Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Mapy/ pomysły, uwagi oraz zgłaszanie błędów  (Przeczytany 34653 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • Piwa: 47
    • RW_Pocztowy_Bartus
    Odp: Mapy/ pomysły, uwagi oraz zgłaszanie błędów
    « Odpowiedź #45 dnia: Maja 30, 2011, 13:49:22 »
    Można chować się w tych chatach? w stodole wiem że można a reszta?

Offline Oktawian

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 96
    « Odpowiedź #46 dnia: Maja 30, 2011, 19:30:05 »
    Nie, są to stare modele, które były użyte między innymi na mapie Olewsk. No Bartek, może będzie się Tobie nudziło i dorobisz wnętrza? Dodam, że jeden model już jest w zasadzie gotowy (posiada wnętrze). Brakuje mu tylko kolizji, posiada statyczne drzwi i potrzebowałby kilku poprawek.

Edit/ Jeszcze dodam, że zupełnie odmienił się gameplay na mapie Island. Jest dużo bardziej dynamicznie i dużo łatwiej wydostać się z wyspy, no i oblegać ją będzie dużo łatwiej. A jeśli chodzi o nową mapę; na zrzutach może nie wygląda jakoś bardzo zachęcająco, ale w grze jest dużo lepiej.

Edit// Właśnie idę kończyć kolejną mapkę. Mam nadzieje, że chociaż jedna na kilka map okaże się wystarczająco ciekawa.
    « Ostatnia zmiana: Maja 30, 2011, 19:35:25 wysłana przez Oktawian »

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • RW_Pocztowy_Bartus
    « Odpowiedź #47 dnia: Maja 31, 2011, 08:29:45 »
    Nie, są to stare modele, które były użyte między innymi na mapie Olewsk. No Bartek, może będzie się Tobie nudziło i dorobisz wnętrza? Dodam, że jeden model już jest w zasadzie gotowy (posiada wnętrze). Brakuje mu tylko kolizji, posiada statyczne drzwi i potrzebowałby kilku poprawek.

Edit/ Jeszcze dodam, że zupełnie odmienił się gameplay na mapie Island. Jest dużo bardziej dynamicznie i dużo łatwiej wydostać się z wyspy, no i oblegać ją będzie dużo łatwiej. A jeśli chodzi o nową mapę; na zrzutach może nie wygląda jakoś bardzo zachęcająco, ale w grze jest dużo lepiej.

Edit// Właśnie idę kończyć kolejną mapkę. Mam nadzieje, że chociaż jedna na kilka map okaże się wystarczająco ciekawa.
    Widzę że ostro zap**** z tymi mapkami:)

Na razie ciężko u mnie z czasem może w weekend coś grzebnę, bo zapowiada się trochę wolnego czasu.
    Pozdrawiam.

Offline nupas

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #48 dnia: Czerwca 08, 2011, 19:21:11 »
    Jak wiadomo, na niektórych mapach są wbite w ziemie zaostrzone pale służące za barykadę.
    Pierwsza myśl, która nasuwa się po ich ujrzeniu to coś w stylu: "Ciekawe, czy zabija konie" i niestety, odpowiedź brzmi przecząco. Nie sądzicie, że dobrym pomysłem byłoby to zmienić, o ile jest to możliwe?
    Uważam, że gdyby udało się zrobić tak, by te pale zabijały wierzchowce, to bardzo miłym smaczkiem byłaby możliwość "wybudowania" ich przez inżynierów.

Pytaniem jest tylko, czy da się to zrobić?

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • RW_Pocztowy_Bartus
    « Odpowiedź #49 dnia: Lipca 05, 2011, 12:33:02 »
    ...Moim zdaniem na użycie w WFaSie zasługuje jeszcze jedna mapa: Szturm na port, czyli Port Assault. Oczywiście nie w takiej formie jak teraz, trzeba by pozamieniać te nordyckie kamienice oraz piaszczyste uliczki na bardziej klimatyczne, ale pracowaliście sporo nad singlem, więc kamienic wam raczej nie brakuje :) To by wam oszczędziło pracy, a mapa moim zdaniem jak najbardziej się nadaje.

