Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Ankieta

Czy ma być trochę broni palnej w NO dostępnej dla gracza?

Tak
    Nie

Autor Wątek: [WB] [SP]Nowa Ojczyzna PL  (Przeczytany 861397 razy)

Opis tematu:

Offline CptJanek

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: [WB] [SP]Nowa Ojczyzna PL
    « Odpowiedź #2145 dnia: Lipca 31, 2013, 13:13:24 »
    ja jestem handlarzem, więc dla mnie za dużo bandytów to wada. wolę walczyć broniami 1-hand + tarcza. i było info na początku które "JA" zauważyłem. ty masz inny pkt widzenia. to co dla ciebie jest zaleta dla innego może być wadą. więc daruj sobie takie komentarze dobra?
    O patrzcie mućka leci! <-- pozdro dla kumatych :)

Offline Kadafii96

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2146 dnia: Lipca 31, 2013, 13:41:14 »
    mi akurat te wielkie armie przeszkadzaja :P ciezko ja utrzymac i wyzywic a bitwy trwaja przez to strasznieeeee dlugooo a szczegolnie kiedy walcza np 2 oddzialy wojenne... to poprostu sie traci tyle czasu na walke :P to jest dla mnie jedyna wada :D wszystko tu jest fajnie zrobione i umilajace gre :) dzieki Ci za nia !
    Pozdrawiam :)

Offline Rapodegustator

• Użytkownik
    • Piwa: -38
    « Odpowiedź #2147 dnia: Lipca 31, 2013, 14:29:41 »
    ja jestem handlarzem, więc dla mnie za dużo bandytów to wada. wolę walczyć broniami 1-hand + tarcza. i było info na początku które "JA" zauważyłem. ty masz inny pkt widzenia. to co dla ciebie jest zaleta dla innego może być wadą. więc daruj sobie takie komentarze dobra?
    No ok, skoro to że gra jest trudniejsza nie jest dla cb fajne to twoja sprawa. Ale lepiej się wypowiem o tycxh twoich wadach by było wszystko jasno postawione:
    -Utrudniony handel - no i to że jest trudniej z bandami bandytów po 50 od początku to chyba plus? Co innego jak jest trudność o wiele przesadzona, ale tu taka nie jest. A jeśli tak uważasz to chyba w OiM nie grałeś :P
    -Duży nacisk na 2h - nie wiem gdzie ci pisze że musisz taką broń mieć. Może z Gothiciem 1 ci się pomyliło? Bo tam z tego co pamiętam trzeba się przenieść na broń 2h. Ale tu jest M&B i to od cb zależy jak będziesz podbijać świat.
    -Kłopoty z wyżywieniem armii powyżej 500 ludzi? Nie wiem jak ty się tego dobiłeś, ale ok. Mogą być problemy bo twórcy przewidzieli że koleś zbierze sobie max 400 ludzi bo faktycznie w podstawce tylu zebrałem, lecz w WB powyżej 170 (łał) nigdy się nie wybiłem. Ale to jest jednak realistyczne. Mogę ci podać parę przykładów z reala jak chcesz.
    -Co z tego że się rzucają? To dzięki temu ty masz łatwiej. Przecież tak na bandytów narzekałeś.
    Chodź tu racja, AI jest ciągle takie samo beznadziejne.
    -Czy za dużo czy za mało to nie wiem. Ale jak tam chcesz.
    -Cheater będzie i tak cheatował, a ty jak nie chcesz to nie musisz. To jest tylko opcja. Nie podoba się to wyłącz kody.
    Zeby osiagnac rzeczy trudne potrzeba czasu. Zeby osiagnac rzeczy niemozliwe potrzeba go troche wiecej.

