Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: UFO: The Two Sides v0.99  (Przeczytany 12916 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Jagoda

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    UFO: The Two Sides v0.99
    « dnia: Maja 06, 2011, 16:56:33 »

Ostatnio znajomy podesłał mi link do strony, z której mogłam pobrać grę i to całkiem za darmo. Akcja gry osadzona jest w niedalekiej przeszłości w 2019 roku. Ziemię zaczynają coraz częściej odwiedzać latające spodki czyli UFO. W tym celu Ziemianie powołali specjalną organizację, której zadaniem było odparcie "obcej" inwazji. Organizacje tą nazwano X-COM. Zapewne starsi wyjadacze wiedzą już o jaką grę chodzi. Zapewne powiedzą to UFO: Enemy Unknown. No cóż, po części to prawda.
      Gra, którą chcę wam przedstawić to UFO: The Two Sides, jest to remake dość popularnej gry UFO: Enemy Unknown.
      Niektórzy znają grę z starszych PC-ów, a nawet Amigi :D Wielokrotnie wiele różnych firm starało się wydać kolejną część gry i zdobyć sobie rzesze fanów. Niestety, mimo iż technologia parła ku przodu żadnej z firm nie udało się nawet w połowie odnieść takiego  sukcesu jaki odniosła gra UFO: Enemy Unknown i jej następczyni UFO: Terror From The Deep.
      Do czasu...aż pojawił się pewien człowiek z europy wschodniej, tak moi drodzy. Nasz rodak z krwi i kości, stworzył przy współpracy z kolegami grę, która nosi dzisiaj tytuł UFO: The Two Sides. Aby móc ściągnąć grę wystarczy przejść tylko do działu Downloads i pobrać grę w wersji 0.99. Gra jest na bieżąco aktualizowana i rozwija się w dość szybkim tempie. Tak więc numer wersji gry może ulec zmianie.  
      Gdy pobierzemy grę w folderze będzie znajdowała się aplikacja config aby ją uruchomić musimy mieć zainstalowaną Javę, o ile sienie mylę. Dzięki tej aplikacji możemy dokonać ustawień gry.

(click to show/hide)

Osoby, które mają słaby sprzęt powinny uruchomić aplikację Ufo_sh1 natomiast jeżeli posiadamy całkiem dobry sprzęt, to uruchamiamy aplikację Ufo. Po chwili ukaże się nam ekran tytułowy gry.

(click to show/hide)

W tym oknie będziemy mogli dokonać następującego wyboru:

• New Game
      - Czyli nowa gra. Za pomocą tej opcji rozpoczniemy nową grę.
      • Load Saved Game
      - Umożliwi nam wczytanie wcześniej zapisanej gry.
      • Credits
      - Twórcy remaku
      • Quit
      - wyjście z gry

W chwili obecnej interesuje nas oczywiście opcja New Game Tak więc klikamy na tą zakładkę, po czym otworzy się nam nowe okno. I tutaj wielu graczy ucieszą następujące okna.

• Single Player Game
      - Rozpoczęcie nowej gry dla pojedynczego gracza.
      • Host Multiplayer Game
      - Stworzenie gry dla wielu graczy(gra przez sieć).
      • Join Multiplayer Game
      - Dołączenie do gry wieloosobowej (gra przez sieć).
      • Cancel
      - Anulowanie i powrót do poprzedniego Menu.

