Ogólna zasada jest taka, że musisz mieć:
-duże prawo do rządzenia (zdobywa się je za pomocą pokojów będąc w jakiejś frakcji, czy bohaterów wysyłanych na misję - najlepsza kolejność do znalezienia
tutaj - ustęp Emissary Sequence)
-Jak najlepsze stosunki z lordami - to zawsze pomaga, a jest praktycznie wymagane dla bycia skutecznym; uważaj jednak na lordow, którzy są zbyt skorzy do zmieniania frakcji, bo jak nie dostaną od Ciebie wystarczającej ilości włości to się obrażą i uciekną (aczkolwiek to jest silnie powiązane ze stosunkami z nimi)
-honor - wydaje mi się, że on również pomaga, aczkolwiek nie jestem na 100% pewny
Oczywiście łatwiej jest dołączyć do frakcji a później zrobić secesję - ja np swoją najlepszą próbę stworzenia państwa miałem kiedy przez misję lorda wywołałem wojnę Vaegirów (moja) z Rhodokami, i przejmowałem ich miasta i zamki. Udało mi się je zdobyć na własność (chyba 3 miasta i 2 zamki), po czym zrobiłem secesję. O i mieli daleko do mnie, więc się łatwo obroniłem praktycznie sam. Oczywiście od razu dałem włości - wioski - moim noble kompanom (najlepiej nie dawać im umiejętności oddziału, żeby ich później bez strat "uwolnić" i dać włości), miałem dużo obrońców w miastach i zamkach i maksymalne prawo do rządzenia.