Moja recenzja moda The Hundred Years' War. Wszelkie poprawki, konstruktywna krytyka mile widziane :) (Recenzja do ver. 4.1 na 903 - tak wiem, że już jedna recenzja tego moda była. Serio.)
Wojna stuletnia była najdłużej trwającą wojną w średniowiecznej Europie. Trwający w latach 1337-1453 konflikt spowodowany został bezpotomną śmiercią syna Filipa Pięknego - Karola IV i sukcesją o tron pomiędzy Edwardem III, a dwoma bratankami Filipa. Mod do Mount & Blade'a "The Hundred Years' War" umożliwia wzięcie udziału w tej słynnej wojnie.
Akcja moda osadzona jest w roku 1371, a więc w czasie kiedy we Francji panował Karol V, zaś w Anglii Edward III. Od razu muszę przyznać, iż mapa jest odwzorowana na podstawie mapy historycznej. Układ miast i ich nazwy zostały zmienione, więc próżno szukać miast Rivacheg, czy Jelkali, ale raczej Paryża lub Orleanu.
Na dodatkową pochwałę zasługuje różnorodność jednostek w obu państwach. Anglicy wyraźnie mają lepszą piechotę i łuczników, podczas gdy Francuzi posiadają wyśmienitą kawalerię. Styl gry również się zmienia zależnie od wybranego państwa, choć na upartego można równie dobrze używać kawalerii będąc po stronie Edwarda, jednak nie będzie ona tak efektywna w walce, jak francuska.
Kolejną rzeczą która rzuca się od razu w oczy jest heraldyka. Pamiętam ile problemów czasem sprawiało mi zorientowanie się na polu bitwy do kogo należy dany żołnierz. W modzie HYW nie ma z tym problemu, gdyż każdy żołnierz, angielski bądź francuski, nosi barwy swojego państwa. Są one widoczne na zbrojach, tarczach, hełmach, czy nawet lancach. Nie ma więc problemów z identyfikacją, dodatkowo wygląda to bardzo ładnie, gdy angielska czerwień zderza się w boju z francuskim błękitem. Pomimo kolorów i herbów na ekwipunku żołnierzy "państwowych", dodano heraldykę neutralną, dla gracza i giermków/rycerzy bezpaństwowych. Niby mała rzecz, a cieszy bardzo :).
Innym elementem który został dodany jest większa różnorodność w tarczach, zbrojach, broniach, jak też i koniach. Dodane zostały hełmy typowe dla tych czasów, jak i konie z nałożonymi płachtami, co jeszcze bardziej zwiększa wiarygodność obranych realiów. Niewysłowioną jest radość ze zbierania kolejnych elementów uzbrojenia, aby pasowały one do kompletu.
Powinienem teraz powiedzieć o minusach, jednak jedyne jakie mi się nasuwają to zmniejszona liczba bohaterów - ja osobiście mogłem znaleźć tylko 4, a także mała różnorodność najemników - znaleźć kogoś innego od watchman'a graniczy z cudem. Mimo wszystko jednak ostatnim etapem rozwoju watchman'a jest rycerz, więc będąc po stronie Francuzów nie powiedziałbym, aby bolało to aż tak mocno :].
Co do czcionki. W modzie na poprzednią wersję raziła ona w oczy (co widać na dwóch pierwszych screenach). Teraz zostało to ulepszone, jest ona bardziej czytelna, za co chwała twórcy :).
Kończąc - mod HYW jest bardzo dobry modem nie tylko dla lubiących historyczne wojny, ale także dla ludzi którzy poszukują jakiejś odmienności w stosunku do Native, ponieważ i jedni i drudzy znajdą coś dla siebie. Z ręką na sercu polecam!
Mod do ściągnięcia stąd ->
http://www.mbrepository.com/modules/PDdownloads/singlefile.php?cid=7&lid=655PS Warto zaopatrzyć się w moda urealniającego wygląd zbroi
http://forums.taleworlds.net/index.php/topic,32328.0.html Nie ma obaw, nie spowalnia to gierki, więc ludzie nawet z takim komputerem jak mój, mogą grać spokojnie i cieszyć się pięknymi teksturami
PS 2 Dla zainteresowanych - drzewko rozwoju ->
http://img142.imageshack.us/img142/9646/hyw8ea.jpg Jeśli się nie zna francuskiego (jak ja) lepiej uważać przy wyborze awansu kolejnych jednostek francuskich :).
[Cavalete]
Ocena 9/10
Plusy:o Wojna Stuletnia
o Heraldyka
o Różnorodność rozwoju jednostek w obu państwach
o Nowy ekwipunek
Minusy:> Gdzie jest reszta bohaterów?!
> Zostawia pewien niedosyt.

<Niebawem wrzucę recenzję The Eagle and the Radiant Cross, ale zanim ją napiszę chciałbym usłyszeć konstruktywną krytykę na temat powyższej recenzji>
New -> Poprawki wprowadzone.
New 2 -> Poprawki w oparciu o krytykę Warlaga wprowadzone.
Wydanie 3 poprawione.