Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Serwer duelowy! (Polski)  (Przeczytany 7530 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline inco

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Serwer duelowy! (Polski)
    « dnia: Czerwca 13, 2011, 18:35:08 »
    Witam serdecznie!

W ostatnim czasie naszła mnie chęć utworzenia polskiego serwera duelowego, na którym wszyscy gracz mogliby zmierzyć swoje siły. Jednak chciałem, aby serwer czymś się wyróżniał, dlatego też utworzyłem specjalny skrypt, dzięki któremu każda walka będzie zapisywana, jej wynik będzie przetwarzany i na podstawie tychże wyników będzie utworzony ranking. Będzie on na bieżąco (codziennie o północy) aktualizowany i publikowany na specjalnie do tego utworzonej stronie, na którą każdy będzie miał wgląd. Warto podkreślić, iż ranking nie jest tworzony na podstawie ratio, ale obliczany specjalnych algorytmem na podstawie siły gracza i siły jego przeciwnika.

Tak oto z połączenia tych dwóch myśli powstał serwer o tymczasowej nazwie 0_duel_test (która w chwili uruchomienia serwera dla wszystkich graczy, zostanie zmieniona, o czym poinformuje w niniejszym temacie).

Na serwerze będzie obowiązywała stała i niezmienna dla wszystkich graczy suma 1500 złota. Za te pieniądze będzie można kupić sobie odpowiedni ekwipunek i stanąć do pojedynku.

Podjąłem również współpracę z Matem_Berserkerem, który zmodyfikuje moduł w taki sposób, aby jeszcze bardziej uatrakcyjnić rozgrywkę na serwerze i wyróżnić go od innych tego typu.

Prócz tradycyjnych pojedynków między graczami, zamysłem serwera jest organizowanie regularnych turniejów dla najlepszych graczy. Oczywiście gracze, którzy często i chętnie się pojedynkują, a nie odnoszą na tym polu większych sukcesów, nie pozostaną pokrzywdzeni. W planach jest także organizowanie turniejów dla osób zaproszonych i najbardziej aktywnych.

Nie omieszkam podkreślić, iż zwycięzcy takich turniejów, prócz splendoru, sławy i należytej renomy, będą mogli zdobyć ciekawe nagrody. Więcej informacji postaram się przybliżyć po zakończeniu sesji i zażyciu należytego odpoczynku.

Aktualnie serwer znajduje się w fazie beta-testów i dostęp do niego mają wybrani testerzy, jednakże jeśli wszystko pójdzie dobrze, w ciągu najbliższego tygodnia serwer powinien być udostępniony dla wszystkich.

W związku z tym pozostaje mi tylko zaprosić wszystkich i życzyć miłej zabawy!

Pozdrawiam,
    Inco (HITMEN_INCO_PL)

Podziękowania dla
    Mat_Berserker'a - który modyfikuje moduł gry
    HITMEN_Yoda - rzecznik prasowy serwera ;-)

Offline inco

• Użytkownik
    Odp: Serwer duelowy! (Polski)
    « Odpowiedź #1 dnia: Czerwca 13, 2011, 18:37:20 »
    Serwer oficjalnie można uznać za otwarty ;-)

Serwer nosi nazwę ranked_duel_server

wieczorem podeślę link z adresem strony z statystykami

Jest wgrany moduł napisany specjalnie na serwer duelowy, autorstwa Mata Berserker'a http://www.mountblade.info/forum/index.php?action=profile;u=39

Co on wprowadza:

Brak możliwości podnoszenia broni z ziemi
    Usunięcie koni
    W przypadku osób walczących 1h + tarcza, to po skończonym wygranym duelu, tarcza zostanie odnowiona, w przypadku całkowitego zniszczenia tarczy, jako, że nie można jej zrespić w rękach gracza, to serwer całego gracza respi na nowo (w tym samym miejscu w którym aktualnie stoi)

Wprowadzone zmiany mają wyrównać walkę, tzn uniknąć sytuacji, że ktoś wydaje całą kasę na zbroje, a walczy bronią podniesioną z ziemi.
    « Ostatnia zmiana: Czerwca 18, 2011, 16:57:31 wysłana przez inco »

Offline Kalpokor

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2 dnia: Czerwca 13, 2011, 19:22:54 »
    siły gracza i siły jego przeciwnika
    tzn ?

Co do turniejów może coś na zasadzie programu "Jaka to melodia" ? xD Kilka turniejów, a potem finał miesiąca itd

Czy nie myślałeś żeby postawić serwer do cRPG ?

Offline inco

• Użytkownik
    « Odpowiedź #3 dnia: Czerwca 13, 2011, 19:54:22 »
    Kalpokor, każdy gracz dostanie określoną ilość punktów na sam początek, jeżeli będzie grał z lepszymi zawodnikami (Ci którzy mają więcej punktów) w przypadku zwycięstw będzie dostawał więcej punktów niż z tymi słabszymi.

Chce uniknąć farmienia punktów na słabych graczach.

Aby nie było też sytuacji, że ktoś odmawia pojedynków z przeciętnym "Kowalskim" chce go motywować turniejami, na które będzie zapraszany jeżeli będzie graczem aktywnym i będzie grał z dużą ilością różnych graczy. Zasady dołączania do turniejów będą opisane później, ale w skrócie powiem tak, że będą premiować graczy którzy po prostu grają na tym serwerze. Jeżeli znajdzie się gracz który na serwer nawet nie wejdzie to do żadnego turnieju nie zostanie zaproszony.

