Baru!
Przeczytaj może uważnie:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Patriotyzm, a potem pisz.
Grievous:
"telewizja Żaka jest tworem prywatnym i ma prawo robić wszystko czego nie zabrania KRRiT."
A ludzie urażeni tym co robi, mają prawo protestować np. w formie w/w petycji, nie?
proud, wierz mi, zdarzyło mi się parę razy być za granicą i sądzę iż nie masz racji. Ludzie są b. przywiązani do swoich lokalnych społeczności, to o czym piszesz to cecha wielkich miast i przybyszów w pierwszych pokoleniach, którzy za wszelką cenę usiłują pokazać, że są bardziej papiescy niż sam papież... Rdzenny londyńczyk czy paryżanin jest 100% patriotą i z góry patrzy na przybyszów.
"we Francji ze świecą mógłbym szukać takich "przykładów"" , ale wybrałeś kraj jako przykład patriotyzmu!:) Poczytaj o wybuchu II wojny...
Inna rzecz, że znalazłbyś całą masę przykładów, nie takich, to podobnych... Poczytaj o Normandii(Wandea!), Burgundii, Prowansji, Gaskonii, Langwedocji (Korsykanie! Baskowie!)...
W W. Brytanii masz patriotów angielskich, walijskich, kornwalijskich, szkockich, irlandzkich, bez świecy!
Bardzo patriotyczna (do szowinizmu włącznie!) jest Skandynawia (prócz Danii, i pd. Szwecji choć i tam coś zaczyna świtać), i za to właśnie są szanowani!
Podobnie kraje południa Europy czy Izrael. Także Niemcy, tyle że boją się okazywać, bo brzmią jeszcze echa II wojny...
Podsumowując to biadolenie: patriotyzm, m. innymi, to szacunek do samych siebie, swoich korzeni, przodków, słowem do rzeczy które w dużej mierze ukształtowały nas takimi, jakimi jesteśmy (od tego nie uciekniesz Baru-san w przypadek! Żyjesz
tu i teraz), jeżeli nie będziemy szanować się sami (jak robią to inni, wiem że to truizm) nikt nie będzie nas szanował!
Na zakończenie posłużę się cytatem:
"Dziennikarze mimo, że są dyletantami to przywłaszczyli sobie rolę nauczycieli, kaznodziei, moralistów. Wydaje się im, że mają prawo pouczać społeczeństwo, co powinno myśleć i czynić. Ponieważ ich poglądy są rozpowszechniane masowo, dlatego dziennikarze zajmują uprzywilejowane stanowisko, mają istny monopol na pouczanie ludzi."
o. Józef Maria Bocheński (profesor logiki i filozofii, dominikanin)
I to prawda: p. Zapendowska to specjalistka od emisji głosu, zaś Kora być może wspaniale ów głos emituje (emitowała), ale pouczać o patriotyzmie mają takie prawo jak i ja... Albo mniejsze...
Tyle ode mnie, pozdrawiam.