Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: mountblade.info ver. 2  (Przeczytany 20499 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline soner

• Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 150
    • Steam ID: Mój status Steam
    mountblade.info ver. 2
    « dnia: Stycznia 13, 2008, 13:28:54 »

Podejscie drugie do stworzenia najlepszej strony o Mount&Blade w Polsce i bez konkurencyjnej na swiecie. Planowalem juz to dosc dlugo, bo mialem oglosic rozpoczecie prac przy okazji naszej pierwszej rocznicy istnienia, ale nie mialem wowczas czasu i teraz, w sumie, tez nie mam, ale jako ze moj ostatni projekt jest juz w sieci, to mam nieco wiecej czasu na planwoanie nowej strony MB. Jednak sam wszytskiego nie zrobie, potrzebuje pomocy. I w tym wlasnie momencie wkraczacie wy! Do uzgodnienia jest kilka spraw:

1) Funkcje strony, czyli moduly php ktore w nowej wersji maja sie znalezc (system komentarzy itp). Ten punkt bardziej tyczy sie obecnych modow/redaktorow/adminow, bo to on ma wam pomoc w zarzadzaniu strona. Pamietajcie tylko, ze strona nie ma zostac drugim grono.net z 100 roznych niepotrzebnych funkcji. Ma byc prosta, ladna i przejrzysta.

2) Dzialy na stronie. Maja byc najwazniejsze i pamietajcie, ze sam ich nie uzupelnie, to wasze zajecie. Wpiszcie propozycje dzialow i to kto nimi moglby sie zajac.

3) Ten punkt jest chyba najwazniejszy. Mamy domene i serwer pod nia podczepiony, ale potrzebujemy lepszego... Minimum 2 bazy danych mysql. Minimum 1 gb pojemnosci i wiecej niz 20gb transferu miesiecznego. To kosztuje, niestety, ale trzeba bedzie pomyslec rowniez nad tym jak pokryc koszta nowego serwera. Jezeli macie adresy dobrych, tanich serwerow, to prosilbym o linki, ale niestety serwer spelniajacy minimalne wymagania to wydatek ok. 80zl + 28zl domena.

Mozecie spytac - Warto? Mysle, ze warto. Liczba graczy MountBlade rosnie, co widac najbardziej po statystykach odwiedzalnosci. Jestem przekonany, ze wraz z wyjsciem wersji 1.0 gry, liczba graczy zwiekszy sie jeszcze bardziej. Ale to czy prace nad strona sie rozpoczona zalezy glownie od was. Ja moge tylko wam pomoc tworzac layout, skrypty i byc wasza pomoca techniczna.
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 13, 2008, 14:46:14 wysłana przez soner »
    ~Już Cię nie rozumie liżę komuż dupę ale jestem arogancki.Zastawienie wyrazów podobne do tego Jaś jest wysoki ale trochę niski. - acoaco122

Offline Gedus

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    Odp: mountblade.info ver. 2
    « Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 13, 2008, 14:06:16 »
    Rzeczy których mogę się podjąć zaznacze na czerwono

2) Dzialy na stronie. Maja byc najwazniejsze i pamietajcie, ze sam ich nie uzupelnie, to wasze zajecie. Wpiszcie propozycje dzialow i to kto nimi moglby sie zajac.

No to jedziemy:
    - Newsy
    - Forum
    - Galeria (każdy mógłby założyć swój album czy cos w tym rodzaju)
    - Download
    - Redakcja

@Mount & Blade
    - Uzbrojenie
    - Zbroje
    - Konie
    - Mapa                                                                                          { to można połączyć z państwami chyba? 
    - Państwa [chodzi mi o wypisanie plusów i minusów frakcji itp.]             
    - Jednostki wraz z screenami
    - Porady
    @ Modyfikacje
    (tu można byłoby zrobić listę modów, aktualizować linki oraz napisać recenzje)
    - Tutoriale

3) Ten punkt jest chyba najwazniejszy. Mamy domene i serwer pod nia podczepiony, ale potrzebujemy lepszego... Minimum 2 bazy danych mysql. Minimum 1 gb pojemnosci i wiecej niz 20gb transferu miesiecznego. To kosztuje, niestety, ale trzeba bedzie pomyslec rowniez nad tym jak pokryc koszta nowego serwera. Jezeli macie adresy dobrych, tanich serwerow, to prosilbym o linki, ale niestety serwer spelniajacy minimalne wymagania to wydatek ok. 80zl + 28zl domena.

