Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: mountblade.info ver. 2  (Przeczytany 20505 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Cavalete

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: mountblade.info ver. 2
    « Odpowiedź #45 dnia: Kwietnia 18, 2008, 19:25:57 »
    Co mogę powiedzieć? Świetna recenzja. Jesteś w tej chwili najlepiej piszącą tu osobą (za gram/styl masz 5), więc mam nadzieję, że jeszcze jakieś twoje teksty zobaczę :).

Znalazłem tylko 2 małe uchybienia:
    - przymiotniki 'francuski' i 'angielski' małymi literami się pisze :)
    - słowo "sukcesywna" nie pasuje - w tym przypadku raczej "efektywna"

Recka naprawdę zasługuje na wielką pochwałę.

Co do tych przymiotników - racja, zawsze mi się to myli, może w końcu zapamiętam

"Sukcesywna" - przyznam się, że myślałem o innym znaczeniu, Mr. Słownik mi pomógł. Zmienione.

Dzięki za opinię, postaram się w najbliższym czasie napisać coś nowego (opłacało się jednak czytać CDA od dzieciństwa ;] )

Wszystko się opłaca czytać. No może oprócz Bravo i blogów rózowych laseczek, bo to niezbyt kształci. Jak chcesz pogadać o CDA, to odkop temat z offtopicu O CD-Action. Chętnie podyskutuję :)
    « Ostatnia zmiana: Kwietnia 18, 2008, 19:29:10 wysłana przez Puzonix »
    Nobody expects the Spanish Inquisition!

Offline Warlang

• Użytkownik
    « Odpowiedź #46 dnia: Kwietnia 19, 2008, 11:45:29 »
    Ja z kolei doszukałem się kilku błędów stylistycznych, braku przecinka i literówki. W recenzji mi czegoś brakuje… nie grałem w ten mod, więc ta recenzja jest moim pierwszym spotkaniem z nim. Może byś napisał jak się kończy gra (o ile da się ją skończyć), co dokładnie zostało dodane do ekwipunku, czy są jakieś misje, ile jest zamków do zdobycia itp (jakieś porównanie do Native). No niekompletna jest ta recenzja. Ale cóż, poprawi się i będzie. ;)
    Najlepszą recenzją, jaką kiedykolwiek czytałem jest ta: http://www.gamelog.pl/index.php?s=r&id=383
    « Ostatnia zmiana: Kwietnia 19, 2008, 11:48:05 wysłana przez Warlang »

Offline Cavalete

• Użytkownik
    « Odpowiedź #47 dnia: Kwietnia 19, 2008, 12:00:44 »
    Ja z kolei doszukałem się kilku błędów stylistycznych, braku przecinka i literówki. W recenzji mi czegoś brakuje… nie grałem w ten mod, więc ta recenzja jest moim pierwszym spotkaniem z nim. Może byś napisał jak się kończy gra (o ile da się ją skończyć), co dokładnie zostało dodane do ekwipunku, czy są jakieś misje, ile jest zamków do zdobycia itp (jakieś porównanie do Native). No niekompletna jest ta recenzja. Ale cóż, poprawi się i będzie. ;)
    Najlepszą recenzją, jaką kiedykolwiek czytałem jest ta: http://www.gamelog.pl/index.php?s=r&id=383

Jeśli bym napisał ze szczegółami co dodano, zepsułbym radość z gry i poznania tego samemu. Zapewne jakieś błędy się uchowały, więc prosiłbym o wskazanie gdzie dokładnie to poprawię. Poza tym nie chciałem się zagłębiać w szczegóły. Może zrobię to przy okazji kolejnej recki :]. Dzięki za krytykę.

Offline Puzonix

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • Constable Hater
    « Odpowiedź #48 dnia: Kwietnia 19, 2008, 12:15:14 »

A dla mnie jest kiepska, bo zbyt szczegółowa. Nie sztuka jest napisać reckę na parę stron i ująć w niej wszystkie szczegóły. Sztuka napisać reckę na pół strony i streścić wszystko co jest do streszczenia. Co mnie obchodzi ile złota się dostaje za rzecznego pirata, skoro jeszcze w grę nie grałem? Co mnie obchodzą technikalia? (ile % dmg zadaje się z konia a ile na piechotę) Do takiego objaśniania to są tutoriale, a nie recenzje. Autor tej recenzji wyjechał równo poza jej konwencję i zrobił z tego takie 'niewiadomoco'. Mnie się nie podoba.

