Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Ankieta

Jeśli tworzycie armię, to czym się kierujecie? Jakością czy ilością?

Jakość
    138 (80.2%)
    Ilość
    19 (11%)
    Inny czynnik
    15 (8.7%)

Głosów w sumie: 170

Autor Wątek: Jakość czy ilość?  (Przeczytany 12649 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Lord Reginald

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    • UMAD?
    Odp: Jakość czy ilość?
    « Odpowiedź #60 dnia: Czerwca 06, 2011, 13:49:31 »
    Od tego są fabryki - tygodniowy bilans gospodarczy na plusie i jesteś w 7 Niebie .

PROBLEM?

Offline Shagrath

• Użytkownik
    « Odpowiedź #61 dnia: Czerwca 07, 2011, 10:05:45 »
    Pewnie że jakość... przecież armia rekrutów nie poradzi sobie z na ten przykład kilkoma rycerzami swadii
    90% Nastolatków dostałoby załamania nerwowego, gdyby Justin Bieber stał na dachu wieżowca i miał zamiar skoczyć. Jeśli należysz do tych 10%, które wzięłoby krzesełko, popcorn i darło się: "Skacz lamusie!" wklej to na swój podpis.

92% młodzieży zaczęło słuchać HIP-HOPu i POPu. Jeśli jesteś częścią 8%, która słucha metalu, rocku (czyt. fajnej, nie sztucznej MUZYKI) wklej to proszę na swój podpis.

Offline Lord Reginald

• Użytkownik
    • UMAD?
    « Odpowiedź #62 dnia: Czerwca 07, 2011, 11:49:03 »
    Mój pierwszy Swadiański rycerz lał samemu bandy 20 grabieżców - na 93 % trudności.W ogóle mi nie ginął :)

PROBLEM?

Offline raga

• Użytkownik
    « Odpowiedź #63 dnia: Czerwca 07, 2011, 11:58:32 »
    Mój pierwszy Swadiański rycerz lał samemu bandy 20 grabieżców - na 93 % trudności.W ogóle mi nie ginął :)

Bo lał tępe AI.
    Jak by Sea Raiders stali w szeregu to by padł.
    Let us drink to the power drink to the sound
    Thunder and metal are shaking the ground
    Drink to your brothers who are never to fall
    We're brothers of metal here in the hall

Offline Klakson

• Użytkownik
    • Metallica na SONISPHERE FESTIVAL 2010 - Cudo.
    « Odpowiedź #64 dnia: Czerwca 07, 2011, 12:38:47 »
    Hmm.. A ja powiem, że jakość i ilość.

Tak się składa, że wolę mieć dużo dobrych jednostek, bo mniej mi będzie żal, jak któryś zginie ;)
    Kiedy moje wojsko składa się z (przykładowo) 20 weteranów, to po stracie jednego czy dwóch przeżywam emocjonalne załamanie, bo trochę czasu zajęło ich wyszkolenie ;)

Offline Lord Reginald

• Użytkownik
    • UMAD?
    « Odpowiedź #65 dnia: Czerwca 07, 2011, 13:22:44 »
    W  sumie ważny jest bilans jakość/ilość np korsarze - tani i nieźle uzbrojeni.

PROBLEM?

Offline Shagrath

• Użytkownik
    « Odpowiedź #66 dnia: Czerwca 08, 2011, 18:50:23 »
    A muszę powiedzieć że zwalili z tym ulepszaniem bandytów. Na ten przykład wyżej wymienionych Kosarzy... Mogliby zrobić ulepszenie korsarzy ale dalej jako bandytów bo jak robi się ich na Nordowych wojów to staje się cieńkim rekrutem, którego rozwali nawet grabieżca, co mnie bardzo wkurza.
    90% Nastolatków dostałoby załamania nerwowego, gdyby Justin Bieber stał na dachu wieżowca i miał zamiar skoczyć. Jeśli należysz do tych 10%, które wzięłoby krzesełko, popcorn i darło się: "Skacz lamusie!" wklej to na swój podpis.

92% młodzieży zaczęło słuchać HIP-HOPu i POPu. Jeśli jesteś częścią 8%, która słucha metalu, rocku (czyt. fajnej, nie sztucznej MUZYKI) wklej to proszę na swój podpis.

Offline Lord Reginald

• Użytkownik
    • UMAD?
    « Odpowiedź #67 dnia: Czerwca 08, 2011, 19:01:55 »
    Korsarze są nieźli...Jak mówiłem jakość/ilość też jest ważnym czynnikiem.Mamy 200 wojowników nordyckich - jakość/ilość stoją na optymalnym poziomie.