Może się zrzucimy każdy po parę złoty i po kłopocie :)

« Ostatnia zmiana: Stycznia 13, 2008, 14:27:14 wysłana przez Gedus »

Offline Kolba

• Użytkownik
    • Ten który opowiada kretowi bajki do snu
    « Odpowiedź #2 dnia: Stycznia 13, 2008, 18:08:52 »
    No, widzę że Soner nareszczie pomyślałeś o gruntownej zmianie strony bo od roku i kilku miesięcy nie było większych zmian :)

I. Spoko pomysł z tymi komentarzami już dawno nad tym myślałem, w końcu nie każdemu się chce pisać zalecenia i uwagi na forum...

II. Zrobię listę podobną do tej wykonanej przez Gedus, rzeczy które mogę wykonać zaznaczę na czerwono

1. Newsy (w końcu to mój obowiązek:P)
    2. Forum (czyli link do naszego forum)
    3. Galeria ->>Tutaj proponuje następujący podział

a) screeny z Native
          - oficjalne
          - nieoficjalne
    b) screeny z modów
          - oficjalne
          - nieoficjalne

- Download ->>Kolejny podział

a) oficjalne pliki (tj. kolejne wersje M&B, patche itd.)
    b) nieoficjalne (czyli wszystkie rodzaje modów ale nie dajemy tu recenzji i tutaj następny podział).
          - duże mody (TLD, Storymod, Holy War, Expanded Gameplay, Onin no Ran, Pirates!, Band of Warriors i cała masa innych).
          - mniejsze mody (trochę mniejsze mody ale NIE MINIMODY, np. Peasants Mod, Dukes & Mercenaries).
          - minimody (czyli Arena Janusa, The Black Baron, None Shall Pass!, Village Lord Mod i inne).
          - paczki tekstur, przedmiotów, music mody (np. James Weapon Pack, Graphical Enhacement, DaBlade Sound Pack).

4. Redakcja (chyba nic nie muszę tłumaczyć?)
    5. Linki (wszystkie linki związane z M&B)

@Mount & Blade

- O grze
    - Uzbrojenie
    - Zbroje
    - Konie
    - Świat (czyli fabuła, krótki opis frakcji)
    - Jednostki
    - Porady

@Modyfikacje ->> No i dochodzimy do mojego ulubionego działu :). Tutaj obowiązuje taki sam podział jak przy dziale Download. Jeśli chcecie to mogę zacząć pracę od teraz i napisać kilkanaście recenzji (trzymam gdzieś na dysku recenzje Expanded Gameplay, Peasants, Calradia At War i paru innych modów, zresztą napisanie kilkunastu recenzji to dla mnie żaden problem.

III. Tutaj mogę się ewentualnie złożyć po kilkanaście złotych jakby co.

Offline soner

• Administrator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #3 dnia: Stycznia 13, 2008, 21:30:19 »
    Co do punktu 1, to troszke bardziej to rozwine. Nowa strona z tegp co zaplanowalem bedzie zawierac: System komentarzy, modul stronicowania, panel redakcyjny z ktorego bwedzie mozna dodawac newsy, a takze zarzadzac wszystkimi tekstami. Mial byc system rejesracji uzytkownikow, ale pomyslalem ze to zbedny system. Oczywiscie jest jeszcze wyszukiwarka. Jakies propzycje dotyczace cmsa? pisz! ;)

ad pkt III to wpiszcie sie ile kto moglby zaoferowac ;> Ale z oplatami tak czy inaczej sie wstrzymamy, bo zanim wszystko przygotuje to troszke minie.
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 13, 2008, 21:35:17 wysłana przez soner »
    ~Już Cię nie rozumie liżę komuż dupę ale jestem arogancki.Zastawienie wyrazów podobne do tego Jaś jest wysoki ale trochę niski. - acoaco122