Turnieje będą mieć zupełnie inną formułę niż realizowane do tej pory, mogę pomyśleć oczywiście o jakimś długofalowym turnieju.

Na pytanie o cRPG odpowiedziałem przez PW.

Pozdrawiam
    Inco

Offline milicja

• Użytkownik
    « Odpowiedź #4 dnia: Czerwca 13, 2011, 20:06:19 »
    dobry pomysł napewno bd sie na takie cos pisać Duelu nigdy zamało

Offline karlak111

• Użytkownik
    • Jack_Daniels, kiedyś Fatality
    « Odpowiedź #5 dnia: Czerwca 13, 2011, 21:34:33 »
    Ja już się nie mogę doczekać. Zawsze brakowało mi takiego serwera i musiałem wchodzić na serwer Swadii. Gratuluję pomysłu i czekam na serwer!

Pozdrawiam!

Offline ignatus

• Użytkownik
    • Piwa: 7
    • HITMEN
      • HITMEN
    « Odpowiedź #6 dnia: Czerwca 13, 2011, 21:54:36 »
    Rewelacyjny pomysł :) Konkurencja na takich punktowanych i rankingowanych duelach będzie nieporównywalnie ciekawsza niż normalne pojedynki:) Również nie mogę się doczekać (choć zdaję sobie sprawę że raczej obstawię dół listy:P)

Offline Roland hr. Bretanii

• Użytkownik
    • Old, nervous and out of tune... RINGO!
    « Odpowiedź #7 dnia: Czerwca 13, 2011, 22:09:10 »
    Jeśli będziesz spamował tymi twoimi toporkami to na pewno nie! :P

Offline inco

• Użytkownik
    « Odpowiedź #8 dnia: Czerwca 13, 2011, 22:28:11 »
    Konie będą zablokowane jak i bronie zasięgowe ;-) więc Ignatus będzie mógł co najwyżej piaskiem rzucać

Offline ignatus

• Użytkownik
    • HITMEN
      • HITMEN
    « Odpowiedź #9 dnia: Czerwca 13, 2011, 23:14:47 »
    :( no trudno , na pewno sie nie poddam;p

Offline Husasz

• Użytkownik
    « Odpowiedź #10 dnia: Czerwca 14, 2011, 07:27:16 »
    Czyli cos jak na Swadian Duel ? Fajnie.. Hitmeni mogli by porobic do tego mapki bo robią dobre ;P
    Ale.. jak to konie zablokowone? :( a nie dalo by rady zrobic turnieji na Strzelcow, Konnicy i piechoty ? wsumie swadian duel to ma  ale i tak z tego nie uzywa wiec.. mozna by to wykorzystac :D Zreszta nie moga tez zarzucic kradzierzy pomyslu.. wkoncu dawno w sredniowieczu takie turnieje odbywaly sie we wszystkich pelnych rycerzy miast :D
    Retarded are everywhere

Offline Jagielon

• Użytkownik
    • I tak Cie dopadnę!
    « Odpowiedź #11 dnia: Czerwca 14, 2011, 08:19:39 »
    Pomysł rewelacyjny. Świetna zabawa z lekko domieszka rywalizacji, na pewno będę częstym klientem:) a tak a pro po jest jakaś wstępna data kiedy serwer juz bedzie oficjalnie stał i na ile będzie mniej więcej slotów?

Powodzenia co do prac!!
    Pozdrawiam

Offline ignatus

• Użytkownik
    • HITMEN
      • HITMEN
    « Odpowiedź #12 dnia: Czerwca 14, 2011, 10:45:22 »
    Nie słyszałem o tym że na Swadian duel punkty z każdego pojedynku są w jakiś sposób podliczane i upubliczniane- a to mi się wydaje najciekawsze:) W każdym razie taki powiem świeżości bardzo się przyda:D

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    • Piwa: 612
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #13 dnia: Czerwca 14, 2011, 12:14:22 »
    W końcu coś porządnego a nie jakieś kanapeczki, przydało by się jak już u nas będzie to przetestowane, pochwalić się za granicą. I jedno pytanie, te punkty to rozumiem zlicza po ID gracza?

Offline inco

• Użytkownik
    « Odpowiedź #14 dnia: Czerwca 14, 2011, 12:34:20 »
    I jedno pytanie, te punkty to rozumiem zlicza po ID gracza?

Oczywiście, po ID gracza.
    Serwer będzie też rejestrował każdy nowy nick pod jakim wejdzie konkretny gracz z swoim unikalnym ID, w tej chwili na stronie wyświetlać będzie statystyki pod ostatnim nickiem gracza, w późniejszym czasie planuje zrobić coś typu "podstawowy" nick, który gracz będzie mógł ustawić poprzez wpisanie odpowiedniej wiadomości na serwerze (szczegóły podam jak to już wykonam)

Nie będzie obowiązku grania pod swoim nickiem, lecz używanie nicków obraźliwych, kontrowersyjnych, czy podszywanie się nickami pod innego gracz będzie surowo karalne (ban na serwerze)