Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Floris Expanded Mod Pack  (Przeczytany 1135946 razy)

Opis tematu:

Offline Jagoda

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    Odp: Floris Expanded Mod Pack
    « Odpowiedź #465 dnia: Czerwca 19, 2011, 15:36:37 »
    Kupca znajdziesz w tawernie i tylko tam. Co do nieba jest ono zróżnicowane, w zależności od pogody i innych czynników. Generalnie rzecz ujmując, niebo w Florisie jest o niebo lepsze, od tego w native :D No ale cóż kwestia gustu. A jak powszechnie wiadomo o gustach się nie dyskutuje ;) O ile dobrze mi sie wydaje to niebo jest częścią modyfikacji:

Polished Skyboxes v0.9by: Charan - Mody urealniające szatę graficzną (budynki, krzaki, trawa, drzewa, niebo oraz wygląd mapy głównej)

Jeżeli usuniesz tą modyfikację, to stracisz większość z czaru jaki ma w sobie kompilacja Florisa. Tak więc zastanów się, czy oby na pewno aż tak bardzo przeszkadza ci to niebo ?

Offline ałtsajder

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    « Odpowiedź #466 dnia: Czerwca 19, 2011, 16:35:37 »
    Przykro mi kochany, ale ja nie wiem jak pozbyć sie tego. Szkoda, że spowalnia ci to twojego PCta, bo efekt nawet mi sie podoba. Postaraj się pogrzebać coś w ustawieniach graficznych. Może dzięki temu, że zmniejszy ustawienia graficzne zyskasz dodatkowych kilkadziesiąt FPSów.

Pozdrawiam.

Efekt, fajny, ale faktycznie FPS leci na łeb, na szyję...
    Czy zauważyliście w wersji 2.41a, spadek wydajności?Ja musiałem powrócić do pierwotnych ustawień (żegnajcie wielotysięczne bitwy), obniżyć BS do 250 oraz antialiasing do x2(przy bitwach om zamki znieść trupy do 0).Inaczej mam Runtime, albo RGL ;/ , poza tym fajnie jest skoncentrować się (ponownie), na manewrach poszczególnych żołnierzy niż wysyłać ich na totalną jatkę - rozpocząłem grę na nowo z nową postacią...

Offline Hrabia Darkula

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • "There's daggers in men's smiles"
    « Odpowiedź #467 dnia: Czerwca 19, 2011, 16:55:32 »
    W wersji 2.4 dodany został kurz spowodowany biegiem koni. Wiecie może jak wyłączyć ten efekt? Strasznie spowalnia mi to działanie gry, w niektórych momentach nie da się nawet ruszyć, FPSy spadają mi przez to niemal do 0...

W opcjach musisz wyłączyć bodajże Particle Systems (efekty cząsteczkowe), nie będziesz miał żadnych dymów, kurzu, ognia. Drastycznie zwiększa to wydajność w każdym modzie, ale znowu kosztem wrażeń estetycznych. Swoją drogą tak primitywne efekty potrafią tak spowalniać chyba tylko w Warbandzie...

Offline Jagoda

• Użytkownik
    « Odpowiedź #468 dnia: Czerwca 19, 2011, 17:13:12 »
    Jak dawno rozpocząłeś nową grę? Bo jakbyś chciał to dzisiaj rano podrasowałam rycerzy Syonu i już  wszystko działa jak należy. Ciekawa jestem, czy nie zechciałbyś tego przetestować? :D Rycerzy Syonu możemy wyszkolić ze zwykłych farmerów.

• Drzewo rozwoju rycerzy Syonu.

(click to show/hide)

• Klasyfikacja jednostek[/li]
    Legio: Podstawowa jednostka Królestwa Syjonu. Idealna przy oblężeniach. Powolna w szczerym polu.

(click to show/hide)

Centurio: Kusznicy,którzy oprócz wysposażeni w śmiertelną kuszę Arbalest i żelazne bełty posiadają podstawowe wyposażenie jednostek Legio, czyli Maczuga i tarcza.