Offline Warlang

• Użytkownik
    « Odpowiedź #49 dnia: Kwietnia 19, 2008, 12:56:42 »
    Nie wiem, może i masz racje Puzonix, ale mnie się ona bardzo podoba... Przynajmniej po przeczytaniu takiej recenzji już bym wiedział na 100% czy chcę w to grać, czy też nie. Widocznie nasze oczekiwania są różne.

A teraz wróćmy do recenzji Cavalete. Oto co znalazłem:

Trwający w latach 1337-1453 konflikt spowodowany bezpotomną śmiercią syna Filipa Pięknego - Karola IV i sukcesją o tron pomiędzy Edwardem III, a dwoma bratankami Filipa. [<-- w tym zdaniu brakuje orzeczenia, ono jest niedokończone]

Akcja moda osadzona jest w roku 1371[w tym miejscu powinien być przecinek]a więc w czasie kiedy we Francji panował Karol V, zaś w Anglii Edward III. Od razu muszę przyznać, iż mapa jest bardzo dobrze odwzorowana na podstawie rzeczywistej. [<-- powinno być: „mapa jest odwzorowana historycznie” albo „mapa jest realistycznie odwzorowana”] Układ miast i ich nazwy zostały zmienione, więc[w tym miejscu brakuje spacji]próżno szukać miast Rivacheg, czy Jelkali, ale raczej Paryża lub Orleanu.

Powinienem teraz powiedzieć teraz [<-- dwa razy słowo „teraz”]o minusach, jednak jedyne

PPS [<-- co to? Polska Partia Socjalistyczna? ;) Powinno być PS 2] Dla zainteresowanych - drzewko rozwoju -> http://img142.imageshack.us/img142/9646/hyw8ea.jpg Jeśli się nie zna francuskiego (jak ja)[brak przecinka] lepiej uważać przy wyborze awansu kolejnych jednostek francuskich :).
    [Cavalete]

Ocena 9/10
    +[<-- tu by się przydały spacje]Wojna Stuletnia
    +Heraldyka
    +Różnorodność rozwoju jednostek w obu państwach
    +Nowy ekwipunek

-Gdzie jest reszta bohaterów?!
    -Zostawia pewien niedosyt.

Na zakończenie dodam, że mylisz myślnik z dywizem
    „–” to jest myślnik
    „-” to jest dywiz

najpierw przeczytaj to: http://pl.wikipedia.org/wiki/Dywiz
    a potem to: http://pl.wikipedia.org/wiki/Myślnik

Nie odbierz tego jak czepianie się. Chcę tylko pomóc w dążeniu do doskonałości ;) Jestem w końcu pedantem :)

Mam nadzieję, że doceniasz mój bezcenny czas włożony w te korekty.

Ja doceniam, bo wielu rzeczy jak widać nie zauważyłem. Ach ten pośpiech :)
    « Ostatnia zmiana: Kwietnia 19, 2008, 13:10:35 wysłana przez Puzonix »

Offline dagoth

• Użytkownik
    « Odpowiedź #50 dnia: Kwietnia 19, 2008, 13:01:44 »
    Recenzja moda Guardians Party

Wielu którzy grają w M&B nie od wczoraj powie, że to po prostu kolejny  mod o nieumarłych. Lecz ten ich zaskoczy przede wszystkim dlatego że jest zrobiony przez kobietę(widać gołym okiem) o pseudonimie Nema. Dodaje on: dwie nowe frakcje(Guardians i Kindgom of dark, a poza tym zmienia nazwy innych już dobrze wszystkim znanych), nema stworzyła całkowicie nową mapę, jednostki, itemy, rasy. Mamy do wyboru grę człowiekiem, orkiem, elfem lub pustynnym elfem. Na początku gdy wejdziemy do lokacji Astral Portal wybieramy czy działamy jako wolny strzelec(wtedy jako bonus otrzymujemy kirys Guardian Brothera i miecz) czy chcemy dołączyć do grona siedmiu elfich sióstr które walczą z zastępami nieumarłych(wtedy Tayibaah dołącza do nas i od tej chwili naszym celem jest odnalezienie siedmiu sióstr). Oprócz tego musimy wybrać czy stoimy po stronie dobra czy zła. Gdy chcemy być dobrzy to dołączamy do frakcji Guardians, a jeśli chcemy walczyć po stronie zła to dołączamy do Królestwa ciemności. Jeśli jednak wybraliśmy działanie jako wolny strzelec to dołączamy np. do Królestwa Nordów.

