Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Floris Expanded Mod Pack  (Przeczytany 1131276 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ałtsajder

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    Odp: Floris Expanded Mod Pack
    « Odpowiedź #2505 dnia: Marca 10, 2012, 12:42:15 »
    @Syrjan - pisałem ogólnie, że istnieją opcje, dzięki którym można odpalić expanded na słabszych PC i nie tylko.I do nikogo Cie nie przyrównuje.
    Co do różnic:

Z racji tej, że wraz z pojawianiem się nowych wersji Florisa zawsze była zwiększana o nowe modyfikacje nie będę ich wypisywała, lecz wypiszę ogólny skład. Jeżeli ktoś jest bardziej zainteresowany może zajrzeć do tego źródła w celu uzyskania obszerniejszych informacji na temat kompilacji Florisa.
    Poz tym gdzieś jeszcze tam pisałem
    W linku masz wypisane użyte moda, zaś troszkę niżej listę z pogrubionymi oznaczeniami
    G - Gameplay
    B - Basic
    E - Expanded
    Jak się przyjrzysz, to zobaczysz dlaczego tak ciskam na expanded.W Gameplay traci się wiele fajny modyfikacji.

Ja tam nic do Visty nie mam tyle że jej nie lubię :) Zaczynałem od 95 i jakoś Vista najmniej mi przypadła do gustu.
    Ja od starej niemieckiej wersji Mac'a z lat '80.
    Potem przyszedł czas na 95, nauka instalacji systemu do przesławnej 98ki, którą do dziś uważam za najlepszy system.Na 7ce pracowałem, ale nie widziałem różnicy z Vistą+SP2.
    Choc początkowo byłem bardzo sceptycznie nastawiony, dałem się namówić przez znajomego, z tym, że zaznaczył - zainstaluj sp2 a wszystko będzie działać jak trzeba.
    Poza tym, jak kupiłem Viste na płycie z ksiązeczką za złotóweczkę :D, sorry, 1,22zł :p

E tam, jak wyszkolisz sporo rhodockich kuszników i będziesz walczył w lasach i górach to zobaczysz gdzie jest miejsce jazdy :) Fakt nie ma nic lepszego od szarży ale lordowie nie potrafią jej wykorzystać a i zazwyczaj nie mają zbyt dużej ilości jazdy. Po prostu każda frakcja ma swoje dobre i złe strony. Rhodokowie nie są stworzeni do walki na otwartym polu ale i tam mogą sobie poradzić. Ustawiałem 30-40 kuszników w pierwszej linii i szarżująca kawaleria wracała na piechotę lub leżała w połowie drogi :)
    Zgadza się w 100%.Rhodocy może i są słabi w polu, ale walka na ich terenie to koszmar.Przez górzysty teren nie ma możliwości walki kawalerią.Jedyna opcja to spieszenie jazdy i próba podejścia, ale przez ich kuszników nie raz walka, z pozoru wygrana, kończyła się porażką.

Ja nie rzucam się na władzę, tylko 2 razy dostałem marszałka nawet nie wiedząc, że są wybory, ja jestem wasalm nordów, to dlaczego np. Irya ma renomą podobną to mojej i jak zwoła zebranie to wszyscy lecą do niego wtf!?
    To w pewnym sensie tez rzucanie się na władze.
    Nie wiem.Sprawdź jakie mają między sobą stosunki.
    Poza tym w opcjach modyfikacji jest coś takiego jak poziom AI(ekonomia, dyplomacja). Polecam ustawienie tego na średnie(wysokich nie sprawdzałem) - w brew pozorom to działa.

Offline Syrjan

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #2506 dnia: Marca 10, 2012, 13:03:49 »
    ałtsajder Ależ z tym przyrównaniem to był tylko taki żarcik. Proponuję wirtualne <podanie dłoni> na rozluźnienie atmosfery;) Sprawdziłem tą listę i powiem że jednak według mnie aż tak wiele nie straciłem. Chociaż nowe modele budynków wydają się być ciekawym "ficzerem". Może spróbuję raz jeszcze z tym Extended. Chociaż szkoda mi moich 3 zamków, miasta Uxhal i Fishar'y. No i Wielki Sułtanat tak ładnie się rozrósł...

EDIT: A co do mojej wcześniejszej wypowiedzi na temat Visty to cóż, są gusta i guściki. Jeśli komuś Vista się podoba i uważa ją za dobry system to dla czego miałby go nie używać? Dla mnie Vista jest niewypałem, z czym zgodził się sam Charles Songhurst który jest general manager of corporate strategy (nie znam polskiego odpowiednika, wybaczcie) w Microsoft'cie. No dobra, może się nie zgodził z tym że to nie wypał ale powiedział że Vista jest mało dobry produktem. W porównaniu z XP czy 7 wypada po prostu najgorzej.
    « Ostatnia zmiana: Marca 10, 2012, 13:10:30 wysłana przez Syrjan »
    "Celem wojny nie jest śmierć za ojczyznę, ale sprawienie, aby tamci sku*wiele umierali za swoją."