Proponuję stworzyć taką mapę, dodatkowo na wodzie powinien stać okręt(od Vaina) uzbrojony w działa i jakieś łódki którymi można by dopłynąć do brzegu(musi ich trochę byc żeby atakujący nie utknęli na statku).

Port również uzbrojony w armaty, ale nie umożliwiające zwycięstwo na tym poziomie obrony, a raczej jako złagodzenie siły atakujących. Góra dwa działa, okręt nie będzie się poruszał.

Najbardziej w głębi portu, jakiś budynek, w którym obrońcy będą mogli się bronić dłużej, a który będzie poza zasięgiem armat okrętu(zasłonięty budynkami portowymi), między "ostatnim bastionem" a budynkami portowymi powinien być nie duży plac(wielkość jak ten w Krakowie) z niewielką ilością przedmiotów za które będą mogli chować się atakujący i wycofująca się obrona.

Żeby nie było łatwo proponuję w "ostatnim bastionie" dać jakieś małe działo, ale nie wewnątrz tylko przed wejściem do niego.

Budynki portowe z nielicznymi otworami/oknami itd na "ostatni bastion", oraz na plażę.

Miasto może być w stylu Karkowa.

Zastanawiam się jeszcze nad kanałami prowadzącymi do "ostatniego bastionu", ale nie wiem czy od plaży czy od budynków portowych?

Mapa im mniejsza tym lepiej.

Jak widzę na niej rozgrywkę:
    Atakujący starają się zniwelować armaty obrońców, a atakujący im utrudniają.
    Obrońcy odpierają atak lub tracą armaty i wycofując się z budynków portowych do bastionu prowadzą ostrzał z muszkietów do desantującego się wojska. Cześć atakującyh wspiera desant z okrętu.
    Atakujący zajmują budynki portowe lub nie udaje im się to. Jeśli tak to prowadza ostrzał z budynków portowych do atakujących na placu i w budynkach portowych. Również używając armaty przy wejściu(która jest odsłonięta, pewnie raz  da się jej użyć bez strat).
    Atakujący zostają powstrzymani, lub wdzierają się do budynku gdzie dochodzi do jatki.

Piszcie co o tym sądzicie.
    Pozdrawiam
    Bartek

Offline Askorti

• Użytkownik
    • Piwa: 53
    « Odpowiedź #50 dnia: Lipca 05, 2011, 13:02:27 »
    Brzmi bardzo ciekawie i klimatycznie.. Ale tez jakoś szczególnie nie pasuje do mniejszej ilości osób.
    jak znam życie, to przy powiedzmy 10 graczach(po 5 na team, jak to zazwyczaj ostatnio bywa) bitwa zakończyła by się w okolicy desantu. Albo załoga statku nie kwapiłby się zbytnio by przeprowadzić desant i kampiliby się przy tych swoich działach mając nadzieję, że przy 20 strzale kogoś ustrzelą.
    Uważam, że(jeśli to możliwe) statek powinien być zatapialny. To zmusiłoby załogę by prędzej bądź później przeprowadziła desant, bo jak nie, to po prostu utoną.
    Oczywiście potrzeba by dużej ilości strzałów, by statek zatopić, nie mniej niż... 15-20?

Ale przy większej ilości ludzi i RolePlay-u (wytłumaczyć ludziom jak powinni się zachować) byłoby bardzo miodnie. :)

Offline Raddeo

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    • "Jeśli zdrajca, więc na szubienicę!"
    « Odpowiedź #51 dnia: Lipca 05, 2011, 13:06:13 »
    Sądzę, iż zaraz znajdzie się jakiś snajper, który jednym strzałem z armaty na brzegu zmasakruje cały oddział na statku. Statek musiałby być poza zasięgiem aramat, ale wtedy sam też nie mógł by ich mieć. Dlatego bybym raczej zwolennikiem zamontowania na łódkach takich małych działek (kiedyś gdzieś takie widziałem), które pozwalałyby na ostrzał podczas zbliżania się do brzegu. No i łodki musiałbyby się co jakiś cas respić, bo jeśli mod się rozwinie to wiele osób będzie grało w niego na tdm (jak w mm), a bez łódek będzie to niemożliwe.
    "Nasz malarz Orłowski -
    Przerwała Telimena - miał gust Soplicowski.
    (Trzeba wiedzieć, że to jest Sopliców choroba,
    Że im oprócz Ojczyzny nic się nie podoba)."
                  ~ Adam Mickiewicz "Pan Tadeusz"