Mod jest bardzo ciekawy między innymi dlatego że wiele miejsc na mapie jest poukrywanych i dopiero gdy się do takiego miejsca zbliżymy to ono się ukazuje. W grze możemy spotkać również wiele artefaktów np. potężną Księgę umarłych z pomocą której otrzymujemy premię do współczynników. Pomagając kobietom z frakcji Guardians otrzymujemy od nich specjalne zadania np. zabicia  legionów nieumarłych lub zdobycia jakiegoś artefaktu. Otrzymujemy od nich bronie z pomocą których możemy pokonać naszych wrogów.

To moja pierwsza recenzja. Mam nadzieję że się podobała. Czekam na wasze komentarze.

Offline Cavalete

• Użytkownik
    « Odpowiedź #51 dnia: Kwietnia 19, 2008, 13:11:11 »
    (...)A teraz wróćmy do recenzji Cavalete. Oto co znalazłem:

Trwający w latach 1337-1453 konflikt spowodowany bezpotomną śmiercią syna Filipa Pięknego - Karola IV i sukcesją o tron pomiędzy Edwardem III, a dwoma bratankami Filipa. [<-- w tym zdaniu brakuje orzeczenia, ono jest niedokończone]

Akcja moda osadzona jest w roku 1371[w tym miejscu powinien być przecinek]a więc w czasie kiedy we Francji panował Karol V, zaś w Anglii Edward III. Od razu muszę przyznać, iż mapa jest bardzo dobrze odwzorowana na podstawie rzeczywistej. [<-- powinno być: „mapa jest odwzorowana historycznie” albo „mapa jest realistycznie odwzorowana”] Układ miast i ich nazwy zostały zmienione, więc[w tym miejscu brakuje spacji]próżno szukać miast Rivacheg, czy Jelkali, ale raczej Paryża lub Orleanu.

Powinienem teraz powiedzieć teraz [<-- dwa razy słowo „teraz”]o minusach, jednak jedyne

PPS [<-- co to? Polska Partia Socjalistyczna? ;) Powinno być PS 2] Dla zainteresowanych - drzewko rozwoju -> http://img142.imageshack.us/img142/9646/hyw8ea.jpg Jeśli się nie zna francuskiego (jak ja)[brak przecinka] lepiej uważać przy wyborze awansu kolejnych jednostek francuskich :).
    [Cavalete]

Ocena 9/10
    +[<-- tu by się przydały spacje]Wojna Stuletnia
    +Heraldyka
    +Różnorodność rozwoju jednostek w obu państwach
    +Nowy ekwipunek

-Gdzie jest reszta bohaterów?!
    -Zostawia pewien niedosyt.

Na zakończenie dodam, że mylisz myślnik z dywizem
    „–” to jest myślnik
    „-” to jest dywiz

najpierw przeczytaj to: http://pl.wikipedia.org/wiki/Dywiz
    a potem to: http://pl.wikipedia.org/wiki/Myślnik

Nie odbierz tego jak czepianie się. Chcę tylko pomóc w dążeniu do doskonałości ;) Jestem w końcu pedantem :)

Mam nadzieję, że doceniasz mój bezcenny czas włożony w te korekty.

Z tym myślnikiem i dywizem to normalnie mnie zaskoczyłeś. Zawsze można się czegoś nowego nauczyć. :)

Co do PPS - poczytałem nieco i można stosować P.P.S. jako "post-postscript". Również w oparciu o wiki -> http://en.wikipedia.org/wiki/Postscript

Pokazywanie mi moich błędów razem z poradą jak je zmienić nie odbieram jako czepianie się. Dzięki za pomoc w poprawkach :].
    « Ostatnia zmiana: Kwietnia 19, 2008, 15:16:38 wysłana przez Cavalete »

Offline Warlang

• Użytkownik
    « Odpowiedź #52 dnia: Kwietnia 19, 2008, 14:11:55 »
    Co do PPS - poczytałem nieco i można stosować P.P.S. jako "post-postscript". Również w oparciu o wiki

Mam nadzieję, że to jest ostatni post dotyczący ortografii, bo się nam offtop robi.

Należy zapamiętać, że w języku polskim (w przeciwieństwie do łacińskiego i angielskiego) nie stawiamy kropek w skrócie post scriptum (poprawny jest więc tylko zapis "PS").