(click to show/hide)

Pretorian: Syjońska kawaleria wyposażona w tarcze i długie maczugi. Idealnie spisuje siew polu przeciwko kawalerii i piechocie. Doskonale spisuje się również przy oblężeniach.

(click to show/hide)

Testudo: Zadaniem tej jednostki jest powstrzymanie szarżującej kawalerii za pomocą 280 cm halabard.

(click to show/hide)

Dla chcących przetestować jednostki plik znajduje się do pobrania na Mediafire. Wymagana wersja Floris Expanded Mod Pack 2.4. Mile widziane wasze opinie na temat szeregów Syjonu.  

EDIT:
    Tak się zastanawiam, czy czasem profesje bronią nie są za wysokie dla Legio,Centurion, Testudo. Czy sądzicie, że należy je zmniejszyć ?

CO do samej wydajności ałtsajder to  ja zauważyłam to tylko przy oblężeniach, gdzie ściera się w bitwie ok 500 chłopa. W tedy ekran zaczyna mi skakać :D Ale jak pisałam wczesniej, tylko w "zwarciu" To znaczy się, tylko w tedy gdy bezpośrednio biorę udział w walce. Więc wysyłam wojaków, czekam aż wybiją 20-30% wrogich jednostek i w tedy zaczynam wspinać się na mury. Zresztą i tak bez tego raczej musimy czekać, bo inaczej całej ofensywy nie przeżyjemy :D  

W opcjach musisz wyłączyć bodajże Particle Systems (efekty cząsteczkowe), nie będziesz miał żadnych dymów, kurzu, ognia. Drastycznie zwiększa to wydajność w każdym modzie, ale znowu kosztem wrażeń estetycznych. Swoją drogą tak primitywne efekty potrafią tak spowalniać chyba tylko w Warbandzie...

Zgadza się. Jest nawet taki program battle size generator czy coś w tym stylu :D Za jego pomocą możemy ustawić nawet do 1000 jednostek w trakcie bitwy. Lecz mimo to i tak otrzymujemy informację o tym, że nawet najsilniejszy/najmocniejszy/najdroższy sprzęt tego nie udźwignie. No cóż, tak została napisana gra. Ma taki engine i już nic z tym nie zrobimy. Jedyną nadzieją jest to, że autorzy w trzeciej odsłonie użyją engine, który posiada lepszą wydajnością zarazem umożliwiający lepszą szatę graficzną.

Pozdrawiam.

« Ostatnia zmiana: Czerwca 21, 2011, 13:42:54 wysłana przez Jagoda »

Offline ałtsajder

• Użytkownik
    « Odpowiedź #469 dnia: Czerwca 19, 2011, 21:46:52 »
    Wymaga ponownego rozpoczęcia?Jak nie to sprawdzę...
    Tak poza Tym, nie uważasz, że przejście z farmera na legionistę w pełnym ekwipunku, nie jest za łatwe?Może warto dodać jakiegoś ucznia zakonu syjonu, czy rekruta(jakaś skórzana zbroja, coś do bicia i tarcza - fajnie wyglądaliby z pelerynami, które zostały użyte w Brytenwaldzie)

Offline Jagoda

• Użytkownik
    « Odpowiedź #470 dnia: Czerwca 19, 2011, 22:04:54 »
    Z tego co mi wiadomo to nie wymaga rozpoczęcia nowej gry, aby móc cieszyć się stworzonymi przeze mnie rycerzami Syonu. Chyba, że dokonam zmian Skillów, lub atrybutów danych jednostek. Co do Farmera i Rycerza, to fakt. Taki proces jest za szybki, aczkolwiek kierowałam sie tym, że mają taką samą zbroję. Gdy ogarnę edytowanie "itemów" to stworzę taką samą zbroję o innej nazwie, która będzie miała mniejsze opancerzenie.
    A tak w ogóle to mam szatański pomysł. Chciałabym stworzyć zakon Syonu, czyli dodać do gry w jakimś miejscu zamek. Po wykonaniu małego questa gracz odziedziczyłby ten zamek i w nim mógłby szkolić rycerzy Syonu. Na dzień dzisiejszy Ryceze Syonu dostępni są tylko z Farmerów lub najemników w tawernie, co nie rokuje najlepiej jeżeli jesteśmy w trakcie wojny z jakimś innym królestwem :/ Aczkolwiek Rycerze Syonu to twarde skurczybyki :D
    « Ostatnia zmiana: Czerwca 19, 2011, 22:40:54 wysłana przez Jagoda »