Offline Gedus

• Użytkownik
    « Odpowiedź #4 dnia: Stycznia 14, 2008, 10:06:59 »
    ad pkt III to wpiszcie sie ile kto moglby zaoferowac ;> Ale z oplatami tak czy inaczej sie wstrzymamy, bo zanim wszystko przygotuje to troszke minie.

Ale jak płacilibyśmy? przelewem? smsem? a może przesłać pocztą?

edit: 300 post :)

Offline Blakc99

• Użytkownik
    • Piwa: -1
    « Odpowiedź #5 dnia: Stycznia 14, 2008, 10:10:29 »
    smsem było by najlepiej, by się ustalało jaką kwotę i było by wygodnie.

Offline Gedus

• Użytkownik
    « Odpowiedź #6 dnia: Stycznia 14, 2008, 10:14:28 »

Też tak myśle bo przelewem to nie każdy może

Offline Blakc99

• Użytkownik
    • Piwa: -1
    « Odpowiedź #7 dnia: Stycznia 14, 2008, 10:23:59 »

Też tak myśle bo przelewem to nie każdy może
    No i nie trzeba było ciekać do banku/poczty.

Offline soner

• Administrator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #8 dnia: Stycznia 14, 2008, 12:14:42 »
    Mam konto w banku na ktore bez problemu kazdy moze wyslac pieniadze, ale trzeba tylko ruszyc dupe i isc na poczte lub do specjalnego punktu (m-transfer na przyklad) To kosztuje ok. 1.5zl i kazdy nawet 10-latek moze to zrobic. Sms? wysylasz smsa za 11zl, z tego moze polowe dostane ja, oplaca sie to? chyba nie.

Offline Arcylisz

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #9 dnia: Stycznia 14, 2008, 12:37:22 »
    Pomógłbym jeśli bym mógł :( Niestety nie mam możliwości za bardzo
    Mam konto w banku na ktore bez problemu kazdy moze wyslac pieniadze
    To daj jego numer zainteresowanym

Offline soner

• Administrator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #10 dnia: Stycznia 14, 2008, 13:12:22 »
    Na razie zbiorka jest niepotrzebna, bo jest za wczesnie, mozecie conajwzyej do skarbonki kase odkladac.

Offline Józef Sztacheta

• Użytkownik
    • Piwa: 6
    « Odpowiedź #11 dnia: Stycznia 14, 2008, 15:04:44 »
    Soner, wstrzymaj sie z tym tematem. Dopoki nie bedziesz mial pomyslu na konkretny serwer nie zaczynaj rozmowy nt platnosci, jak juz cos znajdziemy to prywatnie dojdziemy do porozumienia ws pieniedzy.

Offline soner

• Administrator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #12 dnia: Stycznia 15, 2008, 15:03:45 »
    Jednak temat dotyczac dwoch wczesniejszych punktow nadal jest otwarty. Potrzebuje wiedziec co na stronie ma sie znalezc zanim zaczne robic.

Offline Puzonix

• Użytkownik
    • Constable Hater
    « Odpowiedź #13 dnia: Stycznia 15, 2008, 17:27:55 »
    W temacie M&B już nie siedzę od dawna, ale może się przydam do korekty jakiejś? Ort, int, styl itp. Hm? :)

Offline soner

• Administrator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #14 dnia: Stycznia 15, 2008, 17:34:49 »
    Na pewno, jezeli przyjda teksty, to zawsze przyda sie ktos kto bedzie w stanie ogarnąć bałagan interpunkcyjno-styllistyczno-ortogrtaficzny : )

No to wchodzę w to.
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 15, 2008, 17:39:28 wysłana przez Puzonix »