Po wybraniu opcji rozpoczęcia nowej gry dla pojedynczego gracza ukaże się nam kolejne okno, w którym będziemy musieli zdecydować po której ze stron chcemy się opowiedzieć Human - Ludzie. Gdzie naszym zadaniem będzie odpieranie ataków obcych, a po opracowaniu odpowiednich technologii przeprowadzenie kontrataku na Mars. Drugą opcją, która nie była dostępna w UFO: Enemy Unknown to możliwość zagrania jako Obcy. W tym przypadku zbudujemy bazę na ziemi z której będziemy starali się przejąc władzę nad Ziemią.
      Oczywiście każda z stron konfliktu będzie wymagała od gracza wiele wysiłku i kunsztu walki w terenie. Nie jest to rodzaj gry, gdzie gracz zabija wszystko, co rusza się na ekranie. W tej grze trzeba naprawdę dobrze pomyśleć, nim podejmie się jakąkolwiek decyzję. Jest to gatunek gry strategiczno-ekonomicznej.
      Nim wybierzemy po której z stron chcemy się opowiedzieć, to musimy wybrać poziom trudności gry: Easy - łatwy Medium - średni Hard - ciężki. Tak więc skoro wybraliśmy już stronę konfliktu zostaniemy skierowani na mapę świata. Tutaj będziemy musieli wybrać lokalizację pierwszej z ośmiu baz. Pierwszą bazę otrzymujemy w ramach zwalczania "Obcych" nas następne bazy musimy już sami zrobić.

Niniejszy opis bardziej będzie opierał się  rozgrywce dla gracza stojącego po stronie Human - Ludzi. Opis stworzony został przezemnie na własnych doświadczeniach i bojach, na błędach i sukcesach.

Na początku gry warto zakładać bazę w Europie lub Stanach Zjednoczonych Ameryki, gdyż początkowo nasze istnienie jest uzależnione od funduszy poszczególnych państw członkowskich. Jeżeli pozwolimy bezkarnie latać UFO i bezradnie patrzeć jak Obcy terroryzują miasta, to fundusze drastycznie spadną. Natomiast sukcesywnie zakończone misje będą nam dawały spory dochód.

Z początku nasza baza nie będzie robiła wielkiego szału, ale zawsze to coś na dobry początek.

Fotka
      (click to show/hide)

Pierwszą rzeczą jaką musimy zrobić, to:
      • Rozbudować obecną bazę
             General Store (Magazyn)
             Large Radar System (Radar Dalekiego Zasięgu)
             Alien Containment ( Pomieszczenie do przesłuchiwania obcych)
      • Pozbyć się zbędnego uzbrojenia
      - W tym celu rozbrajamy całkowicie nasze myśliwce.
      - Na pokładzie naszego transportowca i w magazynie pozostawiamy następujące towary:Rifle, Rifle Clip(karabiny, amunicja do karabinu), AutoCannon i Grenade(Granaty) całą resztę  jaką mamy w magazynach sprzedajemy. Za sprzedaży powinniśmy zarobić około $300.000

• Zatrudnić Personel
      - 6 Żołnierzy
      -10 Naukowców

• Zakup Uzbrojenia
      - 3x Avalanche launcher (Wyrzutnie rakietowe Avalanche)
      - 36x Avalanche Missile ( Rakiety klasy Avalanche)
      - 2x AutoCannon
      - 30x AutoCanon HE Clip ( Amunicja klasy HE dla AutoCannon)
      - 20x Granade  (Granaty)
      - 3x Sniper Rifle (Karabin Snajperski)
      - 20x Sniper Rifle Clip ( Amunicja do Karabinu Snajperskiego)
      [/list]
      [/spoiler]

• Uzbrojenie
      Samolotów nie warto początkowo uzbrajać w nic innego niż tylko w rakiety typu Avalanche, ponieważ mają one ogromny zasięg i są mocne. Później rakiety należy zastąpić działkiem Plasma Cannon. Karabinki maszynowe nie zestrzelą nawet najmniejszego UFO, a rakiety Stingray, nie dość że mają mały zasięg i są słabe, to jeszcze często nie trafiają w cel. W bazie mamy też transportowiec SkyRanger, do którego pakujemy naszych dzielnych wojaków. Początkowo drużyna powinna składać się z sześciu ludzi i dwóch czołgów rakietowych. Dodatkowo dwóch, trzech komandosów powinno być uzbrojonych w działka Auto-Cannon i amunicję AC-HE (wystarczą dwa magazynki: jeden w karabinie, drugi w plecaku). Reszta załogi może mieć karabiny Rifle i dwa lub trzy magazynki, plus kilka granatów. W późniejszej fazie gry pozbywamy się ziemskich broni i stosujemy lasery bądź plazmy. Bardzo ważne jest, aby nasi żołnierze nie byli przeładowani bronią, ponieważ stracą wszystkie punkty ruchu i nie będą mogli się poruszać, warto także pamiętać, aby w rękach mieli tylko jedną broń, gdyż poprawia to im celność.