Offline ałtsajder

• Użytkownik
    « Odpowiedź #471 dnia: Czerwca 19, 2011, 23:25:07 »
    Z tego co mi wiadomo to nie wymaga rozpoczęcia nowej gry, aby móc cieszyć się stworzonymi przeze mnie rycerzami Syonu. Chyba, że dokonam zmian Skillów, lub atrybutów danych jednostek. Co do Farmera i Rycerza, to fakt. Taki proces jest za szybki, aczkolwiek kierowałam sie tym, że mają taką samą zbroję. Gdy ogarnę edytowanie "itemów" to stworzę taką samą zbroję o innej nazwie, która będzie miała mniejsze opancerzenie.
    A tak w ogóle to mam szatański pomysł. Chciałabym stworzyć zakon Syonu, czyli dodać do gry w jakimś miejscu zamek. Po wykonaniu małego questa gracz odziedziczyłby ten zamek i w nim mógłby szkolić rycerzy Syonu. Na dzień dzisiejszy Ryceze Syonu dostępni są tylko z Farmerów lub najemników w tawernie, co nie rokuje najlepiej jeżeli jesteśmy w trakcie wojny z jakimś innym królestwem :/ Aczkolwiek Rycerze Syonu to twarde skurczybyki :D

Tak, tak...Nafaszeruj ziomków szpinakiem, to Ci się kiedyś odpłacą... :D
    Jeżeli chodzi o zakon...Można by było zrobić kilka zakonów(kilka już jest), wraz z siedzibami, które przynależałyby do strategicznych miast(jak wsie).Zdobywasz miasto, to zdobywasz zamek z zakonem...Miasta te można by było specjalnie oflagować, tak aby AI traktowały je za najważniejsze....

Co do dodawania nowych rzeczy do gry.Polecałbym Ci program "Mount & Blade Warband Mod Tools".
    1.Wrzucasz go gdzie bądź, włączasz, ładujesz pliki z folderu floris,
    2.Następnie otwierasz opcję "item editor".
    3.Szukasz zbroi(użyj filtrów),
    4.Następnie przypatrz się nazwą(w jakiej kolejności, jak zapisane...to pomorze Ci bezbłędnie wpisać nową zabawkę).
    5.Wpisujesz swoją nazwę zbroi(Item_ID, single, plural, resztę bez zmian),
    6.zmieniasz statystyki,
    7.Kiedy wszystko będzie gotowe, naciśnij upgrade, a następnie save - zbroja dodana!
    Za pomocą tego, możesz zmieniać flagi itemów, np.
    Miecze dwuręczne na jednoręczne, zmienić wagę, szybkość, uszkodzenia, itp., itd.
    Pozdrawiam

Offline Bandaro123

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #472 dnia: Czerwca 20, 2011, 13:43:23 »
    Kurczę... co wy zrobiliście że wam ten mod chodzi? Instalowałem biblioteki do Windowsa, zmieniałem pliki stronnicowania (czy jak to tam ze zwiększeniem pamięci stronnicowania), instalowałem hotfixy, zmieniałem na wav i... dupa. Pomogło jedynie wzięcie dźwięków z podstawowego Warbanda, ale znowu oprócz okrzyków bojowych żołnierzy, rżenia koni i muzyki nie było żadnych innych dźwięków to sobie odpuściłem. Jak tylko jest ponad 50 ludzi mod od razu się zawiesza i trzeba albo resetować kompa albo wywala do pulpitu. Zmieniałem ustawienia i nie pomaga - zresztą nie mam zamiaru grać na minimalnej rozdzielczości bez żadnych efektów graficznych.