Zainteresowanych poprawną pisownią zapraszam tutaj:
    http://developer.mozilla.org/pl/docs/MDC:Jak_edytować_stronę#Przecinki_i_kropki

PS Po co umieściłeś cały mój cytat? (Nie odpowiadaj) Skróć go trochę, bo to jest spamowanie.
    « Ostatnia zmiana: Kwietnia 19, 2008, 14:16:24 wysłana przez Warlang »

Offline Cavalete

• Użytkownik
    « Odpowiedź #53 dnia: Kwietnia 20, 2008, 12:56:02 »
    Recenzja modu The Eagle and the Radiant Cross (wszelka krytyka i poprawki mile widziane :) )

Wraz z ukazaniem się wersji 903, powstało wiele modów do Mount & Blade. Niektóre były gorsze, niektóre lepsze, lecz jeden z wyraźnie wyróżnia się swoją jakością. Nazywa się on "The Eagle and the Radiant Cross". Mod ten, ma największą liczbę ściągnięć - w chwili pisania recenzji miał prawie 20tys.(sic!). Postaram się nieco przybliżyć zmiany i nowinki, które dodano do tegoż moda.

Co zmieniono?
    Renesans
    Tak jest, żegnamy ciemne średniowiecze i witamy renesans. No może nie do końca, jednak wyraźnie widać zmienioną epokę. Dodano broń palną (choć niektóre zbyt fantastyczne, jak np. repeater gun - czterolufowy muszkiet!?), jak również opancerzenie typowe dla wczesnego renesansu np. kirysy, czy moriony. Do uzbrojenia dodano także zweihandery - które w odróżnieniu odzwyczajnych mieczy dwuręcznych nie mogą być używane z konia, czy bardzo długie piki, przypominające macedońskie włócznie. Wraz z nowym orężem i opancerzeniem, musiały zajść zmiany we frakcjach. Tak więc mamy:
    Nowe państwa
    W "The Eagle(...)" 5 podstawowych państw zostało zmienionych na całkiem nowe, jak i dodano jedno unikalne. Mamy więc:
    The Holy Swadian Empire
    Państwo to, wzorowane na Świętym Cesarstwie Rzymskim, posiada bardzo dobrych żołnierzy. Elitę stanowi jednak kawaleria, czyli ciężko opancerzeni rycerze, którzy bez strachu szarżują podążając za swoim wodzem, dzierżącym sztandar Swadii.

Ellis Empire
    To państwo z kolei zostało zaprojektowane opierając się na starożytnym Rzymie, czy państwach hellenistycznych. Dostajemy tu pod komendę pikinierów, którzy skutecznie zatrzymują szarżę kawalerii. Piechota Ellis Empire spodoba się tym, którzy lubią czekać aż wróg sam nadzieje się na włócznie ich wojsk.

Laurian Kingdom
    Wojska Laurian Kingdom przypominają do złudzenia na hiszpańskie tercios, czyli formacje składające się z pikinierów i rodeleros, osłaniających muszkieterów i arkebuzerów. Dodatkowo państwo to ma do dyspozycji jednostki podobne do rajtarów, czyli konnicy posługującej się w walce głównie bronią palną.

Imperial State
    Frakcja wzorowana na II Rzeszy Niemieckiej. Jeśli miałbym ją opisać w dwóch słowach, powiedziałbym: Broń palna. Jeśli marzysz o pełnym wykorzystaniu broni palnej, to jest to wybór dla Ciebie. Już podstawowi rekruci posiadają pistolety skałkowe, wraz z rozwojem wojsk dostajemy kanonierów i potężnych dragonów. Większość wojsk nieprzyjaciela zostanie wystrzelana, zanim dojdą na zasięg miecza.

Dual Monarchy
    Frakcja przypominająca wschodnioeuropejskie państwa, widać również wpływy Bliskiego Wschodu. Słowem kluczowym dla Dual Monarchy jest "różnorodność". Dostaniemy tutaj zarówno dobrze wyszkoloną piechotę, jak i wyśmienitą kawalerię.

Khergit Khanate
    Skojarzenie z Chanatem krymskim, jak najbardziej pożądane. Można powiedzieć, że ci ludzie urodzili się na koniach. Każdy ochotnik zrekrutowany w wiosce posiada od razu konia i łuk. Ścieżka rozwoju w tym państwie to prosta linia – brak jakichkolwiek wyborów w awansie jednostki, brak jest również jakiejkolwiek piechoty. Jeśli radość sprawia Ci dowodzeniem hordą tatarską – to frakcja stworzona dla Ciebie.
    <miejsce na screen>

Wielkim właśnie atutem tego moda, jest różnorodność każdego z państw, gdyż gra każdym z nich jest zupełnie inna, przytaczając choćby przykład Khergit Khanate i Ellis Empire. Jednak twórca moda – Pan D'Sparil – dodał również kilka nowych, zupełnie unikalnych oddziałów, które podróżują po terytorium państw.

