Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Ankieta

Jeśli tworzycie armię, to czym się kierujecie? Jakością czy ilością?

Jakość
    138 (80.2%)
    Ilość
    19 (11%)
    Inny czynnik
    15 (8.7%)

Głosów w sumie: 170

Autor Wątek: Jakość czy ilość?  (Przeczytany 12659 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Jagoda

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    Odp: Jakość czy ilość?
    « Odpowiedź #75 dnia: Czerwca 17, 2011, 20:06:35 »
    Kilo czasu sie nie udzielałem, więc dam coś od siebie.

Zacznijmy od tego, że jest ograniczona ilość miejsc. Żeby mięso armatnie coś dawało musi to być olbrzymia przewaga (patrz ZSRR, Chiny). A w Warbandzie możemy mieć albo np 70 chłopów albo 70 rycerzy.  Nie ma porównania w warbandzie chodzi tylko o jakość.

To jest chyba jedna z najbardziej sensownych wypowiedzi odnośnie tego tematu <brawo>. Krótko, zwięźle i na temat.

Offline Gregoriian

• Użytkownik
    • Piwa: 20
    • Znany jako Dalekowidz
    « Odpowiedź #76 dnia: Czerwca 17, 2011, 21:21:28 »
    To jest chyba jedna z najbardziej sensownych wypowiedzi odnośnie tego tematu <brawo>. Krótko, zwięźle i na temat.

Dziękuje za uznanie :)

Ustawianie sobie na 1000 charyzmy to jak dla mnie oszustwo, masz 1000 wojaków lordzik ma 150 i co to za walka? Przy taktyce na 10 bedziesz miał 120 przeciw 30 . Nie dość że długa bitwa to jeszcze laguśna.
    (click to show/hide)

Offline Bandaro123

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #77 dnia: Czerwca 17, 2011, 22:10:49 »
    Przede wszystkim nie dogonisz 1000 nieulepszonych wojaków lorda który ma 150 żołnierzy. Jak ich ulepszysz to ciężko się wypłacić. I jeszcze weź tylu wyżyw, że o morale nie wspomnę. Jak już się na ciebie łaskawie rzucą to cała armia frakcji, potrafiąca przekroczyć 1000 żołnierzy. Z BattleSizerem na 1000 będę miał około 850 vs 150. Odkąd sprawiłem sobie nowy sprzęt zacinania na polu bitwy nie mam. Zwiększyłem też wielkość pola bitwy więc wszyscy się mieszczą.

Lubię sobie zmieniać grę, byleby się przy niej bawić, a póki sprawia mi choć trochę trudności, chętnie sobie parę rzeczy poustawiam. Zmieniłem też prawdopobieństwo ucieczki lorda z 70% na 30%. Też oszustwo, ale wolę to niż modlenie się by tępi wojacy związali na czas lorda, który ma połamane kości i jeszcze potrafi im uciec.

Offline Lord Reginald

• Użytkownik
    • UMAD?
    « Odpowiedź #78 dnia: Czerwca 18, 2011, 09:05:55 »
    Właśnie , im większy rozmiar bitwy tym bardziej liczy się ilość . W modzie o Zwiadowcach 50 zwiadowców dogania 400 osobową armię i na battlesizerze 600 jest ciężko .

PROBLEM?

Offline Gregoriian

• Użytkownik
    • Znany jako Dalekowidz
    « Odpowiedź #79 dnia: Czerwca 18, 2011, 09:09:27 »
     Nawet bez moda 50 konnych dogania 400 osobową armie..
    (click to show/hide)

Offline BreakIn

• Użytkownik
    « Odpowiedź #80 dnia: Czerwca 19, 2011, 11:34:10 »
    To zależy od tego, z kim walczysz i w jakiej sytuacji. Ja stawiam na jakość.
    (click to show/hide)

Offline MaksJ23PL

• Użytkownik
    « Odpowiedź #81 dnia: Czerwca 26, 2011, 23:39:45 »
    Według mnie najlepszym rozwiązaniem jest jakość (ok. 30-40% oddziału) i ilość (60-70%) dlaczego? Ano dlatego, że jak mięcho armatnie już oberwie, tym samym nadszarpując główne siły uderzeniuowe przeciwnika to do walki rzucamy nasze elitarne wilki, które kończą sprawę. W miarę tanio i bez strat w naszej jakościowej części wojska. Mięcho drogie nie jest, a do wypłaty nie dożyje. : D
    Dziękuję. ; )
    MJ