Offline Krygor4

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2507 dnia: Marca 10, 2012, 14:40:56 »
    Darson, po pierwsze nie porównuj się do botów

Ałtsajder, to właśnie miałem na myśli, że wszystko w tej grze zależy od twojej renomy, honoru, i więzi z innymi lordami w twoim królestwie
    Nie wszystko jest tym, na co wygląda. Czasami trzeba siępoprostu zastanowić. Na tym polega życie

Offline huth

• Piwa: 451
    « Odpowiedź #2508 dnia: Marca 10, 2012, 15:07:30 »
    5.)Huth, w poprzednich wersjach było tego więcej :p

No dobra, ale w opisie jest napisane, że we Florisie jest całe Prophesy of Pendor.... ehem całe.
    (click to show/hide)

WTF?

Offline Darson

• Użytkownik
    • Piwa: -2
    « Odpowiedź #2509 dnia: Marca 10, 2012, 17:09:05 »
    A ja nic takiego nie napisałem.
    Jest ta wersja moda, która dodaje wszystko prócz grafiki?
    ดิ๊กในผู้ดูแลระบบตูด!

นอกจากนี้คุณยัง

Offline ałtsajder

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2510 dnia: Marca 10, 2012, 20:04:34 »
    A ja nic takiego nie napisałem.
    Jest ta wersja moda, która dodaje wszystko prócz grafiki?
    Trzeba ją sobie stworzyć za pomocą edycji kilku plików, skopiowaniu innych, itp, itd.

Syrjan - nie ma o czym mówić(pisać)....to jest urok porozumiewania się poprzez edytory :)

Krygor, zdaje m i się, że to ostatnie jest chyba najważniejsze

Offline Krygor4

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2511 dnia: Marca 11, 2012, 13:05:17 »
    Ałtsajder, ja raczej daje na renomę, podam przykład. Z królem Harlausem mam tylko 12 a renomy mam koło 1000 i on mi daje prawie wszystkie lenna, więc ja stawiam 5 dych na renomę w tym przypadku ;)

Edit: Czy może mi ktoś wysłać swój ten pliczek z itemkami, bo ja nie znajduje wszystkich u kupców. Nie ma młotów, niektórych zbroi i broni palnej. BTW która z jednostek do wynajęcia posiada ową broń palną?
    « Ostatnia zmiana: Marca 11, 2012, 13:11:08 wysłana przez Krygor4 »
    Nie wszystko jest tym, na co wygląda. Czasami trzeba siępoprostu zastanowić. Na tym polega życie

Offline Paralityk

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    « Odpowiedź #2512 dnia: Marca 11, 2012, 13:11:00 »
    Ledwo wgrałem spolszczenie a już mam problemy;[. Przy nowej grze wybierając pomiędzy drzewkami jednostek mam do wyboru opcje Tak lub Nie O_o. Nie jestem też pewien czy dalej nie było opcji do wyboru bo teraz mam puste pola i Kontynuuj lub Wróć.

Offline ałtsajder

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2513 dnia: Marca 11, 2012, 13:44:04 »
    Ledwo wgrałem spolszczenie a już mam problemy;[. Przy nowej grze wybierając pomiędzy drzewkami jednostek mam do wyboru opcje Tak lub Nie O_o. Nie jestem też pewien czy dalej nie było opcji do wyboru bo teraz mam puste pola i Kontynuuj lub Wróć.
    Opcje drzewek wybierasz przy Tworzeniu postaci, tzn., w miejscu ustalania płci, pochodzenia, itp.Po lewej masz paski z wyborem, na środku historię(w 100& nie jest spolszczona), a po prawe na górze wybór drzewka jednostek, ale to już wiesz.
    Spolszczone jest dobrze, bo sam osotanio tworzyłem nową postać.Musiałeś coś naknocić instalacji.Aha.A jaką masz wersję moda?B, G, E?

Offline Paralityk

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2514 dnia: Marca 11, 2012, 13:50:47 »
    Ponowna instalacja moda i spolszczenia rozwiązała problem;].

Offline zenekos

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2515 dnia: Marca 11, 2012, 20:53:39 »
    Mam jeszcze jedno pytanko,a właściwie dwa :P
    Da się jakoś przywrócić banki z wersji 2.4,i czy da się przełączyć Wojska Florisa na Nativ,jeśli już zacząłem grać ?