• Badania

Od razu musimy rozpocząć badania nad bronią laserową (Laser Weapons) i kontynuować je do momentu wynalezienia Laser Rifle. Potem musimy zlecić naszym technikom, produkcje 10 sztuk tej broni. Gdy już będziemy mieli Laser Rifle, proponuję sprzedać cały zapas starej broni palnej, czyli Rifle, Auto-Cannon i magazynków do tych broni. Nie warto prowadzić badań nad bronią Heavy Laser, Tank Laser Cannon oraz Laser Cannon czyli działek laserowych dla samolotów. Działko laserowe jest fatalne, ma taki sam zasięg jak zwykłe działko, przy czym jest niewiele od niego silniejsze, jednym słowem całkowita porażka. Karabin Heavy Laser jest ciężki, mało poręczny, nie może prowadzić ognia serią (Auto Shot), jest niecelny. Jedyną jego zaletą jest jego siła ognia. Czołg laserowy nie ma zalet tylko same wady. Jest niecelny, słaby, ogólnie szkoda męczyć naukowców i techników. Gdy skończymy badania nad Laser Rifle, a w międzyczasie zdobyliśmy jakiś spodek, to proponuje rozpocząć badania nad Alien Alloys, czyli stopem metali obcych, ponieważ to umożliwi nam stworzenie pancerza Personal Armour. Nie jest to może cud techniki, ale lepsze to niż zwykły mundurek. Istnieje szansa, że nasz żołnierz przeżyje strzał z broni obcych. Gdy opracujemy Personal Armour, proponuje przebadać MediKit, pozwoli to nam na leczenie naszych rannych żołnierzy w trakcie bitwy. Laser Rifle, MediKit i Personal Armour – powinniśmy mieć opracowane do końca stycznia, ewentualnie do połowy lutego. Tak wyposażona ekipa początkowo stanowi dosyć duże zagrożenie dla obcych.

Następnie nasz uwaga powinna się skupić na przebadaniu Plasma Rifle i Plasma Rifle Clip, Heavy Plasma i Heavy Plasma Clip oraz Plasma Cannon, czyli działka plazmowe dla samolotów. Gdy je opracujemy, proponuję przezbroić samoloty właśnie w działka plazmowe. Wprawdzie mają one trochę mniejszy zasięg niż rakiety Avalanche, ale są tak samo silne i na dodatek mają w zasadzie nieskończony zapas amunicji. Nie należy zapomnieć o Power Suit i Flying Suit oraz o przesłuchiwaniu żywych obcych, którzy są źródłem bezcennych informacji, bez których nie da się ukończyć gry.