Offline CptJanek

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2148 dnia: Lipca 31, 2013, 15:29:04 »
    z tym naciskiem na 2 hand to chodzi mi o to że jest jej za dużo w modzie(ja wciąż używam broni z podstawki) ale np. taki Długi miecz Templariuszy, lub "Miecz" broń 2 hand (to że bron jest długa nie znaczy że musi być 2 hand). moim zdaniem to jest lekki nacisk na używanie broni 2 -hand. bo przez ilość nowych broni w grze oferty w sklepach w broniach 1-recznych są dość ubogie, i aby znaleźć dobry miecz 1-hand trzeba zwiedzić cała mapę.
    Co do Gothic`a Fajna gierka ^_^ jestem jej fanem, i przyznam ze Skopali Gothic 3 i dalej...
    Jak dobiłem do 500 ludzi? już ci tłumaczę wpakowałem w inteligencję i charyzmę. potem w Przywódctwo. a na samym końcu kupiłem troszku przybocznych (cholernie drodzy) ale z tego co zauważyłem to zwiekszaja limit jednostek w oddziałe.
    A co do Templariuszy, gdyby atakowali Bandytów to byłbym Happy, ale oni atakują lordów... co mi po tym że lorda atakują? nic. gorzej, lord który patroluje teren zamiast ochraniać karawany i wybijać bandytów jest zajęty walką z templariuszami. chyba nie będę miał wyjścia i zamiast być handlarzem to będę biegać z Warhammerem i sprzedawać niewolników.

Offline Netoman

• Bajkopisarz
    • Użytkownik
    • Piwa: 162
    « Odpowiedź #2149 dnia: Lipca 31, 2013, 17:13:19 »
    Co? W Gothicu prędzej czy później trzeba się przenieść na 2h? dafaq. Nawet w jedynce, do końca grałem mieczem blizny, a Uriziela używałem tylko to zabijania nieśmiertelnych, lub, gdy byłem magiem używałem runy Pierścienia Śmierci.
    Nacisk w NO na 2h? Raczej nie, jak już Rapo napisał, to masz wybór, i możesz przecież używać broni 1h. Jeśli chcesz jej więcej, to przenieś sobie je z innych modów lub paczek z itemkami.
    Templariusze atakują lordów, ale tylko tych, którzy są nastawieni na wiarę im przeciwną, czyli Sułtanat i Khanat.
    Handel utrudniony... no cóż, wprawny handlarz, z szybką karawaną, lub dobrą hulajpartią sobie poradzi.

Jak dla mnie, mod jest niezły, nie podobają mi się tylko nowe animacje, włosy na klacie, i taka delikatna... plastikowość, bo jak dla mnie, wiele z dodanych przedmiotów i postaci są bardzo plastikowe. Wprawdzie animacje zmieniłem sobie na stare, gdy jeszcze w NO grałem, ale wszystkich broni, postaci, Klanu Niedźwiedzia, Mrocznych Rycerzy, i tych wszystkich jednostek najwyższego stopnia w drzewkach po prostu nie chce mi się usuwać.

W każdym razie - wspaniały mod Aksomo ; )

Offline CptJanek

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2150 dnia: Lipca 31, 2013, 17:57:43 »
    cóz, ja się przerzucam na łapanie niewolników... bo mam już dosyć obrabiania moich karawan... co do Gothica każdy gra jak lubi i jak chce. Jeden gra magiem a jeden wojownikiem chociaż Bezio dość "dziwnie" wygląda w szacie magów. ale wracając do NO. gdybyśmy nie narzekali Akosmo na to lub na tamto, lub nie truli tyłka i podrzucali pomysłów, to ten mod byłby w epoce kamienia łupanego. Dobra mykam grać w M&B NO jako łowca niewolników >;-D

