Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Floris Expanded Mod Pack  (Przeczytany 1131325 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Inkaska

• Użytkownik
    • Piwa: 11
    Odp: Floris Expanded Mod Pack
    « Odpowiedź #3600 dnia: Lutego 25, 2013, 16:26:22 »
    No oczywiście, że wszystkie, przecież nie opłaca mi się kupić jednej i jechać na drugi koniec mapy, aby zarobić 60-100 denarów ^^. To niby jak inaczej poprzez handel zarabiać? :/ Manufaktury/Faktorie - u Rhodoków opłacają się tłocznie oleju (Jelkala, Veluka) i huta (Yalen). Można przywozić do nich surowce z grabieży i będą lepsze dochody.
    Kupuj do konkretnego progu cenowego. Np., nie kupuj soli za więcej niż 180-200.

Mógłby mi ktoś dać porady jak stworzyć własne państwo ? Które miasto najlepiej podbić jako 1? Jak zdobyć wasali ? Jak utworzyć garnizon?
    Najpierw odsłuż swoje jako wasal, po to, żeby zdobyć doświadczenie. Będąc nim, król może dać Ci miasto jako lenno.
    Które miasto? No nie wiem, bo jak np. podbijesz takie, w któreym do oblężenia będzie potrzebna wieża, to łatwiej Ci będzie go bronić (dłużej wrogowie budują sprzęt). I poza tym, to podbijaj raczej bogate miasta, by przynosiły zysk. Położenie na mapie też może być przydatne, np. takie Dhirim jest częściej oblegane, niż Yalen albo Wercheg.
    Wasali tworzysz z towaryszy lub przekabacasz już istniejących na swoją stronę.
    Garnizon tworzysz wkładając wojaków ze swojej armii lub wykorystujesz wbudowaną opcję, w której za opłatą 800 denarów możesz automatycznie zrekrutować żołnierzy.

Offline LeperMessiah

• Użytkownik
    • Piwa: 16
    • Como estais amigos ?
    « Odpowiedź #3601 dnia: Lutego 25, 2013, 16:35:02 »

Które miasto? No nie wiem, bo jak np. podbijesz takie, w któreym do oblężenia będzie potrzebna wieża, to łatwiej Ci będzie go bronić (dłużej wrogowie budują sprzęt).

Niby tak, ale łatwiej broni się miasta, gdzie wrogowie wspinają się drabiną. Wystarczy stanąć w 1 miejscu i nawalać młotkiem. Natomiast gdy wrogowie mają "wieżę", nie idzie tak łatwo.. 

------------------------

adamk23 - Dzięki, podziałało :)
    « Ostatnia zmiana: Lutego 25, 2013, 20:48:53 wysłana przez LeperMessiah »
    Terror, terror leci przez wieś. Ścigani czy ścigający? Szaleni i okrutni z wściekłości czy ze strachu? Przelecą,
    nie wstrzymując koni? Czy też rozjarzy się za chwilę noc ogniem gorejących strzech?
    Cicho, cicho, dzieci...
    Mamo, czy to demony? Czy to Dziki Gon? Zmory z piekła rodem? Mamo, mamo!
    Cicho, cicho, dzieci. To nie demony, nie diabły...
    Gorzej.
    To ludzie

Offline Inkaska

• Użytkownik
    « Odpowiedź #3602 dnia: Lutego 25, 2013, 16:46:41 »
    Niby tak, ale łatwiej broni się miasta, gdzie wrogowie wspinają się drabiną. Wystarczy stanąć w 1 miejscu i nawalać młotkiem. Natomiast gdy wrogowie mają "wieżę", nie idzie tak łatwo.. 
    Masz w tym część racji. W Native było tak, że albo drabina, albo wieża. Drabiny były węższe, więc przeciwnicy nie nacierali tak szybko. Jednak we Florisie zdarzało mi się, że były dwie drabiny. Jedną mogłem kontrolować, ale drugą już przeciwnicy weszli i byłem sam na całą armię.
    Napisałem, że wieże łatwiejsze, bo raczej jest tylko jedna (no chyba, że się jeszcze zdziwię ;]). A raz już broniłem Dhirim (wieża właśnie) i poszło łatwo.