• Walka Powietrzna

Mimo że Interceptor to najnowocześniejszy myśliwiec ziemski, to i tak nie jest w stanie prowadzić równorzędnej walki ze spodkami obcych. Myśliwiec uzbrojony w rakiety Avalanche jest w stanie zestrzelić małe UFO (Small Scout, Medium Scout, Large Scout). Na większe statki (Supply Ship, Terror Ship) potrzeba zazwyczaj dwóch myśliwców. Dużego UFO (Battleship) nie ma nawet co atakować myśliwcem, ponieważ zostanie on od razu zestrzelony. Gdy nasz Interceptor jest uzbrojony w działko plazmowe, możemy spokojnie wysyłać je na każdy rodzaj spodka za wyjątkiem tego największego, z którym poradzi sobie tylko Avenger. Ważne jest, aby jeden z naszych myśliwców patrolował ciągle okolicę. Zwiększa to szanse przechwycenia spodka oraz poprawia "morale" poszczególnych krajów, co wpływa na zwiększenie dotacji. Czasami spodki lądują na ziemi. Ich misją jest rekonesans, szpiegowanie lub gdy spodek wyląduje w mieście (nie misje Terror Site) infiltracja rządu danego państwa. W takiej sytuacji musimy OBOWIĄZKOWO wysłać tam naszych komandosów, gdyż celem obcych jest przekonanie rządu, iż X-Com stanowi zagrożenie dla Ziemi. Gdy to się uda, dany kraj wycofuje się z organizacji, zdradzając obcym lokalizację Twoich baz, co skutkuje natychmiastowym atakiem na nie.

• Walka lądowa - Czyli Sześć Przykazań Żołnierza

• Żołnierz powinien kończyć turę ukryty za jakąś przeszkodą terenową,
      • Żołnierz powinien mieć wystarczającą ilość punktów na oddanie choćby jednego strzału Snap Shot,
      • NIGDY nie wolno kończyć tury w sytuacji, gdy nasz żołnierz stoi na linii strzału obcego,
      • W misjach w mieście (Terror Site) czasami warto zabić cywila, jeżeli mamy możliwośc równoczesnego zabicia kilku obcych,
      • W misjach Terror Site trzeba uważać z rzucaniem granatów, strzelaniem z rakiet itd. Za każdego zabitego cywila dostajemy dużo punktów karnych,
      • W misjach Terror Site, gdy walczymy z rasą Snakeman i Cryssalid, priorytetem jest eliminacja wszystkich Cryssalidów, ponieważ zmieniają one ludzi w obcych.
      « Ostatnia zmiana: Maja 07, 2011, 18:57:27 wysłana przez Jagoda »

Offline Jagoda

• Użytkownik
      Odp: UFO: The Two Sides v0.99
      « Odpowiedź #1 dnia: Maja 06, 2011, 17:00:53 »
      UFOpedia

• Budujemy Lepszy Świat

(click to show/hide)

• Awionetki X-COM-u

(click to show/hide)

• Uzbrojenie Awionetek

(click to show/hide)
      « Ostatnia zmiana: Maja 06, 2011, 17:54:32 wysłana przez Jagoda »

Offline Jagoda

• Użytkownik
      « Odpowiedź #2 dnia: Maja 06, 2011, 17:02:09 »
      • Obcy - Czyli z czym do ludzi

(click to show/hide)

« Ostatnia zmiana: Maja 07, 2011, 18:43:48 wysłana przez Jagoda »

Offline Kalpokor

• Użytkownik
      • Piwa: 0
      « Odpowiedź #3 dnia: Maja 06, 2011, 17:25:41 »
      Myślałem, że ktoś zaczeka z opisem aż twórcy skończą wszystkie rzeczy, które sobie zaplanowali :)

Moim znajomym jeśli chodzi o tą wersję tej wspaniałej gry był Daedaus, za co mu dziękuję bardzo.

Samą zaś grę polecam wszystkim, którzy nie w nią nie grali lub grali w "UFO-podobne" produkcje. To jest jeden z klasyków, w który zagrywałem się na wczesnych PC-tach. Co do tej wersji warto wspomnieć, że można grać również po stronie ufoków i sam jestem ciekaw jak to będzie, ale poczekam na wersję finalną.

Oczywiście mógłbym się rozpisać jak Jagoda, nawet bardziej [jako weteran tej gry], ale tak sobie dobrze radzi w różnego rodzaju opisach, co zresztą widzimy na forum [gratulacje dla Ciebie], że nie będę się wtrącał.