Offline JeremusPL

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    • Lubie cytaty
    « Odpowiedź #2151 dnia: Lipca 31, 2013, 23:44:07 »
    No ok, skoro to że gra jest trudniejsza nie jest dla cb fajne to twoja sprawa. Ale lepiej się wypowiem o tycxh twoich wadach by było wszystko jasno postawione:
    -Utrudniony handel - no i to że jest trudniej z bandami bandytów po 50 od początku to chyba plus? Co innego jak jest trudność o wiele przesadzona, ale tu taka nie jest. A jeśli tak uważasz to chyba w OiM nie grałeś :P
    -Duży nacisk na 2h - nie wiem gdzie ci pisze że musisz taką broń mieć. Może z Gothiciem 1 ci się pomyliło? Bo tam z tego co pamiętam trzeba się przenieść na broń 2h. Ale tu jest M&B i to od cb zależy jak będziesz podbijać świat.
    -Kłopoty z wyżywieniem armii powyżej 500 ludzi? Nie wiem jak ty się tego dobiłeś, ale ok. Mogą być problemy bo twórcy przewidzieli że koleś zbierze sobie max 400 ludzi bo faktycznie w podstawce tylu zebrałem, lecz w WB powyżej 170 (łał) nigdy się nie wybiłem. Ale to jest jednak realistyczne. Mogę ci podać parę przykładów z reala jak chcesz.
    -Co z tego że się rzucają? To dzięki temu ty masz łatwiej. Przecież tak na bandytów narzekałeś.
    Chodź tu racja, AI jest ciągle takie samo beznadziejne.
    -Czy za dużo czy za mało to nie wiem. Ale jak tam chcesz.
    -Cheater będzie i tak cheatował, a ty jak nie chcesz to nie musisz. To jest tylko opcja. Nie podoba się to wyłącz kody.
    masz racje że w gothic 1 Masz nacisk na broń 2h bo URIZIEL jest 2-ręczny dopiero modyfikacja mroczne tajemnice daje możliwość przerobienia URIZIELA na kowadle na broń 1h.
    teraz powiem coś o modzie a właściwie pytanko - czy jeźdźcy nordów są silniejsi od jeźdźców rhodoków
    i czy koń ma jakiegoś styka przed wielbłądem??
    Śmierć jednego jest tragedią, śmierć milionów jest tylko statystykom. - Józef Stalin
    --------------------------------------------------------------
    Woj­ny zaczy­nają się, kiedy chcesz, ale nie kończą się, kiedy prosisz. - Niccolò Machiavelli
    Na woj­nie ten wyg­ry­wa, kto naj­mniej błędów popełnia. - Napoleon Bonaparte