Unikalne oddziały
    Spotkać można m.in. husarię na terytorium Dual Monarchy, Świętą Inkwizycję, czy kompanię Deathbringerów (nawiązanie do Warhammer: Dark Omen, jak najbardziej :) ) na terenie Swadii. Takich unikalnych oddziałów jest wiele. Można je zaatakować (pojawiają się w nowym miejscu po zabiciu) lub próbować ich przekonać, aby podążali za nami (niezbędnym jest posiadanie wielu punktów sławy). W modzie zmieniono wygląd również Manhunterów, którzy wyglądają teraz bardziej "renesansowo", dodatkowo wyposażono ich w wielkie buławy i młoty.

Najemnicy dostępni w karczmach również przeszli zmiany, choć głównie są to zmiany kosmetyczne.

Mapa świata
    Wygląd mapy świata został zmieniony nieznacznie, choć dodano tereny na zachodzie, gdzie mają swoją siedzibę Imperial State. Zmieniono również nazwy niektórych miast i wiosek, dodano parę nowych np. Marienburg, czy Zenislev. Jest to przyjemny akcent, który w miły i nienachalny sposób komponuje się w grę.

Bandyci
    Nie jest to co prawda istotny element, ale miłym akcentem było dopasowanie rodzaju bandytów do frakcji. Tak więc Khergit'ci dostają bandytów na koniach, a Imperial State bandytów z bronią palną. Dzięki temu nawet zwyczajne "creepowanie" jest dostosowane do wybranej frakcji.

Kończąc...
    Mod The Eagle and the Radiant Cross może nie jest ideałem, lecz do ideału niewiele mu brakuje. Mnóstwo dodanych nowinek sprawia, że czujemy się jakbyśmy grali w coś zupełnie nowego. Praca wykonana przez D'Sparil'a zasługuje na wielką pochwałę.

Ocena: 9+/10
    Plusy:
    + Renesans
    + Broń palna
    + Nowe państwa
    + Więcej wszystkiego!
    Minusy:
    – Zbyt fantazyjna broń
    – Osobom nie lubiącym renesansu, bądź broni palnej mod nie sprawi dużej radości.

Bezpośredni link do moda -> http://www.mbrepository.com/modules/PDdownloads/visit.php?cid=1&lid=568
    [Cavalete]

Poprawki nr 2 naniesione.
    « Ostatnia zmiana: Kwietnia 21, 2008, 21:21:07 wysłana przez Cavalete »

Offline Puzonix

• Użytkownik
    • Constable Hater
    « Odpowiedź #54 dnia: Kwietnia 20, 2008, 13:24:43 »
    Ha! Nareszcie mamy kogoś, kto pisze porządne recenzje. Znów solidna robota i naprawdę mikroskopijne uchybienia.

>> na samym początku "zasługuje na dłuższe posiedzenie przy nim" - niezbyt zręczny zabieg. Raczej do poprawki na cos mniej skomplikowanego.

>> "prostolinijna" ścieżka rozwoju khergitów tez nie brzmi zbyt dobrze. Prostolinijny odnosi się z reguły tylko do ludzi. Do drzewek rozwoju nie bardzo pasuje :)

Pewnie znowu cos przeoczyłem, ale tylko te 2 rzeczy mnie szczególnie ubodły. Recka bardzo dobra. Cieszy mnie, że sie starasz i że chce ci się coś robić. Pozdrawiam.

Offline Arcylisz

• Użytkownik
    « Odpowiedź #55 dnia: Kwietnia 21, 2008, 11:10:45 »
    Jak miło, że wreszcie po długim czsie logowania się na forum trolli i ogólnej martwicy forum znalazł się w końcu ktoś, kto niedość, że ożywia forum, to jeszcze pisze na temat i ogólnie jest pomocny. Tak trzymaj Cavalete. Oby więcej takich ludzi się tu zjawiało.