Offline RokoPerejro

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #3603 dnia: Lutego 25, 2013, 17:15:08 »
    Fakt ceny rosną jeśli się kupuje dużą ilość więc zrezygnowałem z samego handlu. Postawiłem na pustyni manufaktury Farbiarnie (koszt 10,000 denarów) i jeśli nic z nimi nie robię to dochód tygodniowo to 500-650 denarów. Najlepiej je postawić na pustyni gdzie barwnik jest tani a jedwab kosztuje 1000-1500 i lepiej kupić gdzie indziej (Rivacheg - 400-500 denarów)  lub zdobyć z grabieży. Tak samo z innymi dobrami i można nieźle zarabiać ;).

Co do grabieży, lubię się wczuwać w grę i raczej nie przystoi grając Swadią, Rhodokami czy Saranidami aby grabić wioski... dlatego też nie grabię i szukałem sposoby na handel i Faktorie to dobry pomysł.

Offline Inkaska

• Użytkownik
    « Odpowiedź #3604 dnia: Marca 01, 2013, 21:41:55 »
    Może mi ktoś wyjaśnić, do czego służy księga handlowa? Jakoś nie mogę jej przeczytać...
    Zatrudniłem Sigmunda z myślą, że będzie on mógł automatycznie (po moim poleceniu) trenować Kondotierów do garnizonu. Nie może. Trochę mnie to zdziwiło. Dobrze, że przynajmniej sprzedaje C3 za 50 denarów za sztukę ;]
    Fajna rzecz jest z tym, że u nadzorcy wojsk w mieście są dostępne jakieś zbroje i buty (po jakimś czasie odnawialne). I tak się zastanawiam, czy jest dla nich jakieś sensowne, zaplanowane przeznaczenie? Bo na chwilę obecną, to część rozdałem towarzyszom (nie wymagają siły i chronią +53 i 16!), a resztę sprzedałem ;p
    Trochę głupio zrobione są patrole. Za 3000 tygodniowo mogę mieć jednego C7 i A7, kilku C6 i A6 i sporo "piątek". To niemalże za darmo....

Offline Bot

• Użytkownik
    • Piwa: -9
    • Hail!
    « Odpowiedź #3605 dnia: Marca 01, 2013, 22:16:17 »
    Gracie na Expanded czy Gameplay? Jaki macie komputer i na jakich ustawieniach graficznych gracie? Tnie wam? Cięło na wyższych ustawieniach?

Offline Inkaska

• Użytkownik
    « Odpowiedź #3606 dnia: Marca 01, 2013, 23:18:12 »
    Gram na Expanded. Komp dość leciwy: GeForce Gt-9500, Core 2 Duo 2x 1,86, 4GB ramu.
    Rozdzielczość 1280x1024, wszystko na najniższe, ale tekstury najwyższe. Co ciekawe gra bardziej się tnie, gdy gram na najniższych teksturach, niż na najwyższych.

Offline Bot

• Użytkownik
    • Hail!
    « Odpowiedź #3607 dnia: Marca 02, 2013, 11:19:06 »
    Ja mam w miarę dobry komp, który w chwili kupienia(ponad półtora roku temu) był najlepszy na rynku.

NVIDIA GeForce GTX460
    Intel Core i5 4x3.30GHz
    8GB RAM
    I na najwyższych możliwych ustawieniach, Floris mi ciął. Na pewno jest to wina złej optymalizacji gry, bo to technicznie niemożliwe, by mój komputer ciął na Warbandzie, gdy dużo nowsze gry działały bez zarzutów na najwyższych ustawieniach. Byłem wręcz zmuszony do zmiany ustawień na takie.