(click to show/hide)

Offline Gzywa

• Użytkownik
      • Drunken Head Hunter
      « Odpowiedź #4 dnia: Maja 06, 2011, 19:37:36 »
      Stokrotne dzięki za info(świetne jak zawsze)! W końcu zapowiada się udany remake (Było kilka podobnych open source-owych projektów które śledziłem na bieżąco ale dałem sobie spokój jak wszystkie padły xD). Jakoś nie przypadły mi do gustu próby wskrzeszenia serii jako pseudo-turówki (UFO: Afterlight i wcześniejsze). Na pewno ściągnę i zobaczę.

PS. Słyszał ktoś może o "UFO: Extraterrestrials"? Gra przeszła bez większego echa a szkoda bo była naprawdę dobra. Chyba jak dotąd najbardziej udany remake serii(Nie liczę "UFO: The Two Sides" bo jeszcze nie grałem)
      \        /          <---<<                                        <----<<                        <---<<
       \_O_/                                            <---<<
          |                           <---<<                                    <---<<
          |  /                                          <---<<                                     <---<<
         / \/   <---<<                                               <---<<
        /                                <---<<

Offline Jagoda

• Użytkownik
      « Odpowiedź #5 dnia: Maja 06, 2011, 20:07:36 »
      PS. Słyszał ktoś może o "UFO: Extraterrestrials"? Gra przeszła bez większego echa a szkoda bo była naprawdę dobra. Chyba jak dotąd najbardziej udany remake serii(Nie liczę "UFO: The Two Sides" bo jeszcze nie grałem)

Tak, nawet mam :D Akcja dzieje się tuż po wydarzeniach z UFO: Enemy Unknown, z tym, że Ziemianie przegrali. Po jakimś czasie transportowce przestały przylatywać z Ziemi na planetę Esperanza. A z czasem zaczęły pojawiać się statki obcych.
      Bitwa dzieje się na planecie Esperanza. Ale powiem tak gra, to totalna porażka. Wiele rzeczy brakuje, przykładowo wojak nie może klękać i temu podobne. Grafika jest wspaniała, ale co z tego jak zapomnieli o dość istotnych innych sprawach. Na szczęście wyszedł mod Bman UFO Mod  ja mam wersje4.07. Ten mod naprawia wszelkie niedociągnięcia, czyniąc grą taką jaką powinna być :D. W UFO ET musimy odeprzeć inwazje obcych jak to miało miejsce w UFO: Enemy Unknown, gdzie musieliśmy bronić Ziemi. Różnica jest taka żę po odparciu inwazji musimy lecieć na Ziemię i ją wyzwolić :D Gre polecam, ale tylko z modem Bman UFO Mod Strona domowa Modu

Offline Gzywa

• Użytkownik
      • Drunken Head Hunter
      « Odpowiedź #6 dnia: Maja 06, 2011, 21:22:41 »
      Fakt, gra miała kilka niedociągnięć ale w porównaniu z np. "UFO: Aftermath" ktore nie całkiem było turówką i do tego miało limit czasowy(co za geniusz wymyślił w tej grze biomasę która "zjada" ziemię?!), Extraterrestials jest całkiem udane(może znajdę czas żeby ją przejść ponownie to zobaczę tego moda). A tak po cichu liczę że ktoś zrobi remake "Terror From the Deep" który przypadł mi do gustu choć powiela ten sam schemat co poprzednik z drobnymi usprawnieniami i zmienionym otoczeniem(głębiny oceanu).
      \        /          <---<<                                        <----<<                        <---<<
       \_O_/                                            <---<<
          |                           <---<<                                    <---<<
          |  /                                          <---<<                                     <---<<
         / \/   <---<<                                               <---<<
        /                                <---<<

Offline Kalpokor

• Użytkownik
      « Odpowiedź #7 dnia: Maja 06, 2011, 21:49:07 »
      http://www.ufopaedia.org/index.php?title=Main_Page

Przy okazji, wiecie że w Terror From the Deep był bug w badaniach naukowych, kiedy to przy złej kolejności odkryć niemożliwe było skończenie gry ?