Offline Warlang

• Użytkownik
    « Odpowiedź #56 dnia: Kwietnia 21, 2008, 13:05:37 »
    Postaram się nieco przybliżyć zmiany i nowinki[PRZECINEK] które dodano do tegoż moda.

zweihandery - które w odróżnieniu od[BRAK SPACJI]zwyczajnych mieczy dwuręcznych nie mogą być używane z [NA KONIU]konia, czy bardzo długie piki, przywodzące na myśl [<-- NIE LEPIEJ „PRZYPOMINAJĄCE”?]macedońskie włócznie.

5 podstawowych państw zostało zmienionych na nowe jak również dodano nowe.[<-- NIE LEPIEJ BRZMI?: „DO PIĘCIU PODSTAWOWYCH NIECO ZMIENONYCH PAŃSTW, DODANO NOWE” Dostajemy:[<-- LEPIEJ „MAMY WIĘC”]
    The Holy Swadian Empire
    Państwo te [<-- TO], oparte [<-- LEPIEJ CHYBA „WZOROWANE”]na Świętym Cesarstwie Rzymskim, ma bardzo dobrych żołnierzy, jednak największą elitą [<-- LEPIEJ: „ELITĘ STANOWI KAWALERIA”]jest kawaleria,[TUTAJ LEPIEJ DAĆ KROPKĘ] opancerzeni rycerze, którzy bez strachu szarżują podążając za swoim wodzem, dzierżącym sztandar Swadii.[JEŚLI JEDNAK ZDECYDUJESZ SIĘ ZACZĄĆ NOWE ZDANIE, TO PO PRZECINKU TRZEBA DOPISAĆ COŚ W STYLU: WYGLĄDAJĄ REWELACYJNIE]

Ellis Empire
    Te [<-- TO]państwo z kolei zostało zrobione [<-- PAŃSTWO NIE MOŻE BYĆ „ZROBIONE”, MOŻE BYĆ „UTWORZONE”, MOŻE „POWSTAĆ”]na podstawie [<-- ZGRZYTA MI TO. LEPIEJ  „W OPARCIU O”]starożytnego Rzymu/[„LUB” „ORAZ” „A TAKŻE” A NIE „/”, BO NIE WIADOMO CO MASZ NA MYŚLI]państw hellenistycznych. Dostajemy tu pod komendę pikinierów[PRZECINEK] którzy skutecznie zatrzymują szarżę kawalerii. Dla tych[PRZECINEK] którzy lubią czekać,[NIEPOTRZEBNY PRZECINEK] aż wróg sam nadzieje się na włócznie ich wojsk [<-- BRAK ORZECZENIA, ZDANIE NIE DOKOŃCZONE]. [MOŻESZ NAPISAĆ NA POCZĄTKU ZDANIA COŚ W RODZAJU: „SPODOBA SIĘ TO TYM, KTÓRZY…”]

Laurian Kingdom
    Oparci [MOŻNA COŚ ZROBIĆ W OPARCIU O COŚ. LEPIEJ: „WZOROWANI” „PRZYPOMINAJĄCY” „KOJARZĄCY SIĘ Z” „PODOBNI DO” „NICZYM” ITP.]są na hiszpańskich tercios, czyli formacjach składających się [BRAK „Z”]pikinierów i rodeleros, osłaniających muszkieterów i arkebuzerów. Dodatkowo państwo te[TO] ma do dyspozycji jednostki podobne do rajtarów, czyli konnicy posługującej się w walce głównie bronią palną.

Imperial State
    Frakcja oparta [<-- TO SAMO CO WYŻEJ]na II rzeszy [TU NIE POWINNO BYĆ Z DUŻEJ LITERY? SPRAWDŹ JAK GOOGLE BĘDZIE DZIAŁAŁO]niemieckiej. Jeśli miałbym ją opisać w dwóch słowach, powiedziałbym: Broń palna. Jeśli marzysz o pełnym wykorzystaniu broni palnej, to jest [BRAKUJE JESZCZE JEDNEGO „TO”]wybór dla Ciebie. Już podstawowi rekruci posiadają pistolety skałkowe, [A] wraz z rozwojem wojsk dostajemy kanonierów i potężnych dragonów. Większość wojsk nieprzyjaciela zostanie wystrzelana, zanim dojdą na zasięg miecza.

Dual Monarchy
    Oparta [<-- WIADOMO CO] na wschodnioeuropejskich państwach, widać również wpływy Bliskiego Wschodu. Słowem kluczowym dla Dual Monarchy jest różnorodność[<--TO SŁOWO WEŹ Z CUDZYSŁÓW]. Dostaniemy [TUTAJ] zarówno dobrze wyszkoloną piechotę, jak i wyśmienitą kawalerię.