Offline Syrjan

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2516 dnia: Marca 11, 2012, 21:06:06 »
    A to ja podepnę się pod pytanie zenekos'a. Czym się różnią banki od właścicieli ziemskich?

Drugie pytanko: O co chodzi z tymi niebieskimi bonusami do broni, zbroi etc.? Dla przykładu mam tarczę która ma kilka bonusów. Jednym z nich jest "+85 do życia". Z tym że ilość życia się nie zwiększa po dodaniu tarczy do podręcznego ekwipunku. Tak samo miałem konia który miał "-1 do jazdy konnej". No i faktycznie jazda konna mi się zmniejszała. Mimo że wtedy nie spełniałem wymagań do konkretnego konia to i tak mogłem na nim jeździć. Że tak się wyrażę- o co kaman?

Trzecie pytanko: Czy relacje z miastem wpływają na to jakie produkty w sklepach możemy kupić? Np. po osiągnięciu stosunków +10 z miastem Shariz u zbrojmistrza pojawia się nowa zbroja.
    « Ostatnia zmiana: Marca 11, 2012, 21:41:10 wysłana przez Syrjan »
    "Celem wojny nie jest śmierć za ojczyznę, ale sprawienie, aby tamci sku*wiele umierali za swoją."

Offline Paralityk

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2517 dnia: Marca 11, 2012, 23:32:05 »
    1. Bank to bank;]. Wkładasz kasę i dostajesz odsetki. Od właścicieli ziemskich kupujesz ziemię i ta ziemia na ciebie zarabia.
    2. Ot takie urozmaicenie gry. Gdy wkładasz jakąś ciężką zbroję to tracisz atletykę i poruszasz się wolniej. Opcja działa raczej kiepsko więc wyłączam ją na samym początku.
    3. Z tego co mi wiadomo to relacje nie mają nic wspólnego z asortymentem kupców. Jeśli coś wpływa na jakość sprzętu w sklepach to jest to raczej zamożność miasta.

A co do zmiany drzewek jednostek to nie, nie można ich zmienić w trakcie gry. Rozpoczynając nową grę jak wół jest napisane, że to wybór ostateczny.

Offline JestemGrzesiek

• Użytkownik
    • Fan M&B
    « Odpowiedź #2518 dnia: Marca 12, 2012, 00:39:00 »
    Jaki trzeba mieć sprzęt żeby odpalić tego moda wersję E lub B na full detalach
    Czy wystarczy:
    3Giba ram
    Grafika:ATI Radeon HD 3400 - 1024mb
    procesor:2.71 Ghz ?
    Lubię walić z maczugi :D

Offline ałtsajder

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2519 dnia: Marca 12, 2012, 11:54:28 »
    Drugie pytanko: O co chodzi z tymi niebieskimi bonusami do broni, zbroi etc.? Dla przykładu mam tarczę która ma kilka bonusów. Jednym z nich jest "+85 do życia". Z tym że ilość życia się nie zwiększa po dodaniu tarczy do podręcznego ekwipunku. Tak samo miałem konia który miał "-1 do jazdy konnej". No i faktycznie jazda konna mi się zmniejszała. Mimo że wtedy nie spełniałem wymagań do konkretnego konia to i tak mogłem na nim jeździć. Że tak się wyrażę- o co kaman?

Trzecie pytanko: Czy relacje z miastem wpływają na to jakie produkty w sklepach możemy kupić? Np. po osiągnięciu stosunków +10 z miastem Shariz u zbrojmistrza pojawia się nowa zbroja.
    Te punkty życia odpowiadają za żywotność tarczy, a nie postaci.
    Każda tarcza ma swoją żywotność podaną w "()"
    W skrócie.To niebieskie to informacje o bonusach nadanych przedmiotowi przez modyfikator.

Relacje z miastami nie odpowiadają za jakość przedmiotów oferowanych przez miasto, lecz za cenę.Tak więc, im bardziej będziesz lubiany i podziwiany w mieście, cena przedmiotów oferowanych towarów przez kupców będzie niższa.

Mam jeszcze jedno pytanko,a właściwie dwa :P
    Da się jakoś przywrócić banki z wersji 2.4,i czy da się przełączyć Wojska Florisa na Nativ,jeśli już zacząłem grać ?

Niejednokrotnie było to wałkowane.Bank da się wstawić, ale musisz to zrobić samemu za pomocą odpowiednich narzędzi oraz pełnej wersji Floris "open source", czy jakoś tak - ta ostatnia wersja
    Nie pytaj się jak to zrobić, bo i tak Ci nikt tu nie dopowie - nikt tego nie robił, choć próbowali.
    Polecam Dział modding, tam prędzej znajdą się ludzie obeznani  w temacie.
    Pozdrawiam i powodzenia!