Offline Paralityk

• Użytkownik
      • Piwa: 2
      « Odpowiedź #8 dnia: Maja 07, 2011, 12:30:49 »
      1. Jak tu cokolwiek kupować ;]? Niby wybieram sprzęt, kasuje mi kasę z konta a zamówionego sprzętu jak nie było tak i nie ma. już dotarło ;]
      2. Jak uzbrajać żołnierzy? W zakładce "soldiers" mogę tylko zmienić ich zbroję, zobaczyć status(nic się nie wyświetla), przeprowadzić trening psychiczny(chyba) i sprzedać ich. też już wiem ;]

3. Czy ktoś mógł by zrobić mini legendę o tym co jaki znaczek na mapie oznacza i co do niego słać?
      4. Czemu odrzutowce ustawione na auto reagowanie co chwilę latają w miejsca gdzie nic się nie dzieje i stoją tak puki ich ręcznie nie zawrócę??
      « Ostatnia zmiana: Maja 07, 2011, 13:35:14 wysłana przez michal3588 »

Offline Jagoda

• Użytkownik
      « Odpowiedź #9 dnia: Maja 07, 2011, 14:37:59 »
      1. Jak tu cokolwiek kupować ;]? Niby wybieram sprzęt, kasuje mi kasę z konta a zamówionego sprzętu jak nie było tak i nie ma. już dotarło ;]
      2. Jak uzbrajać żołnierzy? W zakładce "soldiers" mogę tylko zmienić ich zbroję, zobaczyć status(nic się nie wyświetla), przeprowadzić trening psychiczny(chyba) i sprzedać ich. też już wiem ;]

3. Czy ktoś mógł by zrobić mini legendę o tym co jaki znaczek na mapie oznacza i co do niego słać?
      4. Czemu odrzutowce ustawione na auto reagowanie co chwilę latają w miejsca gdzie nic się nie dzieje i stoją tak puki ich ręcznie nie zawrócę??

Odnośnie punktu trzeciego, to nie bardzo rozumiem o co ci chodzi. Mogę pomóc, ale muszę też wiedzieć o co Ci dokładnie chodzi. A co do punktu czwartego, to zawsze wysyłam ręcznie myśliwce. Gdy przyśpieszmy czas, a nasze systemy wykrywania zarejestrują UFO, które wylądowało gdzieś w okolicy, to wysyłam Transportowiec w osłonie jednego myśliwca ( na razie ). Jak będę miała większe UFO to w tedy wyślę dwa myśliwce w eskorcie. Dlaczego? Wojacy wolnooo się szkolą, czyli ich doświadczenie jest na wagę złota. Jeżeli UFO zestrzeli mi transportowca, to jestem chyba ugotowana :( Na razie gra jest "prosta" idzie mi całkiem dobrze :D
      « Ostatnia zmiana: Maja 07, 2011, 14:55:17 wysłana przez Jagoda »

Offline Paralityk

• Użytkownik
      « Odpowiedź #10 dnia: Maja 07, 2011, 15:00:34 »
      Może rzeczywiście źle sformułowałem pkt 3;]. Na początku myślałem, że różne kolory znaczków ufo oznaczają różne akcje (desant, może jakiś atak z powietrza), i że zależnie od koloru znaczka trzeba wysyłać tylko myśliwce lub transportowce. Teraz już wiem, że muszę najpierw to cholerstwo myśliwcami zestrzelić a potem wojakami wpaść;]

Czy jest jakiś sprzęt, żeby poszerzyć pole widzenia w trakcie bitwy? Ufoli znajduję dopiero gdy zaczną do mnie strzelać.