Khergit Khanate
    Skojarzenie z Chanatem krymskim, jak najbardziej pożądane. Można powiedzieć, że ci ludzie urodzili się na koniach. Każdy ochotnik zrekrutowany w wiosce posiada od razu konia i łuk. Ścieżka rozwoju w tym państwie to prosta linia, [MYŚLINK ZAMIAST PRZECINKA]brak jakichkolwiek wyborów w awansie jednostki, brak jest również jakiejkolwiek piechoty. Jeśli radość sprawia Ci dowodzeniem hordą tatarską, [MYŚLIK ZAMIAST PRZECINKA + SŁOWO „TO”]frakcja stworzona dla Ciebie.
    <miejsce na screen>

Wielkim właśnie atutem tego moda, jest różnorodność każdego z państw, gdyż gra każdym z nich jest zupełnie inna, vide [<-- CO TO JEST „VIDE”?]Khergit Khanate i Ellis Empire. Jednak twórca moda - Pan D'Sparil - dodał również kilka nowych, zupełnie unikalnych oddziałów, które podróżują po terenach [„PO TERYTORIUM” LUB „PO MAPIE”, TEREN  PAŃSTWA NIE PASUJE]państw.

Unikalne oddziały
    Spotkać można m.in. husarię na terenie [TERYTORIUM] Dual Monarchy, Świętą Inkwizycję, czy kompanię Deathbringerów (nawiązanie do Warhammer: Dark Omen, jak najbardziej :) ) na terenie [ŻEBY SIĘ NIE POWTARZAĆ TO „U”]Swadii. Takich unikalnych oddziałów jest wiele,[KROPKA] można je zaatakować (pojawiają się w nowym miejscu po zabiciu) lub próbować ich przekonać, aby podążali za nami (niezbędnym jest posiadanie wielu punktów sławy). W modzie zmieniono wygląd również Manhunterów, którzy wyglądają [TERAZ ]bardziej "renesansowo" i [<-- PRZECINEK ZAMIST „I”] dodatkowo wyposażono ich w wielkie buławy i młoty.

Najemnicy dostępni w karczmach również przeszli zmiany, choć głównie są to zmiany kosmetyczne.

Mapa świata
    Wygląd mapy świata został zmieniony nieznacznie, choć dodano tereny na zachodzie, gdzie mają swoją siedzibę Imperial State. Zmieniono również nazwy niektórych miast i wiosek, dodano parę nowych np. Marienburg, czy Zenislev. Jest to przyjemny akcent i [<--„ , KTÓRY” ZAMIAST „I”]w miły i nie[SPACJA]nachalny sposób zmienia on [BEZ „on”]rozgrywkę. [<-- LEPIEJ: AKCENT… „KOMPONUJE SIĘ W GRĘ”]

Bandyci
    Nie jest to co prawda istotny element, ale miłym elementem [<-- POWTARZANIE SŁÓW JEST BŁĘDEM STYLISTYCZNYM. UŻYWAJ SYNONIMÓW LUB ZMIENIAJ NIECO ZNACZENIE. ZAMIAST DRUGIEGO SŁOWA MOŻNA DAĆ NP. „MIŁYM ZASKOCZENIEM”]było dopasowanie rodzaju bandytów do frakcji. Tak więc Khergit'ci dostają bandytów na koniach, a Imperial State bandytów z bronią palną. Dzięki temu nawet zwyczajne "creepowanie" jest dostosowane do wybranej frakcji.

Kończąc...
    Mod The Eagle and the Radiant Cross może nie jest ideałem, lecz do ideału niewiele mu brakuje. To mnóstwo dodanych elementów [<-- SŁOWO „ELEMENT” NIE BARDZO TUTAJ PASUJE. LEPIEJ: „WPROWADZENIE DO GRY NOWYCH PRZEDMIOTÓW I POMYSŁÓW” I BEZ „TO” ALBO  „WSZYSTKIE WYMIENIONE WYŻEJ NOWINKI”] tak urozmaica grę, że mamy wrażenie jakbyśmy grali w coś zupełnie nowego. Praca wykonana przez D'Sparil'a zasługuje na wielką pochwałę.

Ocena: 9+/10
    Plusy:
    • Renesans
    • Broń palna
    • Nowe państwa
    • Więcej wszystkiego!

