Wasala możesz odkupić. Dostajesz zresztą na to pieniądze (od tego od którego dostajesz zadanie). Możesz albo zrobić to co polecił NATjonal - odbić go (jeśli masz wrogie stosunki z frakcją miejsca zamknięcia lorda, to polecam podejść do lokacji z małym oddziałem, żeby Cię nie wykryli), albo wykupić u lorda do którego należy ta włość.
Co do pytania o lenna - lepiej dawać je tym lordom którzy Cię lubią, i którzy mają dużo reputacji. Przy tym należy uważać, by jeden lord nie miał za dużo względem pozostałych.
Dodatkowo, taka mała uwaga - nie piszemy na forum postów jeden za drugim, z rzędu. Jeśli musisz coś napisać w krótkim odstępie czasu po poprzednim poście, edytuj go.
A co z wysyłaniem bohaterów na misję? O c o w ty chodzi? :D Raz wysłałem Rolfa na jakieś podróże po Calradii żeby opowiadał historię mojego rodu itp itd. O to w tym biega? :P
Wysyłanie bohaterów "na misje" oznacza wzmacnianie swojego prawa do rządzenia - tego jak postrzegają Cię inni władcy i lordowie jak masz swoje państwo. Taka legitymacja władzy.