Jaka taktyka jest dobra na początek bitwy? Moim zdaniem logicznym jest rozstawić wojaków po okolicznych zasłonach i powoli posuwać się naprzód od zasłony do zasłony. Ale może się mylę;d

Offline Jagoda

• Użytkownik
      « Odpowiedź #11 dnia: Maja 07, 2011, 15:30:49 »
      A więc tak. Z tego co ja wiem na dzień dzisiejszy to są dwa kolory X. Zielony - UFO wylądowało/rozbiło się. Fioletowy - Ufo jest w powietrzu.

Co do samej walki, to wykorzystuję tylko połowę ich ruchów, a czasami nawet mniej. Zawsze tworzę dwu - trzy osobowe zespoły i przemieszczam je w różne części mapy. Jeżeli chodzi o uzbrojenie moich wojaków, to na pokładzie mojego transportowca mam 8 Rifle, 3 AutoCannon i 3 Sniper Rifle. Auto Canon daje tym co mają co najmniej 35 punktów udźwigu.
      Każdy z żołnierzy ma co najmniej po jednym granacie. Z czasem też zakupuje Apteczki. Bardzo pomagają na polu bitwy. Istotną rzeczą jest to, aby wykonywać ruchy każdym z wojaków.A jeżeli wiemy, że zabiliśmy wszystkich "ufoków" wykonuję maksymalną liczbę ruchów. Dlaczego? Zauważyłam, że w tedy zdobywają więcej cennego doświadczenia. Nie wiem jak jest ze strzelaniem.
      Czołgów nie używam. Z początku ciężko jest grać niewyszkolonymi żołnierzami, ale gdy nabiorą wprawy, to są tysiąckroć lepsi od "tankow".

Offline Paralityk

• Użytkownik
      « Odpowiedź #12 dnia: Maja 07, 2011, 16:10:24 »
      Trochę jeszcze zabugowana ta gra. Już kilka razy zdarzyło mi się, że kosmici strzelali przez ściany własnego statku. Zanim moi ludzie go okrążyli i dotarli do wejścia zastało mi 2 z 8 żołnierzy...

Offline Jagoda

• Użytkownik
      « Odpowiedź #13 dnia: Maja 07, 2011, 16:15:19 »
      Trochę jeszcze zabugowana ta gra. Już kilka razy zdarzyło mi się, że kosmici strzelali przez ściany własnego statku. Zanim moi ludzie go okrążyli i dotarli do wejścia zastało mi 2 z 8 żołnierzy...

Bo ściany możesz zniszczyć. I wiedz, że nie należy stać przy oknie, bo ciebie też zabiją. Może dlatego mówisz, że jest zbugowana, bo strzelali przez okno :D Tu nie ma zmiłuj się. Każdy swój krok musisz dokładnie przemyśleć :D

Oj nie płacz. Bądź mężczyzną :D Nóż w zęby, karabin w dłoń i do przodu żołnierzu :D Ja tam daję rade. Czasami mi kogoś zabiją/zranią, ale od czego jest Save/Load ;)  Gra bardzo mi się podoba. Jest bardzo wymagająca.

Offline Paralityk

• Użytkownik
      « Odpowiedź #14 dnia: Maja 07, 2011, 16:27:34 »
      Mi też się podoba;]. Po prostu dopiero co zaczynam ją ogarniać.
      Co trzeba zrobić, żeby wojak strzelał w trakcie tury wroga?? Często mi się zdarza, że ufok strzela do mnie mimo, że jest moja tura.

Brakuje mi tu opisów broni i badań. Jak mam się domyślać działania danego sprzętu po samej jego nazwie??
      Do czego jest np: Ufo Navigation, Mind Probe?? Mógł bym tak długo wymieniać;]. O ile mogę się domyśleć o co chodzi z floater/sectoid corpse to reszta stanowi nie lada zagadkę;].  Może dla starych wyjadaczy jest to na tyle oczywiste, że nikt nie pomyślał aby takie notki na temat działania w grze umieścić ale dla mnie "świeżaka" bardzo by się one przydały;]
      « Ostatnia zmiana: Maja 07, 2011, 17:05:03 wysłana przez michal3588 »