Minusy:
    [–] Zbyt fantazyjna broń
    [–] Dla osób [<-- „OSOBOM NIE LUBIĄCYM” LUB „OSOBOM, KTÓRE NIE LUBIĄ”]nie lubiących renesansu, bądź broni palnej mod [TEN] nie sprawi dużej radości.
    [Cavalete]

-------------------------------------------------------------

Pecka naprawdę dobra! W dalszym ciągu używasz dywizu zamiast myślnika. Masz problemy z interpunkcją (przed „który” zawsze dajemy przecinek) oraz robisz dużo błędów stylistycznych. Poprawiałem na szybko, więc też mogłem zrobić jakiś błąd.

Pozdrawiam!
    « Ostatnia zmiana: Kwietnia 21, 2008, 13:11:58 wysłana przez Warlang »

Offline Puzonix

• Użytkownik
    • Constable Hater
    « Odpowiedź #57 dnia: Kwietnia 21, 2008, 15:50:52 »

Pecka [<--- chyba recka :P] naprawdę dobra! W dalszym ciągu używasz dywizu zamiast myślnika. Masz problemy z interpunkcją (przed „który” zawsze dajemy przecinek) oraz robisz dużo błędów stylistycznych. Poprawiałem na szybko, więc też mogłem zrobić jakiś błąd.

A tak serio to wykonałes dobra robotę, tylko że...właściwie niepotrzebną :). I bez poprawek oraz dążenia do perfekcji recenzja Calavete'a jest bardzo dobra. Myślę, że szkoda czasu i energii na tak dokładne poprawki. Spójrz jaki w tej chwili jest poziom recenzji na stronie, to zorientujesz się o czym mówię - ta od tamtych i tak jest DUŻO lepsza. W tym czasie, w ktorym to poprawiałeś, mogłeś śmiało napisać kolejną recenzję - a tych naprawdę obecnie potrzebujemy. Pozdrawiam i doceniam twoją pracę.

Offline Cavalete

• Użytkownik
    « Odpowiedź #58 dnia: Kwietnia 21, 2008, 15:56:56 »
    Dzięki za komentarze i krytykę, dzięki wielkie za poprawki Warlang. Tylko wyjaśnij mi jedną rzecz - jak mam normalnie z klawiatury napisać myślnik? Byłoby to pomocne :].

Wiem, że dużo błędów stylistycznych robię, próbuję z tym walczyć.

A "nachalny" jak przymiotnik nie powinien być pisany razem z "nie"? Bo np. Google poprawia mnie z "nie nachalny" na "nienachalny". O wyjaśnienie bym poprosił, bo widzę, że jesteś bardzo obeznany w tajnikach polskiej gramatyki :].
    Aha ta sama sprawa się tyczy, dlaczego "w od różnieniu", a nie "w odróżnieniu". Pozdrawiam.

Wiesz Puzonix, nic nie zaszkodzi trochę reckę usprawnić, doceniam pomoc Warlanga i jeszcze raz dzięki za opinie. <Zawsze jakaś forma usprawnienia swojego stylu pisania przed maturą ^^.>

Poprawki zaraz będą naniesione.

Offline Warlang

• Użytkownik
    « Odpowiedź #59 dnia: Kwietnia 21, 2008, 19:27:16 »
    No właśnie! W tym czasie jak poprawiałem błędy, sam mogłem napisać reckę. Godzina mi na tym zeszła.

Jeśli chodzi o myślnik, to nie ma takiego klawisza na klawiaturze. On się sam robi w Wordzie po wciśnięciu spacji lub enteru (no chyba, że masz wyłączoną opcję podpowiedzi). Można go równie dobrze kopiować.

Z tym „nienachalny” już sam nie wiem jak ma być. Ludzie piszą i razem, i rozdzielnie.
    Zasadniczo nie z przymiotnikami – bez względu na to, czy są to przymiotniki złożone, czy nie – piszemy łącznie. Ale są wyjątki. Zależy to od kontekstu zdania. Zapis rozdzielny możemy zastosować w zaprzeczeniach typu:

Podaj nie szare mydło, lecz zwykłe.
    Rzeka jest nie głęboka, lecz szeroka. (Rzeka jest niegłęboka = płytka).
    Ten słownik jest nie polsko-rosyjski, lecz rosyjsko-polski.

PS Pisownia „nie”
    http://www.wsp.krakow.pl/ibe/websites/czescimowy/nie.html

PS 2 Nie lubię broni palnej w M&B.

PS 3 Dalej są drobne błędy w recenzji.

PS 4 Co mówi Spacja do Enteru?  Hej, Enter! Wyprostuj się!