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • RW_Pocztowy_Bartus
    « Odpowiedź #52 dnia: Lipca 05, 2011, 13:33:57 »
    Brzmi bardzo ciekawie i klimatycznie.. Ale tez jakoś szczególnie nie pasuje do mniejszej ilości osób.
    jak znam życie, to przy powiedzmy 10 graczach(po 5 na team, jak to zazwyczaj ostatnio bywa) bitwa zakończyła by się w okolicy desantu. Albo załoga statku nie kwapiłby się zbytnio by przeprowadzić desant i kampiliby się przy tych swoich działach mając nadzieję, że przy 20 strzale kogoś ustrzelą.
    Uważam, że(jeśli to możliwe) statek powinien być zatapialny. To zmusiłoby załogę by prędzej bądź później przeprowadziła desant, bo jak nie, to po prostu utoną.
    Oczywiście potrzeba by dużej ilości strzałów, by statek zatopić, nie mniej niż... 15-20?

Ale przy większej ilości ludzi i RolePlay-u (wytłumaczyć ludziom jak powinni się zachować) byłoby bardzo miodnie. :)
    Wydaje mi się że mapa wypali i przy małych grupach graczy.
    Okręt oczywiście zatapialny, więc atakujący muszą się ruszyć. Dodatkowo flaga do zdobycia na placu przed bastionem.
    Sądzę, iż zaraz znajdzie się jakiś snajper, który jednym strzałem z armaty na brzegu zmasakruje cały oddział na statku. Statek musiałby być poza zasięgiem aramat, ale wtedy sam też nie mógł by ich mieć. Dlatego bybym raczej zwolennikiem zamontowania na łódkach takich małych działek (kiedyś gdzieś takie widziałem), które pozwalałyby na ostrzał podczas zbliżania się do brzegu. No i łodki musiałbyby się co jakiś cas respić, bo jeśli mod się rozwinie to wiele osób będzie grało w niego na tdm (jak w mm), a bez łódek będzie to niemożliwe.
    Raczej dałbym działa portowe z amunicją normalną, czyli metalowa kula niszcząca tylko to w co trafi(kadłub okrętu) bez eksplozji. Działo przy bastionie z amunicją wybuchową(te działo nie będzie mogło strzelać do okrętu, powinien być zasłonięty budynkami portowymi).
    Zamontowanie działka na łódkach jest w tej chwili nie możliwe. Proponuje granatniki dla inżynierów.
    Respawn łódek powinien oczywiście być.

Pozdrawiam.

Offline Oktawian

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #53 dnia: Lipca 05, 2011, 14:45:00 »
    UWAGA! Przesłałem komuś mapkę dla zaprezentowania. Miasto z mostem po środku. Niestety gdzieś przepadła i nie pamiętam komu ją przesłałem. Dlaczego jest taka ważna? Bo w zasadzie idealnie pasuje do opisu Bartusia:D

Ufff, mapka się odnalazła ( dzieki Zardesowi).

Bartuś o jaki statek Tobie chodzi?
    « Ostatnia zmiana: Lipca 05, 2011, 15:02:20 wysłana przez Oktawian »

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • RW_Pocztowy_Bartus
    « Odpowiedź #54 dnia: Lipca 05, 2011, 15:08:27 »
    Prześlę Ci go około 18.
    Pozdrawiam.
    Bartek

Offline Zardes

• Użytkownik
    • Piwa: 7
    • Do zobaczenia.
      • Profil Youtube - MrZardes
    « Odpowiedź #55 dnia: Lipca 05, 2011, 15:30:00 »
    Ufff, mapka się odnalazła ( dzieki Zardesowi).

