszelakich spolszczeń, bo język w Mount&Blade nie jest jakoś wybitnie skomplikowany i istotny, ale to tylko taka moja subiektywna opinia;)
    http://zue-dazy.mybrute.com subtelny reflink, prawda?:]

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    « Odpowiedź #125 dnia: Lutego 07, 2009, 00:23:57 »
    W tym modzie jest naprawdę sporo nazw własnych, jeśli idzie o jednostki. Masz trzy wyjścia - próbować je tłumaczyć (co jest bez sensu, bo niejednokrotnie wyjdą głupoty straszne), spróbować to ominąć i zastosować inne nazwy lub też zostawić je tak jak są, tłumacząc tylko to, co tłumaczenia wymaga. Ja bym wybrał ostatnią opcję. ;)

Offline jan_boruta

• Użytkownik
    • Swadiańska Marynarka Wojenna gotowa do walki!
    « Odpowiedź #126 dnia: Lutego 07, 2009, 10:19:34 »
    No właśnie, nie warto tłumaczyć wszystkiego, bo klimat tego znakomitego moda mógłby znacząco ucierpieć. On nawet jest lepszy bez tłumaczenia, ale cóż. ;) Niemniej do tego, co dałeś nam do zasugerowania, to:
    Kern, Gallowglass, Stradiotti, Doppelsoldner, Landsknecht, wszystkie nazwy hiszpańskie u Laurian
    Besieger - zawsze mówiłem na niego "Oblężnik". Nie wiem, czy spasuje, dosyć dosłowne tłumaczenie.
    Lion Throne - "Lwi Tron" też brzmi dobrze. Kawaleria Lwiego Tronu - niezłe mi się wydaje.
    Ptian Cavalry - Kawaleria Ptiańska, Ptian, Ptianów
    Propugnator of the radiant cross - Obrońca Promienistego Krzyża. (radiant to też radosny, promienny - ale promienisty brzmi lepiej)
    Ellisian Pedes Semissalis - tu tylko zmienić przymiotnik na Elizjański.
    Rosrolian, Caliginous - to raczej przymiotniki albo miejsce pochodzenia (zakony rycerskie), więc Rosroliańscy, Caligińscy. Albo po prostu jak Krzyżacy i Templariusze - Rosrolianie i Caligini.
    Gunther piedmont gunner - Strzelec Gunther-Piedmoncki. Gunther Piedmont to cały jeden region.
    Lowland Infantry - Piechur z Nizin, Piechur nizinny. Głupie to tłumaczenie, Piechur Lowlandzki już lepiej brzmi :P
    Grizzled peasant - Wkurzony chłop, Wkurzony rolnik
    Imperial State - sam się zastanawiam. Cesarstwo już będzie jedno (Święte, Swadiańskie), ale nic innego nie pasuje. Może Imperium?
    Kaiserlicher - tylko i wyłącznie Cesarski. Chyba że przyjmiesz nazwę za Imperium to Imperialny.
    Gun Toting Bandit, Border Reiver - zostaw takie, dobre są.
    De Warenne the Lowlander - De Warrenne Nizińczyk, Niziniec, z Nizin, z Lowlandu, Lowlandczyk :P
    Sir Agres the Hierophant - Sir Agres Hierofanta, Agres Od Relikwii.
    Sir Izlude the Ascended - Sir Izlude Wyniesiony-Na-Ołtarze, Izlude Uświęcony.

BTW, duże BTW. Na forum Taleworlds już jakiś czas jestem obecny i przyznam, że uniwersum TEATRC tak mnie wciągnęło, że wywiązała się spora akcja rozwijania tego świata o dodatkowe państwa, jednostki, przy czym twórca - D'Sparil - akceptuje niektóre co fajniejsze pomysły użytkowników. Na przykład to userzy chcieli żeby można było rekrutować żołnierzy ze sztandarami i się przyjęło. To samo z niektórymi najemnikami - wybacznie nieskromność ale Halmarian Pistoleer wziął się z mojego pomysłu, podobnie jak i samo państwo Halmar (wiem, że było takie miasto w Native, ale w modzie go nie ma :P ). Sporo ludzi się do tego dołączyło, swego czasu nawet narysowałem mapę rozszerzonego świata, która uwzględnia historię napisaną przez D'Sparila, dodaje nowe państwa, etc. D'Sparil akceptuje, więc można to uznać za wersję pół-oficjalną i jeszcze nad tą mapą siedzę, w tym topicu:
    http://forums.taleworlds.net/index.php/topic,55327.0.html
    Jeśli mod doczeka się dalszych nowych wersji, być może D'Sparil poszerzy obszar gry :)

Oraz zapraszam do topiców z rysunkami i fanartem, jest trochę do zobaczenia, w tym znakomite prace niejakiego Merlkira:
    http://forums.taleworlds.net/index.php/topic,54810.0.html
    Nie jestem rasistą, mam kolorowy telewizor!