Offline akosmo

• Użytkownik
    • Piwa: 27
    • Na PW to tylko z ptasim mleczkiem! (czekoladowym)
    « Odpowiedź #2152 dnia: Sierpnia 01, 2013, 02:00:10 »
    Kadafii96 nie możesz wyżywić wojsk? A od czego jest umiejętność wyszukiwanie pożywienia.
    Cytat: CptJanek
    ja jestem handlarzem, więc dla mnie za dużo bandytów to wada. wolę walczyć broniami 1-hand + tarcza.
    A ja jestem wojownikiem i kocham łupić bandytów (wyobrażam sobie że oni to niektórzy użytkownicy forum i wiesz jak szybko idzie XP w górę). Ja też używam broni jednoręcznej, tarczy i nie mam problemów z zakupem ich (w szczególności że dodałem ich o wiele więcej niż mieczy 2-ręcznych).
    cóz, ja się przerzucam na łapanie niewolników... bo mam już dosyć obrabiania moich karawan...
    Rozumiem że jak ci obrabiają karawany to jest źle, ale jak ty obrabiasz karawany to jest dobrze?
    gdybyśmy nie narzekali Akosmo na to lub na tamto, lub nie truli tyłka i podrzucali pomysłów, to ten mod byłby w epoce kamienia łupanego.
    To cię zaskoczę. Pokaż mi przynajmniej jeden pomysł który podrzuciliście i go użyłem w modzie? (nie to że nie chciałem ale dlatego że żaden mi nie odpowiadał. Jakbym owy pomysł użył to zapewniam cię że ta osoba znalazła by się w credits.) A co do epoki kamienia  i to łupanego to cię zaskoczę ponieważ najpierw był mod NO a potem dopiero powstał temat o epoce kamienia modzie. (zresztą tak samo jak Adalonia czy 8 Królestw). Co do narzekania to wcale mi to nie przeszkadza, każdy ma swój gust, jeden lubi piwo a inny mleko, a ten mod powstał dla takich hybryd jak ja czyli takich co lubią piwo i mleko (niekoniecznie w tej kolejności). Jedyna rzecz jaka mnie wkurza (i to bardzo) jest zadawanie pytań na które znajdziemy odpowiedź w info na 1 stronie lub w grze lub błaganie pisanie postów o działający link do downloadu, chociaż już ktoś stronę wcześniej go dał, Ale najgorsze jest obrażanie siebie nawzajem. Nigdzie na zagranicznych forach nie spotkałem się z taką kulturą jak tu (oczywiście w złym znaczeni). Nie wiem czy to kompletny brak wychowania czy epoka kamienia łupanego komputerów niszczy szare komórki w mózgu (mózg - takie coś w czaszce która znajduje się na karku). Niech ktoś mi powie że Polacy są nietolerancyjni, niech przykładem będą moderatorz którzy tolerują posty które aż proszą się o zemstę.
    Cytat: Rapodegustator
    A co z wersją 2.0 ?
    Dobre pytanie, a nawet bardzo dobre. Niestety nie mam już module systemu do NO (jak na pech trzymałem je na drugim dysku a nie w folderze z modem) a bez niego nie mogę wszystkiego poprawić czy dalej ulepszać (dla niektórych pogarszać) moda, poza tym problemem jest też czas a raczej jego brak. W info wersji 1.191 napisałem mój problem. Jeśli ktoś pomoże mi go rozwiązać to mogę obiecać że NO dojedzie do numerku 2.0 i aktualizacji do łatki 1.157.

Co do wersji 1.191 to proszę o wyrozumiałość i zrozumienie że nie udało mi się wszystkiego poprawić, ale jak pisałem bez module systemu jest to niemożliwe. Co do bałwanów to pamiętajcie że miała to być wersja pod choinkę, ale z powodu mojego wyjazdu ukazuje się dopiero teraz.
    Nie znasz bajki o Ali Babie i 40 rozbójnikach? Nie miałeś dzieciństwa...
    Kubaper dzięki twojej odpowiedzi poprawiłeś mi humor (miałem ciężki dzień) ale tego tekstu nie zapomnę szybko.
    Trzeba kończyć posta bo niedługo opowiadanie z niego powstanie.

Offline Kadafii96

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2153 dnia: Sierpnia 01, 2013, 02:08:42 »
    akosmo nie chodzi mi o wyzywieni ;) ale o dlugosc bitew :P strasznie to uciazliwe :D przynajmniej dla mnie :) ale nie chodzi mi tu o krytke tylko poprostu wyrazam wlasne zdanie bo chyba mam takowe prawo :) poprstu jak ludzie zaczeli pisac co im lezy na sercu postanowilem tez wtracic swoje 3 grosze :D
    Pozdrawiam i niecierpliwie czekam na kontynuacje bo uwielbiam spedzac wolny czas przy Twoim modzi ^^ dziekuje Ci za trud i prace jaka w to wkladasz :)
    Pozdrawiam !