Oj misiek misiek : D Masz szansę mi się zrehabilitować, nie zawiedź mnie! : P

http://www.youtube.com/watch?v=bdaQ5nPV_zM     -=| Trailer The Deluge|=-

http://www.youtube.com/watch?v=z1s2jrmx3KY      -=| Bitwa pod Kircholmem |=-

http://www.youtube.com/watch?v=8VSOdp_rt2I      -=| Bitwa pod Tczewem |=-

https://www.youtube.com/watch?v=hZxB9WPkjzw    -=| Prezentacja wersji v0.8 |=-

https://www.youtube.com/watch?v=FQu4yEVL1Jg    -=| Prezentacja wersji v0.9 |=-

Offline Oktawian

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #56 dnia: Lipca 05, 2011, 21:05:16 »
    Oj misiek misiek : D Masz szansę mi się zrehabilitować, nie zawiedź mnie! : P

Olga kazała mi przekazać, że tylko Ona może tak do mnie mówić.

Hah, dziewczyna oburzona:D

Nie wytrzymał, musiał się pochwalić;-P

No bez przesady! Lecz naprawdę jest się czym chwalić!:)

>>>chyba na coś liczysz, że tak piszesz:)<<<b@rtu$
    « Ostatnia zmiana: Lipca 05, 2011, 22:48:04 wysłana przez b@rtu$ »

Offline Oktawian

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #57 dnia: Lipca 06, 2011, 01:10:13 »
    Proponuję stworzyć taką mapę, dodatkowo na wodzie powinien stać okręt(od Vaina) uzbrojony w działa i jakieś łódki którymi można by dopłynąć do brzegu(musi ich trochę byc żeby atakujący nie utknęli na statku).

Port również uzbrojony w armaty, ale nie umożliwiające zwycięstwo na tym poziomie obrony, a raczej jako złagodzenie siły atakujących. Góra dwa działa, okręt nie będzie się poruszał.

Najbardziej w głębi portu, jakiś budynek, w którym obrońcy będą mogli się bronić dłużej, a który będzie poza zasięgiem armat okrętu(zasłonięty budynkami portowymi), między "ostatnim bastionem" a budynkami portowymi powinien być nie duży plac(wielkość jak ten w Krakowie) z niewielką ilością przedmiotów za które będą mogli chować się atakujący i wycofująca się obrona.

Żeby nie było łatwo proponuję w "ostatnim bastionie" dać jakieś małe działo, ale nie wewnątrz tylko przed wejściem do niego.

Budynki portowe z nielicznymi otworami/oknami itd na "ostatni bastion", oraz na plażę.

Miasto może być w stylu Karkowa.

Zastanawiam się jeszcze nad kanałami prowadzącymi do "ostatniego bastionu", ale nie wiem czy od plaży czy od budynków portowych?

Mapa im mniejsza tym lepiej.

Jak widzę na niej rozgrywkę:
    Atakujący starają się zniwelować armaty obrońców, a atakujący im utrudniają.
    Obrońcy odpierają atak lub tracą armaty i wycofując się z budynków portowych do bastionu prowadzą ostrzał z muszkietów do desantującego się wojska. Cześć atakującyh wspiera desant z okrętu.
    Atakujący zajmują budynki portowe lub nie udaje im się to. Jeśli tak to prowadza ostrzał z budynków portowych do atakujących na placu i w budynkach portowych. Również używając armaty przy wejściu(która jest odsłonięta, pewnie raz  da się jej użyć bez strat).
    Atakujący zostają powstrzymani, lub wdzierają się do budynku gdzie dochodzi do jatki.

Piszcie co o tym sądzicie.
    Pozdrawiam
    Bartek

Na tą chwilę mam coś takiego: http://www.sendspace.pl/file/c363afecec62e297355f268 (podmienia mapę Lake)
    Sporo jeszcze zostało o zrobienia, jeśli jutro (w zasadzie to już dzisiaj...)znajdę czas to dokończę.

