@Syrjan - pisałem ogólnie, że istnieją opcje, dzięki którym można odpalić expanded na słabszych PC i nie tylko.I do nikogo Cie nie przyrównuje.
Co do różnic:
Z racji tej, że wraz z pojawianiem się nowych wersji Florisa zawsze była zwiększana o nowe modyfikacje nie będę ich wypisywała, lecz wypiszę ogólny skład. Jeżeli ktoś jest bardziej zainteresowany może zajrzeć do tego
źródła w celu uzyskania obszerniejszych informacji na temat kompilacji Florisa.
Poz tym gdzieś jeszcze tam pisałem
W linku masz wypisane użyte moda, zaś troszkę niżej listę z pogrubionymi oznaczeniami
G - Gameplay
B - Basic
E - Expanded
Jak się przyjrzysz, to zobaczysz dlaczego tak ciskam na expanded.W Gameplay traci się wiele fajny modyfikacji.
Ja tam nic do Visty nie mam tyle że jej nie lubię :) Zaczynałem od 95 i jakoś Vista najmniej mi przypadła do gustu.
Ja od starej niemieckiej wersji Mac'a z lat '80.
Potem przyszedł czas na 95, nauka instalacji systemu do przesławnej 98ki, którą do dziś uważam za najlepszy system.Na 7ce pracowałem, ale nie widziałem różnicy z Vistą+SP2.
Choc początkowo byłem bardzo sceptycznie nastawiony, dałem się namówić przez znajomego, z tym, że zaznaczył - zainstaluj sp2 a wszystko będzie działać jak trzeba.
Poza tym, jak kupiłem Viste na płycie z ksiązeczką za złotóweczkę :D, sorry, 1,22zł :p
E tam, jak wyszkolisz sporo rhodockich kuszników i będziesz walczył w lasach i górach to zobaczysz gdzie jest miejsce jazdy :) Fakt nie ma nic lepszego od szarży ale lordowie nie potrafią jej wykorzystać a i zazwyczaj nie mają zbyt dużej ilości jazdy. Po prostu każda frakcja ma swoje dobre i złe strony. Rhodokowie nie są stworzeni do walki na otwartym polu ale i tam mogą sobie poradzić. Ustawiałem 30-40 kuszników w pierwszej linii i szarżująca kawaleria wracała na piechotę lub leżała w połowie drogi :)
Zgadza się w 100%.Rhodocy może i są słabi w polu, ale walka na ich terenie to koszmar.Przez górzysty teren nie ma możliwości walki kawalerią.Jedyna opcja to spieszenie jazdy i próba podejścia, ale przez ich kuszników nie raz walka, z pozoru wygrana, kończyła się porażką.
Ja nie rzucam się na władzę, tylko 2 razy dostałem marszałka nawet nie wiedząc, że są wybory, ja jestem wasalm nordów, to dlaczego np. Irya ma renomą podobną to mojej i jak zwoła zebranie to wszyscy lecą do niego wtf!?
To w pewnym sensie tez rzucanie się na władze.
Nie wiem.Sprawdź jakie mają między sobą stosunki.
Poza tym w opcjach modyfikacji jest coś takiego jak poziom AI(ekonomia, dyplomacja). Polecam ustawienie tego na średnie(wysokich nie sprawdzałem) - w brew pozorom to działa.