Offline rara

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #127 dnia: Lutego 08, 2009, 08:34:23 »
    Witam wszystkich, ponieważ jest to mój pierwszy post na forum :)
    W moda gram od paru dni i jest naprawde świetny, tylko mam jedno pytanko czy w radiant crossie zwoływane są wyprawy wojenne, bo jak dotąd sie z tym nie spotkałem, a już od jakiegoś czasu posiadam lenno i jestem wasalem Swadian.
    Co do spolszczenia to ja podobnie jak daedalus jestem za tym aby nazw jednostek nie tłumaczyć ;)

BTW Witam Jana Borute z forum TW  ;)

Offline zue dazy

• Użytkownik
    « Odpowiedź #128 dnia: Lutego 08, 2009, 10:31:52 »
    Tak, można być marszałkiem, jak i można być wezwanym na wojenkę.
    http://zue-dazy.mybrute.com subtelny reflink, prawda?:]

Offline Aexalven

• BANITA
    • Użytkownik
    • XXX
    « Odpowiedź #129 dnia: Lutego 08, 2009, 12:28:10 »
    Są wyprawy wojenne ;)

Fan Kalmah? :D
    XXX

Offline rara

• Użytkownik
    « Odpowiedź #130 dnia: Lutego 08, 2009, 13:33:34 »
    No to w takim razie będe musiał poczekać na najbliższą, ale mam nadzieje że niedługo, bo już sie 20 lvl zblliża i chciałbym sobie poszarżować z imperatorkiem Zygmuntem ;)
    Właśnie jeszcze jedno chyba dobrze zauważyłem, że NPCowie sie nie kłócą między sobą tak jak w podstawce ;) I co do nich to powie mi ktoś ilu ich jest około, bo mam Rolfa Borche jakiś dwóch Martyrów, Charlotte  Marnida i klimatycznego Dallasa :D , chciałbym sobie jeszcze kogoś załatwić i nie wiem czy jest sens jeździć po mapie skoro może już ich więcej nie być.

Aexalven tak jestem fanem Kalmaha, więcej masz w temacie muzyka ;)
    « Ostatnia zmiana: Lutego 08, 2009, 13:35:15 wysłana przez rara »

Offline BeziK Knigh 14

• Użytkownik
    « Odpowiedź #131 dnia: Lutego 08, 2009, 19:52:04 »
    Mam problem. Gram w The eagle and The Radiant Cross od czterech dni. Jestem już wasalem Imperial State (chyba wrócę do Swadii ) i mam pytanie. Jak zbiera się podatki ze wsi? Czy w tym modzie jest poprawa i zbiera się je raz na tydzień tylko większe?
    Aby żyło się lepiej, aby nie było buntu, aby wszyscy byli szczęśliwi. Everyone! Charge!
    Jestem z tych 11%!!!

Offline rara

• Użytkownik
    « Odpowiedź #132 dnia: Lutego 08, 2009, 21:02:56 »
    Tak podatki sie zbiera regularnie i z nich trzepie sie największą kase :D No może oprócz napadania na karawany ;)

Offline Dzumol

• BANITA
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #133 dnia: Lutego 10, 2009, 06:58:59 »
    Lion throne lwi tron
    Gunther-Piedmont_Gunner
    besiger
    kern
    gallowglas
    Swadian_Doppelsoldner Swadiański doppelsoldner
    Ellisian Pedes Semissalis
    Propugnator_Of_The_Radiant_Cross
    grizzled_peasant
    rosrolian knights Rosroliańscy rycerze
    Caliginous_Knights Kaliginouscy rycerze
    lion_piedmont
    lion_ptian_cavalry
    Lowland infantry wolna\ciężka piechota

Imperial state Imperialna baza, placówka

Kaiserlicher (ogólnie do wszystkich jednostek; kaiser to po niemiecku cesarz ) Cesarski

border reiver
    Gun_Toting_Bandit pistolero bandyta

Sir Agres the Hierophant
    Sir_Izlude_The_Ascended
    De_Warenne_The_Lowlander>nazwy własne
    Czasami głupota ludzka mnie przeraża! Objawia się ona najczęściej u "mroocznych" nastolatek które zakładają bezsensowane blogi w których wstawiają foty jak zamierzają sie zabic.. zazwyczaj jest tak, że
    właścicel bloga napisze że tak bog go nienawidzi nie pozwala mu sie zabić... oho trochę się rozpisałem. ale powiedzcie. Czy taką głupotę da się streścic?

Offline Avis

• Użytkownik
    « Odpowiedź #134 dnia: Lutego 10, 2009, 18:22:00 »
    Co do tlumaczenia: Kaiser to piekne slowo z niemieckiego. Fakt ze w ANGIELSKIEJ wersji wystepuje przymiotnik "kaiserlich" jak rowniez sam Wspanialy Kaiser moglby sugerowac nie zmienianie tej nazwy. Samego Kaiser to obowiazkowo trzeba zostawic Kaiserem, a nie zadnym zaplutym cesarzem (jest jakis sposob zeby dorobic Franciszkowi Jozefowi jego wspaniale bokobrody?), co do jednostek milo by bylo nadac im w nazwie jakis germanski akcent. Co do samego Imperial State, moze nazwa Kaiserlich Reich by byla dobra? Aktualnie by to znaczylo "Cesarska Rzesza", co byloby troche niewlasciwe historycznie (IS to w koncu Austria), ale ze staro-niemiecka oznacza to takie maslo maslane czyli "Imperialne Imperium". Ale dopoki sie nie tlumaczy pachnie wielkoscia, doniosloscia i iści germańskim ordnungiem :)

Pytanie do moda: Czy mozna jezdzic ze sztandarem inaczej niz wyrywajac go ze zwlok swojego chorazego? Innymi slowy - czy mozna go gdzies kupic? I druga sprawa z tym zwiazana - w jaki sposob jest wybierana rzecz, ktora sie wyrzuca, biorac cos z pola bitwy?