Trzeba zrobić:
    - dach do latarni,
    - dodać okręt Vaina
    - dodać jedną armatę miastu. Na okręcie będzie ich około 10, dlatego obrońcy będą chowali się po kątach:P
    - dodać barkę po prawej stronie miasta. Będzie ona płynęła z wysepki po prawej stronie od statku.
    « Ostatnia zmiana: Lipca 06, 2011, 01:13:31 wysłana przez Oktawian »

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • RW_Pocztowy_Bartus
    « Odpowiedź #58 dnia: Lipca 06, 2011, 10:24:40 »
    To trzeba przetestować:)
    Tylko nie wiem czemu barkę tam umieściłeś? I tą wyspę?
    Jakoś mi nie pasuje barka na tej mapie. Atakujący będą mieli za łatwo. Byłbym raczej za okrętem i normalnymi łódkami.
    Oczywiście najpierw przetestujemy nim coś zadecydujemy.
    Pozdrawiam.

EDIT:
    A jak chcesz barki to mam kolejny pomysł.

Przeprawa przez rzekę:
    Obrońcy:
    Drobne umocnienia po stronie obrońców(usypana górka piachu i na tym palisady i wieże drewniane te z Manor będą ok). Umocnienia umieszczone dalej od rzeki 2/3 razy w stosunku do umocnień atakujących.
    Dwa miejsca na działa.
    Palisady do zniszczenia.
    Po środku drewniana brama, do zniszczenia.
    Drabiny do przejścia palisad.
    Palisady powinny być na takiej wysokości by obrońcy mogli strzelać z muszkietów. Całość jednak(usypana górka i palisada) wysoka na 2-3 chłopów.
    Usypane górki mogły by mieś wbite pale jak na Zbarażu.
    Atakujący:
    barki stojące po ich stronie, 6 barek chyba wystarczy?
    jedno miejsce z armatą, może to być kilka usypanych górek(te które robią inżynierowie), oraz kosze wiklinowe(kiedyś mieliśmy takie modele poszukam jeśli ich nie masz), miejsce to bardziej oddalone niż umocnienia atakujących, wozy powinny być niżej. Armata na wyższym poziomie tak by można było ostrzelać barki na wypadek kontry.
    Umocnienia to poustawiane wozy taborowe i jakieś inne drobiazgi.

Mam jeszcze jeden pomysł na fajną mapkę(znowu wykorzystamy mapkę z rzeką).
    Pozdrawiam

Edit2:
    Mniej ambitne i nie dla małej ilości graczy, ale na większe spotkania będzie w sam raz.
    kolejna przeprawa przez rzekę, tytuł "potop szwedzki"

Ogólna charakterystyka:
    mapa przedzielona rzeką, rzeka płytka idealna do przeprawy na koniu, po środku spalony most(zwykły drewniany most).
    Atakujący
    mają  35% terenu mapki, ale posiadają za to wzniesienie przed samą rzeką dzięki czemu mogą ukrywać swoje ruchy.
    Obrońcy:
    Obrońcy posiadają resztę terenu.
    Przy rzece duże puste pole na nim kilka armat i drobne zasieki z pali i koszy wiklinowych.
    Pomiędzy kilka armat(do 10 armat).
    Dalej w głąb części obronnej obóz a w nim kolejne słabe umocnienia składające się z wozów i namiotów.
    Podrzucę jakiś obrazek jak bym to widział. Na upartego można zrobić wersję na duże spotkania i dużo mniejszą na małe.
    Pozdrawiam.
    « Ostatnia zmiana: Lipca 06, 2011, 15:59:03 wysłana przez b@rtu$ »

Offline Irgen

• Użytkownik
    • Piwa: 11
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #59 dnia: Lipca 06, 2011, 18:19:05 »
    Ja map taki pomysł aby było kilka bitw historycznych (takich znanych i trochę mniej). Między innymi, oblężenie Jasnej Góry, Bitwa pod Beresteczkiem, pod Żwańcem, pod Gołębiem, pod Chojnicami etc. Myślę, że nadało by to trochę klimatu, gdyż aktualny Zbaraż to trochę za mało...

P.S.
    Ja nie piszę, że wszystko na raz, w wiadomości wyżej odnoszę się do całości modyfikacji.
    Co do mapy wyżej to znowu wyjdzie za duża...

pozdrawiam...
    "Czego krzyczysz... co noga? A tamtemu głowę urwało i nie krzyczy, a ty o takie głupstwo."
    ~Józef Piłsudski