Offline Gregoriian

• Użytkownik
    • Znany jako Dalekowidz
    « Odpowiedź #82 dnia: Czerwca 27, 2011, 16:45:07 »
    Ale mięcho żre :P
    (click to show/hide)

Offline MaksJ23PL

• Użytkownik
    « Odpowiedź #83 dnia: Czerwca 27, 2011, 22:13:40 »
    Tak myślałem że o czymś zapomniałem. : D No tak, żre, prawda. Na to nie zaradzimy. Trzeba serwować ostatnią wieczerzę.
    MJ

Offline Jagoda

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #84 dnia: Czerwca 27, 2011, 22:29:37 »
    Według mnie najlepszym rozwiązaniem jest jakość (ok. 30-40% oddziału) i ilość (60-70%) dlaczego? Ano dlatego, że jak mięcho armatnie już oberwie, tym samym nadszarpując główne siły uderzeniuowe przeciwnika to do walki rzucamy nasze elitarne wilki, które kończą sprawę. W miarę tanio i bez strat w naszej jakościowej części wojska. Mięcho drogie nie jest, a do wypłaty nie dożyje. : D
    Dziękuję. ; )

No ja mam zupełnie inną strategię, która opiera się w 100% na jakości. Przede wszystkim pancerne jednostki, a najlepiej pancerna kawaleria wspierana kusznikami. Mając oddział liczący sobie 343 jednostki spokojnie jestem w stanie pokonać 800 liczebną wrogą armię przy ustawieniach Battlesize 751.
    Pierwszy mur moich jednostek składa się z Pancernej kawalerii w liczbie 100 jednostek. Natomiast drugi mur składa się z 225 jednostek kuszników.
    Moja strategia opiera się na obronie. Gdy wrogie wojska atakują moje pozycje, kuszniczy wykończą 30% stanu atakującej mnie wrogiej kawalerii lub ponad 50% atakującej wrogiej piechoty. Gdy wróg jest już zdecydowanie blisko kusznicy nie przestają ostrzału z rozkazem Utrzymać Pozycje, moja kawaleria natomiast rozpoczyna szarżę. Niszczę pierwszą falę wrogiego natarcia, po czym wydaje rozkaz powrotu do mnie. Moje jednostki formują ponownie mur. Taki manewr działa zazwyczaj tylko dwa razy. Ale to wystarcza by w na początku rozgromić ponad 50% ogólnych sił wrogiej armii. Dalej to już tylko kwestia czasu, nim wróg zda sobie sprawę z tego, że losy jego armii są już dawno przesądzone.

Offline Askorti

• Użytkownik
    • Piwa: 53
    « Odpowiedź #85 dnia: Czerwca 27, 2011, 22:56:52 »
    Dziękuję. ; )
    Ale obniża prędkość i morale oddziału, co w przypadku najlepszega(konnej) armii jest dużą ujmą do skuteczności. IMO nie ma co się bawić z motłochem tylko od razu szkolić na rycerzy/mameluków, bo w polu inne jednostki nie maja racji bytu.

Offline MaksJ23PL

• Użytkownik
    « Odpowiedź #86 dnia: Czerwca 27, 2011, 23:19:00 »
    A przy okazji skąd wziąść battlesizera do Warbanda i jak go poprawnie zainstalować? Bo ja mam chyba do podstawowej M&B.
    MJ

Offline Klakson

• Użytkownik
    • Metallica na SONISPHERE FESTIVAL 2010 - Cudo.
    « Odpowiedź #87 dnia: Czerwca 28, 2011, 00:41:46 »
    A przy okazji skąd wziąść battlesizera do Warbanda i jak go poprawnie zainstalować? Bo ja mam chyba do podstawowej M&B.

http://www.mountblade.info/forum/index.php?topic=4897.0

Offline Zjadacz chleba

• Użytkownik
    • Piwa: 24
    • REMOVE BUŁKI
    « Odpowiedź #88 dnia: Czerwca 28, 2011, 01:41:10 »
    wtf? Po cholerę się bawić w jakieś ściąganie i grzebanie w necie? Battlesizer to dziecinnie prosty program zmieniający linijkę battle_size = w pliku rgl_config. Wystarczy znaleźć ten plik na dysku i zmienić z domyślnego battle_size = 0.3422 na np. battle_size = 100.00 - warto tutaj samemu pokombinować i ustawić taką ilość z jaką nasz komp będzie sobie radził ;]

Offline MaksJ23PL

• Użytkownik
    « Odpowiedź #89 dnia: Czerwca 28, 2011, 12:04:29 »
    No w sumie to fakt. Dzięki ; )
    MJ