Offline akosmo

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2154 dnia: Sierpnia 01, 2013, 02:30:42 »
    Cytat: Kadafii96
    akosmo nie chodzi mi o wyzywieni ;) ale o dlugosc bitew :P strasznie to uciazliwe :D przynajmniej dla mnie :) ale nie chodzi mi tu o krytke tylko poprostu wyrazam wlasne zdanie bo chyba mam takowe prawo :) poprstu jak ludzie zaczeli pisac co im lezy na sercu postanowilem tez wtracic swoje 3 grosze :D
    Pozdrawiam i niecierpliwie czekam na kontynuacje bo uwielbiam spedzac wolny czas przy Twoim modzi ^^ dziekuje Ci za trud i prace jaka w to wkladasz :)
    Pozdrawiam !
    Co do długości bitew to nic na to nie poradzę, a co do krytyki to zauważ że było sporo postów co się jednym podoba a innym nie i ja na te posty nie odpowiadałem ponieważ je rozumiałem. Każdy ma swoje upodobania, ale są też wiadomości których kompletnie nie rozumiem, przykładowo że jest nacisk na broń 2-ręczną lub broń palną. Przecież to gracz decyduje czym walczy i jakie wojska werbuje, czy ja kogoś zmuszam co ma kupić w sklepie. Powiem ci że jeśli chodzi o krytykę to spodziewałem się jej więcej, oczywiście z powodu mojego humoru, ale ja już taki jestem i nic tego nie zmieni a krytyka wzmacnia u mnie moc mojego specyficznego humoru (przykładem są nowe misje w wersji 1.191 w szczególności ta u ssaranidów) Ja po prostu daję do zrozumienia że żadna krytyka czy pochwała nie wymusi na mnie podejścia do NO. Jestem jaki jestem i taki zostanę aż do końca moich dni.
    Pozdrawiam.

Offline mk1

• Użytkownik
    • Piwa: 5
    « Odpowiedź #2155 dnia: Sierpnia 01, 2013, 09:31:23 »
    szkoda że Księstwo Polmorskie znowu ma taki mały skrawek ziemi

Offline rolfix

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2156 dnia: Sierpnia 01, 2013, 09:44:39 »
    Kocham cie Akosmo :) Najlepsza modyfikacja EVER

Offline Rapodegustator

• Użytkownik
    • Piwa: -38
    « Odpowiedź #2157 dnia: Sierpnia 01, 2013, 13:35:20 »
    Aha, ponieważ może jeszcze Akosmo robi moda, to jest pewna rzecz do poprawy. Mianowicie okno "Gang", oryginalnie "oddział" jest kiepsko zrobiony. Czasem nie da rady doczytać ceny więźnia, nazwy żołnierza czy po prostu sprawdzić kogo można awansować.
    Zeby osiagnac rzeczy trudne potrzeba czasu. Zeby osiagnac rzeczy niemozliwe potrzeba go troche wiecej.

Offline akosmo

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2158 dnia: Sierpnia 01, 2013, 14:28:41 »
    Cytat: mk1
    szkoda że Księstwo Polmorskie znowu ma taki mały skrawek ziemi
    Dlatego to jest księstwo i zostało one dodane by gracz z tego księstwa zrobił imperium.

Rolfix możesz mnie kochać ale tylko jeśli jesteś kobietą, w innym przypadku wystarczy że będziesz mnie lubił i to tak jak teraz czyli na odległość.

Cytat: Rapodegustator
    Aha, ponieważ może jeszcze Akosmo robi moda, to jest pewna rzecz do poprawy. Mianowicie okno "Gang", oryginalnie "oddział" jest kiepsko zrobiony. Czasem nie da rady doczytać ceny więźnia, nazwy żołnierza czy po prostu sprawdzić kogo można awansować.
    Chodzi o teksturke oddziału? Jeśli tak to nie widzę problemu by ją zamienić z starej wersji lub z dodatku do 1.185 (wersja alternatywna). Najlepiej daj obraz z gry.  Na moim ekranie i rozdzielczości wszystko było ok, ale nie sprawdzałem na innych. Jak dasz podgląd to na pewno poprawię teksturę i ją za jakiś czas wrzucę, muszę też dodać nowy obrazek dla M. Łowców)

Offline radekxpl

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2159 dnia: Sierpnia 01, 2013, 14:31:40 »
    eheheheh po waga ktoś cie pytał o nową grę że trzeba kupić nową a nie zagrać od nowa  masakra ehehhe:D co do modyfikacji mam nadzieje że jednak kiedyś uda ci się wrócić do tego moda i aktualizować go :p