Nie oszukujmy się. Taka kompilacja modów raczej nie powinna nikogo zdziwić, że zabiera tyle pamięci i jest przeznaczona raczej na "mocniejszy" sprzęt. Pomocne może być zastosowanie zwykłej, standardowej wersji Florisa, a nie rozszerzonej.
U mnie grając w inne gry, na maksymalnych ustawieniach nie mam problemów. W Florisie gdy zdobywam miasto liczące 380 obrońców, mając przy swoim boku 300 osobową armię komputer dostaje nie lada czkawki (nie idzie grać). W wersji 2.3 nie miałam takiego problemu :/. Oczywiście gram na maksymalnych ustawieniach graficznych w rozdzielczości 1920x1080. W tedy staram się na "chwilę" nie ingerować w walkę. Czekam, aż 20 - 30% wrogich wojsk zostanie rozgromionych dopiero w tedy wkraczam na mury.
Co do samej gry to jak wam powszechnie wiadomo zawsze w Florisie nazywałam swoje Królestwo Syon i stworzyłam własne drzewko dla moich wojaków. Są to zupełnie nowe jednostki, które zastąpiły jednostki najemników, czyli Mercenaries. Ale nim przystąpię do opisu jednostek to powiem, że dziwiłam się bardzo. A mianowicie pobrałam aktualizację do windy i sterowniki do mojej karty. Wcześniej dokonałam edycji jednostek i uruchamiałam grę. Chcąc podzielić sie z wami "skrenem" przed "odpaleniem" gry uruchomiłam program Fraps, za pomocą, którego mogłam zrobić zrzut z ekranu. W trakcie wczytywania wyskoczyła mi wiadomość RGL Error.
No i masz ci babo placek - pomyślałam sobie. Myślę sobie - Czyżby to była wina sterowników lub aktualizacji systemu. Neeee, panie Havranek. - Tak więc, siedziałam myślałam i myślałam, w końcu postanowiłam iść krop po kroku - to zawsze działa. Wyłączyłam Frapsa i odpaliłam grę. Okazało się, że Fraps, który został uruchomiony przed grą powodował u mnie RGL Error. Gdy wyłączyłam frapsa i uruchomiłam grę nie wyskoczył mi żaden RGL Error. Dziwne troszku nieprawdaż ? Czyli wygląda na to, że ewidentnie M&B WB może sienie uruchomić z powodu jakiegoś programu, z którym ewidentnie się gryzie.
No, to teraz przedstawię wam rycerzy Syjonu.
Jak widać na wyżej zamieszczonej fotce znajdują się 4 edytowane jednostki. jedyny problem jaki napotkałam w trakcie edycji jednostek to taki, że
Atrybuty jakie wpisałam są prawidłowe. Niestety
Skills i
Weapon Proficienciies nie zgadzają się z wpisanymi przeze mnie cyframi. Jeżeli ktoś wie jak to poprawić była bym wdzięczna.
Legio: Podstawowa jednostka Królestwa Syjonu. Idealna przy oblężeniach. Powolna w szczerym polu.
Centurio: Kusznicy,którzy oprócz wysposażeni w śmiertelną kuszę
Arbalest i żelazne bełty posiadają podstawowe wyposażenie jednostek Legio, czyli Maczuga i tarcza.
Pretorian: Syjońska kawaleria wyposażona w tarcze i długie maczugi. Idealnie spisuje siew polu przeciwko kawalerii i piechocie. Doskonale spisuje się również przy oblężeniach.
Testudo: Zadaniem tej jednostki jest powstrzymanie szarżującej kawalerii za pomocą 280 cm halabard.
Dla chcących przetestować jednostki plik znajduje się do pobrania na Mediafire. Wymagana wersja
Floris Expanded Mod Pack 2.4. Mile widziane wasze opinie na temat szeregów Syjonu.
Knight of Syon troops pack - Floris 2.4