Masz w tym część racji. W Native było tak, że albo drabina, albo wieża. Drabiny były węższe, więc przeciwnicy nie nacierali tak szybko. Jednak we Florisie zdarzało mi się, że były dwie drabiny. Jedną mogłem kontrolować, ale drugą już przeciwnicy weszli i byłem sam na całą armię.
    Napisałem, że wieże łatwiejsze, bo raczej jest tylko jedna (no chyba, że się jeszcze zdziwię ;]). A raz już broniłem Dhirim (wieża właśnie) i poszło łatwo.
    Ja się natknąłem na zamek, w którym była wieża i jeszcze do tego jedna drabina. Ale nie wyobrażam sobie bronienia miasta w pojedynkę. Trzeba mieć duży garnizon, by zapchać ludźmi wejścia na mur - nawet gdyby była tylko jedna machina(wieża lub drabina) którą wrogowie się pchają na mur. Jak staniesz na przejściu w pojedynkę, to nie będziesz miał szans na nadążenie z ubijaniem, wrogowie po prostu wejdą na mur i cię zabiją ogłuszą. Trzeba na przejściu ustawić jak najwięcej jednostek najlepiej wyszkolonej infanterii, które by ubijały przeciwników razem z tobą i - co najważniejsze - tamowały ich przed wchodzeniem na mury. Wtedy to możesz sobie zabijać bez obaw. Jeśli są dwie drabiny, to po prostu trzeba liczyć na to, że na tej drugiej obrońcy poradzą sobie bez ciebie. Doświadczenie i tak wbijesz. Ja w Nativie raz broniłem miasta, które było atakowane przez ponad 800 ludzi. Stanąłem z glewią zaraz przy wyłomie w murach, a gry wrogowie się zbliżali(to były chyba drabiny, chociaż równie dobrze mogła to być i wieża), to po prostu bez przerwy powtarzałem ciągle ten sam ruch(odpowiedzialny za atak znad głowy). Moi żołnierze tamowali przeciwników przed rozpanoszeniem się po murach, a ja ich ubijałem. We Florisie też dałbym radę, ale jak już mówiłem - twoi sojusznicy strzegący drugiego przejścia muszą sobie poradzić bez ciebie. Parę razy też stałem gdzieś na murze i strzelałem z kuszy w obrońców - ubiłem dużo przeciwników, ale jednak taktyka ze staniem z czymś długim przy wyłomie jest skuteczniejsza, chociaż strzelanie z kuszy sprawia mi większą radochę^^

A gdzie mogę znaleźć karabin skałkowy?

Offline Lembada

• Użytkownik
    « Odpowiedź #3608 dnia: Marca 07, 2013, 21:37:20 »
    Witam , zaznaczam , jestem nowy.
    Mam wersję Florisa 2.54 , i wersje warbanda 1.153
    Moje problemy :
    - Podczas niektórych walk ( szczególnie tych po dołączeniu do armii jakiegoś z lordów) wyłącza mi sie gra .
    - Ogólnie co jakąś minute zawiesza się na około 5 sekund a potem jest normalnie.
    - Podczas bitew tekstury robią się białe , drzewa jakieś dziwne a teren czarny , czasami jest tak też na mapie taktycznej.
    - Gdy wchodzę czasami do karczmy lub wsi,  miasta robi się to samo co przy bitwach wyłącza sie gra.
    - Tekstury broni i zbroji są czarne.
    Mam ogólnie niezły komputer , więc doszukuje się problemu ze strony plików , gry z resztą nie wiem to wy jesteście tutaj rozeznani , proszę o pomoc , dokładne wytłumaczenie co mam zrobić co pobrać , najlepiej dołączenie linków .

Offline Bot

• Użytkownik
    • Hail!
    « Odpowiedź #3609 dnia: Marca 07, 2013, 22:21:00 »
    A jaki konkretnie komputer? Możesz dokładnie opisać? A nie jest przypadkiem tak, że ci się zwyczajnie karta graficzna psuje? Mi się kiedyś parę lat temu pojawiały wszelkiego rodzaju artefakty w każdej grze, jakątylko bym włączył - okazało się, że miałem spaloną kartę graficzną. Czy takiee problemy występują także w nativie i/lub innych grach?