Mam 4 GB RAM'u, z czego Win XP czyta tylko 3.24, czy to za mało aby ten mod chodził? Jeśli tak to czy pełne 4 GB starczy, czy zwyczajnie musiałbym dokupić więcej RAM'u by ten mod chodził? (To chyba największe zapotrzebowanie na RAM jakie widziałem w grze)

Offline Paralityk

• Użytkownik
    « Odpowiedź #473 dnia: Czerwca 20, 2011, 14:30:38 »
    Czy mógł by ktoś podać link do patcha 2.3-2.4?

Tu jest info ale linku nie ma:
    http://www.mountblade.info/forum/index.php?topic=6807.msg140257#msg140257

A w pierwszym poście wypatrzyłem tylko patch 2.4-2.4a

Offline Altharis

• Użytkownik
    • Tovarisch Volksdeutsch
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #474 dnia: Czerwca 20, 2011, 14:33:09 »
    Link, którego potrzebujesz znajdziesz tutaj:  http://forums.taleworlds.com/index.php/topic,148140.0.html

Offline Jagoda

• Użytkownik
    « Odpowiedź #475 dnia: Czerwca 20, 2011, 22:34:59 »
    Byłam święcie przekonana, że zamieściłam link dla wersji 2.3 >>> 2.4. W każdym razie naprawiłam ten błąd zamieszczając go w TYM poście. Przyczyną tego jest  to, że na forum jest ograniczenie dla każdego posta. Każdy post może mieć maksymalnie 20.000 znaków, dlatego musiałam  rozbić posty na kilka części i dlatego są porozrzucane po całym wątku. Będę musiała to jakoś uporządkować i scalić w jedną cześć.
    Pozdrawiam.

Offline ałtsajder

• Użytkownik
    « Odpowiedź #476 dnia: Czerwca 21, 2011, 08:37:53 »
    Złe fatum, chyba na dobre u mnie zagościło...gra wylatuje mi co drugą bitwę, tzn.pierwszą rozgrywam, podczas drugiej, albo po rozegraniu mnie wywala runtime i rlg.Zainstalowałem wszystkie hotfiksy(to właśnie po tym), i zastosowałem wszelkie konfiguracje...
    Obniżyłem detale, wyłączyłem upiekszacze, ilość wojsk do 100 i dalej to samo...Poradził sobie ktoś z tym?

Offline Jagoda

• Użytkownik
    « Odpowiedź #477 dnia: Czerwca 21, 2011, 09:47:38 »
    A czasem nie używasz nowych jednostek, które ja stworzyłam ? Wcześniej nie miałeś taki problemów, więc uważam, że wina nie leży po stronie modyfikacji Florisa. Szukaj przyczyn gdzieś indziej. Najlepiej zrób nową, świeżą instalkę gry. 
    Pozdrawiam.

Offline Paralityk

• Użytkownik
    « Odpowiedź #478 dnia: Czerwca 21, 2011, 12:56:23 »
    Dlaczego nie mam w grze rycerzy Syonu? Trzeba jakiś oddzielny pliczek wrzucić?
    Jeśli tak to prosił bym o linka;]

Offline Jagoda

• Użytkownik
    « Odpowiedź #479 dnia: Czerwca 21, 2011, 13:19:57 »
    Dlaczego nie mam w grze rycerzy Syonu? Trzeba jakiś oddzielny pliczek wrzucić?
    Jeśli tak to prosił bym o linka;]

Nie ma ich w grze, ponieważ zostali oni stworzeni przeze mnie. Tutaj masz link >>>Link<<< Kilka postów wyżej:D
    Pozdrawiam.