PROBLEM?

Offline Seahawk

• Użytkownik
    « Odpowiedź #68 dnia: Czerwca 08, 2011, 19:18:57 »
    Krótko : JAKOŚC

Offline Bandaro123

• Użytkownik
    « Odpowiedź #69 dnia: Czerwca 09, 2011, 21:38:07 »
    Ja sam zagłosowałem na jakość, jako że to są rozmowy o Warbandzie, o czym niektórzy w tym temacie zapomnieli i wprowadzili czołgi ;]

Ale biorąc pod uwagę Średniowiecze, bo ogólnie realizmu to za dużo Warband nie ma, to bardziej liczyła się ilość. Wprowadzenie broni palnej pod koniec Średniowiecza - widać że dowódcy postanowili iść w ilość. Wyszkolenie takiego arkebuzera zajmowało o wiele mniej niż łucznika, mimo że łucznicy byli szybkostrzelniejsi, do tego celniejsi. (oczywiście ci wyszkoleni) Mieli też większy zasięg od początkowej broni palnej.
    Włosi nie używali rycerstwa jak ich sąsiedzi z północy. Stawiali na włóczników/pikinierów i kuszników. Oba rodzaje wojsk było zdecydowanie łatwiej wyszkolić od rycerstwa czy łuczników. Dlatego też zawiodłem się na Rhodokach. Swadiańska konnica powinna się ponadziewać na ich włócznie i koniec walki, a nie przejechać ledwo zauważając że się taranuje uzbrojonego włócznika.

Wszystko też zależy jeszcze od czasów. W Starożytności dobrze wyszkoleni Legioniści podbili wszystkie państwa w Europie. W Średniowieczu w sumie było na +/-, w Nowożytności ilość, podczas I i II WŚ też ilość. Obecnie zdecydowanie jakość. Przykład bitwy w Mogadiszu, straty to 19 Amerykanów, jeden żołnierz malezyjski i 300-2000 Somalijczyków.

Offline Baldwin

• Użytkownik
    • Piwa: 203
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #70 dnia: Czerwca 10, 2011, 08:24:06 »
    Zagłosowałem na ilość , ponieważ zawsze na początku nakupie sobie rekrutów a potem i tak i ulepsze ... ale i tak jestem za jakością/ilością :)
    https://youtu.be/WKfo9naU2Nw
    Uh, I'ma make sure they remember me
    'Cause I walk around with lot of enemies

Offline Jagoda

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #71 dnia: Czerwca 10, 2011, 09:26:53 »
    Zagłosowałem na ilość , ponieważ zawsze na początku nakupie sobie rekrutów a potem i tak i ulepsze ... ale i tak jestem za jakością/ilością :)

Oczywiście, że każdy z nas na początku zbiera jak najwięcej armatniego mięsa. Przykładowo z 10 Swadiańskich wieśniaków, 1 dożyje rangi Rycerza - reszta do piachu. Ja tam zamiast 1000 owiec wole 10 lwów.

Offline Askorti

• Użytkownik
    • Piwa: 53
    « Odpowiedź #72 dnia: Czerwca 11, 2011, 20:25:51 »
    Bez żadnych wątpliwości, jakość.

Większa prędkość.
    Większe morale.
    Mniejsze zapotrzebowanie na jedzenie.
    Łatwiejsi w dowodzeniu.
    Mniejsza śmiertelność.

Dobrej jakości jeździec potrafi bez problemu zmieść wielu rekrutów, a koszt jego utrzymania będzie taki sam/niższy.

Offline Gregoriian

• Użytkownik
    • Piwa: 20
    • Znany jako Dalekowidz
    « Odpowiedź #73 dnia: Czerwca 14, 2011, 18:41:16 »
    Kilo czasu sie nie udzielałem, więc dam coś od siebie.

Zacznijmy od tego, że jest ograniczona ilość miejsc. Żeby mięso armatnie coś dawało musi to być olbrzymia przewaga (patrz ZSRR, Chiny). A w Warbandzie możemy mieć albo np 70 chłopów albo 70 rycerzy.  Nie ma porównania w warbandzie chodzi tylko o jakość.
    (click to show/hide)

Offline Bandaro123

• Użytkownik
    « Odpowiedź #74 dnia: Czerwca 17, 2011, 16:58:38 »
    ^Bierzesz sobie charyzmę na 1000 i bawisz się w Napoleona, ja często tak robię bo irytuje mnie ten limit jednostek.
    W miarę zdobywania sławy można mieć nawet 200-300 żołnierzy.