Offline Anekses

• Użytkownik
    « Odpowiedź #3610 dnia: Marca 07, 2013, 22:39:04 »
    Mam pewien problem. Otóż pobrałem wersję Basic. Wyskakiwał problem RTL (czy coś takiego, 1 punkt opisany w FAQu). Zrobiłem wszystko co tam było napisane (tj co zrobić w wypadku problemu takiego), ale nadal nie działa. Jedynie nie mam pewności co do aktualnych bibliotek Vizuala, ale gdzie mogę je dorwać?
    Win XP 2002, sp3.

Offline adamk23

• Użytkownik
    • Piwa: 7
    « Odpowiedź #3611 dnia: Marca 08, 2013, 12:20:15 »
    Witam , zaznaczam , jestem nowy.
    Mam wersję Florisa 2.54 , i wersje warbanda 1.153
    Moje problemy :
    - Podczas niektórych walk ( szczególnie tych po dołączeniu do armii jakiegoś z lordów) wyłącza mi sie gra .
    - Ogólnie co jakąś minute zawiesza się na około 5 sekund a potem jest normalnie.
    - Podczas bitew tekstury robią się białe , drzewa jakieś dziwne a teren czarny , czasami jest tak też na mapie taktycznej.
    - Gdy wchodzę czasami do karczmy lub wsi,  miasta robi się to samo co przy bitwach wyłącza sie gra.
    - Tekstury broni i zbroji są czarne.
    Mam ogólnie niezły komputer , więc doszukuje się problemu ze strony plików , gry z resztą nie wiem to wy jesteście tutaj rozeznani , proszę o pomoc , dokładne wytłumaczenie co mam zrobić co pobrać , najlepiej dołączenie linków .
    Poczytaj FAQ z mojego podpisu. Na wychodzenie do systemu powinien pomóc punkt pierwszy. Co do błędów z teksturami to sam nie wiem :/ jeśli masz kartę ATI to podobno nieraz występowały z nimi takie błędy w modach może aktualizacja sterowników coś da.

Mam pewien problem. Otóż pobrałem wersję Basic. Wyskakiwał problem RTL (czy coś takiego, 1 punkt opisany w FAQu). Zrobiłem wszystko co tam było napisane (tj co zrobić w wypadku problemu takiego), ale nadal nie działa. Jedynie nie mam pewności co do aktualnych bibliotek Vizuala, ale gdzie mogę je dorwać?
    Win XP 2002, sp3.
    Na XP to chyba najodpowiedniejsze są te http://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=5555
    Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej.-Albert Einstein
    FAQ Floris Expanded Mod Pack 2.4 i 2.5+ Spolszczenie 2.5

Offline Anekses

• Użytkownik
    « Odpowiedź #3612 dnia: Marca 08, 2013, 15:27:04 »
    Niestety instalacja nie pomogła. Dalej wyskakuje ten sam błąd.

Offline Lembada

• Użytkownik
    « Odpowiedź #3613 dnia: Marca 08, 2013, 21:08:10 »
    Oto dokładnie jaki błąd się pojawia :

Runtime Error!
    Program: D:mount blade Warband/Mount&blade Warband/mb_warband.exe
    This application has requested the Runtime to terminate it in an unusual way.
    Please contact the application's support team for more information.

Offline adamk23

• Użytkownik
    • Piwa: 7
    « Odpowiedź #3614 dnia: Marca 08, 2013, 22:33:33 »
    Oto dokładnie jaki błąd się pojawia :

Runtime Error!
    Program: D:mount blade Warband/Mount&blade Warband/mb_warband.exe
    This application has requested the Runtime to terminate it in an unusual way.
    Please contact the application's support team for more information.
    No to wszystko jasne ;) zazwyczaj pomagało na to wykonanie punktu 1 z FAQ :)
    Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej.-Albert Einstein
    FAQ Floris Expanded Mod Pack 2.4 i 2.5+ Spolszczenie 2.5